Mul on käepärast ühe Harjumaal asuva PV(photo voltage) paneelide käesoleva aasta toodetud energia andmed (Detsember on 2011 aastast). Püüan siis enda tehtud analüüsiga teistele abiks olla.
Asjade lihtsustamiseks pole oluline kui suure võimsusega on süsteem, kasutan suurust x (kW)
# Päikese intensiivsus ja paneelide kasutegur
Max (tunni) tootlus kogu süsteemil oli 0,942*X (kWh) ja max päeva tootlus 7,8*X (kWh) (20.06.2012; päris kena number minuarust). Graafikul 2 on ära toodud kuidas jaotuvad päevad aasta lõikes. Tabelis 2 on ära toodud iga kuu suurim tunniline kasutegur ja parima päeva tootlikkus . Maakeeli: See müügimeeste jutt, et "külmaga on kasutegur suurem" võib olla tõsi (mul ei ole alust väita vastupidist), aga tõsi on ka see, et talvel meil päikest ei ole. Suurim tootlusega tunnid ja päevad on ikkagi Mai ja Juuni kuus.
# Päikese jagunemine aasta lõikes
Aastal 2012 tootsid PV paneelid 947*X (kWh) energiat. Energia jaotumine aasta lõikes oli äärmiselt ebaütlane. Tabel 1 ja Graafik 1 kirjeldavad tootluse jaotumiste aastas (kuude lõikes). ja Maakeeli: kolme parima kuuga toodeti pool (49,6%) kogu aasta energiast, kolme kehvema kuuga ei toodetud pea mitte midagi(1,5%), kuue kuuga enamus (83,1%).
# Tootlikkus tundide ja päevade lõikes
Graafik 3 iseloomustab saadud energia jaotumist kuude ja tundide lõikes. Maakeeli: kui sa seda elektrit võrku maha ei müü, siis pead hakkama nuputama, mida sa teed Mais, kell 11-15, kus toodetakse 10% kogu aasta mahust.
Graafik 4 iseloomustab saadud energia tarbimist päevade lõikes (valisin suvaliselt Septembri ja Mai) Kui antud arvud ümber mõelda päikesekollektoritele, siis mina järeldaksin, et pool aastat saab "tasuta" sooja vett. Enamus päikese intensiivsusest langeb aega, kui kütta pole vaja(ajal mil on vaja kütta on päikest nii palju, et saad parimal juhul tarbevee). Üldine järeldus on see, et süsteemi suurusega ei tasu üle pingutada - päike talvel paistma ei hakka ja suvel pole üleliigse soojaga midagi teha).
Veel tasuvusest (minu isiklik arvamus).
Tegelikult peaks tasuvusajast rääkima ettevõttja. Mina, eraisikuna ei tee siin ilmas midagi tasuvat. Asjad tasuvad end ära siis, kui need tekitavad minus hea tunde. Me ostame päevast-päeva esemeid, mis ei "tasu" end iialgi ära. Vahetan oma vana väikese teleri suurema vastu, kui pikk on asuvusaeg? Ostan uue auto - võin kinnitada, mitte iialgi ei tasu ära! Kolin korterist majja - noo ei tasu ära!. Kui miski tekitab meis hea tunde, siis see ongi ära tasunud. Kui ma saan päikesekollektoritega pool aastat "tasuta" sooja vett, lähen peale tööd pesema ja mul on hea tunne nende pärast, siis ongi ära tasunud. Naabrimees ka vaatab, näe Must tubli mees, kollektorid katusele pannud.
Mina kavatsen küll paari aasta perspektiivis kollektorid katusele panna ja kui need tekitavad minus rahulolu, siis need ongi juba ära tasunud (esimesest pesemas käimisest).
Kui kellelgi häid mõtteid, mis graafikuid/tabeleid veel täha tahate, siis andge teada.