Päikesepaneelide inverteri ühendamine
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 38 korda
- On tänatud: 119 korda
Päikesepaneelide inverteri ühendamine
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
Kas tema ette on vaja lokaalseid turvalüliteid toite ja PV paneelide poolele?
Eeldusel, et mõned turvalültid peavad olemas, siis:
Millised mudelid (hea oleks saada Esvika viited)? Inverter on 3f 6 kW.
Kas optimeeerijate kasutamisel võib alalispinge turvalülitist loobuda? Need lülitavad paneelid ise välja.
Kas toite turvalülitis tuleb lahutada ka N? Inverterite ühendusskeemidel ma sellist asja ei näinud, kuid kõlakad käivad, et justkui peaks. Kui N tuleb lahutada, siis oleks ka hea saada põhjendus.
Kus lülitid peavad asuma (kas väljast ligipääsetavana või asuma inverteri paigaldusruumis)?
Kui nad peavad olema selgelt tähistatud ja on olemas valmis silte, siis palun ka viiteid nendele.
Kui on inverteri ühendamise kohta veel infot, siis võib julgelt lisada.
-
- Uus kasutaja
Re: Päikesepaneelide inverteri ühendamine
Lugemata postitus Postitas kollane koer »
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 33 korda
Lugemata postitus Postitas Ac457765 »

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
https://www.google.com/search?q=chint+n ... 17&dpr=1.5
(Oma pilt.)

-
- Ehituspenskar
Esvika kataloogist turvalültid: https://pood.esvika.ee/Catalog/Search?p ... %C3%BCliti
1 inverteri puhul on "savi", kas ta N ka lasta lülitist läbi, kuid ma ei kujuta ette, kui on inverteriga koos mingi süsteem ja siis on osades kohtes võimalik N-i lahutus.
Mis puudutab DC poolset turvalülitit, kas selleks on spets 2-pooluseline lüliti, mis saab hakkama kaare kustutamisega? Oletame, et pistan DC ahelasse midagi eelnimetatud turvalülititest ja kui siis esimene väljalülitus ta seest ära kõrvetab, kas ta siis jääb pärast seda isolatsiooni mõttes 8 kV imp pingega lülitiks?
Kusjuures inverteri all on ka DC-switsh, kas sellest jääb väheks?
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 153 korda
- On tänatud: 8 korda
Lugemata postitus Postitas rannamees »
Kaitselüliti käib ikka inverteri ja kilbi vahele!kollane koer kirjutas: 19 Mär 2023, 17:54 Päästeamet ütles mulle, et paneelide ja inverteri vahel peab olema lüliti, asukohta ei mainitud. Mina panin inverteri kõrvale. N lahutamise kohta ka ei öeldud aga tegin selle ikkagi oma lolli loogika kohaselt. Siin on ainult üks konks... Koormuse all lahutades ei kujuta ma hästi ette, kui võimas ja milline see lüliti peaks olema, et ei tekiks kaarleeki. Mina olen enne inverteri välja lülitanud ja siis alles paneelid.
-
- Uus kasutaja
-
- Ehituspenskar
Kui inverterit loetakse ise voolu piiravaks generaatoriks, siis mis pagana kaitselülitit tema poolt kilpi minev liin vajab? Liinikaitse pannakse ju liini algusesse.
-
- Ehitusspets
-
- Ehituspenskar
https://www.onninen.ee/02-elektrimaterj ... 4_20544924
Eraldiseisvaid stringilüliteid on vaja kindlasti suurtel inverteritel, kus võibolla isegi üle nelja stringi pannakse paraleeli.

-
- Ehituspenskar
Teatud juhtudel saab toota inverter suuremat voolu, kui nimiandmetes on lubatud ja pole ime, kui ilusal päeval lööb inverterikaitsme välja.kunn24 kirjutas: 19 Mär 2023, 19:58 Selle paigutuse puhul mul tekkis küsimus, milline pool loetakse inverteri ja kilbi vahel liini alguseks ehk kummast otsast liini kaitsa? 1. eeldus on see, et inverter ise piirab enda poolt liini toodetavat voolu.
Kui inverterit loetakse ise voolu piiravaks generaatoriks, siis mis pagana kaitselülitit tema poolt kilpi minev liin vajab? Liinikaitse pannakse ju liini algusesse.
Muidugi, kuna inverter on pooljuhtseade, siis ka selle väljund saab lühisesse minna.

-
- Ehituspenskar
https://www.onninen.ee/katko-turvalulit ... %C3%BCliti
Kui hr Rannamees lubab, ma võin temaPV elektrivarustuse pildid üles siia pista, toitepoolne on ka päris põnev, seal on kaitselüliti ja lahklüliti järjest.
-
- Ehitusspets
See turvalüliti ikka kilbi ja inverteri vahel ju Mis 1000V DC seal on?kunn24 kirjutas: 19 Mär 2023, 20:21 Vaatasin, et päris pull värk, hr Rannamehel on pistud paneelide poolt tuleva ahela 1-e harusse selline lüliti, mis on isolating switsh, kuid oma parameetrite poolt pole ta üldse normeeritud üle 1000 V DC jaoks.
https://www.onninen.ee/katko-turvalulit ... %C3%BCliti
Kui hr Rannamees lubab, ma võin temaPV elektrivarustuse pildid üles siia pista, toitepoolne on ka päris põnev, seal on katselüliti ja lahklüliti järjest.
-
- Ehituspenskar
Ok, siis võib öelda, et seda liini tuleb kaitsta mõlemast otsast kaitselülititega?ping kirjutas: 19 Mär 2023, 20:18 Teatud juhtudel saab toota inverter suuremat voolu, kui nimiandmetes on lubatud ja pole ime, kui ilusal päeval lööb inverterikaitsme välja.
Muidugi, kuna inverter on pooljuhtseade, siis ka selle väljund saab lühisesse minna.
![]()
-
- Ehituspenskar
Paneelide strigi pinge antakse tänapäevastel kuni 1100 V tühijooksul ja kui juba katkestada, siis tuleks seda IMO teha stringi mõlemates otstes, sest inverteris pole eraldustrafot ja viitasin, et teh doku andis sellele lülitile lubatavaks pingeks AC kuni 690V, alalispinge (DC) oli üldse normeerimata.rannamees kirjutas: 19 Mär 2023, 20:25
See turvalüliti ikka kilbi ja inverteri vahel ju Mis 1000V DC seal on?
-
- Ehitusspets
Võib küll pilte siia panna.kunn24 kirjutas: 19 Mär 2023, 20:21 Kui hr Rannamees lubab, ma võin temaPV elektrivarustuse pildid üles siia pista, toitepoolne on ka päris põnev, seal on katselüliti ja lahklüliti järjest.

