Vana VS uus elektrisüsteem
Vana VS uus elektrisüsteem
Lugemata postitus Postitas heegrimm »
Kas keegi oskab elektriasjade võhikule puust ja punaselt seletada, mis vahe on vanal elektrisüsteemil ja siis uuel elektrisüsteemil? (vana maja peakilp ja uus maja peakilp?)
Nimelt olen korteriomanik vanas majas, kus on vana süsteem ja hetkel on majas 1 faas. Lähikuudel veetakse 3 faasil. kaabel majani - kas too "vana süsteem" tuleb nüüd tervikuna välja vahetada või piisab kui teen seda ainult omaenda korteris?
Tänud,
h.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Re: Vana VS uus elektrisüsteem
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Kui mõtlesid vana süsteemi all vana 1 faasilist nulljuhtmega süsteemi siis see on täitsa kasutatav ka uuega. Kilbis pisimuudatusi tuleb (maandamise lattide osas). Kui soovid tarbijateni viia faasi (L), neutraali (N) ja kaitsemaa (PE) siis vana kahejuhtme süsteemi puhul tuleks kas lisajuhe (PE) eraldi juurde viia või vahetad kõik juhtmed välja. Aga see on soovituslik.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
http://www.ene.ttu.ee/elektriajamid/opp ... teemid.pdf
http://www.e-ope.ee/_download/euni_repo ... eemid.html
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 13 korda
- On tänatud: 8 korda
Lugemata postitus Postitas tommy4 »
Kõik ülejäänu tuleb majaomanikul/korteriühistul oma raha eest teha : vedada liitumiskilbist majja uus kaabel, paigaldada uus peakilp, vahetada maja juhtmestik ja korruste kilbid, korrastada korterite juhtmestik ja kilbid, lasta uus paigaldus üle kontrollida ja vormistada dokumendid uuele pingesüsteemile üleminekuks. Alles pärast seda lülitab Eesti Energia uue pingesüsteemi sisse.
-
- Ehituspenskar
See oleks muidugi ideaalvariant, kuid praktikas piirdub asi tavaliselt ainult uue peakilbiga. Kui see on korras, siis ka pingestatakse. Edasi läheb ikka suur segadus.tommy4 kirjutas: paigaldada uus peakilp, vahetada maja juhtmestik ja korruste kilbid, korrastada korterite juhtmestik ja kilbid, lasta uus paigaldus üle kontrollida ja vormistada dokumendid
Lugemata postitus Postitas keemik »
Kui kilp oleks majja sisse pandud, siis oleks pidanud olema enne majasisene 100% renoveeritud, kui vool sisse pannakse. Kuna aga kilp jäi õue, siis seda ei nõutud (annab aega jõudumööda teha). Sellest on ca 8 kuud möödas, seni pole veel EE paberit nõudnud.
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 13 korda
- On tänatud: 8 korda
Lugemata postitus Postitas tommy4 »
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 33 korda
- On tänatud: 83 korda
Lugemata postitus Postitas Imelik »
Ei vasta tõele, võimalik on olemasoleva juhistiku ülevõtmine.Kui kilp oleks majja sisse pandud, siis oleks pidanud olema enne majasisene 100% renoveeritud, kui vool sisse pannakse.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 33 korda
- On tänatud: 83 korda
Lugemata postitus Postitas Imelik »
Ei vasta tõele, võimalik on olemasoleva juhistiku ülevõtmine.Kui kilp oleks majja sisse pandud, siis oleks pidanud olema enne majasisene 100% renoveeritud, kui vool sisse pannakse.
Üle võtta saab juhistikku siis, kui see vastab mingisugustelgi ohutuse põhimõtetele. 75 aastat vanad alumiinium kaablid ilmselt mitte

Liitumiskilbi lasi paigaldada EE AS Pluvol. Seal kilbis on iga korteri arvestid (4 tükki) ja peakaitsmed iga korteri omad ja ka üldine peakaitse. Mina ei ole seda sinna enda aruga pannud ega kokku lapanud. Nii et kas on õige/vale, ei tea. See on ka EE/Pluvo mure, sest see on nende omand.
Fakt on aga see, et kilbis on pandud üldine kaitse (lükkab kogu maja pimedaks) peale iga korteri peakaitset. Seega, rakendub enne üldine kaitse ja üks korter lükkab kogu maja pimedaks, kui peaks tekkima olukord kus kaitse rakendub. Lisaks sellele oli Pluvol tehtud halvasti ka ühendused maja seinal (visang) ja seda käis EE ringi tegemas. Selline reklaam siis Eesti elektrikutele.
-
- Ehituspenskar
See on täiesti loomulik ja ei ole sugugi ehitaja ega projekteerija viga, kui maja peakaitse on suhteliselt väike (50 või 63A) ja korterite kaitsed 20A või 25A, nagu tavaks. Eriti veel, kui alajaam lähedal ja lühisvoolud suured.keemik kirjutas:üldine kaitse (lükkab kogu maja pimedaks) peale iga korteri peakaitset. Seega, rakendub enne üldine kaitse ja üks korter lükkab kogu maja pimedaks
Kuna kilp on EE oma, siis ma ütlesin, et tulge ja tehke. Nad läksid minema.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Energeetik »
Kus oli enne liitumispunkt EE-ga ja mitu neid kokku oli? Sinu kirjelduse järgi pidi neid enne olema neli. Igal korteril siis oma võrguleping. Kui nüüd tõepoolest neljakohaline arvestikilp paigaldati, siis on see küll veider (loe: tundub võimatu).
Pigem on mul tunne, et elektritöid maja poolt on vedanud keegi "välijaõpind elekktrikk", kes on tuimalt tõstnud arvestid liitumiskilpi ning kogu moos. Sellise skeemi puhul oleks kahtlemata huvitav teada, kuhu on ehitatud maja potentsiaaliühtlustus, PE+N eraldus, kommunaalelektri RVK-d jne jne. Ega ometi kõik EE kilpi mahtunud? Kui nii, siis oleksin huvitatud sellise olukorra nägemisest oma silmaga. Äkki saab siia fotosid panna?
Kuna puutun tihedalt kokku inspekteerimisega, siis võin kinnitada, et iga inspektor lööks sellist ehitust nähes kahte kätt kokku ja hüükaks "Armas Jumal!"
Kummalisena kõlas väljend "seni pole veel EE paberit nõudnud". Võin saladuskatte all öelda, et EE ei tulegi seda paberit kunagi nõudma. Nii et see õnn kestab aegade lõpuni. EE ei saa sundida kedagi oma võrku uuendama ega 3x230/400 võrguga ühendama. See ikka pigem tarbija enda huvides.
1) liitumispunkt oli visang maja seinal (nii vist nimetatakse). Sealt läks maja seest nelja korterisse, kus oli arvestid. Nüüd on ka seal, aga toodi kaabel maja seina mööda alla (maja välisiseinal õues) ja sealt kilpi (suur metallist kilp, maasse otsapidi pistetud). Seal on neli arvestit ja neli kaablit läheb majja sisse (igasse korterisse üks), igas korteris on oma kilp (kaitsmed ja muu teema, mis seal projekti järgi olema pidi).
2) kui tundub võimatu, siis tule vaata. Miks ma peaksin sulle valetama? Maja seina ääres on kilp, peal kiri Kaabeldon, Pluvo pani sinna, EE ütles neile, et pange sinna. Teen kilbi lahti, neli arvestit on sees, sealt vaatan näidu ja saadan EE-le.
3) EE ütles pot. ühtlustuse kohta, et see pole vajalik, sest alajaamas on see anyway. Minu elektrik ütles, et see ei ole nii, ikka on vaja. Hetkel on veel!!!! tegemata, aga on plaani võetud ära teha koos mõõtmisega (ma saan aru, et see on maakeeli öeldes kordusmaandus).
4) PE+N eraldus. Seda ma ei tea, kuna pole ise teinud, vaid lasknud teha registreeringuga ettevõttel kogu majasisee elektri projekti ja paigalduse. Kilbi pani Pluvo vastavalt EE nõuetele. Korterikilbid on vastavalt projektile (reg firma projekt).
5) Töid vedasin mina. Aga välja nägi see nii, et mina küsisin EE-lt, mida peame tegema, et saaks 1'25A pealt 3*36 A peale. Ja nii me tegime
6) kommunaalelekter tuleb ühe korteri kilbist, kuhu läheb eraldi arvesti vahele ja arveldame omavahel seda (maksame vahe ühele korterile kinni).
Kusjuures, kilbiga on see, et seal on minu arust ruumi ülegi (õue kilp)
Olgem ausad, ega see arutelu ei aita teemapüstitajat edasi. Mina tegin nii, nagu EE nõudis. Nemad panevad kilbi ja teevad 1f -3f ühendused õues. Meie veame neli kaablit (koreri toitekaablid) ja teeme maja sees uue süsteemi. EE ise ütles, et arvestid on kilbis, et nii ongi hea ja proj. projekteeirs ka kilbid selle teadmisega.
1) liitumispunkt oli visang maja seinal (nii vist nimetatakse). Sealt läks maja seest nelja korterisse, kus oli arvestid. Nüüd on ka seal, aga toodi kaabel maja seina mööda alla (maja välisiseinal õues) ja sealt kilpi (suur metallist kilp, maasse otsapidi pistetud). Seal on neli arvestit ja neli kaablit läheb majja sisse (igasse korterisse üks), igas korteris on oma kilp (kaitsmed ja muu teema, mis seal projekti järgi olema pidi).
2) kui tundub võimatu, siis tule vaata. Miks ma peaksin sulle valetama? Maja seina ääres on kilp, peal kiri Kaabeldon, Pluvo pani sinna, EE ütles neile, et pange sinna. Teen kilbi lahti, neli arvestit on sees, sealt vaatan näidu ja saadan EE-le.
3) EE ütles pot. ühtlustuse kohta, et see pole vajalik, sest alajaamas on see anyway. Minu elektrik ütles, et see ei ole nii, ikka on vaja. Hetkel on veel!!!! tegemata, aga on plaani võetud ära teha koos mõõtmisega (ma saan aru, et see on maakeeli öeldes kordusmaandus).
4) PE+N eraldus. Seda ma ei tea, kuna pole ise teinud, vaid lasknud teha registreeringuga ettevõttel kogu majasisee elektri projekti ja paigalduse. Kilbi pani Pluvo vastavalt EE nõuetele. Korterikilbid on vastavalt projektile (reg firma projekt).
5) Töid vedasin mina. Aga välja nägi see nii, et mina küsisin EE-lt, mida peame tegema, et saaks 1'25A pealt 3*36 A peale. Ja nii me tegime
6) kommunaalelekter tuleb ühe korteri kilbist, kuhu läheb eraldi arvesti vahele ja arveldame omavahel seda (maksame vahe ühele korterile kinni).
Kusjuures, kilbiga on see, et seal on minu arust ruumi ülegi (õue kilp)
Olgem ausad, ega see arutelu ei aita teemapüstitajat edasi. Mina tegin nii, nagu EE nõudis. Nemad panevad kilbi ja teevad 1f -3f ühendused õues. Meie veame neli kaablit (koreri toitekaablid) ja teeme maja sees uue süsteemi. EE ise ütles, et arvestid on kilbis, et nii ongi hea ja proj. projekteeirs ka kilbid selle teadmisega.
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu