Vetonit tulekindel segu

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
maurus
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Vetonit tulekindel segu

Lugemata postitus Postitas maurus »

Selline lugu, et vana (aga hea) plekkahju lühikesel (ca 20 cm) ,sleppel, on vist sleppe selle asja nimi, mis ahju ja korstnajala vahel on ja mille sees siiber on? pudenes kividevaheline savi või segu välja ja siiber hakkas sees logisema ja tuli välja. Nüüd tuleb remont ja kivide vahele kavas panna Vetonit tulekindel segu ja küsimus: kui kaua peab see segu seal slepes kivide vahel kuivama, enne kui ahju tuld võib teha? Aitäh ette. Niina
ahjupealne
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 14 korda

Re: Vetonit tulekindel segu

Lugemata postitus Postitas ahjupealne »

Tere.

Kõige õigem oleks kohale kutsuda mõni pottsepp, las tema teeb selle pisiremondi õigete materjalidega ning ta oskab ka kindlasti soovitada kütmise osas.

Andres
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 23 korda

Lugemata postitus Postitas stupiduser »

Vetonit Tulekindel Müürisegu on selleks väga vale materjal.
Tsiteerin: "Segu seob keemiliselt toatemperatuuril ja keraamiliselt u +700 C juures."
Slepes ei ole 700C kuskilt võtta (plekkahju puhul u 150C) ja segu ei kivistugi korralikult.

Kasutada võiks Vetonit Savisegu (Clay Mortar).

Teine asi on, et siibri peaks ilma seguta paigaldama. Mitte kivide vuugikohta vaid sooned kivisse jne. Pöördsiiber kaldega.
Kuna siiber paisub ja kahaneb palju kiiremini ja natukene rohkem kui ümbritsev kivi siis loksutatakse see segu seal üsna kiiresti katki.

Arvan ma...
Algaja hobipottsepp
hobipottsepp@hot.ee 5043316
maurus
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Suur tänu teile, noored mehed, et vanamemme nõustasite! Eriti suur aitäh aga Stupile, nüüd siis teame, mis sinna kivide vahele käib.Aga kahjuks oli taat juba jõudnud kotitäie seda Vetonit tulekindlat osta, eks see jääb siis ootama seda aega, kui Sa, Stupi, tuled meile uut ahju laduma, eks ju? :D Ja meil siin maakohas polnud Vetonit savisegu võtta, poes oli ainult Uninaksi ahjusegu, see vast peaks kah sobima? Ja töömehe (paberitega korstnapühkija, kes laob ka korstnaid, mul omalgi tema laotud kena ja hea korsten katusel püsti! ) sain homseks ka,muidu hakkab toas külmaks kiskuma, ainult köögist pliidiga tervet maja soojaks kütta on natuke tülikas.Niina Koselt
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru

maurus kirjutas:Aga kahjuks oli taat juba jõudnud kotitäie seda Vetonit tulekindlat osta, eks see jääb siis ootama seda aega, kui Sa, Stupi, tuled meile uut ahju laduma, eks ju? :D Ja meil siin maakohas polnud Vetonit savisegu võtta, poes oli ainult Uninaksi ahjusegu, see vast peaks kah sobima? Ja töömehe (paberitega korstnapühkija, kes laob ka korstnaid, mul omalgi tema laotud kena ja hea korsten katusel püsti! ) sain homseks ka,muidu hakkab toas külmaks kiskuma, ainult köögist pliidiga tervet maja soojaks kütta on natuke tülikas.Niina Koselt
Loomulikult kõlbab ka Uninaksi oma.

Kõige lihtsam oleks kui sellise pisiremondi jaoks meistrimees oleks oma materjali kaasa võtnud.

Selle Vetoniti tulekindla seguga on selline lugu, et ega see igavesti säili.
Taat peaks nüüd prilli ninale sättima ja vaatama väikest kirja "parim enne".
See kuupäev ei ole mitte mägede taga kuna Vetoniti kirjade asemel on pakil juba pikemat aega Maxiti kirjad...
Ehk õnnestub mõne pottsepaga kaupa teha.
Algaja hobipottsepp
maurus
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

No Maurus peaks nüüd küll käsi plaksutama ja laulma, " maurus rahul, nii rahul", nagu ta ikke ütleb :D Korstnapühkijast pottsepp tuligi, kaks kätt taskus, vaatas asja teraselt üle, raputas veidike Ahjusegu pange, sortsas veidi vett (ikke silma järgi), mõlas veidike käega ja edasi ma ei vaadanud, sest lihtsalt ei mahtunud me kahekesi sinna ahju taha prakku! Tiba aja pärast pesi käed, märkides, et valmis see töö. Ühtki tööriista ta ei kasutanud, kõik minu valmispandud kellud ja pahtliabidad jäidki puhtaks ja puutumta ja enne kui ma jõudsin midagi iitsatada, istus mootorratta selga ja läinud ta oli. Enne jõudis õelda, et hakka homme kütma. Seesugune stoori siis.Nüüd siis terve slepe ja siiber paksult saviseguga koos, üks pragu kah sees, jääb ainult loota, et ehk ülehomme, mitte homme, kui kütta proovime ja siibrit avada üritame, kogu see kupatus koos siibriga pihku ei jää! Aga noh,mis siin ikka nuriseda, raha ei võtt, küsis purgi õunamoosi, teab et ma moosikeetja memm olen :D Jääb ainult loota, et ehk kestab talve ära, siis teeb Stupi meile uue ahju, eks ju? See oleks siis meie elu esimene täitsa uus ja oma ahi. Ja kuis sa saaksidki ära öelda, me ju mõlemad harjukad ja ei elagi eriti kaugel. Ja mis oleks toredam, kui teha vanasse, väärikasse ( ea poolest, ma mõtlen, maja saab 3 aasta pärast 100 aastaseks) majja üks ilus punane tellisahi. Ja seda sa oskad! Kui ma olin ühel ööl seda sinu ahju-saagat kella kaheni lugenud ja hommikul taadile refereerinud ja pilte näidanud, ütles mu taat väga resoluutselt: see on see mees, kes meile uue ahju teeb! Vot nii, aga see on juba teine teema ja sellest räägin ma Stupiga juba privas ja siis, kui mu rahapuu saaki andma hakkab :P Seniks aga hoidke mulle pöialt, et ma ülehomme siibrit jälle peos ei hoiaks ! Niina
maurus
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Noh, siiber funkab ja maurus kütab, ise nii rahul, nii rahul ;) Aga õelge, targad mehed, kas vanale plekkahju sisule uut ümbrist, nt. tellistest, ei saa teha? Kui küsimus väga rumal, naerge, aga mitte liiga valjult, no et mina ei kuuleks!
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru

Ikka saab.

Mis seal põhimõttelist vahet, kas plekkvooder või kivivooder?

Ainult,et ahi jääb suht leigeks.

Vaevalt, et see Su maja edaspidi ära kütaks.

Seega soovitaks kas vana plekkahjuga rahul olla või päris uus lasta ehitada.

PS peale plekkkesta eemaldamist kaob Sul tõenäoliselt igasugune tahtmine seda ahju edasi tuunida
Algaja hobipottsepp
raga
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas raga »

eeeh, tee uus pleku ja vingest kivist kest ümber, vahel siis vähemalt 5 cm õhku. Restid üleval. Tollele võib piitsa anda ja ilus ka.
Vasta