Vanniahjuga radiaatori kütmine.

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Taavi.M
külaline

Vanniahjuga radiaatori kütmine.

Lugemata postitus Postitas Taavi.M »

Tere!

On selline plaan hakata toas keskkütte plekist radikat kütma vanniahjuga.
Olemas on veneagne korda tehtud vanniahi siuke 2m kõrgune. Originaalis kasutati vanniahju vannivee soojendamiseks.
Boileril on kolm auku, üks kõige all mis mõeldud boileri tühjendamiseks, teine suurem millel oli kraan küljes ja kustkaudu tuli ka trassi vesi sisse on põhjast kõrgemal u. 20cm ja kolmas auk on boileri lael kust soe vesi läks siis kolmik dusi voolikule ja alla kraani külge.

Mul on selline plaan: ülemisest otsast läheks toru radikasse ja radikast läheks boileri keskmisesse auku kuhu panen ka trassi toru külge.

Nüüd tulevad küsimused ja mured.

1. kui trassist vesi boilerisse lasta tuleks seejärel trass kinni keerata?
San. tehnika poes räägiti, et trassi vesi on liiga hapnikurikas ja roostetab radika läbi. Mis selle vasu siis teha annaks?

2. Kas tuleks panna surveventiil ja mis surveastmega? (vanniahjul originaalis ei ole surveventiili)

3. Kas on vaja panna tsirkulatsiooni pump või hakkab asi toimima iseseisvalt? (plekkradiaator asub vanniahjust 6m kaugusel)
Radiaaor on muidu see: http://www.k-rauta.ee/pages/product.asp ... geSize=120

4. Kas sellise süsteemiga oleks võimalik ka tarbevett nt. dussi kasutama hakata?

Sellised plaanid, mõtted ja küsimused siis.

Taavi
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 13 korda
Kontakt:

Re: Vanniahjuga radiaatori kütmine.

Lugemata postitus Postitas Veikko »

Kui suur see vannituba on sul, ma soovitaks sinna hoopis põrandakütte panna. Siis ei saa radiaatorid läbi roostetada kuna põrandasse sa ei pane radiaatorit vaid plasttoru. Millega vanniahju kütad kas kivisöega. Kui vannitoas on trapp siis ei ole surveventiili süsteemile vaja kuna peale plahvatust jookseb vesi trapi kaudu ära.
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Veikko kirjutas:Kui vannitoas on trapp siis ei ole surveventiili süsteemile vaja kuna peale plahvatust jookseb vesi trapi kaudu ära.
Ja kui plahvatuse ajal juhtub kallis pereliige vannitoas olema, siis "jookseb tema ka trapi kaudu ära" :scratch:
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Natuke rohkem tähelepanu lugemisel härrased! Kütma plaanib ta 6m. kaugusel olevat tuba hakata mitte vannituba.
Taavi.M kirjutas:Tere!
On selline plaan ....
Hetkel ei ole see plaan vaid "loodusõnnetus".
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Tarbijana on vanniahjul kama kaks kas on vannivesi või toajagu radiaatoreid (+põrandaküte) või mõlemad.
Jep tsirkulatsioonipump ringi.
Kuid igal juhul tuleks keemiskaitse või ahjule kaitse teha kui toimub ülekuumenemine (pump ei tööta) mis katkestaks gaasi pealevoolu. Muidu jah voolab midagi muud trapi kaudu minema. Lääne vanniahjudel on kõigil kaitse peal.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas:.... mis katkestaks gaasi pealevoolu..
Oletan et tegemist millegi sellisega http://www.osta.ee/vanniahi-puukuttega-1374616.html mitte gaasiahjuga.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Miinimum vaja teha ülerõhuklapid ja muu mudru, et juhul kui tuli all ja vesi keema läheb siis pauku ei teeks. Kui puudega küte siis vajalik kas avariiradiaatorid või akupaak (piisab suuremast boilerist)
Puudega juhtumil on tehniline lahendus sama mis saunapaakidel sauna veesärgiga ahjul.
Taavi.m
külaline

Lugemata postitus Postitas Taavi.m »

Alguses tuli ikka päris huvitavat teksti, pidin pikali kukkuma. Tuleb ikka tähelepanelikumalt lugeda.
Kuna teema on natuke segadust tekitanud siis räägin korterist ja selle kütmise vajadusest täpsemalt.

Korter on kahe toaline ja asub kolme korruselises kortermajas kahe trepikojaga, kui need majad tehti siis minu teada olid kõigil vanniahjud vannitoas ja just seesamune mida näitas rokikas.
Minu korter asub esimesel korrusel nurga peal ja kuna praegu veel ei köeta ka siis toad on üsna jahedad.
Kuna mul on kaks last 1a. ja 3a. siis need kisuvad öösel endal veel tekid ka maha ja sokid jalast.

Praegu on süsteem sealmaal, et vanniahjule on trassiveetoru külge ühendatud ja homme hakkan 20mm torusid tuppa vedama. Ülesse otsa panin siis 6bar. surveventiili, manomeetri ja kraani. Sealt siis läheb radikasse ja tagasi boilerisse.

Esialgu survepaaki ei pane, vaatame mis surved olema hakkavad. Tsirkulatsiooni pumpa ka veel ei pane vaatame mis toimub, pärast saab pumba lihtsalt vahele panna.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Panustan kolm "tugrikut" et ilma pumbata ei toimi ja ilma paisupaagita hakkab kuskilt vett välja ajama.
Mu kodusel katlal/küttesüsteemil on 1,5 bar-ine kaitseklapp. :scratch:
tkko
külaline

Lugemata postitus Postitas tkko »

rokikas kirjutas:Panustan kolm "tugrikut" et ilma pumbata ei toimi ja ilma paisupaagita hakkab kuskilt vett välja ajama.
Mu kodusel katlal/küttesüsteemil on 1,5 bar-ine kaitseklapp. :scratch:
Kui radiaator panna kõrgemale vanniahju ülemisest servast ja kasutada suurema läbimõõduga torusid, võib ka ilma pumbata toimida. See oleks ka väikestele lastele ohutuse aspektist hea- kütmise haripunktil läheb radikasse väga tuline vesi. Tuba muidugi soojeneb enam lae alt.
Paisupaagi vajaduses mina küll kindel pole- suvilas on aastaid kasutusel saunaahi, kus kolle ikka korralik 50 cm puudega köetav, boiler vast 150 l , ei ole paisupaaki ega kaitseklappi ja ka kõva kütmisega 0 probleemi. Tagasivooluklappi majas pole ja veesurve trassis üsna madal.
1,5 barine kaitseklapp laseks selles koosluses ilmselt ka külmalt vett välja (palju trassis surve on?).
Pole kogemust, palju aega sellise vanniahju üleskütmine võtab. Kõhutunne ütleb, et kütteaine hulk, mis koldesse mahub on sedavõrd väike, et märgatavat kestvat kasu sellest kompotist toasoojaks ei saa.
Taavi.M
külaline

Lugemata postitus Postitas Taavi.M »

Nonii, kompott on nüüd enamvähem valmis. Kütan praegu vanniahju ja esmamulje on küll hea. Esimese poole tunniga oli juba torudes sooja vett tunda. Praeguseks olen kütnud tund ja 10 minutit ning radikas on juba kuum. Praegu on surve ülemises otsas 4,5 bar. ja hetkel ma puid rohkem ei pane. Peaks termomeetri ka külge panema huvi pärast. Trassist tuli muidu 2,3 barine surve.

Tsirkulatsiooni pumba panin ka vahele ikkagi, ei hakanud isegi proovima ilma. Tuttav rääkis, et kui ilma pumbata hakkab isegi toimima siis ennem läheb selleks aega.

Kui see kompott peaks mul kunagi keema minema siis üleliigse surve peaks mu 6 bar. kaitseventiil ära hoidma mis on suunatud seina poole.

Peab tunnistama, et tuba muutus üsna kiiresti soojaks :)

Kui kedagi huvitab siis panen paar pilti ka üles sellest kompotist.
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

pildid ikka teretulnud...
vanaema on sul veteran...
Vasta