meie kodueestlaste silmade läbi

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
rootsi ehitaja
külaline

meie kodueestlaste silmade läbi

Lugemata postitus Postitas rootsi ehitaja »

Tundub, et eestis tekitatakse negatiivset hoiakat Pôhjalas töötavatest ehitajatest. Luukas nimetab meid "mugavuspagulasteks" ja meediaruumis parastatakse näiteks artiklitega:
Eesti ehitajad pöörduvad Soomes massiliselt kohtu poole
http://arileht.delfi.ee/news/uudised/ee ... d=69582951

Vahel ei saa tôesti aru kas Eesti juhtidel pole targemat teha kui meie väikese grupi kallal "nokkida". Tekitatakse pingeid nagu seda tegi KGB kûlma sôja ajal pagulaseestlastes. Nördima panev. :oops:

Vôi mida sina arvad sellisest destruktiivsest jutust meedias?
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Re: meie kodueestlaste silmade läbi

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Kas on mõtet põdeda?

Alati on kohalejääjate hulgas leidunud neid, kes minejatele näpuga näitavad ning minejate hulgas neid, kes kohalejääjatele kõrgilt ülevalt alla vaatavad (ja tänase päeva kontekstis Delfi kommentaariumis tänitavad).

Igaühel on oma elu elada ja oma valikud teha.

Samas nende ehitajate kohta, kes eesti objektilt esimese telefonikõne peale kokkulepetele vilistades leelet lasevad, ei oska mitte üht viisakat väljendit leida.
Kasutaja avatar
hambakari
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas hambakari »

see peaks just soome(s tegutsevaid eesti) firmasid halvas valguses näitama?
kodueestlane
külaline

Lugemata postitus Postitas kodueestlane »

Mina pigem olen Lukasega nõus.

Toon näite. Tartus ei ole neto 800-1000 euri töömehe jaoks arvestatav töötasu. Pigem minnakse 2000-3000 euri soome teenima. Esmavajadused saab selle eest rahuldatud ja arved makstud. Jah, üle sellest palgast ei jää. Järeldada saab ju, et lodevuspagulased.

Toon nüüd teise näite: Toodan ekspordiks. Olen püüdnud tulutult tootmisbaasis õhtust vahetust käivitada. Ei ole võtta tööjõudu. Nii lihtne see ongi. Lõpuks loobusin, vahendan ja võtan allhankeid mujalt. Mis kasu eesti sellest saab? Eriti midagi. Ma ei ole ainuke ettevõtja või eksportija, keda vaevab tööjõu puudus. Mõtleme nüüd samm edasi. Stabiilse tööjõu puuduse tõttu on ettevõtete tootmismahud väiksemad. Seetõttu aga jääb raha üle vähem allhankijatele, teenuste osutajatele jne jne samuti maksuraha sotsiaalsfääri. Ning mis kõige tähtsam. Kui ei ole tootlikkust, ei ole ka võimalik tõsta töötasu. Ökonoomikas on termin mastaabi efekt. Kui minul läheb kehvasti, läheb kehvasti ka teisel tootjal, kes toodab mulle vajalikke detaile või kes müüb minu detaile. Eesti probleem on meie väiksus. Miks on meil hinnad kõrgemad kui saksamaal. Meie väiksus. Üldkulud on ühe ühiku kohta liiga suured. Suur osa inimestest aga on otsustanud eesti veel väiksemaks teha. Inimesed, kes on käinud siin lasteaedades, koolides, ülikoolides, keda on ravitud ja ravitakse edasi. Saete ise oksa millel istute. Siis ei ole ka mõtet vinguda, et mida siin teha. Kui 100 000 eestimaalast läheb mujale tööle, siis mingit kiiret arengut ja palgatõusu ei saagi siin tulema.
laiskworst
külaline

Lugemata postitus Postitas laiskworst »

rootsi ehitaja kirjutas:Tundub, et eestis tekitatakse negatiivset hoiakat Pôhjalas töötavatest ehitajatest. Luukas nimetab meid "mugavuspagulasteks" ja meediaruumis parastatakse näiteks artiklitega:
Eesti ehitajad pöörduvad Soomes massiliselt kohtu poole
http://arileht.delfi.ee/news/uudised/ee ... d=69582951

Vahel ei saa tôesti aru kas Eesti juhtidel pole targemat teha kui meie väikese grupi kallal "nokkida". Tekitatakse pingeid nagu seda tegi KGB kûlma sôja ajal pagulaseestlastes. Nördima panev. :oops:

Vôi mida sina arvad sellisest destruktiivsest jutust meedias?
Ei tasu ehk nii dramaatiliseks ka minna, et kohe "külm sõda" jne.
Ei arva, et Lukase arvamus nüüd õige on. Tõde on ilmselt kusagil vahepeal. Ilmselt on neid nn. "mugavuspagulasi", kuid ilmselt rohkem ikka "sundpagulasi". Inimesi on erinevaid nagu ka nende arvamusi.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Palun ärge ajage sellist lambajuttu, et kvalifitseeritud tööjõudu ei ole, mastaabi efektid jne. On küll tööjõudu, aga nendele ei maksta neid Eestis töötamisel motiveerivat palka.
Kui hakatakse rääkima, et ei saa palka tõsta, pole efektiivsust ja muud sada põhjust, siis suvel, peale aastatulemuste selgumist, vaatavad kõik ettevõtjad peeglisse ja kiidavad ennast, teevad endale pai, et kui tublid nad eelmise aasta töötulemuste osas olid ja nüüd oleks vaja prisked dividendid endale välja kirjutada. Need osade ettevõtete suht suurest kasumist, mis omanike vahel jaotatakse, võiks osa sellest parem investeerida kvalifitseeritud tööjõudu, et neil oleks stiimul jääda Eestisse tööle.
PS. Ei ole kommunist ega kommunistlike ideede pooldaja! Aga kui kommunism oleks võimalik, siis kõiki selle hüvesid naudiksin täiel rinnal. Oi, te ei kujuta ette, millised vajadused võivad olla ühel võimetul. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
onu41
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 43 korda
On tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas onu41 »

Urmasega nõus. Eestis on ettevõtteid, kes maksavad korralikku palka - need ettevõtted ei kurda kehvade tulemuste, minema jooksvate tööliste ja muude asjade üle.
Plaatimistööd üle Eesti. AIVERIOU@GMAIL.COM
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

onu41 kirjutas:Urmasega nõus. Eestis on ettevõtteid, kes maksavad korralikku palka - need ettevõtted ei kurda kehvade tulemuste, minema jooksvate tööliste ja muude asjade üle.
Pole ju mõtet kurta, ega sellest oskajaid inimesi juurde ei sünni. Pigem investeeritakse seadmetesse ja automatiseerimisse.
Urmas
autodidakt

kodueestlane kirjutas:... Toon näite. Tartus ei ole neto 800-1000 euri töömehe jaoks arvestatav töötasu. Pigem minnakse 2000-3000 euri soome teenima. Esmavajadused saab selle eest rahuldatud ja arved makstud. Jah, üle sellest palgast ei jää. Järeldada saab ju, et lodevuspagulased...
Aga täiesti loomulikult minnakse suurema palga järele kui see võimaldab mingi aja pärast paremat elukvaliteeti, ei näe selles mitte midagi halba.
Isegi käinud üksikuid objekte välismaal tegemas just suurema palga pärast. Olen nüüd mugavuspagulane? Kindlasti mitte!
Helistasin ühele tööpakkujale ja kui olin maininud oma soovitava hinna m2 kohta, öeldi kohe, et pole mõtet kõneaega raisata, sest minu pakkumisest poole odavamaid pidi hulgim olema.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Urmas
autodidakt

madis64 kirjutas:Pole ju mõtet kurta, ega sellest oskajaid inimesi juurde ei sünni. Pigem investeeritakse seadmetesse ja automatiseerimisse.
Eeh, Madis, aga nende seadmete taha opereerima on ka oskajaid vaja. Need seadmed vajavad remonti aeg-ajalt ja jälle oskajaid vaja.
Töötasin kunagi mõnda aega ühes mööblit tootvas ettevõttes. Mingi aja pärast tegin juttu ka palgast, aga tulemus 0. Läksin puhkuse ajal Tallinnasse ehitusele lisatööd tegema ja sain ehituses oldud kolme nädala eest 2x suurema palga kui enne ettevõttes ühe kuu eest. Kutsuti ehitusfirmasse tööle ja mis te arvate, milline oli minu otsus. Loomulikult andsin endisse töökohta lahkumisavalduse ja tulin ära ehitusse, nüüd juba 14-s aasta siseviimistluses veheldud.
Tuttav, kellega koos töötasin samas mööbliettevõttes. Ka tema läks sealt ära, oli vahepeal Soomes, aga hiljuti meelitati tagasi konkurentsivõimelise palga ja hüvedega ja hüvitistega. Saavad maksta küll kui spetsialisti on ikka väga vaja. :)
Millegipärast paljud ettevõtjad arvavad, et kui on töölise millegi spetsiifilise jaoks välja õpetanud, siis tööline peaks olema nagu eluaegne tänuvõlglane ja tööd tegema tema hüvanguks miniinimum palga eest elu lõpuni. Nii ka need asjad päris ei käi! :)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas:Millegipärast paljud ettevõtjad arvavad, et kui on töölise millegi spetsiifilise jaoks välja õpetanud, siis tööline peaks olema nagu eluaegne tänuvõlglane ja tööd tegema tema hüvanguks miniinimum palga eest elu lõpuni.
Selle jutu alusel on võimalik teha järeldus, et sa kas oled esindusliku valimiga ettevõtjatest niivõrd usalduslikes suhetes, et nad tõesti avaldavad sulle seda, mida ise arvavad, või omistad sa neile arvamusi nende tegevusviisi põhjal.

Ma millegipärast kipun arvama, et miinimumpalga eest töötavaid spetsiifiliste oskustega spetsialiste tõsimeeli otsivaid tegevjuhte annab tikutulega taga otsida. Enamik juhtidest peaks tänaseks päevaks selle tegevuse viljatuses veendunud olema (mis ei pruugi neid sugugi õnge väljaviskamisest tagadi hoida).

Ning kui tõesti otsivad, siis ega neil neid eriti vaja vist ei ole...
Ahah
külaline

Lugemata postitus Postitas Ahah »

Urmas on haltuuramees, kes ei maksa makse või on ta üks neist mitte paljudest lihttöö õnnelikest, kes teenib alates 2000 euri netopalka kuus. Kusjuures seda 12 kuud aastas, mitte ainult hooajal. NB! neto palgale lisades maksukulu ja puhkuse tasud tuleks ettevõtja töötasu kulutusi korrutada umbes 1,8-ga. Samas ta mõtleb ka vaikselt soome põgenemisest, sest seal saaks 3000.-
Urmase kirjutisi lugedes jääb kõhklus pigem sinna haltuuramehe poole.

Normaalsed töömehed on tööl ja sellepärast ka on tööjõupuudus. Ainus võimalus on üle osta. Arvestades seda, mis tempos on reaalsed (mitte ametlik keskmine) töötasud tõusnud, siis mingi liikumine on. Osta saab ainult nendelt (loe lollidelt) ettevõtjatelt, kes regulaarselt töötasusid ei tõsta. Õnneks selliseid veel on. Mis põhjalat puudutab, siis arvan, et seal suurem osa ikkagi kvaliteetsem tööjõud ning mingil määral see siinset tööjõu olukorda puudutab.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ahah kirjutas:Urmas on haltuuramees, kes ei maksa makse ...
Minu kohta krediidinfos rasvaselt trükitud teksti ei leia! :)
Ahah kirjutas:... või on ta üks neist mitte paljudest lihttöö õnnelikest, ...
Kas maaler, kes on omal käel lisaks õppinud käsitlema paljusid erinevaid materjale ja viimistluse eritehnikaid, on lihttööline? Võib-olla.
Siiani saan hakkama oma tööga ja teenistusega rahul. Veel! :)

Urmas
Ahah
külaline

Ka FIE-na sa siis ei tööta. Aga Urmas, kas avaldaksid suure saladuse, palju oled vabatahtlikult deklareerinud makse eelmise aasta kohta. Häbeneda ei ole ju midagi. FIE-de ja ettevõtjate kohta Krediidiinfos avaldatu on nagunii avalik. Või oled turulõrtsija??? Kui nii, mis õigus on sul siis palgateemal säutsuda?
Külaline
külaline

Ahah kirjutas:Ka FIE-na sa siis ei tööta...
Millest selline arvamus?
Ahah kirjutas:... Aga Urmas, kas avaldaksid suure saladuse, palju oled vabatahtlikult deklareerinud makse eelmise aasta kohta ...
Ei, sest seda teab minu raamatupidaja.
Ahah kirjutas:... Häbeneda ei ole ju midagi. FIE-de ja ettevõtjate kohta Krediidiinfos avaldatu on nagunii avalik....
No eks uuri sealt!
Ahah kirjutas:... Või oled turulõrtsija???....
Mu motot ikka oled lugenud postituste alt kui olen olnud sisseregistreeritud?
Ahah kirjutas:... Kui nii, mis õigus on sul siis palgateemal säutsuda?
Kas sa selle teema esimest postitust ikka lugesid? Kui ei, siis siin on üks lause, kus palutakse arvamust.
rootsi ehitaja kirjutas:... Vôi mida sina arvad sellisest destruktiivsest jutust meedias?
Ahah
külaline

Urmas, kas su viimane postitus oli nali?
Alles kirjutasid, et Krediidiinfost sinu nime ei leia. Järelikult ei ole sa FIE. Urmas, mis sa vassid? Tegelikult varastad laste tagant. Sinusuguste pärast ongi eestis palgad madalad. Kuidas sinuga konkureerida, kui saad maksude arvelt peaaegu poole odavama pakkumise teha? Kui väidad vastupidist ole hea ja tõesta. Piinlik kuidagi. Kui oled OÜ või AS, siis andmed on nagunii avalikud, ära jahu raamatupidajast.
Külaline
külaline

Ahah kirjutas:Urmas, kas su viimane postitus oli nali?
Alles kirjutasid, et Krediidiinfost sinu nime ei leia. Järelikult ei ole sa FIE. Urmas, mis sa vassid? ...
Sorry, ma ei ole süüdi, et sa nii juhm oled!
Kui sa ei saa aru, mida tähendab Krediiinfost rasvaselt trükitu, ei saa ma sind aidata.

Urmas
Külaline
külaline

Vabandust, eksisin ise. :blush:
Ikkagi oli järgnev tekst rasvaselt ja sinine- 26.08.2014 seisuga maksuvõlg puudub

urmas
Ahah
külaline

See ei ole vastus, Urmas. Sa oled ainult tõestanud, et oled turulõrtsija. Piinlik, piinlik, piinlik.
Külaline
külaline

Ahah kirjutas:See ei ole vastus, Urmas. Sa oled ainult tõestanud, et oled turulõrtsija. Piinlik, piinlik, piinlik.
Sa ei ole minule ei ema-isa-naine-ämm-maksuametnik-politseiuurija-kesiganes, kellel oleks õigus midagi nõuda, et pean sulle midagi tõestama. Sa oled minu jaoks mittekeegi, lihtsalt üks järjekordne loll ja kadetsejast anonüümikpostitaja, kellega viitsisin natuke kirjavahetust pidada.

Urmas
Ahah
külaline

Aga kes sina oled?
https://www.inforegister.ee/en/11585699-URMAS-RAIST

Kas sa ikka ei soovi oma jutus vähe konkreetsemaks minna?
Külaline
külaline

Ahah kirjutas:Aga kes sina oled?
https://www.inforegister.ee/en/11585699-URMAS-RAIST

Kas sa ikka ei soovi oma jutus vähe konkreetsemaks minna?
Sulle öeldi, kui sul on nii suur huvi minu maksusummade kohta, siis maksa raha ja telli endale väljavõte ja uuri seda.

Urmas
Külaline
külaline

Asi on alati inimeses kinni, olenemata sellest kas ta töötab välis- või kodumaal, on ta töövõtja või -andja.
Inimgrupi sildistamine lodevaks, näitab aga sildistaja harimatust ning populismi viljelemist.
Hea töötegija. Aja rahulikult omi asju ja ...."las koerad hauguvad" (muud nad ju ei oska- võimed puuduvad).

Imelik (kasutaja).
Kasutaja avatar
hambakari
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas hambakari »

kodueestlane kirjutas:Mina pigem olen Lukasega nõus.

Toon nüüd teise näite: Toodan ekspordiks. Olen püüdnud tulutult tootmisbaasis õhtust vahetust käivitada. Ei ole võtta tööjõudu. Nii lihtne see ongi. Lõpuks loobusin, vahendan ja võtan allhankeid mujalt. Mis kasu eesti sellest saab? Eriti midagi. Ma ei ole ainuke ettevõtja või eksportija, keda vaevab tööjõu puudus. Mõtleme nüüd samm edasi. Stabiilse tööjõu puuduse tõttu on ettevõtete tootmismahud väiksemad.
kui Partei- ja usskeele õpikuid veits vähem loeksid ja rohkem iseseisvalt mõtleksid, siis saaksid ju aru, et kvalifitseeritud/stabiilse tööjõu puudus tähendab usskeeles tegelikult efektiivse orjajõu puudust ning tootmismahud on iseenda või Partei tõttu väiksemad... tuleks mõelda samm edasi
Külaline
külaline

Absoluutselt ei imesta kui paljud Tallinna Kaubamaja töötajad otsustavad minna Soome koristajaks.
http://majandus24.postimees.ee/2901247/ ... i-sundinud
http://www.aripaev.ee/?PublicationId=4a ... 85&ref=rss
http://majandus24.postimees.ee/2719342/ ... -732-eurot

Urmas
Suletud