Ma juriidikas suht saamatu, ei suuda kehtivast seadusandlusest leida kohta, mis defineeriks kinnistu (krundi) ulatuse vertikaalis ehk siis maapinnast üles taeva suunas ja maapinnast allapoole?
Ülespoole minnes ilmselt krundil olevate ehitiste kõrgeima tipuni (piksevarda tipuni) on kindel, aga kuipalju sealt veel lisaks? Või hoopis tuleks arvestada krundil kasvava kõrgeima puu (kui see on ehitistest kõrgem) tipuoksani või ikka sealt ka veelgi edasi mingi varuga? Või defineerib selle lennunduse madalaima koridori kõrgus (See on vist tavaliselt ca 300 meetrit, lennuväljade juures muidugi vähem). Kosmosesse 100km kõrgusele kinnistu ilmselt ikkagi ei ulatu, sedasi saaksin hakata juba ülelendavatelt lennukitelt tasu küsima.
Aga vot samamoodi nüüd teises suunas, maa alla minnes? Keegi väitis, et kuni huumuskihi ulatuvuse sügavuseni. Aga kui huumuskihti pole, ongi ainult paekivi klibu? Või siiski on rohkem? 5, 10, 20, 50 meetrit? Maakera tuuma keskpunktini ilmselt ikkagi ka ei ulatu mu krunt, eksole?
Kinnistu piirid vertikaalsuunas
ehituslubadega jms seonduv
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 22 korda
Re: Kinnistu piirid vertikaalsuunas
Lugemata postitus Postitas netmaster »
Asjaõigusseadus:
KINNISOMANDI ULATUS
§ 127. Kinnisomandi ruumiline ulatus
(1) Kinnisomand ulatub maapinnale ning õhuruumile ülalpool ja maapõuele allpool seda pinda sellise kõrguse või sügavuseni, milleni ulatub omaniku huvi kinnisasja kasutamisel.
(2) Kinnisasja omanik ei või keelata tegevust, mis toimub sellises kõrguses või sügavuses, milleni tema huvi vastavalt kinnisasja kasutamise otstarbele ei ulatu.
Ma saan aru, et nii kõrgele, kui on su ehitised või puud ja nii sügavale, kui on su kaablid, torud, puurkaev või maja vundament.
Samas ei selgu, et kui ma soovin oma kinnistut kosmodroomina kasutada, kas siis võib mu huvi kosmosesse ultuda. Tõenäoliselt on sellised juhud muul viisil reguleeritud.
KINNISOMANDI ULATUS
§ 127. Kinnisomandi ruumiline ulatus
(1) Kinnisomand ulatub maapinnale ning õhuruumile ülalpool ja maapõuele allpool seda pinda sellise kõrguse või sügavuseni, milleni ulatub omaniku huvi kinnisasja kasutamisel.
(2) Kinnisasja omanik ei või keelata tegevust, mis toimub sellises kõrguses või sügavuses, milleni tema huvi vastavalt kinnisasja kasutamise otstarbele ei ulatu.
Ma saan aru, et nii kõrgele, kui on su ehitised või puud ja nii sügavale, kui on su kaablid, torud, puurkaev või maja vundament.
Samas ei selgu, et kui ma soovin oma kinnistut kosmodroomina kasutada, kas siis võib mu huvi kosmosesse ultuda. Tõenäoliselt on sellised juhud muul viisil reguleeritud.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Küsijale oled õige viite pannud.
Täpsustaks, kinnisasjal asuvad maavarad ei kuulu omanikule.
Riigile kuulub õhk kinnistu kohal kuni lennukite lendamise kõrguseni.
Täpsustaks, kinnisasjal asuvad maavarad ei kuulu omanikule.
Riigile kuulub õhk kinnistu kohal kuni lennukite lendamise kõrguseni.
Lugemata postitus Postitas SooSass »
Kujutan ette, et juristidel on võimalik seda ebamäärast lauset igatpidi väänata. Näiteks mõnel omanikul võivad kasvõi tema fantaasias tekkida misiganes suurejoonelised ja kaugeleulatuvad huvid (plaanid, ideed jne).milleni ulatub omaniku huvi kinnisasja kasutamisel.
Maavarade definitsioon on ka endiselt meil segane. Lugesin Maapõueseadust ja targemaks ei saanud. Ühelt poolt justkui tohin oma õues liiva kaevata ja naabrilegi müüa, aga teisalt vist ei tohi siis kui see liiv on konkreetse maardlana arvele võetud. Mida aga enamasti ju pole. Või mis saab siis kui mu vanavanaisa on sellesama nüüd juba minu kinnistu maa sisse peitnud näiteks tüki kulda ja ma selle järsku avastan kaevates? Riik loeb selle nüüd riigile kuuluvaks maavaraks?kinnisasjal asuvad maavarad ei kuulu omanikule.
Oot oot, veidi segaselt väljendatud lause, kas mitte ALATES lennukite lendamise kõrgusest? Ja ilmselt õige on vist õhuruum, mitte õhk, sest õhu kui aine liikumine maakera kohal niikuinii ei tunnista ju riigipiire.Riigile kuulub õhk kinnistu kohal kuni lennukite lendamise kõrguseni.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 76 korda
Lugemata postitus Postitas Prill »
Arvatavalt kui hakkad huvi Maa tuuma või süvakosmose suunas aretama, tulevad kohe teised paragrahvid vastu, a'la ajaks tuuliku püsti, ahhaa - ehitis&rajatis, mille realiseerimiseks tuleb terve piibel reegleid kuni kaitseministeeriumi loatäheni välja, et miks nende luurehuvi saboteerid.
Sama ka maa sisse minnes, kus samuti kas isegi kaevu kaevamine omavoliliselt tänapäeval lubatud on, rääkimata karjääri-kaevanduse või vee erikasutusloani välja.
Sama ka maa sisse minnes, kus samuti kas isegi kaevu kaevamine omavoliliselt tänapäeval lubatud on, rääkimata karjääri-kaevanduse või vee erikasutusloani välja.
- pikk88
- Ehituspenskar
- On tänanud: 45 korda
- On tänatud: 45 korda
Lugemata postitus Postitas pikk88 »
Salvkaevu võid ikka omavoliliselt kaevata. Vähemasti maakonna piires küll, kuid pole nagu märkanud ,et need ka linna piires kuidagi loetud oleksid. Puurkaevu jaoks on luba vaja.
Torutööd Tartus 56 932 898
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit