2. leht 2-st

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Postitatud: 28 Dets 2016, 10:24
Postitas karukusti
kahjur kirjutas:Alustusesks võiks omale põhitõed selgeks teha
http://www.apollo.ee/liha-soolamine-ja- ... amine.html
ja siis katsetada 30 aastat erinevate ahjude, erinevate puudega jne.
Tõmberegulaatorit ja automaatikat kasutades võib aeg muidugi lühem olla :)
Äkki siis saadki sellist suitsuliha nagu soovid, mitte suitsumaitselist keeduliha nagu laatadel.
milline see liha siis olema peaks? seest jääb ta nii või naa keeduliha või arvate et seest peaks ka liha pruun nagu praeliha olema? Minu arvates pole neil laatadel müüdavatel suitsulihadel viga midagi kui soola on parasjagu ja kui ise sellist liha oskaks teha oleksin täitsa rahul. On ju need liha müüjadki enamuses kogenud meistrid ja ei usu väga et mingi vend peale esimest suitsutamist oma lihaga kohe turule tormab!

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Postitatud: 28 Dets 2016, 10:58
Postitas karukusti
Tekkis veel küsimus, et palju on juttu olnud sellest, et puud peavad kuivad olema. Kuidas siis vajalik suits saadakse? Teatavasti kuiv puu põleb üsna hästi ja suitsu tekib märja puuga võrreldes minimaalselt.

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Postitatud: 28 Dets 2016, 11:35
Postitas kahjur
Ja elektriahjudes kuhu kuiva laastu pannakse tekib suits amperaažist

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Postitatud: 28 Dets 2016, 11:53
Postitas Naabrivana
karukusti kirjutas:Tekkis veel küsimus, et palju on juttu olnud sellest, et puud peavad kuivad olema. Kuidas siis vajalik suits saadakse? Teatavasti kuiv puu põleb üsna hästi ja suitsu tekib märja puuga võrreldes minimaalselt.

Vähe suitsu tekib kuiva puidu puhtal põlemisel. Sel juhul kui puud saavad piisavalt hapnikku. Niimoodi lämmatades, nagu seal telekas, puhast põlemist ei toimu. Uute halgude lisamisel ka korralikul põlemisel tekkib halu süttimisel nn must suits ( tavaliselt selle jaoks veel halgusid kooritakse et seda ei juhtuks, mina pole seda kunagi teinud). Kuna küpsetus protsess on piisavalt pikk, siis igal juhul saad endale tumeda suitsuse liha.
Haavaga küttes jääb lihatõepoolest valgeks.

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Postitatud: 28 Dets 2016, 12:00
Postitas karukusti
Naabrivana kirjutas:
karukusti kirjutas:Tekkis veel küsimus, et palju on juttu olnud sellest, et puud peavad kuivad olema. Kuidas siis vajalik suits saadakse? Teatavasti kuiv puu põleb üsna hästi ja suitsu tekib märja puuga võrreldes minimaalselt.

Vähe suitsu tekib kuiva puidu puhtal põlemisel. Sel juhul kui puud saavad piisavalt hapnikku. Niimoodi lämmatades, nagu seal telekas, puhast põlemist ei toimu. Uute halgude lisamisel ka korralikul põlemisel tekkib halu süttimisel nn must suits ( tavaliselt selle jaoks veel halgusid kooritakse et seda ei juhtuks, mina pole seda kunagi teinud). Kuna küpsetus protsess on piisavalt pikk, siis igal juhul saad endale tumeda suitsuse liha.
Haavaga küttes jääb lihatõepoolest valgeks.
just sellepärast ise poest suitsuliha ei ostagi, vaid pigem laatadelt kus suitsulihal on suitsuliha välimus, mitte nagu poes kollast värvi suitsuliha :P

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Postitatud: 28 Dets 2016, 12:12
Postitas Naabrivana
karukusti kirjutas: just sellepärast ise poest suitsuliha ei ostagi, vaid pigem laatadelt kus suitsulihal on suitsuliha välimus, mitte nagu poes kollast värvi suitsuliha :P
Poes on enam jaolt keedusink. Seda tehakse nii, et kõigepealt suits ja siis keetmine (st auruga keedetakse)
See peseb selle üleliigse suitsu maha ja jääbki selline nagu ta on.
Tegelikult on poe suitsuliha värvi tekkel veel üks nüanss, sama värvi on võimalik ka kodusel teel lihale tekitada, aga jah eelnevalt tuleb siis liha ära keeta.

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Postitatud: 29 Dets 2016, 16:32
Postitas karukusti
Naabrivana kirjutas:
karukusti kirjutas: just sellepärast ise poest suitsuliha ei ostagi, vaid pigem laatadelt kus suitsulihal on suitsuliha välimus, mitte nagu poes kollast värvi suitsuliha :P
Poes on enam jaolt keedusink. Seda tehakse nii, et kõigepealt suits ja siis keetmine (st auruga keedetakse)
See peseb selle üleliigse suitsu maha ja jääbki selline nagu ta on.
Tegelikult on poe suitsuliha värvi tekkel veel üks nüanss, sama värvi on võimalik ka kodusel teel lihale tekitada, aga jah eelnevalt tuleb siis liha ära keeta.
Naabrivana sa paistad ka teemaga kursis olevat, et kas suitsutuskast peaks ka lehtpuust olema või pole tähtis? Youtubes mingi vend tegi männi põrandalauast et täispunn ja saab tihe jne aga kas vaigune puu kuidagi tulemust ei mõjuta? Lagi võiks vast ikka lehtpuu olla, kui mitte terve suitsukast. Mäletan kunagi naabrimees tegi saunas leiliruumi üleni männi lauaga, mitu aastat tilkus laest vaiku pähe, ja kui liha peale tilgub on ju asi untsus...

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Postitatud: 29 Dets 2016, 17:40
Postitas Naabrivana
karukusti kirjutas: Naabrivana sa paistad ka teemaga kursis olevat, et kas suitsutuskast peaks ka lehtpuust olema või pole tähtis? Youtubes mingi vend tegi männi põrandalauast et täispunn ja saab tihe jne aga kas vaigune puu kuidagi tulemust ei mõjuta? Lagi võiks vast ikka lehtpuu olla, kui mitte terve suitsukast. Mäletan kunagi naabrimees tegi saunas leiliruumi üleni männi lauaga, mitu aastat tilkus laest vaiku pähe, ja kui liha peale tilgub on ju asi untsus...
Põhimõtteliselt võid jah seinad täispunn materialist teha. Aja jooksul pigitub ära ja näeb välja nagu päris.
Lae võid loomulikult lehtpuust teha ja kui on ikka mure võidlae alla paksu fooliumi panna. Lased klambritega lakke näiteks. Fooliumiks on see nn sauna foolium.
Puit sein on ses mõttes hea, et ilmamuutusele ei reageeri järsult. Seal videos oli ka näha, et oli lausa palgist.
Plekist kesta mõjutab ilm kiiresti - tuul, vihm, lumi.

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Postitatud: 02 Jaan 2017, 18:11
Postitas karukusti
Naabrivana kirjutas:
karukusti kirjutas: Naabrivana sa paistad ka teemaga kursis olevat, et kas suitsutuskast peaks ka lehtpuust olema või pole tähtis? Youtubes mingi vend tegi männi põrandalauast et täispunn ja saab tihe jne aga kas vaigune puu kuidagi tulemust ei mõjuta? Lagi võiks vast ikka lehtpuu olla, kui mitte terve suitsukast. Mäletan kunagi naabrimees tegi saunas leiliruumi üleni männi lauaga, mitu aastat tilkus laest vaiku pähe, ja kui liha peale tilgub on ju asi untsus...
Põhimõtteliselt võid jah seinad täispunn materialist teha. Aja jooksul pigitub ära ja näeb välja nagu päris.
Lae võid loomulikult lehtpuust teha ja kui on ikka mure võidlae alla paksu fooliumi panna. Lased klambritega lakke näiteks. Fooliumiks on see nn sauna foolium.
Puit sein on ses mõttes hea, et ilmamuutusele ei reageeri järsult. Seal videos oli ka näha, et oli lausa palgist.
Plekist kesta mõjutab ilm kiiresti - tuul, vihm, lumi.
tekkis veel küsimus et kui alumine osa kivist, siis mis seguga, mis vahekorras segu teha. Oletan et tuleb kasutada tavalist müürisegu, savi läheb laiali vihmaga ja kas voodri osas šamottide ladumisel peaks savi kasutama?

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Postitatud: 03 Jaan 2017, 17:02
Postitas raga
välimüüris mõõrigsegu(tsemendi baasil) ja sisekihis savi või mõni muu peenem koldesegu.

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Postitatud: 07 Veebr 2017, 20:43
Postitas Sillutaja
IMG_6922.JPG
Mul selline suitsuahi...
Alt üles: Kolle, keris, liivakast, restid, ümberpaigutatavad plekitahvlid, kuppel, siibriga korsten ja muidugi
termomeeter seal kusagil vahel.