Vool N ja PE vahel

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Külaline
külaline

Re: Vool N ja PE vahel

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kõik metallkonstruktsioonid ja -kommunikatsioonid tuleb ühendada potentsiaaliühtlustuslatiga nii, et see, mida sa seal keldris nägid on pigem potentsiaaliühtlustus kui maandumine.
Külaline
külaline

Külaline kirjutas: -----------
Peakilpi ei pääsenud kuna pole seda kolmnurk võtit, kuid oli näha, et kilbi alt jooksvad PE juhtmed keldrisse. Liikusin edasi keldrisse ja leidsin juhtmed üles - nimelt olid need ühedatud majja tuleva veetrassi külge - Kas maandamine on lubatud ?

----------
Kõik metallkonstruktsioonid ja -kommunikatsioonid tuleb ühendada potentsiaaliühtlustuslatiga nii, et see, mida sa seal keldris nägid, on pigem potentsiaaliühtlustus kui maandamine.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Külaline kirjutas:Täpsustan oma küsimust - et kas selline maandamine on lubatud ?
Ma ei ole paberitega elektrik ega projekteerija, nii et tänaseid maandusviisidele kehtivaid nõudeid/piiranguid ei oska kommanteerida, kuid 90-te alguspoolel eramaja liitumist ühefaasiliselt kolmefaasilisele ümber ehitades oli PE ühendamine veetrassi torustikuga (ainsa maandusena) mul ametlikult elektriprojektis sees.

Kuid sel ajal ei kasutatud veetrassides ju kuskil plastiktorusid, plastikliitmikke jne :roll:

Nii et sinu juhtumi puhul on olukorra mõistmiseks vaja ikkagi teada kahte asja:

- kas PE kuhugi peale veetrassi ka maandatud on?

- kas mõnes kilbis PE ja N ka kokku ühendatud on?

Kui mõlemale küsimusele on vastuiseks "ei", siis füüsikaseaduste kohaselt on sinu poolt täheldatav pinge minu arvates täiesti "loomulik" nähtus.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

madis64 kirjutas:- kas PE kuhugi peale veetrassi ka maandatud on?
- kas mõnes kilbis PE ja N ka kokku ühendatud on?
Kuigi see antud rikke lahendamisele otseselt kaasa ei aita, aga asja sisu mõistmiseks:
Alajaamast ei saabu meile mitte N-juhe, mis PE-ga kokku ühendatakse, vaid PEN, mis peakilbis lahutatakse neutraaliks (N) ja kaitsejuhiks (PE). Viimane maandatakse tavaliselt ka veel täiendavalt.
Külaline
külaline

Tere jälle ja aitäh kõigile kaasamõtlemise eest.

Täna tegin multimeetriga järgmise mõõtmise (Olin endas natuke pettunud, et varem selle peale ei tulnud) - Nimelt mõõtsin pesumasin toitejuhtme PE klemmi ja N vahelist pinget ja sain ~20 V (pesumasin EI olnud vooluvõrgus)
Kui pesumasin veevõrgust lahti ühendada saan 0.

Niisiis järeldan jälle, et PE klemm on pinge all, kuna pesumasin korpus on voolu all, sest veetoru kaudu lekib korterisse vool.

Niisiis kas see võib olla sellest, et keegi on oma elektriseadme veetorru, seade on vigane ja lekib voolu ?
Lisaks mis veel sellist nähtust võib põhjustada ? Kas kasutaja Olaf (15 Dets 2012, 15:19) postituses kirjeldatud võib samasugust nähtust põhjustada...

Esialgu panen ilmselt stendile teate, et korteri veetorusid, gaasi jms maandusena kasutada on keelatud - kui olukord ei muutu siis ehk EE rikketelefonile helistada ja lasta kontrollida Olafi postituses kirjeldatud juhtumit.

Jan(2)
Külaline
külaline

Kahjuks ei oska vastata küsimusele mis juba mitu korda siit läbi on käinud - Kas ja kus PE ja N omavahel kokku ühendatud on
Peakilpi ei ole pääsenud kuna ei ole seda kolmnurk võtit.
Jan (2)
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Külaline kirjutas:mõõtsin pesumasin toitejuhtme PE klemmi ja N vahelist pinget ja sain ~20 V (pesumasin EI olnud vooluvõrgus) Kui pesumasin veevõrgust lahti ühendada saan 0
Kas ma saan õigesti aru - kui pesumasina pistik ei ole pistikupesas ja masin on oma kummivoolikuga veevõrgu küljes, siis on pistiku PE-klemmi (s.t. pesumasina kere) ja pistikupesa N-klemmi vahel 20V?
Külaline
külaline

Jah, said õigesti aru.
Küülaline kirjutas:
Külaline kirjutas:mõõtsin pesumasin toitejuhtme PE klemmi ja N vahelist pinget ja sain ~20 V (pesumasin EI olnud vooluvõrgus) Kui pesumasin veevõrgust lahti ühendada saan 0
Kas ma saan õigesti aru - kui pesumasina pistik ei ole pistikupesas ja masin on oma kummivoolikuga veevõrgu küljes, siis on pistiku PE-klemmi (s.t. pesumasina kere) ja pistikupesa N-klemmi vahel 20V?
simpson
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas simpson »

Kas üldse majja tuleb 3x400V pinge? Ehk on nn. vanalinna süsteem 3x220V kus üldjuhul pärast renoveerimist jääb PE niisama vedelema. Endalgi kodus see...
Külaline
külaline

Oota nüüd! Kas sa väidad, et PÄRAST renoveerimist on sul ikka veel niiöelda "vanalinna süsteem" nagu sa seda ise kutsud? Kes seda renoveeris ja kes mõõtis ja kontrollis, kes kõige lõpuks alla kirjutas?
Külaline
külaline

Tere
Ma kahtlen kas mul on see vanalinna süsteem, esiteks sellepärast, et alles see aasta suvel paigaldati meile maja kõrvale uus jaotuskilp - niisiis eeldan, et kaasajastati kogu maja elektrisüsteem. Teiseks ma kahtlen kas see PE lihtsalt ripakil on, sest kuidas muidu seletada potensiaalide ühtlustust maja veesõlmes (kui on ripakil kuskil siis nö kogemata ebakorrektse töö tulemusena)

Igatahes annan teada kui olen asjale lõpliku lahenduse leidnud ja mis värk täpselt oli.

Jan (2)
simpson
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas simpson »

Vaata külaline 21:29, kui krt. sees paigaldis ära vahetada, ei tähenda see et kortermaja teised elanikud rõõmsalt on nõus uue pingesüsteemiga liituma. Neil ikka oma alumiiniumist kuulost ja telefonikaablist aretised. Tihti ka jääb vahetamata jaotuskilbist korterisse tulev 2-sooneline traat 3-soonelise vastu (siis ongi hea veetorust ja vihmaveerennist MAANDUST otsida).
Kuskil toosis või pistikupesa jätkuklemmidel võib olla kollaroheline lahti, kaablisoonel katkestus sees .
elektrikka
külaline

Lugemata postitus Postitas elektrikka »

N on samuti tööjuht ja see et seal volte näitab on normaalne..N-is peabki koormusvool jooksma, muidu teda vaja polekski ju... Pesumasinat käivitades peabki nii juhtuma...Pigem keskendu PE vooludele, eeldan, et sul pole IT vaid nõ tavaline TN-C-S süsteem.
PE -es mõõda lekkevoolu, see ei tohi olla üle 10mA. Konterelamutes on need suht tavaliselt puhta sassis, inimesed ühendavad pliite valesti ja koormusest tingitud uitvoolud jooksevad terve paigaldise PE-s,
Multimeeter on sul ikka RMS ehk mõõdab ruutkeskmist?
elektrikka
külaline

Lugemata postitus Postitas elektrikka »

Otseloomulikult mitte, tegemist on ju kaitsemaandusega, mis peab inimese elu kaitsma...no ja mida tuleb ka korralikult mõõta üle, 3 liik ehk sinu kodu.. iga 10a tagant. Kõik on kenasti Standaris kirjas...öeldage seal et lausa keelatud on kasutada..
Hm kui sa nüüd ise ei aja segamini seda potensaalühtlustusega, ehk vast on siiski peamaandur kuskil olemas..

Külaline kirjutas:Täpsustan oma küsimust - et kas selline maandamine on lubatud ?
Külaline kirjutas:Tere jälle,

Kiskusin pesumasina lahti, kõik paistis korras olevat, ühtegi juhet katki polnud ja kõik tundus õigesti ühendatud olevat.
Täna testeriga mõõtes sain N ja PE vahel 20 V (seda siis kui masin vooluvõrgus)
Olgu veelkord ära mainitud, et kui masin ON vooluvõrgus ja EI OLE veevõrgus siis saan 0 V
Sõltumata sellest kas pesumasin vooluvõrgus v ei saan N ja segisti vahel ~10V.
Korterisse tulev veetoru ja N vahel saan 12 V

Peakilpi ei pääsenud kuna pole seda kolmnurk võtit, kuid oli näha, et kilbi alt jooksvad PE juhtmed keldrisse. Liikusin edasi keldrisse ja leidsin juhtmed üles - nimelt olid need ühedatud majja tuleva veetrassi külge - Kas maandamine on lubatud ?

Jan (2)
(Mainin ka omalt poolt ära, et ma ei ole foorumisse registreerunud jan kes vahepeal ka siin teemas endast märku andis.)
Vasta