Ringluspumba lülitamine

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Paul
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ringluspumba lülitamine

Lugemata postitus Postitas Paul »

Teab keegi soovitada, kuidas automaatselt lülitada sisse-välja ringluspumpa, kui tuli alla teha või kui temperatuur langeb alla x kraadi.

Paul
Kasutaja avatar
tubasoojaks
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 1 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas tubasoojaks »

aga mida vett see pump ringi ajab-katlas,radikas..?
kvaliteetne kütteautomaatika lülitab küttepumba sisse välistemperatuuri langedes alla 14-17 C
puukatla pump aga juhitakse suitsutermostaadi abil
Elagu kodumaine energia:):):)
Allan
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas Allan »

tubasoojaks kirjutas:puukatla pump aga juhitakse suitsutermostaadi abil
Sama reegel laieneb ilmselt ka sellele olukorrale, kus katlaga köetakse akupaaki soojaks? Ja sellisel viisil on ilmselt tarvis lisada katla-akupaagi ringile ka termosegisti, mis üritab katla vett üle 60C hoida?

Minu küsimus: kas katla-akupaagi ringi võib lahendada ka lihtsalt katlasse pistetava temp-anduriga, mis siis lülitaks pumpa sisse välja ~60C juures? Kas sel juhul võiks loobuda termosegistist?
tiit001
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas tiit001 »

kle tubasoojaks: kui suitsu enam ei tule, st. et tuli kustund, kas siis kohe jääb pump seisma, kas natuke vara pole, kui kõik katel kuum veel??
warlock
külaline

Lugemata postitus Postitas warlock »

Ma juhtisin katla temperatuuri järgi: püüdis hoida vee temperatuuri katlas 85..90C juures. Sel juhul polnud kolmiktermostaati vaja.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

puukatlal peab ikka sisemine tsirkulatsioon ka olema
peab selle termosegisti paigaldama,kas 60 või 72 C
mina olen sellest asjast loobunud,kasutan juba kaua elektroonset segamist
kolmtee ventiili ja ajami abil-sõlme juhib Ouman EH-203
on veidi kallim,kuid katla tagasivoolu temperatuur vabalt valitav
tavaliselt jätan selle 55 C peale ja saan katlale hea kasuteguri
suitsugaasid ei ületa 250 C, keskmiselt 230 C
loomulikult kasutan teraskatlaid,täpsemalt läti Komforts katlaid
malmkatla kasutamisel nii madalat suitsutemp ei saa kui tule kustsutamise hetkel
ning Viadrus katlad on rekordi omanikud-
suitsugaasid tavalisel hoogsal kütmisel isegi üle 400 C
see on palju sooja taevasse

jaa,varesed muidugi rõõmustavad ja kogunevad talvel selle maja juurde:lol:
ostke endale suitsutermomeeter ja vaadake palju energiat teil taevasse läheb

aga suitsutermostaat lülitab katlapumba välja kui suitsukanal jahtub alla 70 C
Kalvis
külaline

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Ka termostaatventiiliga saab just selle olukorra, et katla tagasijooks on kogu aeg 55 kraadi. Mul on kogu aeg niimoodi ja mingit kallist kolmteeventiili elektroonse juhtplokiga polegi. On vaid kontakttermomeetrid peale ja tagasijooksul ning üks toas. Nüüd sai lisatud aegrelee (see tavaline elektriarvesti kell) koos kodust ära lülitiga, mis alandab ruumi temperatuuri madalamaks.

Ma arvan, et tsirkulatsioonipumba juhtijad on ühe olulise mõiste sassi ajanud. Tsirkulatsioonipumpa tavaküttesüsteemis ei või välja lülitada, kui siis vaid muuta kiirusi (kiiruse juhtimine käib sel juhule pealejooksu temperatuuri järgi - mida kõrgem temp, seda kiiremini peab pump töötama). On küll küttesüsteemide lahendusi, kus kasutatakse samuti tsirkulatsioonipumba väljalülimist justnimelt ruumi temperatuuri juhtimiseks (siis lülitatakse teda sisse välja ruumi temperatuuri andurist), kuid enamusjuhtudel on tsirkulatsioonipumbal vaja soojust transportida pidevalt katlast või akumulatsioonipaagist radiaatoritesse või põrandaküttesse. Sel juhul ei tekigi olukorda, kus tsirkulatsioonipump saaks olla väljas.

Võib olla algne küsija mõtles ikkagi põleti juhtimist. Enamus vastuseid eespool on just õiged põleti puhul.
Klassikaliselt on vaja põletit juhtida järgnevalt
- Kui tagasijooks alla 55 kraadi siis põleti sisse
- Kui pealejooks üle 75 kraadi siis põleti välja
- kui ruumi temperatuur alla 20 (või muu tarbija sätestatud) siis põleti sisse
- kui ruumi temp. üle 22 kraadi (või muu tarbija sätestatud) siis põleti välja

Ruumi temperatuuriandurit pole otseselt vaja, kuid kipub olema soovituslikult kasulik

Muidugi võib lisada veel paljusid keerukaid algoritme, kuid nende tingimustega annab konstrueerida ideaali lähedast küttesüsteemi.
Sõltuvalt küttekatla või küttesüsteemi eripärast võib olla ka täiesti erinevaid algoritme.
Kasutaja avatar
tubasoojaks
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Kontakt:

[quote="Kalvis"]Ka termostaatventiiliga saab just selle olukorra, et katla tagasijooks on kogu aeg 55 kraadi. Mul on kogu aeg niimoodi ja mingit kallist kolmteeventiili elektroonse juhtplokiga polegi. On vaid kontakttermomeetrid peale ja tagasijooksul ning üks toas. Nüüd sai lisatud aegrelee (see tavaline elektriarvesti kell) koos kodust ära lülitiga, mis alandab ruumi temperatuuri madalamaks.....

see teeb kolm kontakttermomeetrit pluss arvesti timer
summa tuleb kaugelt üle tuhande krooni..kasutusmugavused piiratuna

ka nii võib teostada
siiski kui ehitada uut tahkeküttekatlamaja,on sinna mõistlik valida regulaatoriks Ouman EH-203
sest see reguleerib veetemperatuuri põrandaküttes,radikaküttes,katlas,soojaveeboileris
loomulikult näitab kõiki temperatuure
küttekontuurides on kellaajaline juhtimine ja sügisel sissetükkiva niiskuse tõrje funktsioon
lisaks akupaagi ööelektrikütte funktsioon jne...
modeemi lisamisel saab seadmega suhelda SMS teel -näiteks sauna elektrikerist sisse lülitada ja seda kõike ühes seadmega :wink:
hind on seadmel koos ajammootorite ja anduritega ca 13000 kr
võrdluseks Danfossi ECL 100 tüüpi seadet on vaja vähemalt 3 tk x ca 5500 kr ülaltoodud funktsioonide teostamiseks ja kaasaegsest mobiilijuhtimise võimalust pole veel ollagi
Santerra grupp
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Santerra grupp »

Kus kohas nii kalli hinnaga Danfossi ECL-100 müügil on?
Vesi,küte, kanalisatsioon.
Kalvis
külaline

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Kasutusmugavused ei ole piiratud. On küll teatud küttesüsteemsete lahenduste piirangud, kuid kõik sõltub inimese erisoovidest.
Loomulikult võib iga mats tavalise juhtploki juurde osta nii vinge kui tahab, kasvõi interneti, SMS või mis iganes liidesega. See on juba koduautomaatika küsimus.
talupoeg
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas talupoeg »

ja kui vool keset kütmist ära läheb ja ise poodi läksid ??????
hobusega katusel
2korda2
-
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 63 korda

Lugemata postitus Postitas 2korda2 »

Ma küll ei tea, millele talupoeg vihjas aga minu teada jäävad enamus automaatsüsteeme lihtsalt seisma, kui elekter kaob. Erinev on üksnes võimalik tulemus.
Gaasi puhul lülitub kogu süsteem välja (gaasikraan sulgub automaatselt, kui elektrit pole) ja ongi kogu lugu (sarnaselt toimivad ilmselt ka õlipõletid?). Pelleti puhul jääb kruvi seisma, hetkel katlas olev põleb ära ja ongi kõik. Soojuspumpade puhul enam pumbad ei tööta, asi seisab.
Ainus, millega võib jamaks minna(äkki eksin), on tahkekütuse katel, kui akupaagi vett peab pumbaga katlast läbi ajama. Sellisel juhul läheb katel keema. Eksin kuskil?
-------
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
Kasutaja avatar
restauraator
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas restauraator »

Kas siis selleks pole vahel lihtne klapp, et kui pumba surve ära kaob, siis saab vesi akupaagist vabalt peale voolata. ehk taastub loomulik ringlus katla ja akupaagi vahel. Ma keera ka vahest, peale kütmist, katla pealse kraani kinni, et vesi külma katla ja sooja akupaagi vahel asjatult tsirkuleerima ei hakkaks.
Iga ehitus on norm iseendale.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Äkki keegi vihjaks , kust võiks lihtkodanik osta ülal jutuks olnud kontakttermomeetrit, mis sobiks toru külge panna ja mis sisaldaks lülitikontakte millegi juhtimiseks. FEB-is ei tundu olevat.
Kasutaja avatar
tubasoojaks
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Kontakt:

2korda2 kirjutas:
Ainus, millega võib jamaks minna(äkki eksin), on tahkekütuse katel, kui akupaagi vett peab pumbaga katlast läbi ajama. Sellisel juhul läheb katel keema. Eksin kuskil?
eksid tõesti kui minu katlamaja silmas pead :(
aga eksimine on inimlik, anname andeks kui järgnevast asjast aru saad

katlapump on paigaldatud mitte akupaagi ja katla vahelisele torule, vaid katlast tuleva ja tagastuva toru vahele läbi kolmtee segamisventiili
aga paagist katlasse minevale torule on paigaldatud lipa-lopa tagasilöögiklapp, mis katlapumba seiskudes avaneb ning tekitab loomuliku tsirkulatsiooni ja väldib nii katla ülekuumenemist :wink:
väga paljud paigaldajad ei tea seda lahendust
on olemas ka tööstuslik(vist atmose) kompaktne samal põhimõttel segamissõlm

suitsutermostaadid müügil Sanistal Oü poes, Kadaka tee 1, Tallinn
Kasutaja avatar
tubasoojaks
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Kontakt:

2korda2 kirjutas:
eksid tõesti kui minu katlamaja silmas pead :(
aga eksimine on inimlik, anname andeks kui järgnevast asjast aru saad

katlapump on paigaldatud mitte akupaagi ja katla vahelisele torule, vaid katlast tuleva ja tagastuva toru vahele läbi kolmtee segamisventiili
aga paagist katlasse minevale torule on paigaldatud lipa-lopa tagasilöögiklapp, mis katlapumba seiskudes avaneb ning tekitab loomuliku tsirkulatsiooni ja väldib nii katla ülekuumenemist :wink:
on olemas ka tööstuslik(vist atmose) kompaktne samal põhimõttel segamissõlm

suitsutermostaadid müügil Sanistal Oü poes, Kadaka tee 1, Tallinn
pelx
Korralik postitaja
Korralik postitaja

õige!

Lugemata postitus Postitas pelx »

selle (lahenduse) nimetus on ladomatt !! ja atmosel ei ole selline sest pump jääb tööle! ja ta hakkab tsirkulerrima aku ja katlavahelist vett! hoides katla temperatuuri! kui vool äraläheb! lihtsalt avaneb kuumaga ladomati termo ja akku baagi vesi saab vabalt katlasse
tcumen
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 5 korda

Re: õige!

Lugemata postitus Postitas tcumen »

pelx kirjutas:väga paljud paigaldajad ei tea seda lahendust

selle (lahenduse) nimetus on ladomatt !! ja atmosel ei ole selline sest pump jääb tööle! ja ta hakkab tsirkulerrima aku ja katlavahelist vett! hoides katla temperatuuri! kui vool äraläheb! lihtsalt avaneb kuumaga ladomati termo ja akku baagi vesi saab vabalt katlasse
Nn. "ladomatt" pole ainus lahendus. Kui viitsid torutööd teha, saad samamoodi toimiva lahenduse nats odavamaltki. Võid sama süsteemi kokku laduda termoklapist, tõkkeklapist ja pumbast. Klapid nt.: http://www.torujyri.ee/?sisu=tootekatal ... t=84&mid=2
Samal lehel ka komplektne segamissõlm.
pelx
Korralik postitaja
Korralik postitaja

:D muidugi seda ma ei oska ja pole näinud ! kui arvestada et joonis on iga puugasikatlaga kaasas! paistab et sa polegi ainuke tark!! arvan et olen üks neist keda pole vaja eriti õppetada :!:
muideks minu eelne jutt oli mõeldut ( tubasoojaks) :D
Kasutaja avatar
tubasoojaks
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Kontakt:

pelx kirjutas::D muidugi seda ma ei oska ja pole näinud ! kui arvestada et joonis on iga puugasikatlaga kaasas! paistab et sa polegi ainuke tark!! arvan et olen üks neist keda pole vaja eriti õppetada :!:
alati tasub kuulata teisi tarku ka :wink:
mina olen nii teinud ja leidnud kuuldust mida edasi arendada
kasutan tahkekateldel segamiseks tavalist kolmteeventiili koos ajamiga,katla tagastuva vee temperatuur seadistatav elektroonselt muude kütteparameetrite kõrval kontrolleri abil 50-70C
ja arvutit valdavatele see meeldib,sest kaua sa ikka ajaloolises katlaruumis käid ja potikaid väänad :(
pelx
Korralik postitaja
Korralik postitaja

katlasüsteemi on präegu ikka tark kokku panna nii et katla ja akkupaagide vahel võimalikult vähe elektronikat! sest elektri probleeme tuleb ikka ette!! ja kui külmal katlal elekter läheb pole eriti lõbus! siiani olen kõik nii kokku pannud et katsetan seivate pumbadega!! et ei läheks keema elektroonikat paigaldan iga ringile eraldi!!
tcumen
Ehitusspets
Ehitusspets

pelx kirjutas::D muidugi seda ma ei oska ja pole näinud ! kui arvestada et joonis on iga puugasikatlaga kaasas! paistab et sa polegi ainuke tark!! arvan et olen üks neist keda pole vaja eriti õppetada :!:
Ma usun, et just õpetust pead Sa enesele hankima!
Kui inimene ei tunne elementaarset õigekirja, ei saa loota, et ta suudaks jagada kompetentset teavet tehniliste üksikasjade kohta. :D
pelx
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Ma usun, et just õpetust pead Sa enesele hankima!
Kui inimene ei tunne elementaarset õigekirja, ei saa loota, et ta suudaks jagada kompetentset teavet tehniliste üksikasjade kohta. :D[/quote]

teed suu lahti kui hakkad venekeeles kirjutama ! nägu mina eestikeeles :evil:
tcumen
Ehitusspets
Ehitusspets

Kui Su emakeeleks on vene keel, siis palun vabandust ! Sel juhul oled väga tubli! Aga see ei tähenda, et kriitikaks põhjust pole. Aga harjutamine teeb meistriks.
Edu kõiges!
pelx
Korralik postitaja
Korralik postitaja

:)
Vasta