Mis oleks õige.

Olivier
külaline

Mis oleks õige.

Lugemata postitus Postitas Olivier »

Tervist.

Alustame siis kõige algusest. Oman maja mis pärit 1965 aastast. Maja katuseks(Viilkatus 45kraadi) on väga väga vana kivikatus , seinad puit mille vahel saepuru,liiva ja lubja segu. Ja välisseinas silikaatkivi mis on kahjuks üle krohvitud. Maja seisab tühjana ja ei köeta.
Teisel korrusel on eluruumid mis on mul plaanis lammutada kuni sarikateni välja. Ühesõnaga kõik tühjaks lagi, seinad ja põrand. Ja kuna katus on tänu kividele ära vajunud ja laseb mõningast kohast lund/vihma läbi (mitte muidugi väga hullusti).
Siis on plaan panna majale uus katus. Uus katusematerjal on olemas milleks on eterniit klassik kirsipunane.
On olemas ka uued sarikad ja roov kui on vaja mädanenud või siis väga läbi paindunud kohad välja vahetada.
Nii nüüd tuleb kõige huvitavam koht. Olen siin lugenud foorumitest kuidas ja mis on ok ja mida rohkem ma lugesin seda segasemaks kõik läks.

Plaanis oli vana katus maha võtta sarikad , roov sirgeks ja uus katus peale...ei kõla ju keeruliselt. VALE....
Nüüd pärast pikka lugemist siin-seal foorumites ja õpetustes ei oska ma midagi peale hakata.
Kuna osad soovitavad sarikas-tuuletõke-distantsliist kile (pole õrna aimugi milline ,niiskust läbilaskev või siis mitte....osad isegi panid tavalise kile :shock: ) ja siis distantsliist-roov ja eterniit.
Ja jälle osad vaidlevad vastu pane ainult hingav kile ehk siis sarikas-kile(hingav)-distantsliist-roov-eterniit.
Ja kohe kolmandad kiruvad see nn hingav kile on jama ja kuidas sa paned villa (seest poolt) selle kile vastu ja et olgu mis kile tahes siis tuuletõkkeplaati see ei asenda.
Ja neljandad, et kui paned selle puitkiud-tuuletõkke plaadi-see ka ei ole õige mineraal villa plaat olevat parem.
Nüüd kui ma mõtlema hakkan maja kus mul ema elab on sarikas roov ja eterniit (vanakooli oma) ja ma ei kurda, et oleks probleeme niiskusega või hallitusega kuigi jah suure tuulega on ülemine korrus külmem kui alumine.

Nüüd siis ka järgnevad küsimused:

1.Milline järjekord oleks õige katuse vahetusel. Kui teine korrus lammutatakse seest tühjaks.Kuuletõkked ja kilen jne.
2.Kui palju pean katust pikendama otstest ja räästast, kuna plaanis ka maja väljast soojustada.Ja ma eeldan, et krohvi ja tellist ära kiskuma ei hakka.Aga see kõik tuleb palju hiljem.
3.Korsten -pean laduma ka uue korstnapitsi vana on juba päris läbi.Ja jälle üks kiidab üht teine teist kivi.
Ja kui ka ehituspoodi minna tekib mul küsimus-kas need müüjad ise ka teavad mida nad müüvad.
Samas siin foorumis lugesin, et silikaatkivi ei kõlba kuhugi. Ema majal silikaatkividest korsten kestab juba 24 aastat ja ei ole märki lagunemisest. Isa majal -korstnapitsil silikaatkivid lagunevad pärast 3 aastat mis oli ehitatud vb 5 a tagasi. :blink: Aga see selleks.

Pärast kõike seda ilusat/koledat juttu tahaks ikkagi üht teada mida panna eterniidi alla.
Paluks kommentaare, kui oled paigaldanud katuseid või on olnud positiivseid või siis negatiivseid kogemus katusega.
Ja tarku kes arvavad, et teavad midagi... siis palun..... ärge ajage asja veel segasemaks.

Ma loodan, et siin foorumis on inimesi, kes teenivad leiba sellel alal ja suudavad selguse majja tuua.

Aitäh tähelepanu eest. :)

Nii palju siis veel, et Norras tehakse nii, et sarika peale lüüakse soomepapi sarnane 3mm plaat mis on kuigi palju vee kindel ja siis distantsliist- roov- katus. Võta siis näpust mis on see õige.
Külaline
külaline

Re: Mis oleks õige.

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ega mõnele rääkimine palju ei aita, kui ei räägi mida kuulda tahetaks. Praegu veel kõike korraga ei hõlma/ kindlasti ehitad midagi valmis, siis see on kõige parem õpetaja, kui pärast aru saad, mis nihu läks.

Muide katus ja selle alune on ehitise juures üks tervik. Ei saa ühest (katusest) alustada teadmata mida ta tulevikus veel katma peab.

Pane ainult eterniit roovitusele ja pööningu põrand kata/soojusta saepuru-höövli laastudega ja kõik toimib......jätkuvalt. Nii lihtne see ongi.

taastaja
Oliver22
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Oliver22 »

Sellepärast ma siia postitasingi, et ma ei taha ühte tööd mitu korda teha. Tahan esimese korraga õigesti talitada.
Tagantjärgi oleme me ju kõik targad.

Loodsin, et inimestel on rohkem kogemusi ja on nõus seda ka jagama:)

Ja sina siis ei soovita ei mingit kilet ega tuuletõkeplaati ?
Külaline
külaline

Miks? See asi pole nii ühene. Eterniidile soovitan kindlasti ja alati aluskatust. Kile on muidugi kõige soodsam aluskatus (materjal, töömaht..)

taastaja
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 104 korda

Lugemata postitus Postitas keemik »

See vist jäi sul välja toomata, et kas teisel korrusel on ka kaldlagesid (sarikate vahe tuleks soojustada)?
Oliver22
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kasutusjuhend soovitab eterniidi alla panna auru läbilaskev katusekile Eternit 120.
Tundub mõistlik, aga kas läheks juba liiga priiskamiseks kui selle alla panna veel tuuletõkkeplaat.
Ja enamus teise korruse seinu on siis kaldlaed. Ühesõnaga kaldlae pinda tuleb palju. Just sinna sarika peale paneks selle tuuletõkke plaadi kuhu tulevad kaldlaed.
Huvitav kas selle auru läbilaskva katusekile alla võib üldse tuuletõkkeplaati panna või nõuab ta tuulutus vahet.
Loogiliselt mõeldes pannakse ju vill kohe vastu auru läbilaskev katusekilet aga jah vb pole seda üldse vaja kui on korralikult paigaldatud katusekile.

Andke mulle nüüd palun nõu...
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 104 korda

Lugemata postitus Postitas keemik »

Tuuletokkeplaat sarikate peale, tuulutusliist, sinna aluskate (mittehingav). Nii laseksin endale teha.
Oliver22
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Teeme siis nii ...tuuletõkkeplaat sarika peale,50mm tuulutusliist,mittehingav aluskate (mittehingav),tuulutusliist 30mm ,roov, eterniit.

On kellegil kogemusi erinevate tuuletõkkeplaatidega. Mida keegi soovitab.
xil
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas xil »

Esisesel majal panin sarikate peale tuuletõkkeplaadi, distantsliistud, mittehingava kile, distantsliistud, roovid, katusepleki (eterniit sobiks sama hästi). Sarikate vahele villa, sarikate alla kipsplaat.
Teisel majal panin sarikate peale peale hingava kile, distantsliistud, roovid, eterniidi. Sarikate vahele EPS vahtplasti (kinnitasin montaaživahuga), sarikate alla kipsplaat.
Mõlemad lahendused on toiminud muretult, teisel majal tuli "vahvel" õhem ja tööd oli justkui veidi vähem.
Külaline
külaline

see teine variant kiirem, lihtsam ja odavam aga väidetavalt pidavat eps ning sarika vaheline liide materjalide kahanemise tõttu lahti kärisema ja lekkima hakkama?
Ise tegija
külaline

Lugemata postitus Postitas Ise tegija »

Tere

Mul on katusega sama plaan aga vähem on seest poolt vaja lammutada kuna teine korrus välja ehitamata ja nüüd leidsin kokkuvõtlikuma teema :D

Vahe selles, et mul on eterniit otse laastu peal. Paarilt kohalikult tegijalt sai pakkumist uuritud aga neil see soiku jäänud. PM oli ühel plaan, et ta võtab ainult eterniidi maha, mis löödud otse laastule ning sellele roov peale ja eterniit uuesti. Ta kasutaks vana laastu tuuletõkkena.

Mina ise lööks sarikateni puhtaks, kuna hetkel on sarika vahe 1,5m ringis ning plaan ühel poolel katusest keskele vintskap ehitada. Tööd tuleks kindlasti juurde aga mida arvavad teadjamad tegijad??

Ette juba tänades
Külaline
külaline

Laast võib äärmisel juhul jääda aluskatuseks, kui sedagi. Eks ta ole kunagi hakanud ühelt katuse poolelt läbi laskma, selleks pandi eterniit otsa. Mis kindel aluskatus või tuuletõke ta siis veel oleks? Seda enam,kui teine korrus läheb väljaehitamisele.
Sarikateni paljaks tegemine annab võimaluse kasvatada uued katusekihid ka suuremas osas sarikate peale, mis muidu pööninguruumi ära sööks.

taastaja
xil
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas xil »

Külaline kirjutas:see teine variant kiirem, lihtsam ja odavam aga väidetavalt pidavat eps ning sarika vaheline liide materjalide kahanemise tõttu lahti kärisema ja lekkima hakkama?
Ma lugesin ka siinset teemat, et niisked puitsarikad kahanevad kuivades jne.
Akende-uste kinnitamine vahuga puitsõrestikku on üldlevinud komme ja iga1 võib ise veenduda, kas nad on "lahti kärisenud". Pigem on vastupidine mure - montaaživaht paisub tahenedes ning aknad-uksed ei avane enam, kui põõnad on panemata ununenud.
Ja kui hirm on tõsine, võib kasutada montaaživahust veidi kallimat "pudeli porolooni".
Külaline
külaline

xil kirjutas:
Külaline kirjutas:see teine variant kiirem, lihtsam ja odavam aga väidetavalt pidavat eps ning sarika vaheline liide materjalide kahanemise tõttu lahti kärisema ja lekkima hakkama?
......... võib kasutada montaaživahust veidi kallimat "pudeli porolooni".
Paluks viidet, et mis toodet on mõeldud?
:hello:
Külaline
külaline

AITÄH.
:hello:
Vasta