Vabandan, kui taoline teema on siit foorumist juba läbi käinud, aga otsides pole ka sellist leidnud. Olen naisterahvas ja ei jaga ehk antud teemast, nagu mehed. Nimelt on probleemiks müra, mida tekitab soojasõlm korteri all keldris (tegu viiekordse pika paneelmajaga, mis kuskil 70ndatel ehitatud, 110 korterit). Kolisin siia üürikorterisse maja keskel pea 3 aastat tagasi ja siis talvel kõige külmemal ajal oleks nagu rakett keldris edasi-tagasi lennanud, öötundidel eriti. Mida külmem, seda suurem müra. Eks pumbad jm töötavad vastavalt vajadusele võimsamalt. See oli siis nii vaid talvel. Sai see siis kuidagi üle elatud.Nüüd on see müratase kõrge igal ajal, isegi kevadel pärast kütteperioodi lõppemist käib "jahvatus" täie tambiga edasi. Hetkel pole väljas veel kuigi külm ja see asi kõlab terve korteri ulatuses nii, nagu vesi keeks torudes, kahin, kolin, mürin. Lisaks käib pidev peenike vilin üles ja alla jooksevates küttetorudes, kas või öö otsa. Kui ühistu esimehe poole pöörduda, siis tema ainult väidab, et eelmised elanikud kunagi ei kurtnud, ignoreeritakse ja vaadatakse mööda. Sama teeb korteri omanik. Aga normaalne see pole, ja öösel tuleb a la kõrvatroppidega magada, ja müra kandub ju konstruktsioonidesse. Kas nii peabki olema, et kes elab soojasõlme peal, kannatagu "raketimootorit" või koligu minema. Kas on mingid normid, kui tugev see müra võib olla? Kelle poole pöörduda? On ka siin majas santehnikuid seoses ka muude küsimustega käinud, nii palju tean, et tehnika on iganenud ja vana ja mingil põhjusel uhab mingi pump vett kütta (mingi santehnik arvas, et majas võib kuskil torustikus ummistus olla vms) ühistu esimees aga vaidleb, et keegi ei kurda ja kõik tore. Ise elab see naine maja otsas, kuhu muidugi ei kosta mingit maja keskelt tulevat mürinat. Aga vat siis kui maja kuuma vee temperatuur oli suvel veidi madalamaks kui 60 kraadi timmitud, siis oli maja otstes kurtjaid küll, et nendeni ei jõua soe vesi. Siis käis ühistu esimees temperatuuri kõrgemaks kruttimas, nii et meie korteris vaat et kraanist keeva vett ei tule (esimesed kes kõige kuumema ju saame). Hiljem enam ei kruttinud, ütles, et mingid töömehed paigaldasid soojasõlme mingi relee või teab misasja ja sellest ajast on kõik automaatika peal, aga sellest ajast ka seda müra on rohkem. Point on selles, et tundub, et kellegi asi pole ja isegi kui mina siin korteris ei elaks, siis keegi seda ilmselt teeks ja minu mõistus ütleb, et kes vähegi end kodus normaalselt tahab tunda, neile hakkaks see müra pinda käima. Püüan ikka edasi pushida, et asjast selgust saada, aga küsimus on selles, kas siinsetest tarkadest kellelgi sarnase probleemiga on kokkupuudet olnud ja mis oleks lahendus või polegi lahendust ja üks korter majas ongi mõeldud mürasummutajana eksisteerima? Endal on mõistuse vaheaeg.
Tänan ette, ja vabandan, et asjatundmatu olen.