Üks 3-faasiline vs kolm 1-faasilist ühendust

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
elektrivõhik
külaline

Üks 3-faasiline vs kolm 1-faasilist ühendust

Lugemata postitus Postitas elektrivõhik »

Tere,

Tahaks targemate käest igaks-juhuks üle küsida. Teatavasti kannatab 2.5 mm2 ristlõikepindalaga vaskjuhe 16 A voolutugevust. Kui mul on nelja soonega kaabel 3-faasilise ühenduse jaoks (4x2.5), kas ma tohin sellest kolm 1-faasilist ühendust tekitada, s.t. faas 1 ja null, faas 2 ja null, faas 3 ja null, võimalusega kasutada igaühte neist max 16 A voolutugevuse jaoks? Kas nulljuhe ei saa üle koormatud?
jan
-
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 15 korda

Re: Üks 3-faasiline vs kolm 1-faasilist ühendust

Lugemata postitus Postitas jan »

Saab küll ülekoormatud ning selline tegevus on väär.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

elektrivõhik kirjutas:Tere,

Tahaks targemate käest igaks-juhuks üle küsida. Teatavasti kannatab 2.5 mm2 ristlõikepindalaga vaskjuhe 16 A voolutugevust. Kui mul on nelja soonega kaabel 3-faasilise ühenduse jaoks (4x2.5), kas ma tohin sellest kolm 1-faasilist ühendust tekitada, s.t. faas 1 ja null, faas 2 ja null, faas 3 ja null, võimalusega kasutada igaühte neist max 16 A voolutugevuse jaoks? Kas nulljuhe ei saa üle koormatud?
4-juhtmelist kaablit kasutates pole ju vahet, kas kasutada 3-faasilist tarbijat või kolme ühefaasilist tarbijat; teatavasti 1-f korral S=UI, e. nt. kui peakaitse 3x16A, siis max.
faasikoormus S=230*16=3,68kW, kolme faasi korral 3*3,68=11,04 kW, cosphii jätame antud juhul arvestamata.
Kui tarbida aga 3-faasi korraga (3-faasiline tarbija), siis S=UI*ruutjuur3; S=400*16*ruutjuur3=11,086kW. Näivvõimsus (teoreetiline max. võimsus) jääb samaks.
O-i e. neutraali (tänapäevases kõnepruugis) pole kuidagi võimalik seega üle koormata -
vt eelnevat.
jan
-
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas jan »

Mina lugesin teemaalgataja sõnumist välja selle, et ta soovib kasutada antud kaablit ühefaasilises süsteemis ehk kõiki kolme juhti läbib sama faas ning iga juhi ees on eraldi 16A kaitse. Ehk siis neutraal saab halvimal juhul 48A koormust. Kui sain valesti aru ning ta plaanis seda ikkagi kasutada kolmefaasilises süsteemis ja teises otsas lihtsalt ühefaasilisi tarbjaid, siis loomulikult neutraali üle koormata ei saa ning antud tegevuses pole midagi vale.
elektrivõhik
külaline

Ma pidasin silmas olukorda, kus mul oleks 3 eraldi tarbijat. Ühte tarbijasse (max 16 A) läks faas 1 ja neutraal. Teise (samuti max 16 A) läheks faas 2 ja see sama neutraal. Kolmandasse (samuti max 16 A) faas 3 ja see sama neutraal. Faasidega poleks probleem, sest igaühel oleks eraldi faas, aga kuna neutraal oleks ühine, siis hakkasin kahtlema.
elektrivõhik
külaline

Ma hakkasin praegu mõtlema, et sellel kaablil, mis majja tuleb, on ju samuti neutraal sama jäme nagu faaside juhtmedki. Ega see 3x paksem pole. Tegelikult oleks võinud juba sellest järeldada, et neutraaliga ei teki probleeme.

Tänud kõigile vastajatele!
Vasta