Maaküte

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
STst
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 1
Liitunud: 26 Apr 2012, 01:08

Maaküte

Lugemata postitus Postitas STst »

Tere, plaan hakata küttesüsteemi vahetama eramajas köetavat pinda 170 ruutu, hetkel köetakse elektriga: vesiküte malmradiaaatorid. Et küsimus selline, et mida asjatundjad arvavad sellisest asjast ja kas, see on hetkel Eestis maakütte viimane sõna? Krunt on piisavalt suur. Igasugused pakkumised arvamused oodatud, hetkel ei ole suutnud end asjaga eriti kurssi viia. http://www.ivt.ee/Tooteandmed_X11_ja_X1 ... X15_Fi.pdf
Kasutaja avatar
JyriPaike
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 220
Liitunud: 28 Mai 2011, 17:06
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 3 korda

Re: Maaküte

Lugemata postitus Postitas JyriPaike »

See pump ei suuda 170 m2 kütta kui just pole tegu passivmajaga, kas kütteprojekt on olemas, Jaan jjan.pent@mail.ee.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2811
Liitunud: 04 Aug 2009, 00:27
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 61 korda

Re: Maaküte

Lugemata postitus Postitas trebla »

Kütteallika vahetuse juures tasub mõelda, mis selle uue kütuse hind tulevikus teeb. Antud juhul, kus sisuliselt tõstad oma elektri kasutegurit, on kokkuhoid igal juhul garanteeritud.Täpselt niipalju kui on sinu pumba COP. Aga kui näiteks vaadata www.energy.eu lehte, siis seal on kajastatud euroopa praegune hetkeseis (tglt küll mullune november) ja arvata võib, et me jõuame ükskord neile järele ja läheme ka mööda...

Märgin, et Saksamaal on gaasi ja elektri kWh hinnavahe täna pea viiekordne, seega nendel seal poleks alla COP=5 soojuspumbast tolku.

Elektrihind tõuseb muule eroopale järele, see on selge.

Gaasihinnaga on keerulisem... kildagaas on USA-s hinnad alla löönud, sellest tulenevalt väidetavalt ka LNG hinnad (meile tuleb kunagi miski terminal) ja spekuleeritakse Poola kildagaasivarude kasutuselevõtu üle (ehkki keskkonnakaitse hakkab kindlasti selle ümber lokku lööma) Selle jutu mõte on, et gaasi ja elektri hinnaerinevus meil ilmselt siiski kasvab (Eestis peamiselt selle pärast, et järgmisel etapil meil elekter kallineb kiiremini kui gaas, erinevalt eelmisest etapist, kus vahepeal odav olnud gaas hüppas elektrile järele)

Seega pikemas perspektivis peaks üritama kasutada soojuspumpi, mille keskmine COP on 5 ja seda saab vist ainult maasoojuspumbaga, mida toetavad päikeseküttepaneelid..?


Konkreetsest mudelist ei oska miskit arvata sest ise maasoojuspmpa ei kasuta. Miks on toitepinge sagedus 60Hz ? USA turu mudel? Kas toitepinge on siis kah USA oma ?
Küll aga võiks soojuspumba liit (mis justkui eksisteerib) vaeva näha ja oma terminoloogia lõpuks ühtlustada..st. tõlkida eesti keelde asjasse puutuvad standardid, mille terminoloogiast siis nad ise saaksid juhinduda..

Teemaalgatajale - palju su aastane elektrikulu praegu on?
Ja palju sa arvad sellest küttele olevat kulunud?
Oravaonu
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 223
Liitunud: 18 Okt 2009, 21:53
On tänatud: 1 kord

Re: Maaküte

Lugemata postitus Postitas Oravaonu »

Mis nn elukas see on http://www.soojuspump.ee/ IVT HT Plus ? Aga kes või mis siis sisssepuhutavat õhku soojendab?

Või see, pole markigi http://soojuspump.com/index.php?page=110 Millised need vasktorud on, mis maa sisse pannakse, pole kahjuks varem kohanud neid.
Vasta