1. leht 1-st
Leiliruumi ventilatsioon
Postitatud: 22 Mai 2012, 20:33
Postitas Laur
Tere
Kuhu teha leiliruumi ventilatsioon?
Leiliruumis puukeris, läbiseina, kõrvalruumist köetav. Lagi on veel lahti võimalik ava teha kuhu iganes peaks vaja olema. Vajadusel saab ka läbiseina 100mm. toru panna.

Re: Leiliruumi ventilatsioon
Postitatud: 23 Mai 2012, 09:41
Postitas Kalvis
Täiesti edukalt saab teha, lahendused sõltuvad muidugi maja ventilatsioonisüsteemi ülesehitusest, kuid sissepuhe kerise kohale ja väljatõmme sellest kaugemas nurgas ja seda loetakse toimivaks. On ka muid lahendusi, näiteks vaid väljatõmme jne. Igaühel omad eelised ja puudused.
Re: Leiliruumi ventilatsioon
Postitatud: 23 Mai 2012, 21:21
Postitas Laur
Tegemist eraldiseisva hoonega täiesti, mingit muud ventilatsiooni pole.
Re: Leiliruumi ventilatsioon
Postitatud: 24 Mai 2012, 09:57
Postitas Kalvis
See pole oluline, kas eraldiseisev või ühes tükis elumajaga. Soovin teada, mis moodi tahad sauna kompleksi ventilatsiooni (kõiki ruume) lahendada, sest neid ehitatakse mitmel erineval moel ja eri variandid võivad sulle palju paremini sobida kui see kiiruga välja öeldud üks variantidest.
Re: Leiliruumi ventilatsioon
Postitatud: 25 Mai 2012, 15:59
Postitas Laur
Kui ma teaks mida tahta, teeksin ära. Visandan kogu üldise sauna plaani. Eesruumil pole mingit venti, pesuruumi ja wc ustel all lävepakke pole, mingi õhuliikumine toimub sealtkaudu eks?
Kuidas leili ja pesuruumis asi lahendada pole aimu. Igasugune nõu on teretulnud.

Re: Leiliruumi ventilatsioon
Postitatud: 26 Mai 2012, 09:49
Postitas Kalvis
Suht sarnane saunaruum (eraldiseisev) tehti niimoodi (tal oli ka pööningukorrus) et sissepuhke pisike ventilaator oli teisel korrusel ja puhus lihtsalt sisse. Võid sissepuhke teha ka eesruumi.
Leiliruumi seinast kaugemast otsast oli läbi seina (saaks ka läbi lae) otse räästa alla väljalaske ava ja vent toimis väga tõhusalt. Kõige pullim oligi, et kui leili visati ja klapp rohkem lahti siis õues tuli pea meetrine aurupahvakas välja sest klapist samas leiliruumis ei tunnetanud keegi mitte midagi ja kõik oli selge.
Re: Leiliruumi ventilatsioon
Postitatud: 26 Mai 2012, 14:40
Postitas Laur
Ok. Leiliruumiga selge, kerise kohale väike vent sisse puhuma, (seon ilmselt leiliruumi valgusega) kaugemast nurgast välja. Mul ka pööninguga saun, saan samamoodi lahendada. Dušši ruumiga? auk läbi lae ja toru tuulekasti? või peab ka sund vent olema ja tingimatta läbi katuse? WC oma läheb sama toru läbi lae, klapp peaaegu kinni ja hea küll, seda pole vaja pööningust kaugemale viia ilmselt.
Re: Leiliruumi ventilatsioon
Postitatud: 26 Mai 2012, 21:04
Postitas Kalvis
See lahendus ventileerib kõiki ruume. Õhk liigub pööningult alla eesruumi, sealt dushiruumi siis leiliruumi ja siis õue.
Re: Leiliruumi ventilatsioon
Postitatud: 01 Juun 2012, 10:20
Postitas ripplaed
Mul ka saunas eesruumist köetav ahi. Jätsin seinaaugu veidi suurema kui on ahi, niiet ülevalt tuleb eesruumist natuke õhku peale. Välja läheb õhk lava kohalt laest, tagumisest nurgast (sinna ühendatud ka dussiruumi plafoon). Üleval on külm pööning, mida siis kuum leiliaur kütab

Leil on mõnus- keegi kurtnud pole.
Re: Leiliruumi ventilatsioon
Postitatud: 01 Juun 2012, 10:58
Postitas siimsusi
ripplaed kirjutas:Mul ka saunas eesruumist köetav ahi. Jätsin seinaaugu veidi suurema kui on ahi, niiet ülevalt tuleb eesruumist natuke õhku peale. Välja läheb õhk lava kohalt laest, tagumisest nurgast (sinna ühendatud ka dussiruumi plafoon). Üleval on külm pööning, mida siis kuum leiliaur kütab

Leil on mõnus- keegi kurtnud pole.
Kas talvel aur külmal pööningul jäätuma ei hakka?
Re: Leiliruumi ventilatsioon
Postitatud: 02 Juun 2012, 13:20
Postitas ripplaed
siimsusi, pole küll mingit jäätumist täheldanud. No tegelikult ega see pööning väga külm ka pole, sest kõrval on köetav tuba ja tahes tahtmata kandub osa soojust ka väljaehitamata ruumi edasi.
Re: Leiliruumi ventilatsioon
Postitatud: 05 Mär 2013, 14:20
Postitas minivan
Soomlased on vanad sana ehitajad ja ma otsisin ka nende soovitusi.
Panen siia ühe soomekeelse kirjutise:
Ilmanvaihto tekee saunan
Voit kehua saunaasi maailman parhaaksi, kun tiedät, että ilmanvaihto on kunnossa ja osaat käyttää sitä oikein.
Teksti Maria Lindh
Piirrokset Pekka E. Tommilan luonnosten mukaan

Sähköllä lämmitettävässä saunassa on aina syytä olla koneellinen poistoilmanvaihto. Raittiin ilman tuloventtiili sijoitetaan kiukaan yläpuolelle (vähintään 50 senttiä kiuaskivien yläpuolelle). Kuuma löylyilma laskeutuu jäähtyessään alaspäin ja poistuu lauteiden alta. Samalla myös hien haju poistuu saunasta.
Oikein tehty ilmanvaihto vaikuttaa ratkaisevasti saunan kestävyyteen. Toimiva ilmanvaihto pitää saunatilat raikkaina ja kuivina löylyjen välillä. Kylpemisen jälkeinen tuuletus varmistaa, että rakenteet kuivuvat ja ylimääräinen kosteus haihtuu. Jos sauna ei lämmityskertojen välillä tuuletu, pinttyy tiloihin ikävä, ummehtunut haju. Edessä saattaa olla jopa suurremontti, sillä puutteellinen tai toimimaton ilmanvaihto voi aiheuttaa sekä saunaan että pesutiloihin lahovaurioita.
Hyvä ilmanvaihto on osa saunanautintoa. Ilmanvaihto tuo happea puiden palamiseen ja sähkökiukaan ilmankiertoon, ja se tuo happipitoista ilmaa hengitettäväksi sekä poistaa hikistä ilmaa. Hapekkaissa löylyissä jaksaa saunoa. Huonon ilmanvaihdon aiheuttama hapenpuute ja korkea hiilidioksidipitoisuus tekevät olon nopeasti väsyneeksi.
Painovoimainen vai koneellinen ilmanvaihto?
Saunan ilmanvaihto voi olla painovoimainen tai koneellinen. Perinteinen, painovoimainen ilmanvaihto perustuu lämpimän ilman kohoamiseen ylöspäin. Raitis tuloilma otetaan lattian- ja ovenraosta, jolloin kiukaan lämmittämä ilma kohoaa ylöspäin ja poistuu katonrajan räppänästä.
Perinteinen malli riittää hyvin esimerkiksi erillisen saunamökin ilmanvaihdoksi, kun vain huolehditaan, että kiukaan alle tai viereen virtaa riittävästi raitista ilmaa ja että katonrajassa on ainakin yksi hyvin toimiva, säädettävä poistoventtiili.
Koneellinen ilmanvaihto voidaan järjestää kolmella tavalla. Koneellisessa poistossa katolle sijoitettu huippuimuri imee ilmaa huoneesta ja korvausilma tulee venttiilistä sisään. Saunatilassa voi olla myös sekä koneellinen poisto että sisäänpuhallus, jolloin huippuimurin lisäksi tiloihin asennetaan sisäänpuhalluskone. Täydellisessä koneellisessa ilmastoinnissa tuloilmaa tarvittaessa lämmitetään tai jäähdytetään ja kostutetaan tai kuivataan.
Pientalon saunaan riittää tavallisesti koneellinen poisto, joka on yleensä sidoksissa talon muuhun ilmanvaihtojärjestelmään. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että saunatiloissa ilmanvaihdon tarve on huomattavasti suurempi kuin muissa asuinhuoneissa. Kerrostalo- tai kellarisaunassa voi olla tarpeen koneellista poistoa monimutkaisempi järjestelmä.

Kun saunassa on sähkökiuas ja koneellinen poisto, tuloilmalle on kaksi vaihtoehtoa. Se voi tulla (vähintään 50 senttiä) kiukaan yläpuolelta tai katosta. Katossa käytetään lautasventtiiliä ja seinässä esimerkiksi kartioventtiiliä.

Kun kiuas on jatkuvalämmitteinen ja ilmanpoisto painovoimainen, tulo- ja poistoventtiilien pitää olla vähintään metrin päässä toisistaan. Säätöluukulla varustettu poistoventtiili sijoitetaan aina kattoon tai katonrajaan. Tuloilma otetaan kiukaan yläpuolelle. Kiukaan alle ei tarvita tuloilmaventtiiliä.
Toimiva ilmanvaihto tuo saunaan lämpöä, happea ja raitista ilmaa
Kellariin sijoitettuun saunaan tarvitaan yleensä vähintään koneellinen poisto. Sen avulla saunaan syntyy selvä alipaine ja uutta raitista ilmaa voidaan imeä sisään. Poistoventtiileitä on sijoitettava saunan jokaiseen huonetilaan.

Painovoimainen ilmanvaihto sopii kesäsaunoihin, joissa on kertalämmitteinen puulla lämmitettävä kiuas. Postoilmaventtiili pidetään saunomisen aikana auki ja avataan saunomisen jälkeen.
Jos sauna on puulämmitteinen, raitisilmaventtiili sijoitetaan kiukaan lähistölle. Paras paikka on kiukaan alla tai takana. Näin kiuas saa lämmetessään happea ja raitista ilmaa, kun löylyä lyödään. Toinen raitisilmaventtiili voidaan sijoittaa saunaan niin, että sitä voidaan säädellä lauteilla istuttaessa. Jälkituuletus voidaan osittain hoitaa myös ikkunan kautta.
Koneellinen poisto toimii sähkösaunassa, jos tuloilma tulee suoraan ulkoa. Kannattaa kuitenkin välttää pesuhuoneen kautta otettavaa tuloilmaa, sillä se pilaantuu kostean pesutilan läpi kulkiessaan.
Sijoita sähkösaunan tuloilmaventtiili kiukaan yläpuolelle ja vähintään 50 senttiä kiuaskivien yläpuolelle. Ihanteellinen raitisilman purkautumispaikka on seinällä. Kun raitisilmaventtiili sijoitetaan sähkökiukaan yläpuolelle, estetään ilmanvaihdon synnyttämä vedon tunne ja kylmän tuloilman valuminen lattialle. Kun tuloilma pakotetaan saunan ilmankiertoon, se lämpenee, ja saunan lattian ja katonrajan lämpötilaerot supistuvat. Poistoventtiili kannattaa asentaa lauteiden alle samalle korkeudelle, jolla nilkat ovat lauteilla istuttaessa. Silloin varpaatkin lämpiävät riittävästi.
Asiantuntijana toimi saunomisen ekspertti, arkkitehti Pekka E. Tommila.
Teksti Suomela.fi toimitus