Tagant laskuva lõõriga rõhtlõõri ja laskuvate lõõridega ahi

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Laas
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda

Tagant laskuva lõõriga rõhtlõõri ja laskuvate lõõridega ahi

Lugemata postitus Postitas Laas »

Tere meistrid!
Mul on mõte teha puhasvuugis külgedelt kärgkoldega ahi 77 x 142 cm, kõrgus 2m. Korsten <6m asub ahju taga. Kolle on voodrist lahutatud paisumisvuugiga 1cm (papiga).
Idee sain A. Veski raamatust jooniselt 39c, analoog on välja joonistatud joonisel 47. Kolde põhja viksisin maha motamehe loomingust.
Olen mõne asja paberile pannud
ahju eskiis.jpg
ahju eskiis.jpg (50.78 KiB) Vaadatud 3131 korda
Mõlema variandi puhul ei oska ma toestada lõõrisid ja siduda neid voodriga. Omale meeldib vanameister Veski variant (64x142), kus on lõõrid toetatud võlvile ja osaliselt seotud voodriga. Ka ei ole sel tühikuid. Nagu ma olen aru saanud, on sellel oht, et kolle tõstab voodrile praod sisse.
1.Kuid kas see hirm on õige kütmise puhul ka õigustatud?
2.Kas ei anna neid pragusi kuidagi varjata?
3.Millist varianti soovitate ja välja pakute?
4.Kuidas ja kuskohast siduda sisu voodriga?
Aidake äbarikku, igasugune abi oleks teretulnud, parem parandada asja paberil...
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Re: Tagant laskuva lõõriga rõhtlõõri ja laskuvate lõõridega

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Joonis on austustvääriv ja küsin, et sind aidata, millised on sinu pottsepakogemused? Projektis on palju parandamist väärivaid võimalusi ;)
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Palju lihtsam oleks eest üles lasta ja taga langevad, nii palju kui tahad. Tuharest on, siis võimalikult taga.
Veel targem oleks võlvist üldse loobuda ja mõelda rohkem kaminahju malli peale, saades ahjul ka alumise otsa soojaks.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Robi 1 kirjutas:Palju lihtsam oleks eest üles lasta ja taga langevad, nii palju kui tahad. Tuharest on, siis võimalikult taga.
Veel targem oleks võlvist üldse loobuda ja mõelda rohkem kaminahju malli peale, saades ahjul ka alumise otsa soojaks.
Kuule Robi, tahad sa öelda, et mul vaid üks mall on ;) Usun siiski arvata, mida silmas pead.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 23 korda

Lugemata postitus Postitas stupiduser »

Robi pidas ilmselt silmas "soome tüüpi külgedelt laskuvate lõõridega kamin-ahju".
Selle üks viga on see, et Sa ei saa pikka ja kitsast ahju vaid hoopis lühikese ja laia. :roll:
Ahju alumise otsa saad ka klassikalise ahju korral soojaks ainult et veidi hiljem.

Sinu ahju puhul ei saa jällegi tänapäeval poppi 410x410 klaasust kasutada.

Sinu joonisel on uks juba liiga suur või kolle liiga madal.

Kolde tagant laskuva lõõri point on selles, et ahi tagant soojaks läheks.
Kui Sa ahju tagaküljega vastu korstent ehitad kaob selle mõttekus ära ja võid sellevõrra lühema teha. Ja näiteks keskelt tõusva lõõriga.
Tagumine tõusev lõõr peaks samuti shamotiga vooderdatud olema.

Minu jaoks on see ette jooksev rõhtlõõr suur küsimärk.
Mis selle mõte on?
Nii madala rõhtlõõriga ei mängi minu arvates välja.

Lõõristiku võid toetada koldele aga päris kindlasti ei tohi seda siduda voodriga.
Kolde osa ja nn vooder peavad kumbki saama eraldi elu elada.

Arvan ma...
Algaja hobipottsepp
hobipottsepp@hot.ee 5043316
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Hommikut!
Mina( noor jumbu) arvan, et see kolde peal olev rõhtlõõr ei segaks midagi ( kui soovitakse ehitada), sest sellist on ammusest ajast kasutatud edukalt leivaahjudes näiteks. Näen probleemi selles müüris, kolde taga, kus lõõr alla keerab. Hakkab sinna kergesti tuhka koguma.
Ei näe teemat, miks ei saa laskuvate lõõridega soomeahju teha näiteks 2 m pikka. Kolde taga võib ju kasvõi neli lõõri maani panna laskuma, lisaks küljelõõridele. Laskuvatel lõõride toimimine ei olene kujust ega ruumist. Lõõri vaheseinad tasub teha, aga kasulikuma salvestamise tarbeks. Kui, aga panna võlvi peale lõõre kandma, siis ei tohi neid siduda maha toetuvate lõõridega, ega muude pindadega.
Külgedele laskuvad lõõrid teevad kolde kitsamaks ja see on põlemisele ainult kasulik.Kolle tasub, aga teha kõrgem kui vanasti oldi harjutud.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Kui ikka puudub ahjuehituse kogemus, siis ei soovita küll ise midagi projekteerima hakata. Lihtsalt liialt palju tekib "parandatavaid" lahendusi. Ja kui Laas soovib abi, siis võiks ta ka ise abistajatele abiks siin olla :x
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 23 korda

Lugemata postitus Postitas stupiduser »

Kolde taha koguneva lendtuha saab edukalt tahmaluugist eemaldada.

Need ameerika venelased ehitavad neid koldest eraldiseisvate laskuvate lõõride patareidega ahjusid. Aga need ei ole soome kaminahjud ;)

Mina arvan, et kaminahju eelis on suure ukse kasutamise võimalus.
Kuna tellijatele hirmsasti meeldib suur klaasuks siis selletõttu need meil viimasel ajal domineerivad ongi.
Lisaks on ehitajal neid esmapilgul lihtne üles laduda. Esmapilgul!

Mulle on kirjandusest silma jäänud, et koldesse läheb umbes pool soojusenergiast.
Seega arvan ma, et on pigem kasulik kui kolle ei ole välismüüritisest lõõriga eraldatud.

Soome kaminahju soojusenergia jaotumist saab ilmselt peatselt laboriahju peal mõõta. :thumbsup:

PS mina pigem soosiksin iseehitajaid, tuletame meelde kasvõi Lembitut
Algaja hobipottsepp
hobipottsepp@hot.ee 5043316
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Veidi eraldi asetseva koldega on algselt ikka Kesk-Euroopa ahjud( näitena http://www.google.ee/imgres?q=kachelofe ... =101&ty=72) , mitte ameerika venelaste originaal.
Mina tuletan meelde, et iseehitaja Lembitu ei sügelenud küll ise projekteerima :oops: Mis ei takistanud teda saavutamast rahuldust pakkuvat tulemust. :good:

PS Kui Kaminahi on midagi näidanud laiast maailmas tehtust, siis ei tähenda see seda, et ma olen võtnud kohustuse kogu inteneti siia foorumisse üles laadida :rotfl:

Head ja lõbusat Sõbrapäeva, sõbrad :yahoo:
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Vat sõbrapäev on jahh...
Soome kaminahjus toimub seda parem järelpõlemine, mida kõrgem on temp. ahjus. Kuna küljekanalid aitavad kollet veel kuumemana hoida, siis kindlasti toimub seal ka täiuslikum põlemine kui eraldi asetsevate lõõridega ahju kõrval.
Laas
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Laas »

Tere ja aitähh huvilistele!
Minu pottsepakogemused on küllaltki algelised, olen lihtsalt iga töö peale hakkaja. Mõningase mõtlemise peale saaksin vast pleku valmis. Kosrstna ladusin puhasvuugis ise, alati saaks paremini.
Maja planeering avatud köögilaega, teisel korrusel seinad puuduvad.
Põhiplaan.jpg
Põhiplaan.jpg (146.42 KiB) Vaadatud 2783 korda
Sellest tulenevalt peaks magamistoas olev nurk (20-25cm) olema võimalikult soe. Ka kardan, et soome ahi ei mahu laiusega- vundament 89cm miinus põrandalaagi otsad peal. Puidust lae kõrgus 235cm. Muidugi ei tunne mina kõiki võimalikke ahjutüüpe...
Klaasiga ahjuuks ostetud 270x335.
Tuli veel üks mõte: kolde tagant vasakult alla ja paremalt kolde peale ning tõusvaid rõhtlõõre üks või kaks ringi. Pean veel mõtlema selle teostatavuse üle (kohe pritsib lollusi kaelaotsast välja).
Vasta