Mitu kollet samasse lõõri!
Mitu kollet samasse lõõri!
Lugemata postitus Postitas peebuste »
On nagu kusagilt kõrva jäänud, et mitut kollet samasse lõõri juhtida mingil juhul ei tohi? St igale koldele oma "toru". Minu mitte-pottsepa-pisike-mõistus ütleb, et niiviisi võib ju suits teisest (külmast) koldest tuppa ronida ja naabrimehe ämma sootuks teise ilma saata!
Kuidas sellega nüüd siis täpsemalt on?
- Robi 1
- Ehituspenskar
- On tänanud: 190 korda
- On tänatud: 220 korda
Re: Mitu kollet samasse lõõri!
Lugemata postitus Postitas Robi 1 »
Mul läheb vanas majas 5 küttekollet samasse lõõri ja rohkem lõõre polegi. Asi toimib ja korsten on pidevalt soe. Pigem ei poolda seda, et igal ahjukesel on oma väike lõõr ja alati külm, enne kütmist. Korraga ma nagunii neid ahjusid ja pliitat ei küta.Suits ei vii ka ämma teise ilma, sest igal koldel oma siiber ja tõmme ikka korstnast välja.
Avalikult ei soovita keegi teha nii nagu vanasti koguaeg on tehtud, aga ise võin õelda, et elad kindlasti ämmaga koos veel kaua, kaua!
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 39 korda
Lugemata postitus Postitas Andresto »
Ja minu maamajapidamises on ühte, kahekivi lõõrilisse ühendatud kolm küttekeha - ahi ja kaks pliiti.
Nii on see olnud, oi mis aegadest ja jääb vähemalt seniks, kuniks korstnal eluiga.
Muidugi, kõigil küttekehadel omad siibrid. Andres
- Robi 1
- Ehituspenskar
Üldiselt on nii, et päris samal kõrgusel ei tasuks slepesid kokku viia korstnasse, ikka umbes 70 cm kõrguste vahe jätta.Ja lõõr peaks ka ikka veidike suurem olema, vähemalt alt ja pealt võib kokku minna, siis tõmme aina paraneb.
Mul on omal küll nii veidralt tehtud, et samast kõrgusest läheb ahi, pliita ja õhulõõr samasse korstnasse ja pole 15 aasta jooksul märgand mingit probleemi.Ahi ja pliita toimivad korraga ja ka üleval võib paar ahju taha pana korraga ja toimib.Korstent pühin muidugi tihemini.
- rokikas
- Ehituspenskar
- On tänanud: 227 korda
- On tänatud: 231 korda
Lugemata postitus Postitas rokikas »
ehitusremont@gmail.com
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 61 korda
- On tänatud: 117 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
See kõneleb amatöörlusest ja et inimesed enne tööde teostamist ei suvatse elementaarseidki "rusika"-reegleid enesele selgeks teha. Ja seda isegi sellises vallas, mis seotud tõsiste ohtudega.
On palju isehakanudteadlasi, kes laiadele hulkadele oma imeteadusi levitavad. Nii kaupluste nuka taga õllepläskut

Jah muidugi, ka valesti ehitatud süsteemid enamasti toimivad. Nii-võrd, kui-võrd. Tõsised problemid või ka õnnetused juhtuvad tavaliselt mitme ebasoodsa asjaolu kokku langemisel.
- Robi 1
- Ehituspenskar
Ma pole isiklikult kordagi kuulnud, et kellegil oleks korsten üle kuumenend selle tagajärjel, et mitu ahju läheb samase lõõri ( kui see asi muidu korras on), küll, aga näiteks Soome uudistes ja lehtedes on väga palju räägitud, et just tänapäevased moodulkorstnad tekitavad palju tulekahjusid ja on väga ohtlikud.Tuleks rääkida ikka asjast, mitte mingit üldistavat mula pilduda.
-
- Uus kasutaja
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 1 korda
Lugemata postitus Postitas PaulP »
Ühte korstnalõõri võib ühendada kuni kaks samaliigilist küttekollet, mis asuvad samal korrusel. Sellisel juhul peab mõlemale küttekoldele olema paigaldatud siiber. Saunakerisel on alati iseseisev lõõr. Samaliigilised: näiteks puupliit ja ahi, aga metallist kanimasüdamikud on juba teist liiki.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 57 korda
- On tänatud: 41 korda
Lugemata postitus Postitas rein113 »
Sauna kerist ei tohi jah ühendada, sel lihtsal põhjusel, et ükski tootja ei ole suutnud teha sellist serttifitseeritud kerist, mille põlemisgaaside max temp ei oleks üle 350 kraadi. Madalaim, mida mina olen leidnud, oli vist Misa, kes kasutusjuhendis pakkus ikkagi suuremat numbrit, oli vist 450.
Reeglites kahtlejatele lisaksin lahtimõtestamiseks ühe päästeametis projekte kooskõlastava ametniku lihtsa lause: tuleohutusnõuded on kirjutatud inimeste verega.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 398 korda
- On tänatud: 194 korda
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Usun, et keegi eksamil seadustega vaidlema ei hakka, aga tegelikus töös tuleb ju täita seadust.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
- Robi 1
- Ehituspenskar
Lisan veel hiljem siia, et kuna seoses tööga liigun palju ringi erinevatel objektidel, siis ka näinud igasugust ja tihtilugu pööranud omaniku tähelepanu ohtlikule slepele vöi korstnale, soovitades see vahetada. Enamus inimesi pole muidugi kuigi tänulikud sellise info eest, mis neile tööd juurde toob ja on isegi öeldud, et kas ma tulin katust vöi korstnaid vaatama. Mis tunne, aga on teha uut katust kui maja vöib järgmine päev maha pöleda ja ma poleks midagi mainind. Maja on ikka tervik ja köik peab korras olema kui seda kasutatakse.
Lugemata postitus Postitas pukspriit »
siis lugedes siin vastava probleemiga kokkupuutuvate meeste/naiste arvamusi, on mul ikka 2 küsimust, millele tahaks täpseid ja seadusandlusele viitavaid vastuseid:
1. Milline seaduspaber reguleerib küttekehade/ lõõride omavahelist suhet (viide palun dokumendile),mina ei suutnud seda netist leida ja palun mitte standardit, sest seda tuleb osta, aga selline oluline teave peaks kõikidele avalik ja tasuta teda olema.
2. Kas on kellelgi kogemusi hübriidmoodulkorstana ehitamisel, kus alumine osa oleks Isokern ja ülemine osa metallist, kuna saunakerised annavad tihtipeale rohkem välja kui 600 kraadi, mis on metallkorstende piir ja samas ei saa üleni kivikorstent teha sest liiga raske on ja alustalad ei pea vastu.
-
- pole kodus
- On tänatud: 4 korda
Lugemata postitus Postitas hulgus »
1964 "ekspluatatsiooni antud" eramaja. Korsten ühe lõõriga, aga see eest mehine, annab korstnaharja leida, et pühkida. esimesel korrusel ahi ja pliit samalt kõrguselt (vahe maks 10cm) sisse juhitud, mõlemad otse korstna kõrvalt. Pliidi sisendi kõrvalt veel vent rest (alati avatud asendis). Teiselt korruselt oli originaalis samas korstnas pliit+ahi kombinatsioon, (nüüdseks saanud sest korralik ahi), lisaks muidugi jälle vent. rest.
Ja et kompott täielik oleks, siis leidsime veel põranda alt 150mm keraamilise toru, mis toimetas lampkasti tuulutusena ja kuskile sinna korstna alla ta kulges... sisenevat ava ei leidnud ja toru sai lõppeks liiva sai täis aetud.
Ei kaeba, tõmme on iga ilmaga mehine, sh. ka esimesel sügisesel kütmisel, suitsu sisse ei aja, ka mitte vent restidest. Pigi ei tähelda, korstnapits on terve. Ja kui talvel pidevalt kütta, on teisel korrusel korsten käega katsudes meeldivalt soe.
- Robi 1
- Ehituspenskar
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 57 korda
- On tänatud: 41 korda
Lugemata postitus Postitas rein113 »