Plaanin ehitada ehitamise õppimiseks ja võibolla ka saunas käimiseks sauna (vihjates sellele, et pole mõtet pakkuda ennast mulle sauna ehitama). Ma pole midagi sellist enne teinud ja seepärast siia kirjutangi. Olen foorumis palju ringi vaadanud kuid saanud liiga vastakaid arvamusi.
Plaanitav hoone: Saun 19.9m2; 1.5 kordne; kütmata.
Piirang: Seguauto ja suuremate autode ligipääsu pole (viidates sellele et betoonist naljalt vundamenti nii ei tee). Kõik tuleb käsitsi teha.
Pind: Endine männi mets; liivane - kaevasin 4m tiigi, savi vastu ei tulnud. Vesi tuleb vastu 1.5m peal.
Eesmärk:
0) 200mm killustiku padi taldmikuploki alla.
1) Taldmik fibo taldmiku plokkidest. Armeeritud 12 mm vardaga.
2) Sokkel/vundament 200 mm fibo plokist.
3) ülemine plokirida 200m armeeritud U-plokiga.
4) Sokli kõrgus 400mm maapinnast.
5) Plokkide sisse tekitada 4 ventilatsiooni ava (igas seinas üks).
6) Vundament katta musta lägaga (hüdroisolatsioon)
7) Tagasitäide - liiv ja killustik.

Kysimused:
1) Külmumispiir - Kui sygav vundament teha? See sõltub palju pinnasest. Mul on see kuiv ja liivane, kas saan teha suhteliselt madala? Samas on tegu oru põhja ja sisemaaga kus on ilmselt külmem kui mere aares. Samas ei tule ka savi vastu (hea drenaaz).
2) Kas killustikupadi on vajalik kui liivase põhja korralikult ületallan? Foorumis räägitakse, et see pole tegelikult vajalik.
3) Põranda alla on ilmselt tuulutust vaja (selleks 4 ventilatsiooni ava)? Kuidas muidu niiskus sealt välja saab?
4) Sokli soojustamine on ilmselt mõttetu, kui tuulutus vundamendi all on?
5) Kas on loogiline et soojustan sauna põranda villaga (prusside vahele vill + tuuletõke) ja lasen vundamendilt alt tuulduda ja midagi ei kopita seejuures ära?
6) Kas olen õigesti aru saanud, et taldmikuploki ja esimese sokliploki vahele ei panda segu, vaid sokliriba? FIBO juhendis on nii kirjas. Teisisõnu pole taldmik ja sokkel omavahel seotud.
7) Kas peaksin kartma et külm hakkab vundamenti sellise plaani järgi lõhkuma?