Soojust salvestav kamin II korrusele.

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
SSD
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 6 korda

Soojust salvestav kamin II korrusele.

Lugemata postitus Postitas SSD »

Ennem, kui projekti kohta uuriks kusagilt omavalitsusest, küsin ehk siin teiste kogemuste kohta.
Korter ridaelamus II ja III korrus ehk läbi kahe korruse. Maja puitkarkassil, vaheseinad osad on vist plokkidest laotud, väljas silikaat vooder( ilu pärast, klombitud õhukesed kivid). Sindelkatus.
Kuna on korteris nn. "rahaküte" - st, õli-elektriradikad ja õhksoojuspump, siis paariks kolmeks kuuks talvel võiks ehk olla ka mingi väiksem( kergem) soojustsalvestav kamin olla tagavara variandina olemas. Kiiret ei ole, kui, siis hakkan asja ajama alles järgmine aasta.
.
Kas aga II korruse põrandale( puit) kannatab üldse sellis asja mõelda?

Majas on kaminaid küll, seda on korstnate järgi näha, kas nad aga II korrusele on ehitatud, ei tea.

El. küte vast ei olegi suur mure, sest aasta keskmist kuumakset vaadetes ei ole mul väga meeletud arved. Pigem sama suurusjärk nagu II toalise Mustamäe korteri üürilehel. Köetavat pinda on vähe, kusagil 90m2-95m2. Krõbedatel talvekuudel oleks aga samas hea, kui mingi alternatiivküte on radikatele toeks, ehk siis radikate termostaadid ise reguleeriksid kuipalju ja millal el radikat kasutada lisaks. Üle -15 praegusest õhksoojuspumbast enam suurt kasu ei ole. Soojust salvestavat kaminat kasutaks vast ainult siis kui üle -15 on pidevalt talvel külma, kuni -15 on õhksoojuspumba-radika koostöö sobiv mulle. Tava kamina saaks ehitada küll, see ei kaalu palju( mõtlen n.ö. valmis kaminad mitte kividest laotuid) aga lihtsa ilu pärast pole mul teda vaja-mõttetu raha raiskamine. Soojust salvestav oleks iseasi. Sutsu põen ka selle pärast, et kui elekter peaks ära minema, siis õliradikad on enam vähem soojad ainult ca 30 min. Mingi alternatiivküte võiks ju olla.
Kamin ei peaks kogu korterit kütma, kui tõesti on jama käes, siis ühe kaks tuba saab vähemalt soojaks. Samas, kui üle pidevalt üle-15 külmaga talv käes, siis võiks ta ikka mingil määral vist ka rohkem, kui 1 tuba olla võimeline soojendama, et el.radikatelt koormust osaliselt maha saaks.

Tänud ette :write:
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Re: Soojust salvestav kamin II korrusele.

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Paraku on küttekolde salvestamine võrdeline massiga - mida rohkem massi, seda rohkem salvestab.
Seega mittemassiivse kamina võid panna aga salvestusvõimalus puudub. Massiivset panna lihtsalt keset lage ei saa, kukud koos ahjuga alla.
Ainus lahendus on panna ahi kandvale vaheseinale (isegi poolkandev käraks või toestad altkorruselt aluse ära - k kandev post.
SSD
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Kalvis kirjutas:Paraku on küttekolde salvestamine võrdeline massiga - mida rohkem massi, seda rohkem salvestab.
Seega mittemassiivse kamina võid panna aga salvestusvõimalus puudub. Massiivset panna lihtsalt keset lage ei saa, kukud koos ahjuga alla.
Ainus lahendus on panna ahi kandvale vaheseinale (isegi poolkandev käraks või toestad altkorruselt aluse ära - k kandev post.
Ok tänud, pean siis uurima, kas kandvat vaheseina on seal , kus mul teda vaja läheks ruumilahenduse tõttu. Suhteliselt avatud korter muidugi, kus enamus vaheseinu on metallkarkass-kipsplaadist ja läbi korteri sellised tugisambad. Kas massiivsme saaks panna ka ehk välisseinale, see on eeldatavast plokkidest laotud? Ausalt öeldes ise selle peale ei tulnudki, et kamina võib ka seinale kinnitada...:) Uurin ehk veel seda seinale kinnitatava kamina teemat. Ei oska muidugi arvata, kui raske see seinale kinnitatav kamin max võiks olla....?

Jah, saan aru, et soojussalvestus võime on seotud kamina kivimassiga. Proovin ka täpsustada, ei taha sellist kaminat, mis ca 1-1,5 päeva on veel soe( ideaalis ju võiks olla), piisab kui kamina ümbrus-kivid oleksid soojust eralduvad ca 8-12h.
Ehk selline "poolpidune" aga siiski mingil määral soojust salvestav kamin sobiks hästi nendele tingimustele mis mul on.
Alt toestada kahjuks ei saa, all 2x 1toalised korterid ja seal on mõttetu midagi läbi rääkida tugisammaste teemal, neil isegi vähe ruumi :(. Elan niigi "nagu kulak" oluliselt suuremas korteris.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Ma ei mõelnud otse seinale kinnitamist vaid seda, et allkorrusel on vahesein.
Vajadusel saab ju allkorrusele toestamiseks mõned tugevamad postid kamina alla seina sisse lisada, kaotad vaid siseviimistluses.
Samas vaid kamin ise on veel piisavalt kerge, et pääseb ilma toestamiseta. Salvestamiseks vajalik lisamass ahju või soemüüri korral on juba probleemne
SSD
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Ok, sain valesti aru. Esmalt pean siis alumisi naabreid ja nende korterite plaane paremini tundma õppima võib-olla tõesti, kui alumine kandev sein on sobiva koha peal, siis pakkuda välja neile seinasisese lisatoestuse+ neile minu kulul korral uus kate +viimistlus uuele vaheseinale+ võib-olla veel midagi korrastada minu kulul kompensatsiooniks.
Ausalt öeldes meeleldi ostaks ühe alumise I korruse korteri ka ära, oleks siis läbi 3 korruse korter ja mure murtud- teeks korraliku ahju+ kamina lisaks aga mis teha, pole majanduslikult selleks ostuks veel võimalusi. Ja korter läbi 3 korruse.... tundub ka mitte just kõige praktilisem tegelikult.
Jääb asi siis hetkel ootele. Tänud igatahes soovituse eest, see alumise korruse vahelae peale ehitamine ja selle seina seinasisene toestamine ei tundugi väga ulmeline, paraku see otsus ei seisa enam minu taga.
Lihtsalt tavaline kamin, et "elus tuld vaadata" see ei ole minu jaoks nii oluline. Las siis pigem jääb nii nagu tänaseni on. Võib-olla vaadata teise alternatiivina odavamat varianti-õhksoojuspumpa mille COP oleks reaalselt ka veel kasumlik -15-25 juures- see valdkond ja ka areneb küllalt kiirelt. Alternatiivküttena ei toimi, el.
radika küttele toeks aga oleks ka kõvema miinusega see variant.
Viimati muutis SSD, 13 Sept 2015, 23:04, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

SSD kirjutas:... piisab kui kamina ümbrus-kivid oleksid soojust eralduvad ca 8-12h...
Alates tonnisest ahjust unistad siis.
.
Tel 5o9279o
SSD
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

motamees kirjutas:
SSD kirjutas:... piisab kui kamina ümbrus-kivid oleksid soojust eralduvad ca 8-12h...
Alates tonnisest ahjust unistad siis.
Asi selge, ma ei jaga ise antud teemat- 1tonn on selgelt over-kill II korruse jaoks. Aga mingit kõkatsit mis ca 2-3 h on peal kütmist ainult soe ei ole ka mõtet aretada.
Jääb siis ära kamin ja vaatan korralikuma õhksoojuspumba peale.
Vasta