Olen viimase 24h jooksul lugenud läbi nii palju ehitusfoorumi teemasid kui vähegi jõudsin ja sain ka palju targemaks. Sellegipoolest kirjutan ka siia alateema alla paar küsimust soojustuse kohta, millele ma kindlat vastust selle ajaga leida ei suutnud.
Maja millest jutt käib on klassikaline vana Nõmme puumaja. Tegemist on majaosaga (1. korrus 2-korruselisest majast). Põrandapinda on kokku 75m2. Pinna ehitan iseendale elamiseks, mitte üürile andmiseks või müügiks. Ilmselt ca 5-10 aastaks. Hetkel on soojustus üsna kehv, seinte vahel peaks olema saepuru, mis on ilmselt ära vajunud. Aknad on vanad ja kindlasti kaob sealt suur osa soojust. Välisvoodri vahetus ja soojustamine on plaanis järgnevate aastate jooksul.
Kuna alustan parasjagu selle pinna renoveerimisega, siis tahaks mõned asjad ka soojustuse kohta uurida.
1) Siit lugedes jäi silma, et maja ei soojustata seest vaid väljast! Kas see tähendab, et mul on mõistlik pigem investeerida küttesüsteemi (ahi) ja kannatada need aasta või kaks veel ära ja siis soojustada korralikult väljaspoolt? Või tuleb siiski kõne alla mingi lisasoojustuse paigaldamine sissepoole? Hiljem, kui algab välisvoodri renoveerimine ei tahaks midagi maha lammutama hakata ja sisetöid otsast peale teha.
2) Kas akende vahetus ilma seinu soojustamata oleks hetkel otstarbekas investeering?
3) Kas kellegil on muid ideid, mida sellises olukorras ette võtta?
Minu kritseldatud majaosa planeering hetkel: (maja külgede mõõdud on umbkaudsed, 75m2 põrandapinda on täpne)

Võimalik variant tulevasest planeeringust:

Ette tänades,
Palle Kõlar