36V toide eramu garaažis

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

36V toide eramu garaažis

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Teemakohane otsing foorumis ei andnud vasteid.

Nõukaaegse eramu garaažis on 36V pingega ahelad - pesa garaažis, oletatav kaabel garaažikanali valgustuseks.

Ajalooline rudiment, mis vaja maha rookida või leidub tänapäevane rakendus?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Re: 36V toide eramu garaažis

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

See on jah, pigem ajalugu.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Juhtmeid, lüliteid jne. võid taaskasutada. Praegused nõuded on leebemad, kasutad SELV (!2,24,48 V) või lausa üle RVK 230 V asjad ära.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas: 12 Jaan 2025, 07:49 Juhtmeid, lüliteid jne. võid taaskasutada.
Juhtmestik omaaegne Al, läheb millalgi tervikuna vahetusse nagu ka kogu muu padra.

Nii et tänapäeval saab garaažis RVK taga oleva võrgutoitega hakkama?

Ei, ei kavatse ise kõike näperdama enam hakata, ilmselt saab muudatuste kohta projekt tellitud ja tehtud tööd fikseeritud vastavalt kehtivatele reeglitele.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mina jätaks selle puhtalt ajaloohuvist ja muuseumieksponaadina alles. 36 V lambipirne peaks kuskilt ikka leidma.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Küülaline kirjutas: 12 Jaan 2025, 19:44 Mina jätaks selle puhtalt ajaloohuvist ja muuseumieksponaadina alles.
Kui kunagine Harju KEK-i kilp saab tänapäevase vastu vahetatud,siis ajalooline 36V trafo sinna lihtsalt sisse ei mahu.

Mul puudub ka emotsionaalne side selle toitepingega, kuna maja käikuandmisest alates kasutasin ma garaažis 220V kandelampi ning õnneks jäin ellu :)
Scott
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 14 korda
On tänatud: 17 korda

Lugemata postitus Postitas Scott »

Tahtsin ka ajaloo säilitamisele rõhuda, kuid selles vaates, et trafo ja paremini säilinud ajastukohased lülitid ja lambipesad vähemalt ostaee oksjonile läheks, mitte jäätmejaama.

Mu kunagise kooli matemaatikaklassi kapist tuli välja hunnik suuri lauakalkulaatoreid, mis töötasid 36 voldiga. Sai mõned ka käima pandud. Mis neist peale keskkooli lõpetamist edasi sai, ei tea.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas: 12 Jaan 2025, 18:21 Nii et tänapäeval saab garaažis RVK taga oleva võrgutoitega hakkama?
JAH
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Scott kirjutas: 13 Jaan 2025, 01:01suuri lauakalkulaatoreid, mis töötasid 36 voldiga
Selliseid ei ole küll kunagi näinud-kuulnud. Kas nõukogude toodang? mingi tüüp või mark on meeles?
madis64 kirjutas: 12 Jaan 2025, 18:21tänapäeval saab garaažis RVK taga oleva võrgutoitega hakkama
Tänapäeval tuleb elumajades kõik pistikupesad ja valgustus kaitsta 30 mA rikkevoolukaitsetega.
Viimati muutis Küülaline, 13 Jaan 2025, 09:58, muudetud 1 kord kokku.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

36 V asjadele saaks ehk kasutada 48 V asju aga ei näe mõtet....
Ma paneks ka selle valgustuse RVK taha kui plaanid kasutada.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Küülaline kirjutas: 13 Jaan 2025, 09:54 Tänapäeval tuleb elumajades kõik pistikupesad ja valgustus kaitsta 30 mA rikkevoolukaitsetega.
Olen kursis ja nii saabki tehtud.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Scott kirjutas: 13 Jaan 2025, 01:01 Tahtsin ka ajaloo säilitamisele rõhuda, kuid selles vaates, et trafo ja paremini säilinud ajastukohased lülitid ja lambipesad vähemalt ostaee oksjonile läheks, mitte jäätmejaama.
Üldiselt olen ma sarnase - enda jaoks elukaare täitnud - kraami näoraamatu kogukondlikus uuskasutusgrupis üles pannud ja väga vähe on olnud neid asju, mida kellelgi vaja ei ole olnud.
osta.ee-st tõmbasin oma kodinad tosin aastat tagasi välja kui sealne mentaliteet ebameeldivaks muutus.

Ilmselt teen sama ka selle kilbi sisuga.

Küsimus huupi - kas siin foorumis mingi "vanast kilbist uue tegemine" teema ka on?
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Praegused nõuded on leebemad, kasutad SELV (!2,24,48 V) või lausa üle RVK 230 V asjad ära.
Kui poole sajandi vanuse, 2 soonelise alujuhtme isolatsioon seina sees kärssama läheb, siis RVK selle peale ei rakendu.

Vaatad, et kuidas voolumõõtja ketas keerleb ja ei saa aru, et kuhu elekter kaob.
:hello:
Viimati muutis ping, 13 Jaan 2025, 23:31, muudetud 1 kord kokku.
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas: 13 Jaan 2025, 20:10 ...
Küsimus huupi - kas siin foorumis mingi "vanast kilbist uue tegemine" teema ka on?
Tehnoloogia on sama, kui poest uut kilbikesta ostes aga lisandub vana sisu utiliseerimine.
https://online.depo-diy.ee/products/32314
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas SooSass »

Garaazi 36V elekter on huvitav mäluvärskendav teema. Olin selle juba jõudnud tänaseks ära unustada, kuigi ka minul oli kunagi seesama just. Nõukogude ajal oli mingi nõue, et garaazides, eriti garaazi all maa sees olevates remondikanalites (ja vist üldse ka välitingimustes, aga ka niisketes keldrites, jms) peab just sedasi ainult 36V kasutama. Seda loeti suhteliselt ohutuks pingeks (ja rikkevoolukaitsest polnud tollal veel midagi teada). Toodeti päris suurt valikut tööriistu sellele pingele, kuigi võimsaid asju sedasi polnud võimalik rakendada. Mul isegi praegu veel kolakastis säilinud paar 36V jootekolbi näiteks. Nende ühendamiseks 220V võrguga oli neil kaasas ka eraldi kandiline halli värvi plastkarp (umbes kahekordse seebikarbi mõõtu), mille sees oli vaid üksainus suur jurakas kandiline paberkondensaator ja üks takisti, kogu lugu. Skeem pidi olema ülilihtne, aga ei suuda praegu seda meenutada, et mis geniaalse trikiga seda 36V siis ära tehti, ilma mingi trafota/alaldita. Tolle 36V toitega oli ainult üks suur probleem, nimelt selle pistikupesad-pistikud olid täpselt needsamad nagu 220V omad. Ehk siis kogemata ikka pistsid näiteks tolle 36V jootekolvi korraks 220V pessa ja seejärel läks ta prügimäele.

Aga tegelikult saaks seda 36V võrku (kui on korralikult trafoga ja alaldiga tehtud lahendus) ka täna edukalt kasutada näiteks valgustuse jaoks, kui panna kõikjal 3tk 12V pirne (või 12V LED'e või 12V LED-ribasid) järjestikku. Näiteks LED moodulid tüüp PI041176 (12V / 2,4W / 200 lm / 7000K / igaühes 1 LED 3030 / IP66 / Oomipood) on kolmekesi juba täitsa tõhus valgusallikas, 40 x 18 kraadise suunakarakeristikuga, mida saab siis ükshaaval sihtida kuhu vaja. Aga selle 36V pikem juhtmestik peaks ikkagi suhteliselt jäme olema, et mitte pingelangu kätte hätta jääda.
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja

madis64 kirjutas: 13 Jaan 2025, 20:10 kas siin foorumis mingi "vanast kilbist uue tegemine" teema ka on?
Ma saan küsimusest nii aru, et vana kilbi kesta soovitakse säilitada ja ehitada siis sinna sisse uus kilbisisu. Jah ka see on täiesti võimalik, ei midagi erilist. Aga oleneb eelkõige milline on see vana kilp oma põhikonstruktsioonilt, näiteks kas seal on üldse DIN-liistud või nende paigaldamise võimalus. Tänapäeval ilma DIN-liistuta eriti hakkama ei saa (just väiksema võimsusega jaotuskilpides). Lisaks võivad vanad kilbid olla juba ka lootusetult roostes või siis pole nad korralikult tihendiga suletavad, uks kõver jne. Ehk siis üldiselt oleneb milline vana kilp ees on. Kui paigalduskoha kuju ja mõõdud võimaldavad, võiks muidugi eelistada ikka uue kilbikesta hankimist.
Scott
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 14 korda
On tänatud: 17 korda

Lugemata postitus Postitas Scott »

Küülaline kirjutas: 13 Jaan 2025, 09:54
Scott kirjutas: 13 Jaan 2025, 01:01suuri lauakalkulaatoreid, mis töötasid 36 voldiga
Selliseid ei ole küll kunagi näinud-kuulnud. Kas nõukogude toodang? mingi tüüp või mark on meeles?
Marki meeles ei olnud, aga arvan olema https://elektronika.su/en/calculators/e ... ka-mksh-2/ või väga sarnase.

Millega mööda panin, on pinge. Kalulaatori peale on kirjutatud 42 V, aga mul need 36 voldise trafo taga olid ilma märgatavate kõrvalnähtudeta.

OT
madis64 kirjutas: 13 Jaan 2025, 20:10 osta.ee-st tõmbasin oma kodinad tosin aastat tagasi välja kui sealne mentaliteet ebameeldivaks muutus.
12 aastat on liiga vana aeg jätkuvalt sama arvamuse evimiseks. Vahepealne kokku-lahkukolimine Postim.. ajalehega on minevik ja vigadest õpitud. Praegune poolautomaatne keskkond on juba hea kasutada.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 13 Jaan 2025, 23:25
Praegused nõuded on leebemad, kasutad SELV (!2,24,48 V) või lausa üle RVK 230 V asjad ära.
Kui poole sajandi vanuse, 2 soonelise alujuhtme isolatsioon seina sees kärssama läheb, siis RVK selle peale ei rakendu.
Eksid. RVK rakendub kuskil 20 mA lekkevoolu korral.
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Kalvis kirjutas: 14 Jaan 2025, 06:59
ping kirjutas: 13 Jaan 2025, 23:25 Kui poole sajandi vanuse, 2 soonelise alujuhtme isolatsioon seina sees kärssama läheb, siis RVK selle peale ei rakendu.
Kui 2-soonelise (L/N) juhtme isolatsioon läheb kärssama, siis tekib ilmselt lekkevool faasi ja neutraali vahel ning RVK ei tee selle peale vähimatki. Kuni lõpuks see leke juba nii suureks muutub, et hoopis KL rakendub. Aga selleks on vaja juba suurem kogus ampreid lekkida, mis isolatsiooni vaikselt suitsemisega kohe alati ei teki. Kui just pole kasutusel KL 0,16A (väikseima Eestis saadaoleva KL nimivoolu väärtus). Ehk siis võib sein juba enne maha põleda kui KL või RVK üldse midagi teevad.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas: 12 Jaan 2025, 21:25kunagine Harju KEK-i kilp saab tänapäevase vastu vahetatud,siis ajalooline 36V trafo sinna lihtsalt sisse ei mahu
Uue kilbi võib ka Harju KEKi kesta sisse teha. Hea tugev plekist kest.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

SooSass kirjutas: 14 Jaan 2025, 08:00
Kalvis kirjutas: 14 Jaan 2025, 06:59
ping kirjutas: 13 Jaan 2025, 23:25 Kui poole sajandi vanuse, 2 soonelise alujuhtme isolatsioon seina sees kärssama läheb, siis RVK selle peale ei rakendu.
Kui 2-soonelise (L/N) juhtme isolatsioon läheb kärssama, siis tekib ilmselt lekkevool faasi ja neutraali vahel ning RVK ei tee selle peale vähimatki. Kuni lõpuks see leke juba nii suureks muutub, et hoopis KL rakendub. Aga selleks on vaja juba suurem kogus ampreid lekkida, mis isolatsiooni vaikselt suitsemisega kohe alati ei teki. Kui just pole kasutusel KL 0,16A (väikseima Eestis saadaoleva KL nimivoolu väärtus). Ehk siis võib sein juba enne maha põleda kui KL või RVK üldse midagi teevad.
JAH, RVK töötab faas maa vahel. Aga faas-faas vahel töötab kenasti tavaline voolukaitse sest seal tekib kiiresti suur lühisvool. Kui isolatsioon kärssab korralikult siis tekib kiirelt ka faas maa ühendus ja siis töötab juba RVK.
Teiseks - vastavalt kontrolltoimingutele on vajalik isolatsioonitakistuse mõõtmine teostada. Kui see on OK, on nagunii välistatud antud konstruktsioon.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Scott kirjutas: 14 Jaan 2025, 06:00
Küülaline kirjutas: 13 Jaan 2025, 09:54
Marki meeles ei olnud, aga arvan olema https://elektronika.su/en/calculators/e ... ka-mksh-2/ või väga sarnase.

Millega mööda panin, on pinge. Kalulaatori peale on kirjutatud 42 V, aga mul need 36 voldise trafo taga olid ilma märgatavate kõrvalnähtudeta. ...
Sellel kalkulaatoril oli ka lapikute klemmidega ohutu pinge pistik, et ära ei varastataks, sest 1978 aastal olid funktsioonidega kalkulaatorid defitsiit ja väga kallid (ca 2-3 kuupalka).
Kontorirahvale anti elektrooniline töövahend allkirja vastu ja paljud ei julgenud seda isegi lauale jätta vaid lukustasid kappi, kui ei kasutanud.
Pilt
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas: 14 Jaan 2025, 09:35 ... Aga faas-faas vahel töötab kenasti tavaline voolukaitse sest seal tekib kiiresti suur lühisvool.
Kui isolatsioon kärssab korralikult siis tekib kiirelt ka faas maa ühendus ja siis töötab juba RVK. ...
Mul üürigaraažis tiirles voolumõõtja nädal aega ja lühisvoolu ei tulnud ning ühendasin AL otsad lahti.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 13 Jaan 2025, 23:30
madis64 kirjutas: 13 Jaan 2025, 20:10 Küsimus huupi - kas siin foorumis mingi "vanast kilbist uue tegemine" teema ka on?
Tehnoloogia on sama, kui poest uut kilbikesta ostes aga lisandub vana sisu utiliseerimine.
Mu küsimuse mõte oli pigem selles, et kas mingi sarnane teema siin juba leidub, et ei risustaks foorumit järjekordse "minu imeline kilp" stiilis teemaga.

Tehnoloogia poole pealt arvan, et suudan ise nõuetelevastava kilbi kokku monteerida, kuid konkreetses olukorras jätan kõik ümberehitused "adjustaatidega tegelastele".
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

SooSass kirjutas: 14 Jaan 2025, 04:02 Ma saan küsimusest nii aru, et vana kilbi kesta soovitakse säilitada ja ehitada siis sinna sisse uus kilbisisu.
Selgitus:
Vastus on "jah ja ei".
Vana kilp on 80-test - suur ja sularitel, mingist DIN relsist ei tea midagi.
Uus kilp - maja võrgu renoveerimise lõpul - saab olema ajakohane ja väiksem.
Tööd saavad teostuma ilmselt kahes etapis - esmalt uus kilp (mooduliruumi varuga) vana kilbi sisse ja kui maja juhtmestiku vahetuseni jõutakse, siisa vana kilbikorpus välja ja "uus kilp" uue juhtmestikuga seina.
Vasta