jorh kirjutas: ↑04 Juul 2018, 11:15
Urmas, pea hoogu enda viidatud artikli tõlgendamisel. ...
Ah, ära pläma! Asi ongi selles, et EV-s puudub "hea ehitustava" numbrites ehk konkreetsus nagu on näiteks soomlaste RYL, vaid igaüks tõlgendab "head tava" oma äranägemise/mõtetute/ebareaalsete tahtmiste järgi. Mitte kunagi ei saa olema 10x3m seinal käsitööna(vahet pole, kas pahtel lasti pritsiga seina ja värviti pritsiga, aga seda pinda ei viimistlenud robotid) samasugust lõppviimistluse kvaliteeti nagu tehasest tulnud kasvõi Dacial. Oled sa üldse kunagi RYL näinud? 700 lehekülge konkreetset juttu, millest esialgu annab läbi närida. Oleks EV-s midagi sarnast, siis ma ei saadaks pikalt tellijat, kes topib loodi või lati seina ja nähes 1mm pilu, tembeldab minu töö praagiks või ronib 10cm kaugusele värvimise kvaliteeti uurima. Mõnelt tellijalt olen küsinud, et kas ta üldehitajate tööd vastu võttes ka lähtus RYL nõuetest, sest ka üldehituses on soomlastel kehtiv RYL. Kehitatakse õlgu. Ja siis tellijad arvavad, et neil on alati õigus, sest nemad maksavad. Ei ole! Kui mõni ongi hakanud pretensioone esitama, siis olen küsinud, et millistele seadusepügalatele ta toetub? Mök-mök. Mõni on kuulnud RYL-st, siis palun tal konkreetsele punktile viidata. Taas mök-mök. Õnneks olen siiani kõike seda suutnud sõbralikult selgitada. Olen ka KOV ehitusnõuniku läbi lillede pikalt saatnud ja ta tunnistas, et minuga on võimatu vaielda.

Loomulikult, sest olen endale vajalikud nõudmised ja seadusepügalad selgeks teinud ning kotti endale pähe tõmmata ei lase.
jorh kirjutas: ↑04 Juul 2018, 11:15
Hea ehitustava püüab aidata lahendada jamasid, mis on esmapilgul justkui lahendamatud.
Milliseid jamasid saab lahendada umbmäärane mõiste, millel pole taga mitte mingisugust konkreetsust, et teada saada, kes ikkagi on jamas süüdi. Hetkel on "hea tava" õigus sellel, kellel on paksem rahakott ja kes jõuab palgata kavalamad/jutukamad/taibukamad advokaadid. Ehitaja advokaadid võivad tuua 30 maalrit kohtusse, kes kinnitavad, et võrkteip, kleebituna kipsplaadi vuuki ja lihtsalt üldpahtliga üle tõmmata ongi hea tava. Kumba usub kohtunik rohkem, kas 30 maalrit versus tootejuhendit? Ma ei oska isegi ennustada, aga tundub, et 30 maalrit, sest sinu arvates kujundavad nemad head tava. Jaburus astmes x!
Hulk aastaid tagasi kui veel firma all töötasin, siis ühel uusehitusel tellijale tundus, et välisuksest sisenedes on kööginurga sein loodist väljas. Visuaalselt tundus endalegi. Toodi kohale üldehitaja, pandi laser tööle ja 2,5m peale oli tõesti 2mm loodist väljas, mis on täiesti normaalne. Ega tellija päris rahul ei olnud, aga pidi nõustuma selle tolerantsiga. Kusjuures tolerantsi RYL-i järgi mõõdetakse 2m latiga, mitte 2,5 või 3 või 4m latiga.
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252