ligipääs
ehituslubadega jms seonduv
ligipääs
Lugemata postitus Postitas Fog »
Tere.
Kas kuskil on määratud konkreetselt mitme meetri laiune peab olema "juurdepääs avalikult teelt".
Nimelt krundid hetkel nii, nagu ruut oleks neljaks ruuduks lõigatud, ning tee tuleb keskele välja(teeäärsed krundid väiksemad)
Probleem selline et keset seda "teemaad" on EE lärtsti oma posti toppinud, ning tänu sellele on looduslik tee nihkunud minu krundi peale. Kui ma nüüd oma piirile aia ehitan, siis suurema masinaga enam vaabrid oma õuele ei saa.
Seega olekski vaja teada selle "ligipääsu" reaalset definitsiooni, kuna sellest oleneb, kas posti liigutamise peavad naabrid maksma, või kohalik omavalitsus, kelle kohuseks on juurdepääsu tagamine.
Kas kuskil on määratud konkreetselt mitme meetri laiune peab olema "juurdepääs avalikult teelt".
Nimelt krundid hetkel nii, nagu ruut oleks neljaks ruuduks lõigatud, ning tee tuleb keskele välja(teeäärsed krundid väiksemad)
Probleem selline et keset seda "teemaad" on EE lärtsti oma posti toppinud, ning tänu sellele on looduslik tee nihkunud minu krundi peale. Kui ma nüüd oma piirile aia ehitan, siis suurema masinaga enam vaabrid oma õuele ei saa.
Seega olekski vaja teada selle "ligipääsu" reaalset definitsiooni, kuna sellest oleneb, kas posti liigutamise peavad naabrid maksma, või kohalik omavalitsus, kelle kohuseks on juurdepääsu tagamine.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Oot, kellele kuulub maa?
Vald ei või sinu tahte vastaselt niisama teed teha sinu maale. Tegelikult ei saa üldse probleemist aru. Kui tee on valla maal ja liin samuti siis milles probleem. Kui keegi on ebaseaduslikult teed laiendanud sinu maale siis kõrvalda probleem. Ehita piirdeaed, või pane postid maha või mis iganes tõkked.
Vald ei või sinu tahte vastaselt niisama teed teha sinu maale. Tegelikult ei saa üldse probleemist aru. Kui tee on valla maal ja liin samuti siis milles probleem. Kui keegi on ebaseaduslikult teed laiendanud sinu maale siis kõrvalda probleem. Ehita piirdeaed, või pane postid maha või mis iganes tõkked.
-
- külaline
Re: ligipääs
Lugemata postitus Postitas rebane »
Tõstaks teema uuesti üles, kuna probleem sarnane. Olukord siis selline - krundid krooniaja alguses niimoodi välja mõõdetud et minu krundi ligipääsutee (vene ajast juba) läbib kahte krunti ning nende kruntide piires on tee täielikult sisse mõõdetud kuid piirneb kruntide piiriga. Praeguseks on krundid uue omaniku valduses ning see ei luba enam teed kasutada. See on ainus võimalik ligipääs looduses.
KOV pakub et sõlmida kokkulepe tee kasutuseks omanikega kuid viimane pole sellest huvitatud.
Omanik sulgeb seega tegelikult ligipääsu ligi seitsmele kinnistule.
Küsimus seega suurele ringile - kuidas on selline olukord lahendatav ja kuidas on seda praktikas mujal lahendatud? Pole kunagi säärase jamaga kokku puutunud, seega tänud juba ette!
KOV pakub et sõlmida kokkulepe tee kasutuseks omanikega kuid viimane pole sellest huvitatud.
Omanik sulgeb seega tegelikult ligipääsu ligi seitsmele kinnistule.
Küsimus seega suurele ringile - kuidas on selline olukord lahendatav ja kuidas on seda praktikas mujal lahendatud? Pole kunagi säärase jamaga kokku puutunud, seega tänud juba ette!
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Kõigepealt tee kindlaks, kas on servituut sõlmitud (tõenäoliselt ei ole). Vaata, kas naabrile on KOV peale pandud läbipääsukohustus teie maale. See otsus tehti enne maa erastamise lubamist. Võta kindlasti detailplaneeringust koopia (läbipääsu tee osas) või mis iganes. Kui ka läbipääsukohustust pole, naaber keeldub kirjadele vastamast on ainus tee kohus. Nüüdne seaduseparandus lubab kohtu kaudu saada ligipääsu oma krundile. Muidugi tuleb naabrile hüvitada tee talumisega seotud kulud, kuid pärast kohtuotsust ei või ta enam takistada ega teed lõhkuda. Tee korrashoid jääb teiele.
Sel alal olen kuulnuid olevat päris palju kohtulahendeid, sirvi need kõik netis läbi. Saad kohe oma õigused teada, samuti viited seadustele ja miks ka mitte võimalikele karidele.
Sel alal olen kuulnuid olevat päris palju kohtulahendeid, sirvi need kõik netis läbi. Saad kohe oma õigused teada, samuti viited seadustele ja miks ka mitte võimalikele karidele.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Tänud sulle, Kalvis. Kas oskad lisada mõnda linki või viidet millest uurimist alustada kohtupredsedentide osas?
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas rebane »
Tundub et päeval ei läinud tänud õige nime alt, vabandust.
Niipaljut olen leidnud et Kinnisasja sundvõõrandamise seaduse alusel on võimalik omanikult teealuse maa sundvõõrandamine avaliku huvi olemasolul. Kui sundvõõrandamist ei ole otstarbekas kohandada siis saab sätestada servituudid. Nüüd vaja saada aru mille järgi defineeritakse avalik huvi. Kas piisab selleks ühest kahest omanikust või peab neid olema rohkem?
Samale lahendusele viitab ka Teeseadus 18.1 ning ka Asjaõigusseaduse punkt 155 tundub toetavat.
Mida arvate?
Niipaljut olen leidnud et Kinnisasja sundvõõrandamise seaduse alusel on võimalik omanikult teealuse maa sundvõõrandamine avaliku huvi olemasolul. Kui sundvõõrandamist ei ole otstarbekas kohandada siis saab sätestada servituudid. Nüüd vaja saada aru mille järgi defineeritakse avalik huvi. Kas piisab selleks ühest kahest omanikust või peab neid olema rohkem?
Samale lahendusele viitab ka Teeseadus 18.1 ning ka Asjaõigusseaduse punkt 155 tundub toetavat.
Mida arvate?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
http://www.kohus.ee/kohtulahendid/index.aspx
http://www.nc.ee/?id=11
Avalik huvi on minuteada riigi huvi rajada teed. Sa vaata ikka servituudi seadmist.
http://www.nc.ee/?id=11
Avalik huvi on minuteada riigi huvi rajada teed. Sa vaata ikka servituudi seadmist.
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu