Tere,
pinnaks puhas liiv (8m siis savi). Vundament (lint) ilma hüdrota, kuna teooriad: vundament ei vaja soojustamist vaid maja, said ülekaalukaks. Nagu ikka, tulevad head mõtted vahest hiljem ja vundamendi betoonist plaat sai siis vahetatud puidust laakidega e. tuulduva vundamendi vastu. Selge on see, et puit oleks tahtnud korralikku hüdrot aga nüüd peab kuidagi teisiti läbi ajama.
1. Kas ma peaksin vundamendi siseküljele kleepima/kinnitama mingi peno või muu spets plaadi, millega ära hoida põrandaaluse e. vundamendi sisekülje härmatise teket talvel?
2. Kuna tegemist puhta liivaga, mille veeimavus on teada, siis kuidas ma peaksin käituma puuduva vundamendi trenaažiga? Mõistlik on vihmavee rennist tulev vesi juhtida loomulikult majast eemale. Kas peaksin kevadisteks suurvete tarvis, kui maa külmunud ja vee äravool sõltuv, paigaldama ümber maja mingi äravoolu, et vesi ei hakkaks liigselt vundamendi alla jooksma? Variante on ilmselt mitu.
3. Vundamendi täide on sama liiv mis kohal oli, st. mereliiv. Kas liiva terasuurus määrab vee ronivuse ja kui jah siis millist liiva ja palju ma peaksin mereliivale peale panema, et niiskus ei suudaks pinnale ronida?
4. Küsimusi oleks ka vundamendi õhutamise kohta. Asjatundjad kindlasti soovitavad minna tuule suundi ja tugevusi mõõtma seejärel inseneri juurde pöörduda, kes arvutab augu suurused, kõrgused, vahed jne välja. Iga detailiga võiks inseneride poole pöörduda kui raha oleks:) Vundamendi mõõtmed on ~8x10m ja kõrgus maapinnalt erinev, kuna pind on kaldus. Üritasin jätta augu tsentri maast 30cm kõrgusele, samas on augud ühel joonel. Vundamendis on 10m külgedel 2 ava, mis on läbivad kogu vundamendi osas (ka sisemine vundamendi sein, kandva seina osa) Augud on jagatud, st. ei ole keskel ei ole nurgas vaid 10m on jagatud kolmeks osaks ja augud on võrdselt. Kui kellegil kogemusi, võiks arvamust avaldada. Vanaisa ehitas endale maja, kui ka oli minu lapsepõlvekodu ehituse tähtsaim liige. Minu majal oli küll igas küljes 2 ava, samas ei tea ma, kas oli mingi vahevöö, mis takistas õhu liikumist või mille järgi üldse need augud tehtud olid. Igaljuhul minul on tunne, et peaksin 8m külgedele ka 2 auku juurde tegema. Põhiline peaks ju olema tuuletõmbuse teke, ei tahaks katsemeetodiga tuuletõmmet hoopis ära rikkuda:)
5. Arvestades eelnevat milline oleks parim lahendus lindile hüdro? Kuumutada niiskustõke vundamendi lindile?
Ise sean sammud raamatukokku, ehk leiab sealt miskit huvitavat infot:)
Tänud! Kaido
Niiskus
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed