Kulumaterjalid
Kulumaterjalid
Lugemata postitus Postitas Quasimodo »
Kuidas siis on nende kulumaterjalidega (kes maksab) ja mis üldse on kulumaterjalid?
On kõlanud versioon a) ehitusmees ostab kulumaterjalid ise, kuid lisab selle "vaikselt" lõpphinnale
b) hinnapakkumises on suur konkurents - öeldakse väiksem teenuse hind, aga kulumaterjalid lisatakse hiljem kliendi arvele.
Mina ise olen eelistanud seda viimast varianti - töö hind on töö hind, ja kõik ehitusele kuluvad materalid on kulupõhised - ehk klient maksab täpselt nende materjalide eest, mida ma olen ostnud (esitan tõestatavad arved, tšekid). Kaasa arvatud siis ka kulumaterjalid.
Aga seal tekibki see küsimus, et mis on kulumaterjal ja mis mitte. Nimekiri on ju pikk - prügikotid (rohelised), lõikekettad, plastämbrid, erinevad kattekiled, ehituspapp, tikksaeterad, magnetotsikud, pintslid jne jne. Need on asjad, mis ei jää enamasti peale ehituse lõpetamist ei mulle ega kliendile, vaid sisuliselt kuluvadki prügiks. Ja ühe korraliku korteri kapitaalremondi peale kulub neid ikka omajagu - lõikad WC malmtorusid, on juba kaks-kolm lõikeketast kulunud ja kaks tolmumaski samuti ning võimalik, et ka üks kaitsekostüüm.
Otsikud kuluvad, hakkavad "üle viskama" - kui sul on ikka majas keerata 10 000+ kipsikruvi, siis kiirema töö nimel on "värskem" otsik parem ja ka töö tulemus parem ning kiirem.
Kas maalriteip on kulumaterjal või ehituskaup? Ei tõmba ma ju ilma teibita seinale sirget triipu, mis eraldab valge lae sinisest seinast? Kus on see piir, mis on täiesti normaalne kliendi arvele lisada ja mis enam mitte?
Võiks selle teema lahti arutada selliselt, et ei läheks läbustamiseks (teemast kõrvale) ja kui ka meie tulevased kliendid ehk Googlest selle teema üles leiavad, saavad siit vastuse oma küsimusele - kui töötasu on mingi etteantud number kõikidele ehitajatele (tellija poolt paika pandud piirhind), siis kas kulumaterjalid tuleb ehitajal enda palga eest osta või on see kliendi kulu?
Võite lisada ka need kulumaterjalid, mis on teie arvates kindlasti "kulumaterjalid" (abimaterjalid) - mis sõna otseses mõttes kuluvad objektil töö tegemisel ära, mitte ei võta seda ehitusmees endaga kaasa ega ei jää need ka kiendile. Ilmselgelt ei ole vesilood, haamer või akutrell kulumaterjal, aga kas kivipuur on kulumaterjal? Kui sul on vaja ikka puurida raudarmatuuriga betooni mitusada auku, siis neid kivipuure kulub ju samuti mitmeid..
Ma ise teeks algust ja ütleks nii - minu arvates on kulumaterjalid kliendi kulu, sest ma ei saa ilma nende abivahendideta tööd teha, ja tööd teen ma kliendile, mitte endale.
Ja kulumaterjalideks loeksin ma ise - prügikotid, abrasiivlõikekettad (metallile), erinevad teibid, noa lõiketerad (nn. vaibanuga), kaabliklambrid, väiksemad värvirullid (näiteks emailvärvidega töötamisel), ehituspapp (põranda kaitseks), kattekiled (uste ja akende ette jms), näomaskid (ühekordseks kasutamiseks), otsikud (PH2, T30 jms), tüüblid, kruvid jms kaup.
Lisaks loeksin ma päris kindlasti kliendi kuluks objektil kasutatava elektri (tööriistad, akude laadimine, niiskusimur, soojapuhur jms) ning ka veekulu (tööriistade pesemine, segude valmistamine jms).
Kas tundub loogiline arutelu või on midagi lisada või maha arvata midagi sellest nimekirjast?
-
- külaline
Re: Kulumaterjalid
Lugemata postitus Postitas xxx111 »
So see hind peab sisaldama KÕIKE (kui just pole kokku lepitud teisiti)
Töö / tööetapi vastu võtmisel makstakse just see hind ja midagi juurde ei maksta
Kui midagi jäi välja siis see on pakkuja risk
Kui õnnestus mulle "midagi üleliigset müüa" siis minu risk
Hinna juurde kuulub ka ehitustööde ajal ja ehitustööde järgne objekti heakord
Elektri ja veekulu objektil on minu kulu...
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Kirjutan selle teema kohta homme hommikul põhjalikumalt. Esialgu diagonaalis lugedes jäi segaseks, et kelle seisukohalt sa oma murest kirjutasid- tellija või töövõtja? Paluks täpsustada!Quasimodo kirjutas: 13 Veebr 2022, 13:56 Väga palju sellest teemast siin juttu ei ole olnud, paar teemat leidsin, aga need on läbuks kätte läinud. ...bla-bla-blaa ...

xxx111.. kas tõesti, maksad klientidele nende elektri- ja veekulu tagasi? Ma olen ehk jube pessimist, aga kuidagi ei usu.. Kuidas sa seda üldse arvutad seal? Niiskusimur, õhupuhur, soojenduspuhur, elektritrell? Elektritrelli elektrikulu arvestad ka maha? Akude laadimise? Augufreesimine? Prožektor? Tööriistade akude laadimine? 360 liitrit vett segudele? Pesed käsi või mõnda tööriista?
Panite töö alguses tellijaga kilovatid ja kuupmeetrid kirja ja siis jagate, kes ja millal ja kuidas kulutas?
Sorry, kõlab rohkem nagu väga labase ja odava enesemüümisreklaamina, aga mitte reaalse teemapüstituse vastusena. Ühtegi vastust ju ei ole..Nii et, palun, ära läbusta teemat. Ma ju ütlesin kohe alguses, et ärme läbusta teemat, räägime asjast.
Kulumaterjalidest.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas xxx111 »
Ma rääkisin kliendi pooleltxxx111.. kas tõesti, maksad klientidele nende elektri- ja veekulu tagasi?
So töövõtja ei maksa el ja vee kulu eest
Päris täpselt ei mõista mis asi läbu on?
Aga las olla - rohkem sõna ei võta siis...
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 80 korda
Lugemata postitus Postitas dumbuser »
Lühidalt, kui sa oled 23 aastat ehitaja olnud ja ikka veel vaevled selliste küsimustega siis mida sa üleüldse teed ? Kui tahad teada mismoodi mingit asja arvel kajastada siis nii küsigi.
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
No olgu, arvasin esimest postitust lugedes, et kirjutab murelik klient, aga tuleb välja, et eksisin.

Ise omades kõigest 22 aastast staaži siseviimistlejana, siis mind sellised küsimused ei vaeva ehk sul on veel palju-palju arenguruumi.Quasimodo kirjutas: 13 Veebr 2022, 21:56 Olen ise ehitaja, juba 23 aastat. Ja see küsimus vaevab siiani - kord on see minu kulu, kord panen kliendi arvele.

Tellijana saaksin sellest probleemist aru, aga ettevõtjana on sa veel juhm. Lihtsalt arvamus, ei midagi isiklikku.
Hommikune kommentaar jääb ära. Ehk oleks tellijatel parem kui jääksid edasi palgatööle mõne firma all, kes jagab midagi kulumaterjalidest ega peaksid oma hallrakke kulutama selle, et kelle arvele kulumaterjale kirjutama.

- pancho villa
- Ehitusguru
- On tänanud: 28 korda
- On tänatud: 27 korda
Lugemata postitus Postitas pancho villa »
Tunnitööl on iga asi kliendi maksta. Nii töötund, kui abivahendid. Ise ei hakkaks küll kindaid ja prügikotte arvele panema, aga oma rahaaukudest Transporteritega Forsis käies on järjekordsel neljakohalisel arvel ka veerand tuubi mingit spetshermeetikut eraldi välja toodud.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Haamrid, näpitsad, plekikäärid, pikendusjuhtmed, vukksaag, lood, jne.
Selgitust küsides öeldakse, et: "Need on ju kulumaterjalid ja järgmisele objektile ostame vajadusel uued".

-
- Ehitusguru
- On tänanud: 12 korda
Lugemata postitus Postitas suvaline »
- pancho villa
- Ehitusguru
- On tänanud: 28 korda
Lugemata postitus Postitas pancho villa »
Küll on tore, et te meid jälle külastasite!Quasimodo kirjutas: 02 Mai 2022, 22:38 Urmas - on täiesti ok, kui sa oma fustratsiooni ja alaväärsuskompleksi Ehitusfooumis välja elad. Vähemasti on siis ehk kodus "kõik korras".
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed