Soov on vanavanemate kodu endale osta (pärijaid on mitmeid) ning seejärel seda pisut elamiskõlblikumaks kõpitseda, ent ilmselt renoveerimise takistuseks saab olema finantseerimine, mistõttu tuleks maja renoveerida pigem odavamalt.
See tähendab, et näiteks katuse vahetamisel ei soovi kasutada kõige kallimat katusekivi, vaid näiteks mõnda plekk-katuse lahendust? Küsimärgi lisasin lõppu seetõttu, et täna on mul olemas idee, aga puudub veel kompleksi hindamine ning ma ei tea kui suures osas laenu saan. S.t. välja ostma peaksin 50% talust, kuna 25% on niigi minu enda ja 25% õe oma ja nii ta jääks. Seega kui kompleks hinnatakse näiteks 20 tuh € väärtuseks, siis jääb mul renoveerimiseks sellest pool summat ehk 10 000€.
Millised oleksid esmalt Teie soovitused? Kas tasuks mõtlema hakata või laidate idee maha?
Talukompleksist endast:
Maal on kokku 4 hoonet, millest
- 1. Elumaja
2. Vana laut
3. Kuur
4. Seinad+katus ehitusjärgus mingisugune saun ammusest ajast (ca 15-20 aastat)
Eesmärk oleks õue pealt likvideerida võimalikult palju rapikut ja puid (elatakse küll praegu sees, aga mitte eriti hoolsalt). Saadava laenuosa eest plaaniks siis vahetada majal katuse, mõelda vesikäimla ja duši ehituse peale ning miks mitte uus korsten + ahi. Loomulikult vajab maja uut voodrit ning sisemist hoolitsust. Muid töid teiste majadega koheselt plaanitud ei ole, s.t. elamiskõlbulikuks tuleks teha just eluhoone. Hiljem, palga kõrvalt prooviks kuidas hammas hakkab peale saunahoonele.
Mis siis enese jaoks välja kirjutanud olen:
1) Katus vahetada
2) Vooder + soojustus uus
3) Elektrisüsteem korrastada
4) Ahi ehk küttesüsteem korda
5) Teine korrus välja ehitada
6) WC ja vannituba sisse ehitada (vesikäimla)
Maja iseenesest peaks olema mõõtmetega ca 5 x 9 meetrit ehk üldpildis küllalti väikene. Okei, arvestame varuga ehk 6x10 m. Selle saan järgi mõõta nädala teises pooles.
Majas on 3 tuba + köök ning väljaehitamata teine korrus.
Kas keegi osavam oskab viidata milliste hindadega saaks vastava töö orienteeruvalt tehtud?
S.t näiteks kui katus vahetada, siis tuleks seal ilmselt hüdroisolatsioon paigaldada, võib-olla teha sarikates mingeid töid, roovitus lisada ning katus ise vahetada. Materjalikulu näiteks 500€ katus + 200€ roovitus + 100€ hüdroisolatsioon + 100€ lisatarvikud. Miks seda küsin - kuna enne ostuotsuse tegemist on vaja teha mingi kokkuvõte, et kui kaugele ma potentsiaalse laenurahaga jõuaksin, saaksin mõelda võib-olla teistsuguste alternatiivide peale.
Pilte majast pakuksin samuti nädala teises pooles, siis juba ilmselt koos mõõtmetega. Näiteks aga ei kujuta ma ette mis võib maksta vesikäimla rajamine ning mis selleks vaja võib minna.