220v vs 12v süvendlambid
220v vs 12v süvendlambid
Lugemata postitus Postitas Ahf »
Plaanis on teha uus kipslagi ja sinna istutada 6 süvendlampi.
Poes lampe ja pirne valides nägin, et on nii 12v kui ka 220v peal töötavaid 20w pirne.
Mis eelis sellel 12v on 220v ees, miks need nii laialdaselt kasutatavad on ?
Kui arvestada, et nendega peab veel trafodega möllama hakkama, selle asemel, et lihtsalt vooluvõrku ühendada pirn ?
-
- külaline
Re: 220v vs 12v süvendlambid
Lugemata postitus Postitas A.S. »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Kui just elektrikartlik oled siis 12 V on ohutum, kuid süvislaes nüüd vaevalt keegi näppima läheb.
Ma eelistaks ka trafota varianti
Miks mul see küsimus üldse tuli oli see, et ma sain poest viimased 6 pirni täpselt, mis töötavad 220v peal.
Asjapulk seal poes ütles, et rohkem ei tule ka neid, et viimased, keegi ei taha neid.
Siis mul oligi, et misasja, miks peaks keegi üldse neid 12v tahtma ?
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
-
- külaline
Kui tänapäeval on saadaval palju silmasõbralikumaid valgusteid, siis pole üldse mõtet kasutada pisikesi süvistatavaid valgusteid muuks, kui olemasoleva valgusti remondiks.Ahf kirjutas: 16 Mär 2018, 15:13 Naljakas jah.
Miks mul see küsimus üldse tuli oli see, et ma sain poest viimased 6 pirni täpselt, mis töötavad 220v peal.
Asjapulk seal poes ütles, et rohkem ei tule ka neid, et viimased, keegi ei taha neid.
Siis mul oligi, et misasja, miks peaks keegi üldse neid 12v tahtma ?
ping

Kavatsen dimmeriga juhitavaks need teha ja saan vastavalt soovile sättida neid.
Lugemata postitus Postitas kotermann »
Halogeenlambi valgusviljakus erineb sama võimsusega "tavapirni" omast mõne protsendi võrra. Seega on tema soojuseraldus enam-vähem samas suurusjärgus, samas peab see soojus hajuma mitukümmend korda väiksemalt pinnalt. Seetõttu ongi halogeenlambi temperatuur ohtlikult kõrge - võib ulatuda üle 300 kraadi C.
Halogeenvalgustitest tekkinud põlengud pole eriti haruldased.
Halogeenlambi "tavapirnist" pikem tööiga on enamasti üleshaibitud müüt, vastupidiseid näiteid kohtab igapäevaselt. Ka selle põhjuseks on ülikõrge temperatuur.
Ilmselt tuleks vaadata LED-lampide poole. Ka need pole puudusteta (tööiga ei pruugi vastata lubatule, eraldi adapteriga modifikatsioonidel on kaasaegne trafota adapter küsitava töökindlusega, sama kehtib ka lambi soklisse ehitatud adapterite puhul - ehk täpselt samad probleemid mis halogeenlampide puhul).
Suureks plussiks on aga palju väiksem temperatuuriemissioon ja reaalselt oluliselt suurem kasutegur.
-
- külaline
Valgustusomaduse järgi valides pakuvad tõesti erinevaid, huvitavaid lahendusi.Ahf kirjutas: 17 Mär 2018, 03:28 Ei tea, maitse asi, mulle näiteks meeldivad need süvistatavad just, kenad on.
Kavatsen dimmeriga juhitavaks need teha ja saan vastavalt soovile sättida neid.
Aga nii väiksesse, suure eredusega punkti vaatamine, kahjustab silmi.
Eriti ohtlik on see väikelastele.
ping

-
- külaline
Lugemata postitus Postitas A.S. »
Halogeenil on värvustemperatuur veidikene viisakam, ei ole valgus nii vastikult kusekollane. Aga tänapäeval oleks vast tõesti mõttekam juba LED osta.kotermann kirjutas: 17 Mär 2018, 09:23 Milleks üldse tänapäeval kasutada halogeenlampe? Halogeenlamp on hõõglamp nagu iga 100 aasta vanune "pirn".
Ja mida sa siis pihta hakkad kui veidi aja pärast üks lambikene läbi põleb? Ja läbi see põleb, selles võid kindel olla.Ahf kirjutas: 16 Mär 2018, 15:13 Miks mul see küsimus üldse tuli oli see, et ma sain poest viimased 6 pirni täpselt, mis töötavad 220v peal.
Vahetan ära pirni, või milles küss on...?A.S. kirjutas: 17 Mär 2018, 09:35Ja mida sa siis pihta hakkad kui veidi aja pärast üks lambikene läbi põleb? Ja läbi see põleb, selles võid kindel olla.Ahf kirjutas: 16 Mär 2018, 15:13 Miks mul see küsimus üldse tuli oli see, et ma sain poest viimased 6 pirni täpselt, mis töötavad 220v peal.
Ega need irnid maailmas otsa ei saanud

Ja kui tõesti maailmas ka otsa saadvad, siis panen trafo vahele.
-
- külaline
-
- Uus kasutaja
Lugemata postitus Postitas parkentosh »
LED on natuke teistsugune tõesti. Mulle sobib LED'i stabiilne valgus rohkem kui hõõgpirni 50 hz värelus (jutt käib siis kvaliteetsetest LED'idest... mitte kõige odavamast hiina jamast).
-
- külaline
Kas sa väidad, et näed hõõgniidi süttimist ja kustumist 50 korda sekundis? Isegi sel juhul kui hõõgniidil on inertsus ja see ei kustu 1/50 sekundiga?parkentosh kirjutas: 19 Mär 2018, 18:11LED on natuke teistsugune tõesti. Mulle sobib LED'i stabiilne valgus rohkem kui hõõgpirni 50 hz värelus (jutt käib siis kvaliteetsetest LED'idest... mitte kõige odavamast hiina jamast).
-
- külaline
Omal ajal oli grammofonide pöörlemiskiiruse paikapanemiseks ketta triibulise serva kõrval huumlamp. Selle valgel paistsid triibud ilusti ära, samas laevalgused olid tollal ju hõõglampide peal ja nende valgel üldiselt ei näinud midagi (või siiski võis aimata ? ... minu mäletamist mööda justkui mitte...) luminofoorlampide valgel hakkas juba looma...
Hõõglambi spekter on kindlasti tervislikum mistahes leedlambist...
-
- Uus kasutaja
Lugemata postitus Postitas parkentosh »
Ei väidagi, et kustub. Esineb väike luumenite erinevus ajas (mõni vb. tõesti ei näe aga mina näen). Eriti hästi paistab aga silma väike elektri kõikumine, mida LED pirniga ei näe. Samuti ei lähe LED pirnid väikse voolukõikumise peale läbi.
Paluks teaduslikku tõendust, et LED on ebatervislik või, et hõõgpirn on tervislik. Sellist tõestust sa leida ei suuda. Ma olen juba palju aastaid LED pirne kasutanud ja pole veel aru saanud, et "ebatervislik" oleksKülaline kirjutas: 19 Mär 2018, 19:14 Hõõglambi spekter on kindlasti tervislikum mistahes leedlambist...

Pigem on nii, et LED väsitab silmi vähem (LED taustavalgusega monitorid väsitavad silmi vähem kui CFL taustavalgustusega... kuigi jah... pole aus võrdlus, sest hõõbpirni taustavalgusega monitori pole veel näinud).
Võite oma kinnisideid edasi pidada aga hetkeseisuga on LED pirnid kõige ökonoomsemad ja kõige stabiilsema spektriga (ei kõigu... võrrlege kasvõi HPS taimekasvatuspirni vs LED taimekasvatuspirni... HPS'i spekter on üldiselt kaootiline)
-
- külaline
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad