Pesadega probleem

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
krisostoomus
külaline

Pesadega probleem

Lugemata postitus Postitas krisostoomus »

Panin kööki köögimööbli valgustusele lüliti. Kuna kõrvalpesal timmeril oli üks kaabel varus saigi seda kasutatud lüliti jaoks. Kuna 2 eelnevat lülitit olid led tulekesega sai võetud ka kolmas samasugune, et oleks sarnane ja kõik ilus. Nüüd aga probleem. Busch Jageri seeriast oli müügil lediga ainult selline lüliti millele tuli ühendada ka N ots, et led põleks (http://www.esvika.ee/tooted-ja-hinnakir ... gory_id=93). Hetkel ongi nii, et kõik toimib aga led ei põle. Kuna kaablivaru pesades rohkem ei ole mõtlesin, et saaks teiselt samasuguselt toa veksellülitilt sillata N otsa. Siis saaks ka tulukese põlema. Kas selline sildamine (lüliti teise kaitsme all) vastaks nõuetele või on mingi variant veel?

Pilt
Olaf
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 11 korda

Re: Pesadega probleem

Lugemata postitus Postitas Olaf »

krisostoomus kirjutas:Panin kööki köögimööbli valgustusele lüliti. Kuna kõrvalpesal timmeril oli üks kaabel varus saigi seda kasutatud lüliti jaoks. Kuna 2 eelnevat lülitit olid led tulekesega sai võetud ka kolmas samasugune, et oleks sarnane ja kõik ilus. Nüüd aga probleem. Busch Jageri seeriast oli müügil lediga ainult selline lüliti millele tuli ühendada ka N ots, et led põleks (http://www.esvika.ee/tooted-ja-hinnakir ... gory_id=93). Hetkel ongi nii, et kõik toimib aga led ei põle. Kuna kaablivaru pesades rohkem ei ole mõtlesin, et saaks teiselt samasuguselt toa veksellülitilt sillata N otsa. Siis saaks ka tulukese põlema. Kas selline sildamine (lüliti teise kaitsme all) vastaks nõuetele või on mingi variant veel?

Pilt
Mitte midagi ei saa aru, kahjuks. Soovitus- mine elektriku juurde ja kurda oma muret.
amp
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas amp »

krisostoomus kirjutas:Panin kööki köögimööbli valgustusele lüliti. Kuna kõrvalpesal timmeril oli üks kaabel varus saigi seda kasutatud lüliti jaoks. Kuna 2 eelnevat lülitit olid led tulekesega sai võetud ka kolmas samasugune, et oleks sarnane ja kõik ilus. Nüüd aga probleem. Busch Jageri seeriast oli müügil lediga ainult selline lüliti millele tuli ühendada ka N ots, et led põleks (http://www.esvika.ee/tooted-ja-hinnakir ... gory_id=93). Hetkel ongi nii, et kõik toimib aga led ei põle. Kuna kaablivaru pesades rohkem ei ole mõtlesin, et saaks teiselt samasuguselt toa veksellülitilt sillata N otsa. Siis saaks ka tulukese põlema. Kas selline sildamine (lüliti teise kaitsme all) vastaks nõuetele või on mingi variant veel?

Pilt
Ütleme nii, et viisakas oleks kasutada sama grupi neutraali, kuid kilbis on neutraalid niikuinii kõik ühe lati peal koos. Seega pole hullu midagi.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Mõni kord tahaks kohe mõnele koputada kuhugi. Faasid tulevad samuti "ühisest punktist" - paneme aga kokku?
Kuna kõrvalpesal timmeril oli üks kaabel varus saigi seda kasutatud lüliti jaoks. Kuna 2 eelnevat lülitit olid led tulekesega sai võetud ka kolmas samasugune, et oleks sarnane ja kõik ilus.
Krt. elekter on süsteem, mitte ilus "panemise värk".
Olaf
Ehitusspets
Ehitusspets

Teemaalgatajale: mitte timmer vaid dimmer, (pane näiteks Google otsingusse ), ELFA foorumis jälgitakse küll õigekeelsust.
Olaf
Ehitusspets
Ehitusspets

Imelik kirjutas:Mõni kord tahaks kohe mõnele koputada kuhugi. Faasid tulevad samuti "ühisest punktist" - paneme aga kokku?
Kuna kõrvalpesal timmeril oli üks kaabel varus saigi seda kasutatud lüliti jaoks. Kuna 2 eelnevat lülitit olid led tulekesega sai võetud ka kolmas samasugune, et oleks sarnane ja kõik ilus.
Krt. elekter on süsteem, mitte ilus "panemise värk".
No -omments.
Olaf
Ehitusspets
Ehitusspets

amp kirjutas: Ütleme nii, et viisakas oleks kasutada sama grupi neutraali, kuid kilbis on neutraalid niikuinii kõik ühe lati peal koos. Seega pole hullu midagi.
Ma ei ole küll teemaalgataja küsimust - prbleemi läbi korralikult läbi lugenud, kuid amp i väide on küll loogiline (paistab, ta viitsis selle läbi lugema ja mõtlema sel teemal).
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

... ja ka oma vastus jäi sul mõttega läbi lugemata kahjuks. :blush:
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Olaf kirjutas:Ma ei ole küll teemaalgataja küsimust - prbleemi läbi korralikult läbi lugenud
Mida sa siis ometi kommenteerid ja veel mitu korda, kui asjast midagi ei jaga.
Olaf
Ehitusspets
Ehitusspets

Ma kirjutan veel kord, et ma lugesin amp i juttu, ja see on väga loogiline ja vastab tõele.
Teemaalgataja jutt on segane ja (kirja)vigadega, nii et tekkis probleeme selle arusaamisega.
Jagamise kohta vast kommenteerivad teised ka.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Olaf kirjutas:jutt on segane ja (kirja)vigadega
Nüüd on küll "kits kärneriks" hakanud.
0-maandus
külaline

Lugemata postitus Postitas 0-maandus »

No siin vastustes on küll kõik segi nagu pudru ja kapsad , see eriline või IMELIK pillub oma hüüdlauseid ja suvalistel teemadel lootes, et midagi ikka pihta läheb, KULLA ELEKTRIKUD (nn. elektriajamite mehed), SIIN KÜSITAKSE ABI, MITTE ENESE KEKUTAMIST POLE VAJA!
Ise arvate endast jah, et tegutsete miiniväljal, kuid ohtlikke ameteid on veel, nagu autojuhid, kes riskivad hoopis rohkem ja kes eksivad ka ainult üks kord ja hoopis tihedamalt kui teie, see teie võrdlus autodega ja juhtimisega, ja ülevaatusega on kohatu, kui mitte perversne, teie ametiga saaks igaüks hakkama , kui huvi oleks! Ja viitsiks asja uurida, kui need teemad nõuete ja standardite peitmisest ja võimaldamisest ainult teie kadestada poleks. Nagu ka elektritööde tegemised- ei tohi, ei saa , pole lubatud jne
Olen ka ühe sellise vennaga kokku puutunud, ainult kekutas ja muudkui vala veel ja tee šaslõkki juurde ja tulemus see, et tahtis 108 kordse hinna tööle välja pressida. ise oli nagu kapsas laua all, kuid neid nõudeid mis vaja polnud jutustas, ka tema kriipseldustest paberil polnud võimalik aru saada, minu tellitud projekt pidi vale olema. ....Pärast oli vihane et miks ta poole siis pöörduti.
JA LÕPUKS TULI MAAÜLIKOOLI LÕPETANUD PÕLLUMAJANDUSELEKTRIK JA TEGI ASJA KORRALIKULT ÄRA JA KÕIK VORMSTUSED, PABERID JA KONTROLL SAID LIHTSALT KORDA. kA NÕUETEKOHASUS!!!
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

0-maandus kirjutas:kui need teemad nõuete ja standardite peitmisest ja võimaldamisest ainult teie kadestada poleks. Nagu ka elektritööde tegemised- ei tohi, ei saa , pole lubatud jne
Standardite peitmise jutt on ikka väga lapsik. Standardikeskuses on need kõigile tasuta lugeda. Endale peab tõesti ostma, st. tasuta neid ei jagata.
Ja elektriohutusseadus on ka täiesti reaalselt olemas, st. ei tohi, pole lubatud tööd ei ole mitte elektrike vandenõu.
moodul
külaline

Lugemata postitus Postitas moodul »

Üleeelmisega nõus, isegi lähisugulastelt, sõpradelt püütakse viimast võtta, arvestamata, et kogu paigaldis on 28 aastat vana ja kehtib ehitusaegsetele nõuetele. Muuseas, kõik vasega (BBG) tehtud ! Eks need firmad surevad peagi välja, kes nii käituvad- loodame!
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ja jah. Aga mis siis teeme? Paneme aga kokku kuna vask ja lähme õlut ja liha tarbima? Las see "eriline" läheb seenemetsa ja sureb seal välja.
...kehtib ehitusaegsetele nõuetele
Lugeda ei oska, aru ei saa või on mõni muu probleem? Ka siin foorumis on mitmeid kordi kirjeldatud , millisel juhul
neid nõudeid rakendatakse.
0-maandus
külaline

Lugemata postitus Postitas 0-maandus »

Küülaline kirjutas:
0-maandus kirjutas:Ja elektriohutusseadus on ka täiesti reaalselt olemas, st. ei tohi, pole lubatud tööd ei ole mitte elektrike vandenõu.
Jah, see seadus on olemas, kuid minu arvates on see foorum ikka selleks, et kui mingit muud võimalust (ka materiaalset) pole ja ennegi ise tehtud, siis siit abi saada ja eesmärk, et vastavalt standardile jne. teha, Selle ohutusseaduse järgi võib ju ise ainult pirni vahetada, PP kaant maha võtta ja ... ma eitea kas enam europistikutki vahetada (olen isevahetatud pistikus näinud, kus faas pandi maanduskontakti alla ja siis kutsuti vaatama, et ostis vigase pistiku, kuna lööb kaitsme kohe välja, vanasti oli ju ainult 2 võimalust ühendamiseks).
Nii, et kui kellegil on probleem, siis aidatakse, mitte ei pilluta kividega ja kes ei taha see olgu vait! (siin ka väljendid olnud, et olen siin oma vabast ajast ja ...plää-plää-pläää - ole siis vait ) Vastamine pole kohustuslik ja see pole kellegi (imelik) isiklik foorum. Jah tavainimene kirjeldab oma probleemi ja ei pane pilti või joonist ja siis tuleb irvitav küsimus , et "nii palju infot-isegi pilti pole" Aga küsi siis, kui arusaamatuks jäi ja abistada suudad! Eks igaühel oma probleemist pilt silmade ees ja nagu ei oskagi rohkem. Ikkagi tekib arusaam, et liiga rasva oleme ennast (elektrikud) söönud, kui niisama enam nõuandeid ei saa. Ja need arglike küsijate väljendid: ärge siis väga kõvasti lööge ja ärge kohe kividega pilduma hakake jne. need ainult süvendavad elektriülbikute ülbust! Ja ma ei saa aru kuidas inimene ise niiiii madalale laskub? See ikka see eestlaste värk- kõike mõnitada, ülbitseda, alandada, jne. Härrased elektrikud- miks teie ei saa viisakad ja väärikad olla? see loob ju ka arvamuse teist.
Volt
külaline

Lugemata postitus Postitas Volt »

olgu vait!
ole siis vait
miks sa ise vait ei ole? mis annab sulle õiguse siin koerana haukuda?

p.s. kas siin foorumis mõni mode ka on kes sellise mõttetu vaidluse eemaldaks?
masedaja
külaline

Lugemata postitus Postitas masedaja »

Vabandust. Ühinen arvamusega, et minuarust see elektrifoorum on siin üks mõttetumaid. Selge see, et siin on palju inimesi kelle eesmärk on tööots leida ja võimalik inimene kes isegi pirni üritab vahetada maasisse tampida...

Üle ühe teema käib abi andmise asemel ilge kiun. Enne soovitan küsida Elfa foorumist. Seal on targemad vennad ja ei ole seal ainult rahateenimise peal väljas. Ja muide ehitusfoorumeid on veel. See pole ainus. Ma usun, et varem või hiljem jäävad siia ainult ehitajad kes üksteise võidu kiunuvad ja üksteist üle trumbata vaimukusega üritavad. Kui potentsiaalsed kunded aga ära hirmutatud ja üksteisega vaidlemine sisse enam ei too siis sureb ka see foorum välja.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas vtl »

masedaja kirjutas:Vabandust. Ühinen arvamusega, et minuarust see elektrifoorum on siin üks mõttetumaid.
[...]
Üle ühe teema käib abi andmise asemel ilge kiun.
Kuulge klähvitsad - asi on tegelikult imelihtne:

KUI on näha, et algne küsija saab põhimõtteliselt elektrivärgist aru, teab, mis on vooluring ning omab ettekujutust ohtudest ja suudab võtta reaalse vastutuse ka kaaskodanike ohutuse eest, siis mina isiklikult aitan seda inimest hea meelega lihtsamate elektritööde tegemisel (1). Foorumi piires mõistagi.

Kui aga inimene jätab oma postitusega mulje, et ta ikka asja üldse ei tönka ja tahab nõu stiilis "kuhu ma need otsad torkama pean, et käima läheks", siis on igasuguse nõu andmine kuritahtlik. Sest me siin ei tea ju ka parima tahtmise juures, kus asub teine ots ja mida too küsija oma pühas lolluses ja lihtsameelsuses korda võib saata.

Peale selle on veel kolmas liik tegelasi, kes ei oska ennast (ega oma probleemi) isegi mitte arusaadavalt väljendada ning keerutavad mingi pudru kokku. Teised foorumlased peavad siis mõistatama, mida ta öelda tahtis. Minu soovitus oleks ignoreerida, kui just kellelgil ei ole hobi hiromanti mängida.

(1) Disklaimer: ma EI ole elektrik. Elektroonik olen. Ehitiste elektripaigaldistega seonduvad nõuded ja standardid olen suures osas endale hobikorras selgeks teinud. Elektrialaseid teenustöid ei osuta, kellelegi konkurentsi ei paku. Oma igapäevast leiba teenin hoopis IT-valdkonnas.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Muig. Nüüd ma deshifreerisin lõpuks ka algse küsija jutu lahti.

Põhimõtteliselt midagi väga hullu ei saa juhtuda, kui lüliti LED-märgutule neutraal võetakse kõrvallülitist, kuna voolud on seal niivõrd väikesed (mõnikümmend milliamprit ehk sajandik amprit), et mingit ohtu see ei kujuta. Eeldusel, et seda neutraali võetakse õigest kohast ja ühendusskeem on õigesti tehtud.

Aga kui üks tarbija on näiteks rikkevoolukaitse taga ning teine ei ole, siis on erinevad ka nende neutraalid ning selline neutraalide "ristkasutus" võib tekitada kõige hullemini diagnoositava vea. Kodus laialdaselt kasutatava rikkevoolukaitse rakendumislävi on 30mA, MärguLED-i töövool jääb olenevalt värvist ja heledusest 5...20mA vahele. Seega on võimalik tekitada olukord, kus neutraalide vahel on imetilluke lekkevool ning rikkevoolukaitse hakkab täiesti suvaliselt välja lööma.

Ühesõnaga, ignoreerige mu postitust, see on kirjutatud lihtsalt hiromantiast ja sportlikust huvist. Ärge talitage mu nõu ega arvamuse järgi.
hmm
külaline

Lugemata postitus Postitas hmm »

masedaja kirjutas:Vabandust. Ühinen arvamusega, et minuarust see elektrifoorum on siin üks mõttetumaid. Selge see, et siin on palju inimesi kelle eesmärk on tööots leida ja võimalik inimene kes isegi pirni üritab vahetada maasisse tampida...

Üle ühe teema käib abi andmise asemel ilge kiun. Enne soovitan küsida Elfa foorumist. Seal on targemad vennad ja ei ole seal ainult rahateenimise peal väljas. Ja muide ehitusfoorumeid on veel. See pole ainus. Ma usun, et varem või hiljem jäävad siia ainult ehitajad kes üksteise võidu kiunuvad ja üksteist üle trumbata vaimukusega üritavad. Kui potentsiaalsed kunded aga ära hirmutatud ja üksteisega vaidlemine sisse enam ei too siis sureb ka see foorum välja.
Ei ole see elektriosa siin ei halvem ega parem kui teised sama foorumi osad. Lihtsalt elektri puhul on kohe selge, kas asi töötab või ei tööta või kas saab kohe vastu näppe.
Fassadide, soojustuse ja vundamentide juures on samuti igal mehel asjast oma arusaam, iseasi, et enne kui maja seenetama või vundament pragunema hakkab, läheb mitu aastat ja siis ei mäleta enam keegi, kes mida ütles. Lamp aga kas hakkab põlema kohe või üldse mitte.

teemast kah
- pealkiri on pesade kohta aga pärast räägitakse ainult lülititest ja regulaatorist - no sama kui sein ja vundament omavahel segi ajada...
-mis värvi need 'vabad kaablid' on?
- kas tegemist pole mitte huumlampidega - vaevalt keeegi kallist dioodiplokki sellise odavseeria puhul osta raatsis?
- ja üldse - milleks janditakse mingite neutraalidega, kui asja peaks korda saama hariliku liht(või veksel) lülitiga nr 1 (või nr 6) kus orienteerumisvalguse jaoks pole mingit neutraali vaja (Või on lülitatavad valgustid ise juba sellised, et vanal viisil huumlamp nende kaudu neutraali ei saa..).

('timmer' polegi väga vale sõna - 'dimmeri' saamisloo kohta on omaette legend või tõsilugu),
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

vtl kirjutas:kui üks tarbija on näiteks rikkevoolukaitse taga ning teine ei ole, siis on erinevad ka nende neutraalid ning selline neutraalide "ristkasutus" võib tekitada kõige hullemini diagnoositava vea
Siin vtl poolt toodud väga hea näide, miks ei saa elektri alal anda lihtsalt ja konkreetselt nõu inimesele, kel puuduvad elektrialal teadmised. Nagu imelik korduvalt on öelnud - elekter on süsteem.
Kasvõi selle neutraali ühendamise võimaliku probleemi peale saab tulla ainult elektri alal HARITUD inimene, vaevalt, et isegi muidu osav ja tubli elektrik.
krisostomus_
külaline

Lugemata postitus Postitas krisostomus_ »

Vabandan kirjavigade pärast. Oli nädalavahetus ja noh... See pole vabandus, kirjutan edaspidi küsimuse kui olen adekvaatsem :)

Amp vastas küsimusele ära täpselt nii nagu soovisin. Suured tänud sulle. Siiski otsustasin lahendada olukorra siis ilma märgutuleta lüliti kasuks. Mine tea kui kunagi 10 aasta pärast tuleb mõni elektrik toimetama kellel pole õrna aimugi antud susserdamisest. Hetkel toimis niisamagi kuigi häiris, et led ei põle. Kahjuks ei ole samal tooteseerial pakkuda paremaid lüliteid mis toimiks ilma neutraalita.

vtl - tänud tähelepaneku eest, rikkevoolukaitse on üksainus ja selle taga on terve maja. Kõik N kaablid on kinnitatud ühe lati peale nagu juba Amp kirjeldas.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

hmm kirjutas:- kas tegemist pole mitte huumlampidega - vaevalt keeegi kallist dioodiplokki sellise odavseeria puhul osta raatsis?
Ma olen tähele pannud, et tänapäeval kasutatakse isegi odavseeriates huumlambi asemel valgusdioode. Primitiivselt tehtud, voolupiirajaks on lihtsalt takisti ja alaldiks seesama dioodike ise.
krisostomus_ kirjutas:Hetkel toimis niisamagi kuigi häiris, et led ei põle. Kahjuks ei ole samal tooteseerial pakkuda paremaid lüliteid mis toimiks ilma neutraalita.
Neutraali vajalikkus sõltub sellest, kuidas too märgutuli ühendada.
* Lüliti ette faasi ja neutraali vahele. Märgutuli põleb pidevalt, olenemata lüliti asendist. Sobib pimedas orienteerumisvalguseks.
* Lüliti taha (lülitatava) faasi ja neutraali vahele. Märgutuli põleb ainult siis, kui tarbija on sisse lülitatud. Sobib sisselülitamise indikaatoriks.
* Lüliti klemmidega paralleelselt. Neutraali ei ole vaja, kuna see võetakse läbi tarbija. Märgutuli põleb ainult siis, kui tarbija on välja lülitatud. Sobib pimedas orienteerumisvalguseks ning VÄLJALÜLITAMISE indikaatoriks ehk toimib tagurpidi tarbijale.
NB! Kui tarbijaks (koormuseks) on madala voolutarbega LED-valgustid, säästukad vms., võivad need läbi märgutule koguneva laengu tõttu aeg-ajalt sähvima hakata (sellestki on siin foorumis korduvalt juttu olnud).
* Veksellülitit kasutades lüliti taha ümberlülita(ta)va klemmi ja neutraali vahele. Märgutuli põleb ainult siis, kui tarbija on välja lülitatud. Sobib pimedas orienteerumisvalguseks ning VÄLJALÜLITAMISE indikaatoriks ehk toimib tagurpidi tarbijale. Kuna vajab ja kasutab omaette neutraali, siis EI mõjuta tarbijat ja saab ohutult kasutada ka LED- ja säästuvalgustite korral.

Näedsasiis, ühe lihtsa lambikese ühendamiseks vähemalt neli erinevat varianti. Keerulisemaid konstruktsioone ei hakanud siin kirjeldamagi.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Mitte kunagi ei ühendata omavahel erinevate kaitsegruppide tööjuhte.
Vasta