Küttesüsteemi valik

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Hämmastav
külaline

Küttesüsteemi valik

Lugemata postitus Postitas Hämmastav »

Tere,

käsil on u 250m2 3korteriga ning 2korruselise maja renoveerimine ning peame välja mõtlema sellele majale sobivaima küttesüsteemi. Hetkel olid kasutusel ahjud ning õhksoojuspump.
Maja uus kaasomanik soovib majale teha gaasiliitumist ning ehitada välja sellel põhinev küttesüsteem (lähim liitumispunkt on u 30m kaugusel). Meie oleme uurinud vastukaaluks pelletkatlaid. Tundub soodsam lahendus aga samas ebamugavam (vaja käia keldris paaki täitmas).
Millist varianti kasutate Teie? Just majades, kus on mitu korterit? Kindlasti peaksime igale korterile vahele panema mõõdikut, et igaüks maksab vastavalt kasutusele aga mina soovin koju kindlasti ka kamin-ahju. Ahju kütmine ei tundu ka mulle üldse probleemina, pelleteid peab ju ka käima lisamas. Samuti tundub mõttetu osta kallis süsteem ning siis radikaid nullipiires hoida, et saaks kaminasse tule teha. Ainult kamin on ka üsna rumal tegemine, põletan lihtsalt puid tühja.
Kas loobuda süsteemist ning jääda vaid ahiküttele ning lisada veel õhksoojuspump on väga rumal idee? Puude eest me pmst tasuma ei pea ja õhksoojuspumba hind on kordi kordi odavam kui ühine küttesüsteem keldrisse.
Kuidas on teil lahendatud sellised süsteemid ning kas olete rahul?
Kasutaja avatar
Tupsu
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 korda

Re: Küttesüsteemi valik

Lugemata postitus Postitas Tupsu »

Vaevalt, et iga korteri soojamõõtjad kõige ausam arvestuse alus oleks.

Aga eks kõik sõltub enamuse omanike tahtest. Siis võib ju mõne rohkema ja külmema välisseina osakaaluga korteri omaniku arvamusest ka teerulliga üle sõita.

Kuidas aga tasuta puid saab , jääb natuke arusaamatuks.
Kui puud on tasuta, siis on ju odavaim viis tasuta puid edasi kasutada, mitte pelletist unistada.
Mein Papa heizt mit der Natur -
andere verheizen sie!
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

No ongi jama selles, et maja esimene korrus (130m2, 2korterit) on palk, mida väljaspoole soojustada ilmselt ei lasta (miljööpiirkond) või tuleb väga kulukas, teine korrus on 130 ruutu 1korter puitkarkassiga, mille soojustus tuleb nõuetekohane. Seega peaksime tegelikult tasuma ka alumise korterite omanike kütmise? Mnjah tundub loogiline aga ebakasulik meile.
Puud tulevad oma metsast;)
Majas ongi vaid kaks omanikku
Kasutaja avatar
nosy
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 10 korda

Lugemata postitus Postitas nosy »

Mul tiba suuremgi maja, mille kõiki ruume küll aastaringselt ei kasuta, aga leian, et õhk-õhk soojuspumbad kombineerituna ahjuküttega on kõige säästlikumaks ja lollikindlamaks lahenduseks. Kuna Teil tegu majaga, kus vaid 3 korterit, tuleks loota naabrite mõistlikkusele leida säästlik, mugav ja kõigi osanike tegelikke kulusid arvestav kütteviis. Võib-olla peate vaeva nägema erinevate küttelahenduste väljaehitusega kaasnevate otseste ja kaudsete investeeringute ning tulevaste käitus(kütte)kulude kalkureerimise ja selgitamise-tõestamisega. Tuleks arvestada ka energiakandjate hinnamuutuste ja tarneriskide võimalust lähitulevikus. Seega, Te võiks naabritele selgemalt esitada oma küttelahenduse plusse-miinuseid.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 90 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Külaline kirjutas:Puud tulevad oma metsast;)
Seda tahaks küll näha kuidas nad sealt ise tulevad, juppideks saetuna, lõhutuna ja riita laovad veel ennast. Tasuta puude juttu kipuvad rääkima sellised tegelased, kes pole ise ühtegi puud langetanud, metsast välja vedanud, ega küttepuudeks teinud.
Külaline
külaline

Küülaline kirjutas:
Külaline kirjutas:Puud tulevad oma metsast;)
Seda tahaks küll näha kuidas nad sealt ise tulevad, juppideks saetuna, lõhutuna ja riita laovad veel ennast. Tasuta puude juttu kipuvad rääkima sellised tegelased, kes pole ise ühtegi puud langetanud, metsast välja vedanud, ega küttepuudeks teinud.
Ise ma metsas tõesti ei käi, seda teevad elukaaslane ja isa, talviti suuremas koguses aga ladumisel löön mina ka käed külge :D Mõtlesin, et ei pea kuskilt tellima ega ostma. Puud omast käest ja omast metsast.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Külaline kirjutas:No ongi jama selles, et maja esimene korrus (130m2, 2korterit) on palk, mida väljaspoole soojustada ilmselt ei lasta (miljööpiirkond) või tuleb väga kulukas, teine korrus on 130 ruutu 1korter puitkarkassiga, mille soojustus tuleb nõuetekohane. Seega peaksime tegelikult tasuma ka alumise korterite omanike kütmise? Mnjah tundub loogiline aga ebakasulik meile.
Puud tulevad oma metsast;)
Majas ongi vaid kaks omanikku
See lahendus on tõesti väga loogiline, et maksate alumise korruse kütte ka osaliselt kinni, sest suur osa nende soojusest tõuseb teile üles. Kui omal hästi ära soojustate, siis veel eriti...äkki ei peagi puud metsast tulema hakkama...

Jultunult soovitaks julgustada alumisi elanikke liituma gaasiga, kasvõi ise toetades neid liitumistasuga, et a la .".tulevikus kui rohkem raha saame , siis liitume ka ühise küttesüsteemiga aga praegu ajame edasi puudega läbi.."

Pellet on lihtsalt eksporditav kaup seega on (või saab olema) selle hind üsna sõltuvuses Skandinaavia ja Saksa hindadest..

Õhksoojuspump ahju kõrvale on praeguste elektrihindade juures veel hea asi - eriti teise korruse elanikele, kes katuse all suvel ilmselt ka jahutust vajavad.

Maju saab üksjagu soojustada ka seespoolt. Kui aga alumine omanik taipab äkki soojustada hästi ära oma lae, siis läheb teil muidugi jahedamaks...

PS
Moodsamad asjad on juba soojuse ja elektri koostootmisseadmed - mõeldud just paarismajadele -- Viessmann Vitotwin 300 -- vms.
Esialgu kallid aga ehk hind langeb...
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Teil on kaasomand ja edasine sõltub palju kuidas suudate kokkuleppele saada.
Kui mõistus on olemas ja kokkuleppele saamine võimalik siis on igal juhul mõttekas teha ühine küttesüsteem. See tuleb odavama ehitada ja isegi üla pidada. soovitan rõhuda vaid ühele kütteliigile (va. õhk soojuspump, see nõuab backup kütet). Kas pellet või gaas või süsi või... tehke majandusarvutus. leidke ühe või teise ehitusmaksumus, tüüpsed igaastased hoolduskulud ja kütte kWh hind ja tehke arvutus, mis soodsam tuleb. Kõik ehituskulud, hoolduskulud, küütekulud maksate ühiselt ja soovitavalt vastavalt kui palju ruutmeetreid kellegil oma reaalosal on.
Kui nüüd tekib hinge kahtluseuss, et näe naaber ei soovi maksta oma osakut ühises süsteemis või olete riius siis ehitage igaüks omale eraldi küttesüsteem. Ja siis täpselt see mis sulle meeldib.
Küll aga on jutt täitsa õige - tegin hiljuti katse, lükkasin kevadel ülemise korruse täitsa välja, alumist korrust kütsin -25 kraadile ja ülemisel stabiliseerus ilma kütmata +21-22 peale (koos küttes olid mõlemad +25 kraadi). Jämedalt ongi soojakulu sedasi, et 2/3 alumisele korrusele ja 1/3 kulub ülemisele.
2korda2
-
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 63 korda

Lugemata postitus Postitas 2korda2 »

Kalvis, sul peab olema VÄGA hea soojustus seal ülakorrusel. Sisuliselt väidad ju, et põrandakütte korral piisab põrandasse ~25 kraadisest vee laskmisest, et tuba ära kütta. Minul läks sel talvel kõikse külmema ilmaga põrandasse 36 ja tagasi tuli 30. Toas oli seejuures 20-22 kraadi.
-------
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Supersoojustust ei ole, kuid koonerdanud ka mitte. Suure külmaga nii soodsalt ei käinud, sai ka siis vahepeal ülakorrus välja võetud. Kui all sain 22-25 kraadi soojaks siis kütmata ülakorrus langes 18 kraadile, kuid seda -10 kraadise külmaga. Mul käis kütmine veidi flip-flop meetodil, st suunasin soojapumba kas vaid allkorrusele või ülakorrusele, sõltuvalt selles kus rohkem olin. Ülakooruus tavaline 45 kraadise kaldega katusekorrus.
siimsusi
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas siimsusi »

Kalvis, sul on trepp ka kahe korruse vahel? Väga palju soojust tõuseb trepiaugust II korrusele. Kui ma endal II korrust ehitasin, sai mingil hetkel trepiauk kinni pandud ja II korrus läks oluliselt jahedamaks.
Külaline
külaline

Külaline kirjutas:Ise ma metsas tõesti ei käi, seda teevad elukaaslane ja isa, talviti suuremas koguses aga ladumisel löön mina ka käed külge :D Mõtlesin, et ei pea kuskilt tellima ega ostma. Puud omast käest ja omast metsast.
Sa müü need "tasuta" puud maha ja selle raha eest saad maksta naabriga ühise küttesüsteemi kütte eest! :)
Urmas
xjan
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas xjan »

gaasiliitumine majale + igale soovijale oma isiklik gaasikatel äkki?
Hämmastav
külaline

Külaline kirjutas:
Külaline kirjutas:Ise ma metsas tõesti ei käi, seda teevad elukaaslane ja isa, talviti suuremas koguses aga ladumisel löön mina ka käed külge :D Mõtlesin, et ei pea kuskilt tellima ega ostma. Puud omast käest ja omast metsast.
Sa müü need "tasuta" puud maha ja selle raha eest saad maksta naabriga ühise küttesüsteemi kütte eest! :)
Urmas
ma ei tahaks müüa:) minu suureks sooviks on puuküttega ahi kodus, mis täidab ka kamina eesmärki. Minul ei ole probleemi kütta ahju. Naudin seda pigem. Lihtsalt naaber tahab panna gaasiliitumist, mis meile aga tundub ülemäära kallis (liitumine ainuüksi maksab juba sama raha, mis pelletsüsteemi ehitamine). Mulle lihtsalt tundub, et ma ei suuda iial õhksoojuspumbaga sellise summa eest elektrit raisata, mis läheks muu küttesüsteemi ehitamiseks ainuüksi+kuutasudeks. Mõttetus on ju ka kõik välja ehitada ja siis ikka radikaid nullipiires hoida, et saaks ahju tule teha. Ka ainult kamin, mis sooja ei anna on üsna rumal puude niisama põletamine.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Trepp on tõesti ja sealt läheb üsna palju sooja ülesse.

Algsele küsijale - arvasingi ära tegeliku põhjuse - sel juhul ehitage igaüks oma küttesüsteem eraldi. Tei ei suuda elusees kokkuleppele saada. Kaasomandi mõrud võlud.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Hämmastav kirjutas: ..... minu suureks sooviks on puuküttega ahi kodus, mis täidab ka kamina eesmärki. Minul ei ole probleemi kütta ahju. Naudin seda pigem. Lihtsalt naaber tahab panna gaasiliitumist, mis meile aga tundub ülemäära kallis (liitumine ainuüksi maksab juba sama raha, mis pelletsüsteemi ehitamine). Mulle lihtsalt tundub, et ma ei suuda iial õhksoojuspumbaga sellise summa eest elektrit raisata, mis läheks muu küttesüsteemi ehitamiseks ainuüksi+kuutasudeks.
Küll sa suudad...õige pea kusjuures... ;)

Ja kas gaasile on juba kuutasu kehtestatud?

Mõttetus on ju ka kõik välja ehitada ja siis ikka radikaid nullipiires hoida, et saaks ahju tule teha. Ka ainult kamin, mis sooja ei anna on üsna rumal puude niisama põletamine.
no ma ei tea.. mina arvan, et tasuks gaasiga liitumine siiski ära teha. Hiljuti maksis see 40 000 vana raha.
Kui see kolmeks jaguneb, siis pole seda ju palju. Kuidas kellelelgi muidugi. Aga majal on üks täiendav küttevõimalus juures.

Asi selles, et elekter kallineb kohe peagi. Gaas ehk ei lähe kohe järele. Ja gaasiga võib alguses näiteks sooja vett teha ainult.

Kui seda ahjuküttenaudingut liiga tihedalt saab, siis enam polegi nauding vaid kohustus... ;)

PS
Ära sellest viimasest nüüd nii aru saa, et ei peaks ahje ehitama.

Minu pakkumine on, et liituge kamba peale ära, aga las alumised kütavad, ise keerutad vaikselt soojuspumpa ja lõbustad end vahel ahjukütmisega....

Pellet on samasugune puu nagu haludki...
Hämmastav
külaline

Tegelikult on maja jagunenud 53% ja 47% Sellel 53l on siis kaks korterit ja üks omanik ning 47% on teine korrus ehk meie. See objekt hävis tules ning sellele 53% tuligi nüüd uus omanik. Hakkame üheskoos maja rekonstrueerima. Enne oli meie korteris sees bullerjan (väga super lahendus, imekiirelt küttis soojaks) ning ka õhksoojuspump. Nüüd asendaks bullerjani kamin-ahjuga.
Kui kunagi sai see korter ostetud siis öeldi gaasiliitumise kohta u 90 000 eeku+km ning süsteemi ehitus veel lisaks. See on päris suur summa:(
Aga eks näis kuidas saame kaasomanikuga kokkuleppele
Külaline
külaline

trebla kirjutas: no ma ei tea.. mina arvan, et tasuks gaasiga liitumine siiski ära teha. Hiljuti maksis see 40 000 vana raha.
Kui see kolmeks jaguneb, siis pole seda ju palju. Kuidas kellelelgi muidugi. Aga majal on üks täiendav küttevõimalus juures.

Asi selles, et elekter kallineb kohe peagi. Gaas ehk ei lähe kohe järele. Ja gaasiga võib alguses näiteks sooja vett teha ainult.
Ei saa aru, mix koguaeg prohvetlikult elektrihinna mega-tõusudest kirjutad, aga gaasikütte peadseid hinnatõususid ja isegi katkestuste võimalikkust (jaotusvõrkude planeeritava ümberkantimise puhul) väheoluliseks pead. Kas töötad Eesti Gaasis või? Juba praegu on gaasiküte koos liitumistasudega samas hinnas kui pelletiküte.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ei tööta.

aga just nimelt - liitumistasu on samuti asi mis ajas tõuseb,

Kellel liitumised 20 aastat tagasi tehtud, need võivad rahul olla. Kuutasu puudub, gaasiküte on end juba 90-ndatel kuhjaga ära tasunud ja kuumaksu pole.

Samas - kuumaks võib tulla..või on seaduses kirjas , et gaasile ei saa kohaldada?

Miks kohe prohvetlikult - lihtne loogika - mida mugavam asi, seda rohkem saab selle eest raha küsida.

Kõige lihtsam (automatiseeritavam) on kütta otseelektriga. Sellele järgneb gaas., siis õli.

Kõige odavam on minna oma kirvega oma maja taha oma metsa.

Mida mugavam, sedda kallim.

Tehnika arenguga on sellesse pilti tulnud juurde pellet ja soojuspumbad..

Aga miks peaks müüma mingit toodet siin turul odavalt, kui selle toote saab kallimalt kuhugi mujale maha müüa...? Seega vaadake hindu mujal Euroopas ja näete kuhu meie hindadel on veel tõusuruumi...

www.energy.eu
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

Ühesõnaga, soojustage maja ja aretage venti, mitte vahetage küttesüsteemi.
vanaema on sul veteran...
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Kui kaminahi nii ehk naa plaanis teha ja õhksoojuspump ei häiri (mõnda häirib) siis need ma jätakski ainult kasutusse. Miks kulutada veel suur raha gaasile kui seda ju ise vajalikuks ei pea.
Minul puudub küll usk et gaasiga saadav toasoe tulevikus oleks tunduvalt odavam kui puudega/soojuspumbaga saadav.
Vasta