Uued sarikad vanale palkmajale

alanats
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Uued sarikad vanale palkmajale

Lugemata postitus Postitas alanats »

Ahoi kõik kuldsed käed ja teravad mõistused!

No nii lugu järgmine- vana maja, katus tilgub, vähe raha ja olematud oskused! Midagi head ilmselt tulla ei saa aga proovima peab. Hetkel siis majal peal kärjekujuline igivana eterniit, mis on ilmselgelt oma töö teinud. Kuna tulevikku silma pidades on plaan ka kunagi teine korrus välja ehitada ja sarikate olukord on nii nagu on ( kohati 5+, kohati 2-), siis vast kõige mõistlikum oleks vanad sarikad pinsile saata ja uued säravad asemele panna. Olgu öeldud, et katuse pinda on 150 ruutu. Seega uued sarikad 600 sammuga ja voilaa- uus kivikatus!!!!! Tegelikult oli alguses plaan panna Poola eterniit aga kuna tulevad uued sarikad ja kuulu järgi olla raskus lõppkokkvõttes sama, siis juba parem kivi. Või kuidas? Kuhu ma tegelikult tüürin on aga see, et kui olen vanad sarikad maha võtnud siis pean vana vöö peale tegema uue ringi, et asi loodis oleks. Kas selleks 100*200 materjalist piisab? Või peab olema midagi kobedamat? Millega uus ring vana vöö külge kinnitada. (See tuli küll naljakas aga mis teha - põle ehitaja :D ) Kui muidu hoiab sarikaid (seinu) laiali vajumast aampalgid, siis uue ringi pean ju omavahel põigiti sammuti siduma? Mis materjali kasutada ja kui tihedalt? Mina saan asjast nii aru,et uued sarikad võivad ju uhked olla aga kui vöö järgi annab on kõik ikkagi pehmelt öeldes pees!? Sooviks nüüd targematelt kuulda kuda mu plaan tundub ja millega valel teel olen ja millega arvestama peaksin! Parimat soovides,

Ats.
205d
külaline

Re: Uued sarikad vanale palkmajale

Lugemata postitus Postitas 205d »

Kui sa teed uue vöö ja toetad selle peale uued sarikad, siis peab see vöö vastu võtma ka sarikate laialisuruvat jõudu. googeldasin natuke ja leidsin sellise lehekülje:
http://mathscinotes.wordpress.com/2010/ ... llar-ties/
Sealt leidsin sellise valemi:
T=W/2xL/h ( W=sarikale mõjuv kogumass; L= pool hoone laiusest; h= tõmbi kaugus katuse harjast)
45 kraadise katuse korral , millel tõmb asub sarikate allosas : T= W/2
Katuse ruutmeetrile tuleb ca 150 kg ( lumi+omakaal), seega W= 75( pool katusest)x150=11250kg
T=5625kg, ehk siis tervet vööd lükkab talvel täie lumekoormusega ca 6 tonnine raskus.
Kogu seda raskust võtavad vastu laetalad ja kui uue vöö kinnitad laetala külge miskitmoodi, siis nt 10 laetala korral peab 1 ühendus kannatama 5625/10= 562 kg.
Ise teeksin ma nii, et uue vöö peale paneksin uued sarikad koos laetaladega, siis oleks kindel, et sarika ja laetalaühendus saaks kindel.Vanad laetalad jätaksin ka alles, uued asetseksid vanadest lihtsalt ülevalpool. Uute laetaladega on jälle aga see jama, et üle 5m sildamine on puiduga jälle mitte väga lihtne ja ei oska öelda, kas kannataks vanadele taladele toetada või on mõni kandesein keskel vms.
Vasta