Katuslagi=OSB,tõrvapapp,tuulutusliist,roovitus=hea lahendus?

Redn2ck
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Katuslagi=OSB,tõrvapapp,tuulutusliist,roovitus=hea lahendus?

Lugemata postitus Postitas Redn2ck »

Küll esimene postitus, kuid olen foorumit sirvinud ning jälginud ja siit näpunäiteid saanud pika aja jooksul. Olen nn isetegija.
Mure järgmine.
Katusepleki paigaldus selle nädala teema, alus sai tehtud valmis juba kuu aega tagasi.
Katuslagi. Ei tahtnud kaotada soojustuse ruumi sarika vahelt tuuletõkkeplaadi arvelt, kasutasin lahendust sarika peal: OSB, tõrvapapp (kile asemel), tuulutusliist, roovitus. Enne vormistamist rääkisin läbi paari nn "ehitusspetsiga", kes kiitsid tegumoodi heaks. Nüüd peale paigaldust ja valmis plekipaigalduseks, tuli välja veel paar "ehituspsetsi" kes väidavad selle tegumoe nii vääraks kui võimalik.
Ehitan endale ja tahaks majas "mõne" aasta elada, enne kui peaks katuse konstruktsioone lahti kakkuma.
Siit siis küsimus suurele ringile. Kas peaks lahti kakkuma roovituse, tuulutusliistu, eemaldama tõrvapapi, OSB peale tuulutusliist, selle peale kile, uuesti tuulutusliist, ning seejärel roovitus.
Ette tänades.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 118 korda

Re: Katuslagi=OSB,tõrvapapp,tuulutusliist,roovitus=hea lahen

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Tere

Minul on siinkohal mõned küsimused.
Kas selles projektis puudub insenerimõte?
Või on seda insenerimõtet (projektis olevat optimaalset lahendust) ehituskauged inimesed asunud omaalgatuslikult ratsionaliseerima?
Kas ehitajaks või ka ehitusprotsessi juhtijaks on see, kes ennast selleks nimetab, või see, kellel on selleks näiteks ka piisav erialane ettevalmistus?
Erialast ettevalmistust on siin foorumites mõnigi kord maha tehtud.
Samas minu arvates aitanuks just teadmised teoorias selliseid olukordi vältida.
Ja muidugi projekt, projekt ja veel kord projekt, ning piisavalt inseneri teadmisi selle projekti sisse kirjutatult.
Sest milleks peab üldse ehitaja tellijaga koos lahendusi leiutama. Pealegi seda töö ajal ja tasuta. Kui see peaks olema tegelikult projekteerija "rida". Ja projektiga objekti kindlustamine on ju tellija "rida", kui pole vastupidises kokku lepitud.
Parandage mind, kui eksin.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Sellega seoses tuli meelde lugu, kus ühe mehe nimi on Ottomar Oinas. Mees ei ole nimega rahul kuna kõik heidavad nalja selle üle. Seab sammud nimevahetusbüroosse ja tuleb mõne aja pärast rõõmsal näol tagasi. Sõbrad küsima, et noh, mis sa endale nimeks valisid siis. Mees vastu - enam ma pole Ottomar Oinas, nüüd ma olen Ants Oinas.
uudo
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Tähendab...kui plaadi alune ka tuulduda saab, siis ei juhtu midagi halba.Edasapidi kui alt soojustada, siis tuleb jätta tuulutusvahe ja võimaldada niiskusel väljuda näiteks otsaviiludest.
Külaline
külaline

Robi 1 kirjutas:Tähendab...kui plaadi alune ka tuulduda saab, siis ei juhtu midagi halba.Edasapidi kui alt soojustada, siis tuleb jätta tuulutusvahe ja võimaldada niiskusel väljuda näiteks otsaviiludest.
Teemaalgataja postitusest võib välja lugeda, et seda tuulutusvahet pole plaanis jätta, kuna siis väheneks soojustuse jaoks jääv ruum.
uudo
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Paides oli üks suur kivikatus just sedasi ehitatud ja papist alla jääv osa mädanes viie aastaga mustaks ja pudenes käte vahel. Väga paljud majad on mädanenud ka valesti paigaldatud kile pärast...( vahet ju pole, kas papp või kile).
Redn2ck
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Robi 1 kirjutas:Tähendab...kui plaadi alune ka tuulduda saab, siis ei juhtu midagi halba.Edasapidi kui alt soojustada, siis tuleb jätta tuulutusvahe ja võimaldada niiskusel väljuda näiteks otsaviiludest.
Plaanis ei olnud, kuid järelikult tuleb siis nii teha. Pealtpoolt OSB-ni lahti lõhkuda oleks keerukam.
Sellisteks postitusteks ma foorumisse pöördusingi. Suur tänu.

PS suur tänu ka Antsudele ja Ottomaridele.
Külaline
külaline

Loodetavasti teemaalgataja ei solvunud mu väikse anektoodi pärast. Kasutasin seda näitlikustamiseks.
Uudo
Redn2ck
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Külaline kirjutas:Loodetavasti teemaalgataja ei solvunud mu väikse anektoodi pärast. Kasutasin seda näitlikustamiseks.
Uudo
Kas sain sellest anekdoodist õieti aru et minu välja pakutud lahendus poleks ka hea olnud?
Pean silmas tõrvapapi vahetust topelt tuulutusliistuga kile vastu.
Külaline
külaline

Kõik oleks õige kui Osb juhiks auru sama hästi kui tuuletõkkeplaat. Kuna ta aga seda ei tee, siis tõrvapapi vahetus kile vastu niiskusolukorda ei paranda, sest niiskus kipub ikka kondenseeruma OSB all. Seega lahenduseks ongi Robi poolt pakutud variant, kus ka OSB alune on tuulduv.
iseküsimus on see, et kas OSB alla oli mõtet raha matta või mitte. Lohutavaks asjaoluks tuleb lugeda seda, et nüüd sul on kena jäik katus, mida aga tuleb natuke täiustada, et ta ka jäigaks jääks.
Uudo
Redn2ck
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Külaline kirjutas:Kõik oleks õige kui Osb juhiks auru sama hästi kui tuuletõkkeplaat. Kuna ta aga seda ei tee, siis tõrvapapi vahetus kile vastu niiskusolukorda ei paranda, sest niiskus kipub ikka kondenseeruma OSB all. Seega lahenduseks ongi Robi poolt pakutud variant, kus ka OSB alune on tuulduv.
iseküsimus on see, et kas OSB alla oli mõtet raha matta või mitte. Lohutavaks asjaoluks tuleb lugeda seda, et nüüd sul on kena jäik katus, mida aga tuleb natuke täiustada, et ta ka jäigaks jääks.
Uudo
Olgu selge.
No see OSB-le kulutatud raha nüüd jah peaaegu et mahavisatud, jäikus tuleb plussiks.
Lahenduseks tuleb Robi poolt välja pakutu.
Veel küsimus et millist tuuletõket peaks kasutama OSB all. Kas sama mis seinas või sobiks ka tuuletõkke villaplaat.
Villaplaadi all pean silmas midagi taolist: http://interbauen.ee/paroc-tuuletokke-p ... ttega.html
Vasta