Tuletõrje veevõtukoht

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
viiking380
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tuletõrje veevõtukoht

Lugemata postitus Postitas viiking380 »

Tere
Olen siis hädas maja kasutusloa saamisega , kuna hetkel seisab kõik asi päästeameti taga , sest on puudu tuletõrie veevõtukoht. Ürita. oma loo kuidagi kokku võtta ja ehk saan kellegilt siit head nõu .
Niisiis , sai ostetud eelmine aasta (2023) sügisel omale vâike majake millel siis puudus kasutusluba , endine omanik ajas asja , ning kõik tundus justkui hästi olevat kuniks käis siin piirkonnas päästeametnik ning ütles et on puudu nõuetekohane veevõtukoht ja pühkige suu puhtaks ning hakake nüüd kaevama ja tegema, kuigi see et veevõtukohta siin pole tuligi välja tänu sellele et minu maja kasutusluba hakati ajama , kuniks selle hetkeni ei teadnud seda mitte keegi et seda siin pole , ning ka kõrval olevates rajoonides need puuduvad . Mainin ära et maja asub Tiheasustusalas ning endises Aiandusühistus. Kuna maja oli ennem suvila siis on see ringi ehitatud elamuks, ehk siis tehtud projekti muudatus,projektis on kirjas et täiendava tuletõrje vee saab 50m kaugusel olevast tiigist, mis kohandatakse veevõtuks ka talvetingimustel. Siit läheb lugu edasi sedapsi, et 50m kaugusel majast on tõesti tiik, mis oli päästeameti andmebaasis veevõtukohana kirjas , ning mille mingi purjus kũlamees võibolla kaevas kunagi sügaval nõuka ajal igavuse peletuseks, kuid nüüd see päästeametile ei sobi kuna ei saada vastavat kogust vett kätte tiigist ning puudub hüdrant , lisaks sellele asub tiik KOV maa peal. Kuna kasutusloa saamiseks oli eelmisel majaomanikul palgatud eraldi ettevõte kes tegeleb ka projekteerimisega , siis oli asjaajaja lahkelt nõus selle probleemi lahendama , et kaupleb vallalt selle sama maatüki kus tiik praegu asub ning laseb selle teha viisakaks veevõtukohaks. Taotlused valda saadetud , maa kasutusõigus anti ning lubati sinna maa peale projekteerima ja ehitama hakata, aga vald ei maksa selle eest sentigi, ainult eraldab maa ning elanikud(kes soovivad osaleda) maksavad selle ehituse kinni ning peale veevõtukoha kooskõlastamist antakse akti alusel maa üle uuesti vallale. Sedapuhku jäi asi toppama, sest minu jonnakus ei anna siiani rahu , miks mina pean ehitama oma rahade eest terveke külale veevõtukoha. Saatsin ka valda paar meili ning ega adekvaatset vastust ei saanudki kui siis ainult see et tuletõrje vesi on ehitise omaniku enda korraldada ja valda see absoluutselt ei huvita kuidas see saadakse . Muidugi on vallal plaan tulla ühisvee trassiga siiani kuid nagu vestlusest selgus siis puuduvad selleks rahalised vahendid ning hüdrante ka niipea ei tule.Palkasin ka juristi asja uurima , kes siis lõpuks ütles et mina seda veevõtukohta siia oragniseerima ei pea vaid vald tehtku enda hüdrandid ära nagu planeeringus on paika pandud.Kuna siin on ka maju millel on juba kasutusload olemas siis on kuulda olnud et nemad selles projektis osaleda ei soovi , no pagan , kas minul on tõesti seda vett rohkem vaja kui neil ja kas minu maja võib ennemini põleda ereda leegiga kui nende omad ? no vaevalt küll. Minul isiklikult poleks selle rajamise vastu siin midagi kui tuleksid ja osaleksid selles kõik . Ühesõnaga loodan et keegi sai mu probleemist aru , ning olen avatud diskussioonile ning vastama lisaküsimustele, ehk oskab keegi pädev anda nõu kuidas siiski edasi käituda ja mida teha ????

Aitähh
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 28 korda
On tänatud: 27 korda

Re: Tuletõrje veevõtukoht

Lugemata postitus Postitas pancho villa »

dziisõs kraist, kust sa muidu võtad et kasutusloa jaoks muud kooskõlastused olemas on?
viiking380
Uus kasutaja
Uus kasutaja

pancho villa kirjutas: 20 Juul 2024, 00:10 dziisõs kraist, kust sa muidu võtad et kasutusloa jaoks muud kooskõlastused olemas on?

Vallast uuritud, nende poolt on kõik okei ning võiksid kasutusloa välja anda kuid päästeamet ei anna enda allkirja et kasutusloa kätte saaks
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 28 korda

Lugemata postitus Postitas pancho villa »

Vallast vastatakse küsimustele vastavalt sellele kes parajasti toru võtab, ehr.ee-s on ka nii kirjas?
viiking380
Uus kasutaja
Uus kasutaja

pancho villa kirjutas: 20 Juul 2024, 09:59 Vallast vastatakse küsimustele vastavalt sellele kes parajasti toru võtab, ehr.ee-s on ka nii kirjas?

Kõik on ilusti kirjas , jurist vallaga ühendust võttis siis ehitusspetsialist ka omalt poolt kinnitas et valla poolt on kõik korras aga päästeamet on see kes nõuab .
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Kus vallas selline asi toimub? Kui siia otse ei taha kirjutada siis saada PS.
Torutööd Tartus 56 932 898
viiking380
Uus kasutaja
Uus kasutaja

pancho villa kirjutas: 20 Juul 2024, 09:59 Vallast vastatakse küsimustele vastavalt sellele kes parajasti toru võtab, ehr.ee-s on ka nii kirjas?

Sisuliselt oligi asi nii et kasutusluba juba paistis , kõik elektri auditid, geodeedi mootmised ja muud jutud olemas . Valla poolt kinnitati koik ära , kuniks selle hetkeni mil see päästeamet siin käis , ning sellest hetkest ei ole asi praegu edasi läinud. Hüdrant asub minust 800m kaugusel see päästekale ei sobi sest liiga kauge . Teine veevõtukoht loodi kõrval rajooni ka ühe elaniku poolt kes selle rõõmuga ise kinni maksis sest oli vaja maja maha myya ja teisi elanike see üldse ei huvitanud ning sealgi eraldas Vallavalitsus maa kuhu see rajada . Selle veevõtukohani on mul umbes 450-500m mis ka päästeametile ei sobi sest jǎäb liiga kaugeks .
suvaline
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 12 korda

Lugemata postitus Postitas suvaline »

Siit loo moraal: kasuta enne kinnisvara ostmist pädeva ehituskonsultandi teenuseid. Iseasi, mis ka notarlilepingus sõnastus on ja kui palju on ostust aega möödas.

Aga hakka end siis harima ja lahnendusi leidma:
https://www.riigiteataja.ee/akt/123022021008
https://www.riigiteataja.ee/akt/123022021020?leiaKehtiv

Põllumin.-st saad maaparanduse joonised näitena lausa cad-s.
Teega ja tuletõrjeauto ümberpööramisega pead ise hakkama saama.
Hiljem võid naabritelt tsiviilnõudena osa kulusid välja nõuda (alus: Päästeseadus, § 20. vt ka § 44).
viiking380
Uus kasutaja
Uus kasutaja

suvaline kirjutas: 20 Juul 2024, 15:25 Siit loo moraal: kasuta enne kinnisvara ostmist pädeva ehituskonsultandi teenuseid. Iseasi, mis ka notarlilepingus sõnastus on ja kui palju on ostust aega möödas.

Aga hakka end siis harima ja lahnendusi leidma:
https://www.riigiteataja.ee/akt/123022021008
https://www.riigiteataja.ee/akt/123022021020?leiaKehtiv

Põllumin.-st saad maaparanduse joonised näitena lausa cad-s.
Teega ja tuletõrjeauto ümberpööramisega pead ise hakkama saama.
Hiljem võid naabritelt tsiviilnõudena osa kulusid välja nõuda (alus: Päästeseadus, § 20. vt ka § 44).

Hetkel on kõik nõusolekud Päästeameti poolt antud , kuidas veevotukohta projekteeritakse ja tehakse , probleeme pole , tuleks ainult tegema hakata . Minu küsimus antud hetke olukorras ongi see , et kas mina siis pean selle tegema või siiski KOV??
suvaline
Ehitusguru
Ehitusguru

Siinkohal spetsiifilisi nüansse teadmata ei tahaks nõu anda.
Kui varasemalt on see tiigike Päästeameti veevõtukohana andmebaasis siis paluge KOV-l edastada Päästeamatile (tiik oma eesmärgiga ju KOV kinnistul) info, et pole kõlbulik ja palun lasta registrist kustutada (sama ka naabritele, elik nende onnide kasutusluba võidakse peatada). Nii KOV kui ka naabrid hakkavad varsti nihelema.
viiking380
Uus kasutaja
Uus kasutaja

suvaline kirjutas: 20 Juul 2024, 15:56 Siinkohal spetsiifilisi nüansse teadmata ei tahaks nõu anda.
Kui varasemalt on see tiigike Päästeameti veevõtukohana andmebaasis siis paluge KOV-l edastada Päästeamatile (tiik oma eesmärgiga ju KOV kinnistul) info, et pole kõlbulik ja palun lasta registrist kustutada (sama ka naabritele, elik nende onnide kasutusluba võidakse peatada). Nii KOV kui ka naabrid hakkavad varsti nihelema.

See tiigike juba ongi registrist kustutatud, ning kantakse registrisse tagasi siis kui on korrastatud ja kohandatud veevõtuks aastaringselt. Kui Kovilt küsisin mis saab nende inimeste kasutuslubadest kellel need juba on ja kust nemad praegusel hetkel vee saavad päästeametile, siis sain vastuseks et kasutusload on juba väljastatud ja rohkem pole midagi teha . Ehk siis kui praegu siin moni maja polema läheb(mida ma loodan et ei juhtu) , mis siis ei kustutatagi ära sest puudub veevõtukoht?? 🤣🤣Ja kui ma enda rahadega selle veevõtukoha siia loon, siis see kes selles projketis ei osalenud , tema maja kustutatakse praktiliselt minu raha eest
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 76 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

viiking380 kirjutas: 20 Juul 2024, 15:29Minu küsimus antud hetke olukorras ongi see , et kas mina siis pean selle tegema või siiski KOV??
Sellega kipub sedasi olema kuni see ühe vallakodaniku mure on see ainult ühe valija mure, ehk inimene vaatab ise kuidas saab. Kui terve elurajoon on hädas, näiteks meedias läbi käinud juhtumid, kus tänavad ja keldrid uputavad, sest arenduse käigus rikuti vana drenaaž ära ja uut ei rajatud - on see juba valla probleem, sest valla poliitikud ei saa piisavalt suurt ja häälekat hulka valijaid eirata - mõjub tagasivalimisel halvasti :)

Üldise loogika järgi see maksab, kellele see probleeme põhjustab, antud juhul küll mitte päästeamet vaid kasutusluba taotlev majaomanik.
Ka uute elurajoonide puhul, kus rajatakse trassid, tänavad sh tuletõrjeveega seonduv, maksab selle kinni arendaja, kes omakorda kasseerib oma äriplaanis selle sisse tulevastelt krundi/maja omanikelt - vastupidise loogika järgi võiks kinnisvara arendaja keset metsi ja soid nõuda vallalt tulevaste kodude juurde mitte ainult tuletõrjevett aga ka vee-kanali-elektri trasse kuni asfalteeritud tänavateni välja - valdadel selleks vahendid puuduvad, kuigi linnades linnavõimud teevad lausa oma arendusi, alates planeeringutest kuni tänavate-trasside rajamiseni, et luua ja arendada linnakeskkonda :)
Olen kunagi aidanud ühel arendajal päästeametile koostada tänavate ja hüdrandiaskukohtade skeemi, just bürokraatia tarvis kus arendaja oli krundid maha ärinud ja andis tänavad üle vallale, erinevad trassid piirkonna kommunikatsioonivaldjaatele - tasuta, sest arendajal puudus huvi hakata tulevikus asfaldis auke lappima või torustikus lekkeid likvideerima. Vald ja asjaosalised üleandmise käigus tahtsid dokumentatsiooni, teostusjooniseid jm. et üleantav objekt oleks nõuetekohaselt ehitatud, dokumenteeritud ja instantside poolt heaks kiidetud.
suvaline
Ehitusguru
Ehitusguru

Mida rohkem kommenteerida seda huvitavamaid fakte edastate elik palgake pädev konsultant (kutsekoda.ee abiks).

Aga kui registris pole siis ei saa Päästeamet Teie progandipeenrasse ka raske autoga kartulivagusid sisse ajada (§ 20). Te peate nüüd siis ootama, millal midagi läheduses põlema läheb ja siis saab ehk selgust, kust saab vett.
Prill: Te tahtsite öelda mida?
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 76 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

suvaline kirjutas: 20 Juul 2024, 16:19 Prill: Te tahtsite öelda mida?
Maksab see kellel seda tiiki vaja on.
suvaline
Ehitusguru
Ehitusguru

Prill kirjutas: 20 Juul 2024, 17:36
suvaline kirjutas: 20 Juul 2024, 16:19 Prill: Te tahtsite öelda mida?
Maksab see kellel seda tiiki vaja on.
Ilmselt olete valmis maksma ise 100% oma südameklapi proteesi eest, sest "maksab see, kellel seda vaja on"?
Tuletõrjetiik ei ole tänase seadusandluse kohaselt ainukasutuseks, seega peaksid sellise hüve tekitamise eest maksma ka teised huvitatud osapooled.
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 105 korda
On tänatud: 84 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

mul on lausa 3 tiiki 200 meetri sees, lähim, 20m.
Öeldi, et tiik ei päde, päästeametil kirveid enam pole ja talvel ei saa sealt vett.
Peab olema kuivhüdrant.
Milline see on ja milles seisneb, teab keegi?
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Hiid kirjutas: 20 Juul 2024, 19:16 mul on lausa 3 tiiki 200 meetri sees, lähim, 20m.
Öeldi, et tiik ei päde, päästeametil kirveid enam pole ja talvel ei saa sealt vett.
Peab olema kuivhüdrant.
Milline see on ja milles seisneb, teab keegi?
Kiire guugeldamisega leidsin skeemi, et mis peab olema tiigi põhjas ja tiigi kaldale tuleb hüdrant. Pilt on viite leheküljel 14.
Viide https://digiriiul.sisekaitse.ee/bitstre ... sAllowed=y
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

Aitäh viite eest, Urmas.
Mul on ehitusluba majale, mis on järve kaldal kaldakaitsetsooni serval...50 m.
Sealt edasi vee poole ei tohi justkui midagi teha?
Aga päästeameti nõude põhjal saaks ju rajada tee ja miski paadisilla koos pumbamajaga?
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

võhik kirjutas: 21 Juul 2024, 08:57 ...
Aga päästeameti nõude põhjal saaks ju rajada tee ja miski paadisilla koos pumbamajaga?
Mitte lihtsalt "tee" vaid näiteks minu tänava detailplaneeringu järgi tuleb teha kuivhüdrandile ligipääsuks tee ja ümberpööramise koht täismõõdus päästeautole täismassiga min 30 tonni.

Minu krunt jäi veel olemasoleva hüdrandi raadiusse aga tänava järgmiste majade ehitusload seisavadki veevõtukoha rajamise taga.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Huvitav mis põhjusel üleüldse vald selle tiigi registrist kustutas ja samas jättis uue veevõtukoha rajamata? Kui tegemist on suvilarajooni, mitte mingi üksiku keset põldu asuva kinnistuga siis on see ju seaduse järgi ainult valla rida, et tagada vajalik vee kogus. Vägisi jääb mulje, et päästeamet üritaks nagu valda survestada oma kohustusi täitma, kuid selle läbi kannatab täiesti süütu reakodanik. Kui kunagi maja ehitamiseks projekteerimistingimused välja anti siis seal peal peab olema kirjas milline veevõtukoht päästeametile kõlblik on. Sellele tulebki viidata ja kui vahepeal vald pole oma territooriumil asuva veevõtukoha eest hoolitsenud siis on see üheselt tema süü. Terve aiandusühistuga üks konkreetne kiri valda ja kõigi allkirjad alla, et istume siin nagu püssirohutünni otsas ja ootame kiiret ning konkreetset lahendust probleemile!
Torutööd Tartus 56 932 898
viiking380
Uus kasutaja
Uus kasutaja

pikk88 kirjutas: 21 Juul 2024, 11:52 Huvitav mis põhjusel üleüldse vald selle tiigi registrist kustutas ja samas jättis uue veevõtukoha rajamata? Kui tegemist on suvilarajooni, mitte mingi üksiku keset põldu asuva kinnistuga siis on see ju seaduse järgi ainult valla rida, et tagada vajalik vee kogus. Vägisi jääb mulje, et päästeamet üritaks nagu valda survestada oma kohustusi täitma, kuid selle läbi kannatab täiesti süütu reakodanik. Kui kunagi maja ehitamiseks projekteerimistingimused välja anti siis seal peal peab olema kirjas milline veevõtukoht päästeametile kõlblik on. Sellele tulebki viidata ja kui vahepeal vald pole oma territooriumil asuva veevõtukoha eest hoolitsenud siis on see üheselt tema süü. Terve aiandusühistuga üks konkreetne kiri valda ja kõigi allkirjad alla, et istume siin nagu püssirohutünni otsas ja ootame kiiret ning konkreetset lahendust probleemile!
Vot siin nyyd ongi see nagu eelnevalt kirjutasin , et projketis on sees lause “ täiendava tuletõrje vee saab 50m eemal asuvast tiigist , MIS kohandatakse veevõtuks ka talvetingimustel, st varustatakse soojustatud kaevuga”. Nii, aga konkreetselt ju kirjas pole kes selle kohandab eks?? Küsisin vallast sama , et kirjas ju pole kes kohandab ja kes mitte kas vald voi mina. Siis sain vastuseks , et see on siiski kinnisvara omaniku kohus seda teha . Nii palju kui veel uurisin kunagi, et miks siis vald selle tiigi eest hoolitsenud pole et ta kasutuskõlbmatu on , sain vastuseks veel selle , et valla silmis pole seal kunagi ametliku veevõtukohta eksisteerinud, ehk siis hoolitsema ei pea nad millegi eest . Kuna vist kunagi päästekale see tiik sobis , siis päästeamet võttiski selle enda nimekirja, said oma veed ja jutud kätte sealt, kord ei olnud nii karm, nyyd aga on kord karm , vett kätte ei saa , kuivhüdranti pole ja ongi kõik. Praegu ütlevad Päästeamet ja Vald et see on minu asi see tiik teha ja kõik . Aga kas siiski on minu asi? see nyyd ongi kysimus ja kuidas see vallavalitsusele ära põhjendada et see ongi nende asi mitte minu asi .
suvaline
Ehitusguru
Ehitusguru

Hiid:
vt minu esimese postisuse teise lingi Lisa 1, rista see maaparanduse tüüpjoonistega ja kuna Sul on loogilist mõtlemist siis saad ise ka aru, mida Päästeamet nõuab.
võhik:
Looduskaitseseaduses on viited, kuidas sellest 50m kaitsetsoonist nö mööda minna. Jah, nõuab pisut sebimist ja kohati ka rehepaplust, aga siiski võimalik.
pikk88:
KOV ei taha vastutada, kui nõuetele mitte vastavasse tuletõrje jaoks kasutatavasse tiiki keegi ära upub (on juba juhtunud). Nüüd vastutab selle tiigi eest kinnistu omanik. Lisaks vaadake üle, mida aiandusühistu omab: kui ka kruntidevahelisi teid siis nii KOV kui ka Päästeamet jne jne võtavadki seda kui üht juriidilist isikut ja see, mida te oma ühistu sees teete, pole nende asi.
viiking380
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Veel lisaks , vald väitis et kogu planeering on saanud alguse aiandusühistust ja algatajate ühistahtest , siis on siin elavate inimeste endi kohus tuletõrje vesi organiseerida . Ehk siis ikkagi , kas lõpuks ongi nii et tee ja vaata ise või siiski ???
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

suvaline, mul pole vaja rehepaplust. Mul on ehitusluba ja kuidagi see päästeamet projekteerimisel nõusse saadi.
Kuid siin on vastuolu.. tegmist on mitme ruutkilomeetri suuruse järvega, nii et vett jätkub küll ja veel, kuid looduskaitse teatavast kaitseb iga linnupesa ja ei luba sul purret kah ehitada. Ma teeks hea meelega kasvõi kivisillutisega tee järve kaldale ja ümberpööramisplatsi kui sellele juurdepääsuõigus oleks vaid tuletõrjel ja seda lähemate kui 450 m asuvate majade kustutamiseks vee võtmiseks. Nad ei käiks seal minu kogemuse põhjal eriti tihti.

Pealegi on veel minu krundi kõrval tee avalikult kasutatavasse suplusranda , kas esmalt ei peaks sinna veevõtukohta tekitama...?

Kuna järv läheb aeglaselt sügavaks ja looduskaitse on kõigele risti jalus, siis koorub siit ilmselt nõue ikkagi hiljem omale veevõtutiik rajada?
Saakski saunast otse sisse hüpata...?

Kas kogu see kamm käib elumajadega ? Kui tegemist suvilaga, siis pole vaja?
Kasutaja avatar
Maaks
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas Maaks »

võhik kirjutas: 01 Aug 2024, 07:08 ...
Kas kogu see kamm käib elumajadega ? Kui tegemist suvilaga, siis pole vaja?
Tulekaitsenõuded käivad ikkagi "hoonete" kohta üldiselt. Uusi nõudeid reeglina tagasiulatuvalt ei saa rakendada, seega muutuvad hoone kasutuse jooksul muutunud reeglid aktuaalseks kui toimub ol.oleva hoone ümberehitamine/ laiendamine (suvila->elamu) või kui otsustatakse pikalt ilma kasutusloata hoonele lõpuks kasutusluba vormistada.
Vasta