Palun abi, kuna ma ei jaga sellest teemast suurt midagi. Plaanis on majaehitus ja soovin sinna puuküttega pliiti.
Mis vahe on tellistest ja pottidest ehitatud ahjudel? Mina olen hetkel valinud neid vaid välimuse järgi aga mis vahet neil veel on?
Samuti reklaamitakse NunnaUuni soojustsalvestavat pliiti Anni. Kas see on mingil määral võrreldav pottsepa poolt ehitatud puupliidi+ soojamüüri komboga ning ei vaja eraldi soojamüüri?
https://www.nunnauuni.ee/kuttekolled/anni/
Algselt mõtlesin pliidi ja küpsetusahju kombo peale aga olen kuulnud, et võibolla polegi väga mõistlik ehitada välja küpsetusahju osa, kui majas on olemas ka elektriahi. Et puuküttel ahi pidavat reaalsuses suht kasutuseta jääma.
Ning kui valida välja ikkagi pottidest või tellistest pliit/ahi, kas kindlasti peaks olema ka soojamüür?
Pottidest, tellistest või voolukivist soojustsalvestav pliit?
Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 21 korda
- On tänatud: 44 korda
Re: Pottidest, tellistest või voolukivist soojustsalvestav pliit?
Lugemata postitus Postitas A23 »
1) Soovitaks kaaluda, kas näed tulevikus üldse võimalust, et kasutaksid puupliidi praeahju el ahju asemel. El ahjul paned t° paika, puupliidil see nii lihtsalt ei käi. Kui ise oleks hetkel valiku ees, siis praeahju ei teeks.
2) Soemüür võib kõne alla tulla vaid pliidi puhul, ahju puhul aga mitte, ahi on ise soojuse salvestaja ja pikema kestusega, soemüür jahtub mõne tunniga maha.
(Siin foorumis on tegelikult mitmeid tugevaid pliidi / ahju spetse, kui oma küsimustega spetsiifilisemaks lähed, vast mõni annab nõu ka.)
2) Soemüür võib kõne alla tulla vaid pliidi puhul, ahju puhul aga mitte, ahi on ise soojuse salvestaja ja pikema kestusega, soemüür jahtub mõne tunniga maha.
(Siin foorumis on tegelikult mitmeid tugevaid pliidi / ahju spetse, kui oma küsimustega spetsiifilisemaks lähed, vast mõni annab nõu ka.)
Lugemata postitus Postitas Talinelk »
Kas päriselt jahtubki soemüür kiirelt maha, kui see on puupliidiga ühendatud? Siis ei ole tõesti soemüüri ehitusel mõtet, eriti kuna mulle on esialgseks pliidi hinnaks öeldud umbes 4000 ning soemüüri hinnaks ka 4000 eurot. Kas osta siis ikkagi NunnaUuni soojustsalvestav moodulpliit?
Majja tuleb õhk-vesi soojusküte ning puupliit oleks juhuks, kui elektrit ei ole. Elektri olemasolul ma puupliidi ahju eraldi ei kasutaks.
Ma ei oska spetsiifilisemaks minna. Lugesin küll varasemaid teemasid aga sealsed füüsikalised arvutused ajasid asja veel keerulisemaks. Mulle kui naisterahvale on oluline, et oleks ilus puupliit mõistliku hinna ja omadustega. Olen paarilt pottsepalt nõu küsinud aga kui olen küsinud nende poolt ehitatavate pliitide ja moodulpliitide võrdlust, siis seda ei taheta anda. Mul oleks vaja aga erapooletut arvamust. NunnaUuni käest ei taha ka kohe küsima minna: nad kiidaksid oma toodet nii palju, et ostaksingi neilt pliidi ära.
Majja tuleb õhk-vesi soojusküte ning puupliit oleks juhuks, kui elektrit ei ole. Elektri olemasolul ma puupliidi ahju eraldi ei kasutaks.
Ma ei oska spetsiifilisemaks minna. Lugesin küll varasemaid teemasid aga sealsed füüsikalised arvutused ajasid asja veel keerulisemaks. Mulle kui naisterahvale on oluline, et oleks ilus puupliit mõistliku hinna ja omadustega. Olen paarilt pottsepalt nõu küsinud aga kui olen küsinud nende poolt ehitatavate pliitide ja moodulpliitide võrdlust, siis seda ei taheta anda. Mul oleks vaja aga erapooletut arvamust. NunnaUuni käest ei taha ka kohe küsima minna: nad kiidaksid oma toodet nii palju, et ostaksingi neilt pliidi ära.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 86 korda
- On tänatud: 86 korda
Lugemata postitus Postitas aero »
Ma pole potsep, kuulasin füüsikaõpetajat. Soojuse salvestamiseks on vaja massi/kaalu ja energiat (puid.) Mida suurem mass, seda rohkem soojust saad salvestada, puid alla pannes.
Soojuskiirguse (ruumi kütmise) intensiivsus sõltub soojussalvesti pinna temperatuurist ja välispindala suurusest. Suurema pinnaga keha kütab ruumi intensiivsemalt ja seega ka jahtub kiiremini kui väiksem keha (eeldusel, et massid ja salvestatud energia on võrdsed.) S.t. soemüür jahtub oma väiksema massi ja suurema pinna tõttu põhimõtteliselt kiiremini kui ahi.
Ahjutellis on minu teada paksem kui pott, salvestab rohkem. Moodulpliit näeb sile välja aga kaal 760 kg. Kas see on piisav, pead ise otsustama. Soojusenergia 33.9 kWh see peaks olema ühest ahjutäiest saadav energiahulk. Kui sa võrdled seda nimiküttevõimsusega 1.7 kW, siis on näha, et hiljemalt 20h pärast on see pliit toatemperatuurile jahtunud (34 / 1,7). Oleneb muidugi toa temperatuurist, vendist, piirete soojapidavusest.
Potsepalt tellides saaksid vabamalt valida mõõdud-kaalud. Moodulpliit pannakse vist päevaga paika, potsepa töö võtab kauem aega. Umbes nagu moodulmaja ja konkreetselt sulle projekteeritud-ehitatud maja.
Puupliidi kogemus olemas. Maja ehitades oli algusest peale oli selge, et võimalike elektriprobleemide maandamiseks tuleb teha klaasuksega ahi, mitte pliit. 24h katkestus on korra onud. Kohvivee ja pudru tegime vist matkapriimusega. Toitu teha ja soojendada saab ka ahju koldes, mõned tunnid peale kütmise lõppu.
Soojuskiirguse (ruumi kütmise) intensiivsus sõltub soojussalvesti pinna temperatuurist ja välispindala suurusest. Suurema pinnaga keha kütab ruumi intensiivsemalt ja seega ka jahtub kiiremini kui väiksem keha (eeldusel, et massid ja salvestatud energia on võrdsed.) S.t. soemüür jahtub oma väiksema massi ja suurema pinna tõttu põhimõtteliselt kiiremini kui ahi.
Ahjutellis on minu teada paksem kui pott, salvestab rohkem. Moodulpliit näeb sile välja aga kaal 760 kg. Kas see on piisav, pead ise otsustama. Soojusenergia 33.9 kWh see peaks olema ühest ahjutäiest saadav energiahulk. Kui sa võrdled seda nimiküttevõimsusega 1.7 kW, siis on näha, et hiljemalt 20h pärast on see pliit toatemperatuurile jahtunud (34 / 1,7). Oleneb muidugi toa temperatuurist, vendist, piirete soojapidavusest.
Potsepalt tellides saaksid vabamalt valida mõõdud-kaalud. Moodulpliit pannakse vist päevaga paika, potsepa töö võtab kauem aega. Umbes nagu moodulmaja ja konkreetselt sulle projekteeritud-ehitatud maja.
Puupliidi kogemus olemas. Maja ehitades oli algusest peale oli selge, et võimalike elektriprobleemide maandamiseks tuleb teha klaasuksega ahi, mitte pliit. 24h katkestus on korra onud. Kohvivee ja pudru tegime vist matkapriimusega. Toitu teha ja soojendada saab ka ahju koldes, mõned tunnid peale kütmise lõppu.
Viimati muutis aero, 02 Sept 2025, 10:46, muudetud 1 kord kokku.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 110 korda
- On tänatud: 285 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Kui 10 aasta jooksul ei ole neljal tunnil elektrit, kas just siis nendel tundidel on vaja ilmtingimata puupliidi praeahju kasutada?Talinelk kirjutas: 02 Sept 2025, 09:15 ....
Majja tuleb õhk-vesi soojusküte ning puupliit oleks juhuks, kui elektrit ei ole.
Elektri olemasolul ma puupliidi ahju eraldi ei kasutaks.
...
Puupliidi praeahi leiab rakendust, kui stabiilselt pliiti köetakse ja kuumutamise vajadusel avatakse ka praeahju siiber aga muul ajal on see "auk" ainult pottide, pannide panipaigaks.

Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Mine “Ahjud, kaminad, korstnad”
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit