Viilkatus ja "pennepeale"

SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 17 korda

Viilkatus ja "pennepeale"

Lugemata postitus Postitas SuvaAnts »

Tahaks plaanitavale kodukontorile teha viilkatust ja siis juba tekkis mõte, et miks mitte lubatud kõrgust 5m ära kasutada - teha storage osa "teisele korrusele".

Ringi vaadates jääb mulje, et on kaks lähenemist - ühe puhul ehitatakse kõrged seinad ja kola hoidmise ala "riputatakse" seinakarkassi külge, teisel juhul ehitatakse seinad madalamad, vahelagi ja siis jätkatakse järgmise karkassiga natukene maad, et uksed aknad katuseräästa alla päris ei jäeks.

See teine versioon tundub nagu mõistlikum, lihtsam madalamad seinad püsti saada, aga mis sellisel juhul teise karkassi seinu "koos hoiab" kui sarikad sinna peal toetuvad ja talvel lumi seda teise korruse karkassi laiali hakkab pressima? Ilmselt küll ei peaks 3 meetri laiuse putka puhul selle pärast väga muretsema, aga põhimõte hakkas huvitama.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Re: Viilkatus ja "pennepeale"

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Su kirjeldus on mõnevõrra segane - alles plaanid ehitamist või ehitad olemasolevat ümber?

Kui uusehitus, siis ma teeksin vertikaalsed karkassipostid vajalikus täiskõrguses (s.t. esimene korrus pluss teise korruse vertikaalne osa) piisava tiheduse ja ristlõikega ja vahelaetalad hoiaksid neid koos (väldiksid sarikakoormuse all laialivajumist).

Aga projekteerijad/insenerid annavad sulle tagatult toimiva lahenduse, see eespoolne on lihtsalt minu isiklik arvamine.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Plaanitav kodukontor ehk siis uusehitis, selline ca 3x5 meetrit kastike, see ülemine lahtine hoiuala midagi väga rasket kandma ei pea. Selle projektikesega inseneri juurde minna tundub nagu natukene naljakas, rääkimata, et tegemist on tõenäoliselt niivõrd tüüplahendusega kui üldse olla saab. Või on see info siinkandis nii tsunfti-saladus, et siinmail ilma insenerita midagi ei saa? :)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

SuvaAnts kirjutas: 09 Veebr 2025, 18:11 Või on see info siinkandis nii tsunfti-saladus, et siinmail ilma insenerita midagi ei saa? :)
Saladust siin vaevalt keegi tegema hakab, kõik sõltub sellest, milliseid kasutuslubasid sa hiljem taotlema hakkad ;)

Aga muidu võiksid oma "pilpakuuri" visandi üles laadida, tekiks sinu soovidest mingi ettekujutus.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

Kui ehituskeelu vööndis ei asu siis selle 15 m2 onni ehitamine ei huvita kedagi - ei ole mingeid lubasid ega kooskõlastusi vaja.
Algne küsimus oli pigem pennide kohta. Seinasid hoiavad koos vahelae talad. Ära mõtle üle. Inseneridele ei ole miski naljakas kui nende töö eest makstakse - võivad vabalt ka koerakuudi projekti koostada - Sinu raha eest muidugi.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

RaJy kirjutas: 09 Veebr 2025, 18:49 Seinasid hoiavad koos vahelae talad.
Ainult juhul kui need jätkuvad sarikateni.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

madis64 kirjutas: 09 Veebr 2025, 19:00
RaJy kirjutas: 09 Veebr 2025, 18:49 Seinasid hoiavad koos vahelae talad.
Ainult juhul kui need jätkuvad sarikateni.
Ei ole nõus.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

RaJy kirjutas: 09 Veebr 2025, 19:09 Ei ole nõus.
Maitseid on mitmeid - ehk suvatsed selgitada?
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Asi ei ole maitses - lihtlabane loogiline mõtlemine ja Põhikooli tasemel füüsika. Ära unusta, et jutt käib 3x5 meetriset onnist mille katuseharja kõrgus on max 5 meetrit.
Viimati muutis RaJy, 09 Veebr 2025, 19:30, muudetud 1 kord kokku.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

RaJy kirjutas: 09 Veebr 2025, 19:24 ...lihtlabane loogiline mõtlemine ja Põhikooli tasemel füüsika.
Nu ei tea mette - ma samalt tasemelt lähtun...
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Ei maksa mu "pennidest" väga kinni võtta, ma ehitusterminoloogiat väga ei tea, peamiselt olen uurinud inglisekeelseid materjale, seal on selle asja nimi rafter joist või rafter tie. Penned on vist collar tied.

Aga soov ei ole midagi üle mõistuse keerulist - ca 3 meetrit lai ja katuseharja suunal ca 5 meetrit pikk hoone, millel on viilkatus ja sees tühi ruum mille kohal viilkatus, näiteks 10:12 või 8:12 suhtega. Kindlasti alla 20 ruudu kogupindala ja seal kohas kus planeerin seda püstitada, mingeid lube pole vaja. Ruumis on osaliselt, mingi 1-2 meetri osas "teine korrus" kuhu asju saab ladustada, see peab see mingite talade otsas olema ja piisavalt kõrgel näiteks 2,2 meetrit talade alumisest äärest.

"Pilpakuurina" seda teha ei saa, kes on vähegigi proovinud näiteks soojustamata palkmajast suvemajas midagi teha, teab kuidas puit edastab ja akumuleerib sooja ning kiiresti saab 24 kraadise välistemperatuuriga sellise hoone sisetemperatuuriks 30+ kraadi kui päike otse peale paistab.

Aga ma ei küsinud tegelikult seda, et kas sellega on mõtet inseneri juurde minna, ega ka seda, kuidas seda mõistlik teha oleks või mida keegi sellest kontoriboksist arvab ja mis degredeerivaid sõnu sellise ehitustegevuse pihta võimalik loopida on - mind huvitas konkreetne tehnilise lahenduse detail mida ma alguses kirjeldasin. Kui on "lühike" teine korrus ehitatud karkassi jätkamisega esimese korruse peale, siis mis seal seinu kinni hoiab? Üks näide sellisest konstruktsioonist ühelt onklilt, kes sketchupiga lahkab karkassilahendusi:
https://www.youtube.com/watch?v=WrxDy00dYGU
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

RaJy kirjutas: 09 Veebr 2025, 19:24 Asi ei ole maitses - lihtlabane loogiline mõtlemine ja Põhikooli tasemel füüsika. Ära unusta, et jutt käib 3x5 meetriset onnist mille katuseharja kõrgus on max 5 meetrit.
Kui sa mõtled seda, et vahekorrus on "riputatud" seinte peale aga madalamale kui seinakarkassi enda kõrgus ja see hoiabki seinu koos, siis see ongi see esimene variant, mida ma kirjeldasin. Avatud osas saavad talad kõrgemalt, sarikate ja karkassi kokkusaamise kohast joosta.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

SuvaAnts kirjutas: 09 Veebr 2025, 19:28 ... või mida keegi sellest kontoriboksist arvab ja mis degredeerivaid sõnu sellise ehitustegevuse pihta võimalik loopida on ...
Mina taandun, kena jätkuvat ehitustegevust.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

eesti keeles on vintskapp selle asja nimi mida otsid - nii sõnastagi kui oled juba eestipärase nime omale leidnud. Tegelikult oleks parem kui kasutaksid nime mis on sinu emakeeles - siis on mõistetav kui mingid mõisted sassi lähevad.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

RaJy kirjutas: 09 Veebr 2025, 19:37 eesti keeles on vintskapp selle asja nimi mida otsid - nii sõnastagi kui oled juba eestipärase nime omale leidnud. Tegelikult oleks parem kui kasutaksid nime mis on sinu emakeeles - siis on mõistetav kui mingid mõisted sassi lähevad.
Vintskap on tegelikult ühe "p"-ga ja on midagi väga muud. Emakeelest rääkides. Ei, seda ma ei plaani.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ja vintskapile paned pennid nii madalale kui saad.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

RaJy kirjutas: 09 Veebr 2025, 19:37 eesti keeles on vintskapp selle asja nimi mida otsid - nii sõnastagi kui oled juba eestipärase nime omale leidnud. Tegelikult oleks parem kui kasutaksid nime mis on sinu emakeeles - siis on mõistetav kui mingid mõisted sassi lähevad.
Aga ma olen nõus, eestikeelse terminoloogia teadmine aitaks vägagi. Kui sellele mõnda head allikat oleks viidata, oleks tänulik.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Alusta Karu-aabitsast(https://www.apollo.ee/search?q=karu%20aabits ) ! Ei hakka keegi sulle tasuta termineid lahti kirjutama.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

RaJy kirjutas: 09 Veebr 2025, 20:10 Alusta Karu-aabitsast(https://www.apollo.ee/search?q=karu%20aabits ) ! Ei hakka keegi sulle tasuta termineid lahti kirjutama.
Tsunft ühesõnaga. Eestlane on ikka naljakas loom, lääne vastavateemalised foorumid on abivalmis inimesi täis, eestis võiks olla ainult kahe peateemaga foorum - "Otsin tööd" ja "Pakun tööd (aga raha ei raatsi maksta)" :) Nii me õitsenguni purjetame kõik koos.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ja mida sa siit siis otsid - mine ja otsi oma "lääne vastavateemalistest" foorumitest eriti abivalmis inimestelt. Seda enam, et kohalikku keelt sa ei valda - mingi tõlkeprogrammiga ilmselt toimetad või AI-ga. Tegelikult abistatakse siin küll, aga kui abiotsija ei oska oma probleemi isegi sõnastada siis on raske aidata.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

RaJy kirjutas: 09 Veebr 2025, 21:00 Ja mida sa siit siis otsid - mine ja otsi oma "lääne vastavateemalistest" foorumitest eriti abivalmis inimestelt. Seda enam, et kohalikku keelt sa ei valda - mingi tõlkeprogrammiga ilmselt toimetad või AI-ga. Tegelikult abistatakse siin küll, aga kui abiotsija ei oska oma probleemi isegi sõnastada siis on raske aidata.
Aitäh soovituse eest, aga ma edaspidi eelistaks, kui kerges pühapäevaõhtuses hägus AI eksperdid viiksid oma sisutühja targutamise kuskile mujale. Mitte, et ma siin teemas saaksin kätt ette panna, aga kui midagi panustada teemasse pole, on see lihtsalt asjatu elektri raiskamine.

Esialgne küsimus piisavalt konkreetne, kui peale pealkirja natukene rohkem lugeda ja valesse sõnasse mitte kinni jääda. Esimene vastaja sai sellest kohe aru, aga vastas lihtsalt kuidas ta teeks, mitte kuidas teine variant toimib. Kui ise sellest aru ei saa, siis võibolla jääb lihtsalt kapasiteeti väheks, et antud vestluses osaleda.

Ok, ma nüüd laskusin ise samale tasemele. Ei viitsi siin jageleda. Tänud asjalikematele vastajatele.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Palun vabandust! Lugesin teema uuesti algusest läbi ja siis sain ka aru millest ja miks jutt käib. Edaspidi oleks ehk lihtsam kui mingi eskiisi visandaksid oma mõtetest - üks pilt räägib rohkem kui 1000 sõna. Siis oleks ehk lihtsam aru saada mida soovid teha.
Teemasse - nii väikese hoone puhul ma ei muretseks ja rajaks vintskapi vahelaetaladele. Ise teeks siis juba pigem kõrgemad seinad ja lamedama katuse - et 5 meetri piiri sisse jääda, kogu hoone siis. Jääks kogu see vintskapi teema ära.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Ei, vintskapiga pole mingit pistmist seal. Küsimus oli, kuidas seisavad koos seinad, kui need on ehitatud meetodil (alt üles):

karkass
karkassi otsas talad üle ruumi
(Osade) talade peal "teise korruse" põrand
lühikene teise korruse karkass
viimasele toetuvad sarikad.

Sellest videost, kus on natukene ekstreemne rohkem päris korruse moodi konstruktsioon, aga põhimõte on sama.

Minu arusaamade järgi mõjub teisele karkassile täpselt samasugune sarikate "laialivenitav" jõud kui nad oleksid esimesel korrusel, kangieffekt on lühikese karkassi tõttu väiksem. Kas see ongi juba piisav või on seal mingid kavalad kinnitused/toestused tegelikult.

Reaalselt ilmselt ehitan selle ikka nagu esimene soovitus siin teemas olid, seinad kohe kõrgemad ja vahelagi ripub karkassitalade küljes, selles alas sarikate vahel horisontaaltalasid lihtsalt ei pane. Aga kripeldab ikka, kuidas see teine lahendus töötada saab.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Nii väikese hoonega töötab, ära muretse liiga palju. Olen palju nõrgemaid hooneid näinud ja kõik tänapäevani püsti. Ja olen ka lammutanud hooneid mis ehitatud sisuliselt roigastest ja kastilaudadest ja siiski püsinud 50+ aastat. Mingil põhjusel kipuvad paljud "üle dimensioneerima". Eks isegi sai algne kava tehtud kunagi ühele hoonele, aga kuna hoone oli suur siis sai siit ühelt insenerilt nõu küsitud - materjali kogus vähenes tänu tema täppisjoonistele 2x
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Ehk aitaks surnud punktist üle saada 3D detailmudel SketchUp-is?
3x5x5.jpg
Külgmiste seinte karkassi postid, lae talad, viil katuse üks sarikapaar paigas.
Kas nii?
Vasta