Maja fassaadi vahetus vs radiaatorite vahetus

Siia ei postita tööpakkumisi ega otsimisi!
Kortermaja
külaline

Maja fassaadi vahetus vs radiaatorite vahetus

Lugemata postitus Postitas Kortermaja »

Tere, küsimus siis selline:

Korteriühistu plaanib ette võtta radiaatorite vahetuse, et siis iga elanik saab ise soojust reguleerida ja vastavalt sellele ka maksta. Ma olen küll naisterahvas ja ei jaga ehitusest midagi, aga mulle tundub, et kõige enne peaks maja fassaadi korda tegema ja alles siis radiaatoreid vahetama. Elan Õismäel tornmajas, vihmastel perioodidel on vesi isegi korterisse sisse tulnud (akende kohalt). Magamistoa sein on rikutud aastal 2009 ja sellel aastal sai kahjustada elutoa sein. Kirjutasin korteriühistusse ja nemad väidavad, et ainult vuugivahed tuleb korda teha, aga seda saab hiljem teha, kui pole tuuline ja külm, et muidu ei roni sinna ülesse keegi. Ja samas väidavad nad ka, et mõistlik on ikka enne radiaatorid ära vahetada ja fassaadi teha kunagi hiljem. On see siis tõesti nii? Minule tundub, et kui fassaad on vana, siis ei ole nende radikate vahetusest üldse tolku, võid keerata omal kütte väiksemaks ja vähem maksta aga õue kütaksime me ikka edasi.

Tänan!
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Re: Maja fassaadi vahetus vs radiaatorite vahetus

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Radikate vahetus aitab niipalju, et tavaliselt on nõukaaegsed küttesüsteemid halvasti reguleeritud, et mingi osa majast on üleküttes ja osa maja alaküttes. Kui torud ümber teha koos amortiseerunud radikatega on võimalik saavutada, et kogu majas on kõik korterid võrdväärselt soojaks köetavad. Niipalju saate võitu, et üleköetavate korterite "aknast" välja lastud sooja säästate. Seega väikest säästu on võimalik saada.
Suuremat säästu annab fassaadi soojustamine, sääst võib olla kordades aastasest küttekulust, kuid fassaadi soojustamine on palju kallim.
Küttekulude vähendamiseks on vaja teha ära mõlemad tööd, on teada juhtum, kus fassaadi soojustati ennem, kuid küttesüsteem jäi vanamoodi. Maja soojakulud hoopis kasvasid, sest kogu maja elanikel hakkas palav ja tehti aknad lahti. Ja arve lendas kahekordseks... Selle juhtumil oleks tegelikult tulnud koheselt peale soojustust katlamajast kütet maha keerata aga lollusest see unustati. Minu eelistus oleks, et kui raha pole siis soovitavalt ikkagi enne fassaad soojustada, kuid peale soojustamist tuleks vana küttesüsteemi ümber häälestada. Samas võib küttesüsteem olla nii läbi, et enam ei kannata seal midagi teha siis jälle tuleks küttesüsteem korrastada.
Niipalju, et see individuaalne küttearvestussüsteem on bullshit, ehk mahavisatud raha, et kui saate siis seda pole kindlasti vaja teha. Aga radikate, torude vahetus, see on bro
Vasta