Alumiiniumprofiili avade lõikamine

Trantor
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Alumiiniumprofiili avade lõikamine

Lugemata postitus Postitas Trantor »

Olen kasutanud otsingut kuid pole vastust saanud...
Nimelt, kuidas ja millega oleks võimalik lõigata avasid ventilaatorile (100mm) ja valgustitele (60mm) alumiiniumprofiilist ripplae paneelidesse?
Täna Bauhausist öeldi, et seda tehakse spetsiaalse pressiga kusagil töökojas. Kus? Või on ikkagi olemas mingi lihtne tööriist kodus lõikamiseks?

Väike lisaküsimus: Espakist on ostetud ripplae paneelid 100mm laiusega. Komplektiga tuli kaasa ka nn. "kamm" ehk kandur, mille ribide vahele seda 100mm laiusega paneeli kohe kuidagi ei ole võimalik painutada. Tegemist on 2,3*2,5m vannitoa laega, millele eriti tegelikult kandurit vaja polekski aga sai ikkagi igaks juhuks lisatud. Püüan paneeli kammile risti asendis suruda nii "isaselt" kui ka "emaselt" kuid mõlemal juhul jääb profiil kummi või ei suru sinna enam kõrvalolevat paneeli kinni.
Kas neid "kamme"/kandureid tehakse ning pakutakse ka erineva ribivahega ja mulle sattus vale kandur?

Vabandan lollide küsimuste pärast. Ja olen tänulik abistavate arvamuste või täpsustavate lisaküsimuste eest!
H
fgh
külaline

Re: Alumiiniumprofiili avade lõikamine

Lugemata postitus Postitas fgh »

Tavaliste plekikääridega närid sisse. Tee alguses näiteks puuriga auk keskele ja sealt hakka ringiratast lõikama. Võid ka puu peale panna paneeli ning noaga lööd läbi profiili. Muidugi joonista enne ette. Võid ka tavalise topsifreesiga läbi lõigata selle, siiski soovitaks kuhugi laua jupile profiil panna. Igasugu lambid ja vendid katavad reeglina sendi või midagi sellist. Seega erilist täpsust see töö küll ei nõua. Pm võid konserviavajaga ka kallale minna. Pressimise jutt on küll mingi pullikaka. Ma tahaks seda vannitoa remontijat näha, kes seda asja töökotta veab :D Ehk mingi ilmatuma pika koridori korral kus asjad korduvad.

Proovi profiil enne ühelt poolt konksu taha panna ja vajuta siis. Üldiselt päris lihtsalt paigaldatav.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kõikide " tavaliste" plekikääridega ei pruugi nii väikeste avade sisse närimine kuigi hästi õnnestuda. Võiks vähemalt sarnase kujuga käärid muretseda/laenata

http://www.pureva.ee/index.php?lang=est ... ct_id=2400

Sellise kujuga kääridega saab ka peale vigurlõikuste ka muud lõiked tehtud, mis päris sirge kujuga isenditega ei pruugi õnnestuda.
Muidugi, nõuka aegu olid ainult ühed käärid ja kõik sai tehtud ;)

taastaja
toomas
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas toomas »

Tere.

Toosifrees, vineerist sabloon ja pitskruvid. Paned laua paneeli alla, laepaneel, sabloon ja pitskruvidega kinni. Lased toosifreesiga augu sisse.

Toomas
Trantor
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Trantor »

fgh ja Külaline: plekikääridega näsimine lõpeb suure tõenäosusega õhukese alumiiniumprofiili muljumisega ja see ei näe töö lõppresultaadis just eriti hea välja. Ja just sellised käärid mul ongi nagu Külaline näitas.
Nõukaajal sai kääride üks pide kruustangide vahele kinnitatud ja siis sai plekki otse lõigatud. Ka suuremaid raadiuseid sai väänata. Tuli välja küll. Tolleaegse tehnikaga praegusele alumiiniumprofiilile ümarat 50mm auku lõigata on enam-vähem sama kui aanuse kaudu hambaid remontida...
Aga Espaki mingi tegelane soovitas mul sellise augu tegemiseks kasutada kitsamat puidupeitlit. Õhuke pehme metall, ringjoon peale, klots alla ja voilaa. Ma arvan, et see on hea lahendus.
Sama tegelane vahetas välja mulle ekslikult kaasa pandud kanduri. Sellest oli põhjustatud minu teine küsimus teema alguses. Espaki tegelane küsis veel varasemalt kaasa pandud kandurile pilku peale visates, et "kui kaua mul aega läks, et aru saada, et need paneelid ei ole mõeldud selle kanduri jaoks?" Olen ikka loll mis loll :o)
Ja tänud kõigile kaasamõtlemise eest!
fgh
külaline

Ma võin peaaegu pea panti panna, et 90% paigaldatavatest lagedest lõigatakse just kääridega välja. Kui ikka käed päris sealtsamusest välja ei kasva, siis suudad konkreetse augu valmis lõigata. Põhimõtteliselt võid selle augu ka kipsinoaga välja lõigata vastu puitu. Puuri auk keskele ette ja anna minna. Selle peitliga õnnestub ka kindlasti, aga muljumise oht on kõvasti suurem. Pealegi see auk ei pea perfektne olema. Sinu soovitud asjadel on kõigil kattekrae.
Külaline
külaline

Eks see nii ole, et asju tuleb lahendada nii nagu lahendaja tunded/ kogemused talle dikteerivad.
Espki tegelane paraku vist ei tea, et neil on riiulis WISS toote eriti terava otstega plekikäärid, milledega annab lõigata praktiliselt naela suurusest august sisenedes erineva suurusega ringe välja. Siin muidugi kehtib ka sama kuldreegel, et mõõgast on ainult siis kasu, kui mõistad sellega lüüa/torgata ka :lol: Ei taha teha reklaami aga need on tõesti hea hinna ja kvaliteedi suhtega kaup nii amatöörile, kui profile. Ise sain esimesed, sama marki, Wiss käärid soome ehitajatelt Venemaal, nüüd juba 20 aastat tagasi. Ja kasutan neid alati, kui vaja kuskil "augus" urgitseda.

taastaja
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

fgh kirjutas:... Pealegi see auk ei pea perfektne olema...
Aga võiks ja see ei tohiks olla raske teha.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
anna abi
külaline

Lugemata postitus Postitas anna abi »

Urmas kas Te maalerdate ukse augud ära enamsati, st panete ukse augu välisnurkadele lindid ja ilusti viimistlete kogu augu, et üldehitaja saaks tulla ja paigaldada ukse ning selle katteliistud? :D
Naabrivana
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas Naabrivana »

Huvitav kas tikksaage pole veel leiutatud, et nt. sellega auk sisse lõigata?
Oma ala meister..
Külaline
külaline

anna abi kirjutas:Urmas kas Te maalerdate ukse augud ära enamsati, st panete ukse augu välisnurkadele lindid ja ilusti viimistlete kogu augu, et üldehitaja saaks tulla ja paigaldada ukse ning selle katteliistud? :D
Kas endal ei ole parem tunne kui asi on tehtud korrektselt? Väljast nagu mingi "potjomkinlus" ja seestpoolt üleperse.
Urmas
ripplaed
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas ripplaed »

Teemaalgatajal kindlasti juba ammu augud lõigatud, valgustid säravad ja vent mühiseb kui sügisene mets...
Aga teemast niipalju, et nagu eelpool kõneldi, lõigatakse enamus juhtudel need augud ikkagi plekikääridega. Shablooniga piirjoon ette ja natuke nüsida. Profid torkavad kääride teraga augu läbi pleki, ca 10 sekundit ja ongi +-1mm kõrvalekalletega auk valmis. Kui tahetakse ideaalset auku, mis enamus juhtudel on mõttetu, siis võib lasta freesiga.
fgh
külaline

Kui kasutatakse tavalisi bimetall freese, siis julgen väita, et tolerant jääb sama või karmim kui kääridega. Lisaks lainetav serv.
Vasta