Maakelder

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
sirr
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda

Maakelder

Lugemata postitus Postitas sirr »

Ehitan maakeldrit kõrge pinnaseveega kohale. Auk on olemas ainult et sai teine veidi sügav. Täidan kruusaga tagasi. Plaanis teha lintvundament ja laduda sellele fibost seinad. Küsimus - kas oleks vajalik vundamenti alune täita killuga? Või täita kogu keldrialune osa 10 cm killuga? Või tekitab see ebavajaliku võimaluse vee kogunemiseks põranda alla?

Ning kui rasket pinnasetihendajat peaks kasutama kui tahaks tihendada 30 cm kaupa? Pinnas nagu öeldud vesine kruus.

Küsin siis korraga juba hüdroisolatsiooni kohta ning soojustamise kohta ka. Kas oskate soovitada, millega fibo väljast ära võõbata? Kas kasutada mingeid (iseliimuvaid?) rullmaterjale või on mingi möks piisav? Ning kas 100-ne EPS soojustuseks on piisav? Pinnast tuleb peale 60-70 cm.

Tänud ette, kes viitsivad vastata ja/või kommenteerida, kui millegagi puusse panin.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Re: Maakelder

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Kui on tegu survelise veega, siis pelgalt Fibo võõpamise teel toimiva hüdroisolatsiooni tekitamisesse minul usku pole.
Ehitada põranda ja seinte alla terviklik tugev armeeritud betoonplaat. Sellele korralik hüdroisolatsioonimembraan, mis ulatub seinte alt läbi. See seinte alt läbi ulatuv membraani osa keeratakse üles ja kleebitakse seinte hüdroisolatsioonimembraani peale nii, et põranda ja seinte membraan moodustaksid ühtse terviku. Põranda hüdroisolatsimembraanikihile omakorda armeeritud betoonikiht.
Armeering, betooni omadused ja kihtide paksused dimensioneeritakse vastavalt keldri suurusele, aluspinnasele ja võimalikule vee survele.
Kogu see töö tuleb teha väga hoolikalt. Väike eksimus nullib tulemuse toimivuse ja vesi pressib sisse. Nii olen vähemalt mina asjast aru saanud.
sirr
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda

Re: Maakelder

Lugemata postitus Postitas sirr »

Ma väga seda survevett ei karda sest mul on alati võimalus veidi põrandat tõsta või siis teha vajadusel hiljem drenaaž. 20 meetri kaugusel läheb kraav kuhu saaks vee juhtida. Esialgu üritaks ilma. Seega on vaja seinu ja lage kaitsta siiski ainult sademetest tuleva vee eest.
Vasta