Uurisin kütte alafoorumis soojuspumpade teemasid ja sealt jäi ühe ehituspenskari postist (viewtopic.php?f=9&t=51804&start=50#p294693) silma väide:
Minu maja puhul (1.5 korrust, välisseinad Aeroc Classic 200 + 200mm EPS60, põranda all 150mm EPS80, lagedel 400mm puistevilla, korralikud aknad jne) on energiamärgises väljaarvutatud sellised numbrid:Täitsa teadlikult jätsin küsimusest välja maja suuruse. See võib olla näiteks 166 m2. suurune hästi soojustatud (~30 kWh/m2.a) maja või hoopis 80 m2. suurune mitte nii hästi (~62 kWh/m2.a.) soojustatud maja.
Tarnitud energia: 76.73 kWh/(a m2)
Energiatõhususarv: 153.46 kWh/(a m2) (C-klass, kütteliigiks on planeeritud ÕV SP)
Ühesõnaga paistab mul olevat ikka vägagi kehvasti soojustatud maja plaanis. Kumba numbrit ma üldse ülal tsiteerituga võrdlema peaks? Mõlema puhul on see on mainitud 30 kWh/m2.a suht valgusaastate kaugusel

Siinkohal ka väike väljavõte energiamärgise dokumendist:

Ma oma "talupojamõistusega" mõtlesin, et isegi kui ma paneks välisseina JA katusele JA põranda alla 2x rohkem soojustust ja saaks sellega enamvähem 2x väiksema U-arvu neile, siis väheneks soojuskadu läbi nende piirete ~28W/K ja välispiirete summaarne soojuserikadu väheneks 168 pealt 140 W/K peale ehk 20%. Mis on suhteliselt marginaalne arvestades, et "hästi soojustatud majast" olid esialgsed numbrid ~250-500% kaugusel... Aknad on arvutuses U-arvuga 0.9, netist kaevates tundub, et 0.7 on suht minimaalne, mida pakutakse. Sealt saaks veel suht marginaalse võidu. Kuskil tundub mingi loogikaviga ja üritaks enne teemaga edasi minekut selle loogikavea üles leida. Soojuskaod läbi külmasildade ja õhulekete tunduvad vägagi suured numbrid, mille alusel insener need üldse arvutab ja kas need pisut ülehinnatud pole?
Tänan tähelepanu eest, kes viitsisid pika jutu mõttega läbi lugeda.