Kuidas saada vana kole uks ilusaks kiiresti?

Amarant
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 2 korda

Kuidas saada vana kole uks ilusaks kiiresti?

Lugemata postitus Postitas Amarant »

Uks seest: Pilt
Uks väljast: Pilt
Ta on puidust. Mulle on räägitud mingitest plaatidest või liistudest, mida saab lihtsalt peale kleepida, aga ma ei mõista päris hästi. Vaja oleks ikka tõesti kaunist tulemust. Kes seda tööd oleks kompetentne tegema? Palju läheks maksma? Ust kaasa põhimõtteliselt võtta ei ole võimalik. Aitäh!
Külaline
külaline

Re: Kuidas saada vana kole uks ilusaks kiiresti?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Hääl saalist:
See ei ole kole uks, uksel on kole vana värvikiht.

Milline on ilus? Mõni näitepilt?
Kui kiire on kiire?
Kuskohas?
pold
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas pold »

Lihvid, pahteldad, värvid.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

pold kirjutas:Lihvid, pahteldad, värvid.
Eelnevale kuumapuhur, siis eelpool loetletud tegevused.
Amarant
Uus kasutaja
Uus kasutaja

pold kirjutas:Lihvid, pahteldad, värvid.
Mulle räägiti, et seda peab mingi miljon korda tegema, enne kui normaalse tulemuse saab. Kas kergemini ehk kiiremini ei saa?
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Saab. Kuumapuhur - 1x eemaldad värvi, lihvid - 2-he erineva jämedusega, 2x seega, värvid - 1 või 2 x. Kusagilt ei paista miljonit. Või miljon korda lihtsam lahendus - paigalda uus "euro" uks.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Siiski - osta poest puhastusvahend Vivaclean, pese kontsentraadiga uks ära (loe juhendit) ning värvi.
Amarant
Uus kasutaja
Uus kasutaja

No aga pahteldada ja lihvida tuleb ikka ju, kui Vivacleaniga teen? Seal mingid koledad konarused sees ikkagi. Mõni professionaal ka sellist tööd on nõus tegema, oskab keegi soovitada?
Külaline
külaline

Re: Kuidas?

Kui tööpakkumistesse korralik kuulutus panna, siis saadakse vähemalt aru, millist tulemust, millise ajaga ja kuskohas oodatakse. Osatakse mingid hinnapakkumised öelda ja sealt edasi.
Küsi eelmisi töid näha ja hindu ja võibolla isegi veab, et tuleb parem, kui ise tehes oleks saanud..
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 104 korda

Lugemata postitus Postitas keemik »

Sul on vaja kas Speedheaterit või kuumaõhu puhurit ja kaabitsat (Bahco omad on väga head: http://www.heamajapood.ee/e-pood/kaabits-ergo-25mm.html). Sa eemaldad nende vahenditega vana õli- ja linaõlivärvi täielikult ja seejärel lihvid kogu ukse üle. Seejärel krundid linaõlivärnitsaga (kannad peale ja tõmbad ca 10 min pärast liigse ära). Seejärel võiksid kasutada linaõlikitti seal, kus on vigastused puidus. Seejärel ostad sobiva tooniga linaõlivärvi ja värvid ukse ära, parima tulemuse saamiseks sõltub värvikihtide arv värvist. Uula omad tahavad saada kolm, Allbäck piisab kahest. Kui sa ei lase end heidutada võimalikest täketest jms (ei kasuta kitti), saad väga ägeda tulemuse ka nii, et värvid vaid ühe korra, olles värvi ca 10% lahjendanud ja värvid sellega õhukese kihi, hõõrudes värvi tugevalt laiali (jääb puit läbi kumama: umbes sama tulemus kui peits+lakk või toonitud õli).

Puhastamise/lihvimise osas vast vastuväiteid pole kellegil. Selles osas, millega ust pahteldada/kittida ning millega ja kuidas värvida, võivad olla erinevatel inimestel erinevad soovitused. Minu soovitused tuginevad 130 aastase fassaadi taastamisele ning päris mitme akna taastamisele loetletud töövõtteid ja materjale kasutades+ sisevoodrilaua värvimisele ning uue puidust siseukse viimistlemisele.

PS: ei tee seda palgatööna vaid endale.
Külaline
külaline

keemik kirjutas:Sul on vaja kas Speedheaterit või kuumaõhu puhurit ja kaabitsat (Bahco omad on väga head: http://www.heamajapood.ee/e-pood/kaabits-ergo-25mm.html). Sa eemaldad nende vahenditega vana õli- ja linaõlivärvi täielikult ja seejärel lihvid kogu ukse üle. Seejärel krundid linaõlivärnitsaga (kannad peale ja tõmbad ca 10 min pärast liigse ära). Seejärel võiksid kasutada linaõlikitti seal, kus on vigastused puidus. Seejärel ostad sobiva tooniga linaõlivärvi ja värvid ukse ära, parima tulemuse saamiseks sõltub värvikihtide arv värvist. Uula omad tahavad saada kolm, Allbäck piisab kahest. Kui sa ei lase end heidutada võimalikest täketest jms (ei kasuta kitti), saad väga ägeda tulemuse ka nii, et värvid vaid ühe korra, olles värvi ca 10% lahjendanud ja värvid sellega õhukese kihi, hõõrudes värvi tugevalt laiali (jääb puit läbi kumama: umbes sama tulemus kui peits+lakk või toonitud õli).

Puhastamise/lihvimise osas vast vastuväiteid pole kellegil. Selles osas, millega ust pahteldada/kittida ning millega ja kuidas värvida, võivad olla erinevatel inimestel erinevad soovitused. Minu soovitused tuginevad 130 aastase fassaadi taastamisele ning päris mitme akna taastamisele loetletud töövõtteid ja materjale kasutades+ sisevoodrilaua värvimisele ning uue puidust siseukse viimistlemisele.

PS: ei tee seda palgatööna vaid endale.
Kuhu jäi see, et kaapida, lihvida vaid pikikiudu?
Et tolm ukselt põhjalikult maha saada enne viimistlust?
Et pruuniks ei tohi lasta ja värvikärsakat sisse hingata ei tohi? Samuti värvitolmu (ohutus)?
Mis nr-ga lihvida?
Et krunt on siiski kolme komponendi segu?
Et linaõlivärvi kihid pintseldatakse imeõhukesed ja kiirest on asi kaugel, kui mitme kihiga valget tulemust saada?
Millise pintsliga?
Milliste vigastuste täitmiseks kitt sobib ja milliste mitte?
Isesüttimine?
Jne.

Kas kogemuseta küsija saaks tehtud?
Kiire ja ilus tulemus?
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Miks sa siis, lgp Külaline , ise seda kõike kohe ei kirjutanud ja nüüd minu soovituse üle tänitad?

Kas kogemuseta küsija saaks tehtud? Vastan, et jah, saaks küll, päris ilmselgelt loogilisi asju ei hakanud üles lugema (piki kiudu kraapida), asju, mida saab katsetamisega kindlaks teha (kui jämedad liivapaberid sobivad) ja asjad, mille kohta tootja ise oskab väga hästi nõu anda (värvikihi paksus, kruntimine, värvi lahjendamine, kittimine jms). Tahtsin anda omapoolse suuna, kus suunas edasi liikuda.

http://www.windowcraft.se/eng/pdf/ENG%2 ... oschyr.pdf
Külaline
külaline

Re:

Ma pole sellel tasemel, et ust ja omanikku teadmata internetinõuandeks tervikjuhendit koostada, mis tagaks soovitud ilusa ja kiire tulemuse. Kuigi eesti keeles neid siinseal võibolla on. Kas just tervikuid aga valikuterikkamaid.

Ja kuna ka selle küsija eelnevat kogemust, keeleoskust ega piirkonda pole kirjas, ei tea kedagi ega midagi suunavat soovitada, tootevalikut lähikonnas samuti mitte. Kuna tal täiendavat infot mingi aeg ei lisandunud, oleks pigem küsinud, kaugel vahepeal asjad on ja sealt edasi. Võibolla tal tehtudki.

Kui kriitiline meel on tänitamine, siis tänan muidugi paikapanemast :doh: . Kahju, et ma kasuks polnud.
Amarant
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ma ei ole veel midagi tegema hakanud :D. Vaatan lihtsalt ammulisui teie vestlust pealt ja kogun vaikselt hoogu. Tundub ikka kole keeruline ja aeganõudev. Kas see on puusepa töö?
Külaline
külaline

Mööblirestauraatorid peaks hakkama saama, sest valdavad nii puiduparandusi, metalldetailidega tööd kui ka viimistlemist (loodetavasti).
Viimistleja (maaler), kes vana kihti eemaldada oskab, peaks hakkama saama, sest korrektselt värvida, lakkida, peitsida peaks ta ju oskama.
Amatöör, kel on nutti ja kes piisavalt palju on teinud piisavalt detailsete juhiste järgi, peaks hakkama saama. Kui ta mingites töötubades osalenud on, siis kindlasti.

Ise tegemise pluss on, et pärast oskad mõndagi tööd endal veel ise teha. Arvestada tuleb, et endal kulub päris palju aega ja kõige peale ei tule. Samas, kui uks ja selle detailid on terved, ja ilusti istub ja käib, siis pole ju muud vajagi, kui viimistlus ehk vana maha ja uus peale. Millega on võimalik hakkama saada. keemikul on selles õigus, et tegelikult asju ostma minnes saab ka päris palju juhiseid.

Teenusena tellides on äärmiselt erinevad hinna ja kvaliteedi kõikumised. Sellepärast mainisin eespool eelmiste tööde küsimist ja oma soovi mingite näidispiltidega illustreerimist.

Guugelda ukse või akna restaureerimist ja saad ka päris palju teada. Raamatuid on ka. Ma ei ütle pealkirju, sest otsinguga leiab ise ka ja kust ma tean, kas vastukäivat infi on kirjas autorite erineva kogemuse või mõne toote reklaamimise pärast. Kui ise otsid, siis ise vastutad :mrgreen:

Millegagi ülekleepimine võib mingile maitsele ilus ja kiire olla aga kui juhuslikult peaks seal vana värvi all ilus pind olema, siis äkki ei taha kleepimisele ega värvimiselegi mõelda. Siis ju plaan äkki muutub ja jälle küsimusi juures..

Taust. Mina olen seda raha eest teinud küll aga liiga vähe ja eraisiku(na) halturtsi ma ei teegi ja hetkel ei tee üldse.
Külaline
külaline

Kuigi keemiku lingi värv on minu andmetel meil saadaolevatest linakatest vist kalleim, siis lingi kuskil 12.-ndal lk.-l olev kaabits meeldib mulle B.-st palju rohkem.

Eespool Tartu kauplusest võib tulla kaabitsa tellimise hind mitu korda kallim, kui kuskilt suurest ehituskauplusest ostes. Ja viidatud kallima hinnaotsa kaabits ei tee profiilitööd (kaared, liistud, nurgad), mis tähendaks kaht kaabitsat.
Mõne värviga veab ja tuleb nagu nahk või koorik maha ka lihtsa pahtlilabidaga, millel teravad nurgad maha lihvitud. Seda lihtsust proovimata ei tea.
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kaabitsaga on selline lugu, et panin kiiresti lihtsalt ühe esimestest ette juhtunud linkidest. Kui hakata valima, tasub minna poodi kohale ja seal osatakse ka soovitada sobivat, aga miulle on Bahco oma meeldinud (Majatohter Kalamajas). Aga seda tööd saab teha ka pahtlilabida ja lapiku kruvikeerajaga, kaabits lihtsalt mugavam.

Mis puutub Allbäcki värvi, siis see võib olla kõige kallim, kuid minu kasutusel olnutest on ta kõige parem, sest ta katab väga hästi, tänu Mn lisandile valmib 24 tunniga (Uula oma 3-4 ööpäeva), on täielikult naturaalne (0% solvente) ja vaid mineraalsete pigmentidega. Kui sai majale värve valitud, siis Vivacolori vana aja värvid said kõrvale jäetud, kuna need sisaldasid pestitsiidi, mingi UK tootja oma sisaldas orgaanilisi (n ö sünteetilisi) pigmente ja veel paar põhjust. Värvi eemalduse käigus oli ka näha, miks linaõlivärv on hea: ta on puidu küljes kinni väga tugevasti ja ta moodustab paksu ja veniva kihi. Alküüd-õlivärv käitus hoopis teisit: pragunes, koorus, tuli väga kergesti maha. Siin on määrav kindlasti ka kruntimine, fassadi tehes immutasime kogu pinna värnitsaga, selle peale läks esimene värvikiht, kui liigne värnits oli ära pühitud.

Aga uksetaastajale ütleks nii, et see töö pole väga keeruline. Me teeme fassadi ka nii, et üks on keemik, teine meremees, kolmas programmeerija ja neljas töötu. Siiani on üleaedsed vaid kiitnud lõpptulemust.
Külaline
külaline

Nõu küsijad loevad postitajate profiilidest, et need on ehitusveteranid ja spetsid...

Inimene küsib sisetingimustes ukse kiire tulemuse kohta, vastaja toetub järjekindlalt välitingimuste kogemusele, kõige ajamahukama värviga. Kuigi see 24h kihi kohta pole kõige hullem tõesti.
Eks kui värv maas, siis võib aluspinna järgi otsustada, mis valikud edasi on. Müüjatelt saab nõu ja riiulite kõrval on ka võimalikest tulemustest näidiseid.
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Minu soovitus tuleneb ka sellest, et värv oleks väikese ökoloogilise jalajäljega ja ei tekitaks allergiaid. Paljudele see pole oluline, mulle on. valiku teeb igaüks ise, lihtalt ühe inimese valik võib mõjutada teisi postiivses suunas (vähem loodust saastavat keemiatööstust).

Edu
Külaline
külaline

Tere. Eks see ökoloogilise jälajäljega hirmutamine on "ökoinimeste" tavaline demagoogiline võte. See võte seisneb antud toote ainult ühe aspekti hindamine, jättes kümned ja sajad muud jalajälje komponendid tähelepanuta. Toon siia ainult paar.
1. Selleks, et osta mingit kallist ökomaterjali on vajalik kulutada 2-3 korda rohkem energiat, kui tavatoote ostmiseks, ja see on reeglina fossiilsest kütusest. Vaevalt usutav, et kod keemik seda teekonda kaeramootoriga läbib.
2. Ka nn paha keemiat on vaja, et kod keemikule elektrit ja sooja elektrijaamas tekitada. Juba ostame selle jaoks naftast rämpsu Soomest, omal ei jätku. Raske ette kujutada, et iga eestlane omab oma pisikest metsatukka, kust ta siis oma isikliku lõkke jaoks halge kogub. Need tuulikud ja päikesed on senise inseneritaseme juures rohkem mänguasjad, mille tootmiseks , hoolduseks ja utiliseerimiseks on jälle vaja mingit paha ressurssi.
3. Ökomaterjalide puhul on renoveerimistsükkel tunduvalt lühem kui paha keemiaga toodetega tehtutel. Seega kulutavad süsteemi korrashoiuks ökoinimesed kordi rohkem paha energiat kui kaasaegse keemiaga süsteemide puhul.
4. Põhumajade tootjad ei suuda kokku arvutada kui palju oleks vaja põhku, kui kogu Eesti elamuehitus järsku hakkaks põhumaju ehitama. See oleks Eestile ökoloogiline katastroof, kuna vaja oleks maha võtta kõik metsad ja kasutusele võtta kogu põllumaa.
Seda loetelu võiks pikalt jätkata, igaüks võib juurde mõelda...
Ei ole küll meditsiinis pädev, aga isiklik arvamus on, et allergia põhjusi tuleb suures osas otsida liigsteriliseeritud keskkonnast. Kui last harjutada veidi räpasusega, lasta tal püherdada vahel ka porilombis, siis tekib vajalik immuunsus kaasaegse keskkonna suhtes. Ilma keemiata elu ei kujuta vist meist keegi ette.
Lugupidamisega
Külaline
külaline

Arvasin eile, et keegi ökokriitikaga tuleb ja jätsin ise postitamata ("tänitaja"). Ongi tuldud. Isegi kõnealuse värvi saamistsükli jälgimine ei jätaks illusioone.
Äri. Lina on näiteks väljaspool EU-d legaalselt GMO (nt. Venemaa, praegu avastasin), loen, et nõrga konkurentsivõimega taimena vajab umbrohutõrjet :scratch: Kasvatamine, tootmine, pakendid, tarned, tööjõud.. Võibolla rootslased tõesti tagavad kalli purgihinna eest ka korras jäljega tsükli. Pisiasju on liiga palju.

Uksest. Kui värv maas, siis võib pinna välimuse ja vaeva järgi valida värvimise, laki, õlitamise, vaha..
Kuna pildil n'gin juba mitme erineva värvi kihte, siis niisama vana kihi ülelihvimisega piirdumisel võivad need vanad edasi koorduda. Ei jää kestma, kui lihtsalt üle värvida.

Kui Sa ise tahaks ikkagi rahus muud remonti teha, sai eespool soovitatud hinnapakkumised võtta, küsi umbes ajakulu. Teeb keegi Sul puhtaks, vaatate, mis värvi all on ja mis edasi sobida võiks.
Värske värvi ajal tuleb niikuinii muud tolmutamised pausi peale panna. Või uks ja leng tolmu eest kaitsta. Veebaasil värvid-lakid kuivavad kiirelt. Linaõlivärv samas ilusate õhukeste kihtidega (tõesti imeõhukeselt pintseldad), mis lahti ei koordu ja lihtsalt värvid jälle üle, kui kunagi väsima hakkab. Siseruumis läheb väsimiseni ikka kaua. Kui just lapsed-loomad-laisad samu kohti ei kaapsi.

Ära jää ainult sellele teemale lootma.
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Hei!

Ega ma ei üritanud kedagi hirmutada. Mis pattu salata, olen ka ise selles pahas keemiatööstuses palgal.

Lisaks siia juurde selle, et ka tööstuslikud tänapäeva värvid vajavad transporti jne, kuna nad on aga taastumatutest loodusvaradest, on täiesti selge, et nende jalajälg on suurem. Aga üldiselt on see, et Maa saab alati hakkama, lihtsalt inimesel võib siin veidi ebamugav hakata, kui ta kõik ära lagastab. Nafta kohta ütles üks mu õppejõud nii: ega nafta lõppemist ei tasu karta, siis alles õige keemia hakkabki.

Mis veel? Ahjaa, Alar soovib alati väita, et traditsioonilised värvid on väiksema elueaga. Mis puutub linaõlivärvi, siis minu kogemus on see, et see teeb silmad ette suurele osale puiduvärvidele. Äkki Alar oskab soovitada väga head tänapäevast värvi ja kui teeks katse selle kohta. Võõpaks kaks lauajuppi üle nii, nagu tootja ette näeb ja hooldaks seda vastavalt vajadusele ning võrdleks, mis toimuma hakkab. Mul vanust vaid 27 aastat, katse saaks ikka pikka aega kesta.

Edu!
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ja kus kuradi kohas ma kedagi sundisin põhumaja ehitama. WTF Alar, argumentum ad hominem on suhteliselt lame ja su näited on ikka naeruväärsed! Mina rägin sellest, et iga inimene saab teha väikseid valikuid, et suures plaanis veidi oma elukeskkonda hoida. Ma ei räägi sellest, et kõik peaks metsas elama jne jne. Ma räägin sellest, et linaõlivärv on hea värv ja mulle see meeldib. Küsija ju soovis teada, kuidas vana ust ilusaks saada. Mina olen saanud enda kirjeldatud meetoditega ilusaks maja välisvoodri, sisevoodri, vanad aknad, uue ukse. Järelikult, see toimib. Ma pole öelnud, et muud asjad ei toimi. Laminaadiga üle kleepimine toimib ka, kui kellegile nii sobib.
Külaline
külaline

Tere. Kui ökoinimesed räägiksid stiilis "mulle meeldib, soovitan" ei saaks sellise tooni vastu midagi olla. Kui aga seda meeldivat toodet hakatakse olematute tehniliste, majanduslike aspektidega promoma, siis nimetatakse seda ajupesuks, kuna tavainimene ei suuda seda tehnilist ja majanduslikku demagoogiat enam jälgida. Suurde pilti jääbki see, et linaõlivärv on ainus ja parim. Ning kümned tuhanded keemikud on 100 aasta jooksul mõttetut tööd teinud.
Katseid on tehtud enne meid ja tehakse ka edaspidi vastavates laborites (ja ka katsepolügoonidel), kus tunduvalt paremad tingimused objektiivse tulemuse saavutamiseks kui minu või kod keemiku aias.
Lugupidaqmisega. Alar Piirfeld
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ma lisaks veel seda, et ma ei tegele nende toodete müügiga ja ei ürita enda maailmavaadet kellegile peale suruda (Alar vist tegeleb?). Ma olen kasutanud nii tänapäevaseid värve, lakke, peitse ja nüüd olen omajagu katsetanud ka neid vanemaid "tooteid". Minu poolehoid kaldub osadel juhtudel ikka nende vanemate toodete poole. Aga osade toodete puhul uute poole (vannitubade materjalid näiteks).

Edu, ja loodan, et küsija sai julgust, et antud töö ise ära teha ja tunda sellest rõõmu, olgu selleks väviks linaõlivärv või alküüd või mis iganes muu toode!
Vasta