-
- Ehituspenskar

-
- Regulaarpostitaja
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 3 korda
Lugemata postitus Postitas hajameelne »
Ma nüüd natuke püüan meenutada mis ise uurinud. Järgnev jutt käib siis kuni kahe sisendiga ühe MPPT ees olevate inverterite kohta.
Inverteri vahelduv- ja alalispinge poole peal peab olema kaitselahutusfunktsiooniga lüliti. DC oma võib olla ka inverterisse sisse ehitatud. Samas, kui paneelid asuvad eemal (nt teise hoone katusel), siis võib olla mõistlik inverteris olevale sobivale kaitselahutuslülitile täiendava kaitselahutuslüliti paigaldamine avarii korral suurema kahju ära hoidmiseks. Siis see peab võimaldama ahela koormuse all lahutamist.
AC poolel N lahutamise nõue Eestis puudub.
Kilbi ja inverteri vahelise kaabli kohta: Kui näiteks lugeda, et kaabel saab alguse kilbist, siis inverter on lõpp-punkt ja selle järgi valitakse kaitse. Kui lugeda, et inverterist kulgeb kaabel kilpi, siis on inverteri juhendis toodud kaitseseadme väärtus (minu Huawei puhul küll seal soovituslik väärtus).
-
- Ehituspenskar
Päris põnevaks läheb. Samas vajab alalisvoolu lahutamine korralikku kaarekustust, muidu on meil tegu elektrikeevitusega, mis ei kustugi enne õhtut.
Ma vaatan, et on tekkinud palju mõtteid ja võimalust igatsugu kola kokku kuhjata.
Kas on mingi normdokument, millest inverteri ühendamisel lähtuda, et loba vähem oleks?
Huawei skeemil on tõepoolest maja ja inverteri vahel kaitselüliti, kuid pole kirjas, kus liini otsas ta on. Ütleme nii, et ta on diplomaatliselt keset liini.

Huawei skeemil eraldi stringide järgi olevad 2 DC switch-i annavad võimaluse stringide eraldamiseks või kommuteerimiseks, aga kui on kasutusel vaid 1 string, kas siis on vajalik ja kas see (need) lülitid peavad olema dimensioneeritud koormuse all vabastamiseks või mitte? Ja nagu ise ütlesid, võib olla inverterisse sisseehitatud (antud Huaweil on). Et iis 1 stringi kasutamisel paelad otse inverterisse?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
See on tüüpiline ametniku karjumine kes elektrit ei jaga.kollane koer kirjutas: 19 Mär 2023, 19:56 Sinna nagunii. Päästeamet nõudis ka paneelide ja inverteri vahele.
esiteks - KL saab nõuda vaid elektripädevusega isik kui ta majale auditit teeb. Päästeametnikul vaevalt on elektrialane pädevustunnistus ette näidata....
Kuid ma tean miks ta nõuab.
-
- Ehituspenskar
Teiseks - enamus inverter ja päikesepaneeli ühendus ei vaja KL. Ei hakka pikalt seletama aga seal sees on kaitse organiseeritud elektroonselt. Võibolla mõni hiina inverteril ei ole. Samas teades nende hingeelu siis ei kujuta ette miks see kaitse seal olema ei peaks kui selle tegemine on vaid üks programmi käsk.
Üldiselt eestis enamlevinud TN-C-S (Või TN-C või TN-S) neutraali ei lahutata. On lubatud aga normaalne inimene seda ei tee.
AC kaitselüliti pannakse inverteri ette (ja see on piisav selle lolli Päästeametniku nõude rahuldamiseks).
Normdokumendiks on EVS 60364 standard. Või kutsu auditi tegija, vastavat papiirust tahab elektrilevi ju saada. See Auditi tegija oskab vastata su küsimustele.
-
- Uus kasutaja
Miks ta nõudis siis? Samas on need kohalikud päästemehed nagu omad ja mina neid ametnikeks ei pea. Minul polnud raske seda lülitit sinna panna, vajadusel kulub omalegi ära, kui näiteks mingil põhjusel on vaja inverter süsteemist ära lahutada, siis saab seda rahulikult teha. Et mõningaid arusaamatusi vältida, mainin ära, et mul puudub elektriliitumine ja ma ehitasin offgrid süsteemi, hetkel 14kW aga tuleb veel muudatusi mõne lisapaneeli ja tuulegeneraatori näol.
-
- Ehituspenskar
-
- Ehituspenskar

Tundub, et asja puhul on palju loomingulist lollust.
-
- Uus kasutaja
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad