Passiivmaja

log
külaline

Passiivmaja

Lugemata postitus Postitas log »

Otsin projekteerijat nn passiivmajale.
Sisepind 100m2 ja auto varjualune. 1 kordne, puitkarkass.
Plaanin selle järgi ehitada.
1. vundament
2. elekter, küte-ventilatsioon, kanallisatsioon
loghome1@hot.ee
log
külaline

Re: Passiivmaja

Projekti tarvis on olemas internetist tavamajade ruumilahendused ja vaated, kuid tänu suuremale seinapaksusele ei anna neid projekte kasutada.
OJV
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas OJV »

Lihtsalt küsin: mis paneb otsustama et kodu just passiivmaja peab olema? Võiks ju lihtsamalt, odavamalt ja sama ökonoomse maja ehitada.
Omanikujärelevalve; Energiatõhusus
http://kalle.virkus.com
Kalle Virkus, 5512424
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 104 korda

Lugemata postitus Postitas keemik »

Tere!

Kuidas saab odavamalt ja muude võimalustega sama ökonoomset maja, kui on seda passiivmaja? Passiivmaja energiatarve on umbes 15 W/m2 ning ehitusmaksumus umbes 10% kõrgem, kui tavaline maja. Samas, võit küttekuludelt terve maja ekspluatsiooni korral tunduvalt, isegi vast kordi suurem, kui algne investeering. Unustada võid ka keeruka küttesüsteemi rajamise. See siis on jutt, mis mulle kui võhikule on meelde jäänud.

Passiivmaja projekteerimine on ikkagi vähekene keerulisem, kui seda on olemasolevale tavalise maja projektile 20 cm villa lisamine. Arvesse tuleb võtta päikeseliikumine aastaringselt, geomeetrilised külmasillad jms. Seega, pöördu näiteks TÜ Energiatõhusa ehituse tuumiklabori poole (http://www.tuit.ut.ee/171992) või näiteks Rene Valner tegeleb ka sellega. Uuri ka Jõelähtmel äsja valminud passiivmaja kohta või siis Kasekese lasteaed Valgas.

Kui arvestada energiahindade pidevat tõusu, on ju täiesti loogiline, et ehitada maja, mis energiat tarbib minimaalselt, tagab hea sisekliima ning on kõrge väärtusega.

See on minu kui reaalteaduste esindaja arvamus.

Parimat!
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Ilus jutt, Keemik,et passiivmaja ehitus läheb ca 10% (minu arvates ?) kallimaks, aga keegi pole kirjutanud sellest, mille arvelt läheb kallimaks. Kas see 10% sisladab kogu komplekti ehk projekteerimine, materjalid ja ehitus? Kui jah, siis natuke kahtlen selles numbris.
keemik kirjutas:Passiivmaja projekteerimine on ikkagi vähekene keerulisem, kui seda on olemasolevale tavalise maja projektile 20 cm villa lisamine. Arvesse tuleb võtta päikeseliikumine aastaringselt, geomeetrilised külmasillad jms. Seega, pöördu näiteks TÜ Energiatõhusa ehituse tuumiklabori poole (http://www.tuit.ut.ee/171992)
Kas on võimalik välja tuua näiteks praeguste normide järgi ca 150m2 pinnaga ehitatava maja projekti ja samasuure passiivmaja projekti hind? Lugedes tsiteeringut, siis, kas tõesti läheb projekteerimine, no ütleme hüpoteetilise €5000.- asemel €5500.- maksma? Kahtlen!
Materjalide kogustest, erimaterjalidest ja hindadest ma ei räägigi, need lähevad nagunii kallimaks, aga kas arvate, et ehitaja tõesti kavatseb tüüpilise maja ehituse mahtu arvestades valmis tegema passiivmaja ainult 10% kallima hinnaga kui selleks tööks kulub rohkem tööaega kui 10% + erilahendused.
Kiikan korraks enda mätta otsast- igatsugu erinevate (siseviimistluses) dekoratiivtehnikate, eest küsin alati tellijatelt rohkem raha, sest selle tegemine võtab rohkem aega.
Samuti parimat!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
fanatic
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 30 korda
On tänatud: 44 korda

Lugemata postitus Postitas fanatic »

OJV kirjutas:Lihtsalt küsin: mis paneb otsustama et kodu just passiivmaja peab olema? Võiks ju lihtsamalt, odavamalt ja sama ökonoomse maja ehitada.
See oleks väärt nõu kõigile, kuidas ehitada odavamalt ja lihtsamalt nn passiivmaja?
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Tere!

Minu teada materjalid küll kallimad ei tohiks olla, lihtsalt villa ja vahtplasti läheb rohkem. Samuti, mina ei saa aru, kuidas see keerukam on? Kas 20 cm villa enam pööningule puhuda on midagi, mis võtab ehitajal juba juhtme kokku? Kallim on ventilatsioonisüsteem, kuna sul on vaja väga head soojatagastust. Kallimad on aknad- uksed. Samas, kui palju läheb maksma maasoojuspumba rajamine koos põrandaküttega? Minu teada 15 W/m2 kohta ongi paika pandud selliselt, et see võimaldab loobuda küttesüsteemi ehitusest, samas, nullenergiamaja läheks juba liiga kallis ja majanduslikult ei tasuks ära.

Ja ehitajatele. Kui ei suuda ehitada nii, et maja oleks õhutihe, siis mine kooli ja harjuta ja õpi. Kui mina hakkaks ehitama, siis valin ikka sellise mehe-naise, kes saab asjaga hakkama. Pelaegi, soovitan valida firma, mis oleks spetsialiseerunud just passiivmajadele, selliseid meil peaks juba olema.

Pealegi projekt moodustab ehitushinnast ikka häbiväärselt väikse summa. Kui juba selle arvelt üritada 500 eurot näiteks kokku hoida, pole mõtet üldse ehitama hakata.

Kõik, kes praegu mu tutvusringkonnas elavad tavamajades, maksavad vähemalt ühe oma kuupalga aastas lihtsalt kütteks. Säästupotentsiaali nagu oleks!

Nii et uurige ja puurige ja üritage ikka targemad olla kui teie ehitaja. Väiksem tõenäosus petta saada. See on oma kogemus, ainus kord kui teenuse tellisin, üritati materjalidega petta. Sain jaole ja raha tagasi.

See 10% ära mainitud mitmetes kohtades, kas Eestis rajatud passiivmajade juures (otsi infot Jõelähtme passiivmaja kohta!). Üldine reegel pidi olema, et mida suurem hoone, seda vähem kallim tuleb.

Parimat kõigile!
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Seoses Keemiku ja paljude teiste ilusat juttu 10%-st lisakulust lugedes hakkan alati kahtlustama mingit ülemaailmset vandenõud meie väikese kodumaa eramajade tellijate suhtes. Kui ma ei eksi, siis nende passiivmajadega hakati tegelema juba kusagil 1996 aasta paiku, meie viimane ehitusbuum jäi sinna 2005-st alates, siis mille kuradi pärast ei propageeritud neid AINULT 10% kallimaks minevaid maju ja nii ökonoomseid küttevajaduse osas, vaid südamerahus projekteeriti, ehitati ikka, kas Hispaaniasse või ka teadlikumate tellijate puhul meie kliimasse sobivaid maju. Siit tekib küsimus, et kellega olid projekteerijatel, kes hetkel suure suuga pasundavad passivmajadest, 5 aastat tagasi kokkulepped ja palju neile maksti selle eest- kas Vene gaasitootjatega, Eesti Energiaga, gaasikatelde tootjatega, igasuguste soojuspumpade tootjatega (et ostetaks võimsamaid), pankadega või miks sellest alles viimasel paaril aastal on hakatud valjust kõnelema. Igasugune innovatiivne ja suurt kokkuhoidu lubav/soodustav asi võetakse tavaliselt inimeste poolt kohe omaks/kasutusele.
Kas kusagil on mõni arvutus tabelina, kus oleks konkreetselt välja toodud tavalise ja passiivmaja ehitushinnad materjalide ja tööde maksumus koos 30 aastase perioodi prognoosiga küttekulude osas?
PS! Ei vaidlusta absoluutselt passiivmaja kasumlikkust tuleviku küttehindasid arvestades, aga see 10% kõlab kuidagi kahtlaselt. Praegu läheb 10% ehitus küll kallimaks, aga tulevadte küttekulu arvelt hoiate kokku mingid ulmelised x%-i. See, et mõned targemad ehitavad juba praegu hästi soojapidavaid maju on tore ja kilkavad rõõmust oma küttearveid vaadates.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
log
külaline

Tänan vastamast.
Vahest ei ole ma terminites täpne. Mõte on ikkaehitada väga hästi soojapidav maja, korralikku küttesüsteemigaa8( kas maasoojus) või siis soojusvahetiga ventilatsioon.
Igaljuhul ka kaminahi sisse romantikaks ja kütteks veel lisaks. Kogu mõte, et penskarina vähem raha välja läheks.
Hetkel 80m2 Maja energiatarve 240 kw /m2.
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Tere!

Vabandan, kui oma eelmistes postitustes olen natukene liialt vaidlema kippunud. Lihtsalt, minu erialal on kõik tegevused hoolikalt läbi kaalutletud, efektiivsus (ka energia) üritatakse ajada võimalikult kõrgeks, sest sellest sõltub oluliselt kulukus. Urmasr: ma ei tea tõesti, mis buumiajal inimestel mõttes oli. Sest see, mis toimus, oli ju ogarus kuubis. Aga ma usun, et inimesi just hirmutabki see, et alguses tuleb rohkem ise uurida, mõelda ning teha ka suurm kulutus. Aga lugedes seda foorumit, jääb silma, et palju inimesed ülds ehitavad ilma projektita ja üritavad iga senti hoida. Et saaks hiljem suurema diagonaaliga teleri osta. Aga kui inimene tahab ikkagi majja ehitada ka kaminahju, pole ehk mõtet pasiivmaja taga ajada.

Üks võimalus, mida ise näen, oleks kaminahi ehitada nii, et see toodaks ka sooja vett (veesärgiga südamik, või pelleti kamin). Sooja veega saaks pasiivmaja korral soojendada ka sissepuhutavat õhku. Ja soojale pesuveel saab samuti paigaldada soojusvaheti, mis soojendab sissetulevat külma puhast vett. Ise mõtlen samuti ehk kunagi linnast maale minna ja ehitada maja, mille ehitamine ehk maksab natuekene rohkem, aga püsikulud on madalad ja kus on hea elada.

Soojusvahetiga ventilatsioon peab sul olema. Sest ventilatsioon peab toimina ja soojusvaheti tagab selle, et külma õhku sisse ei puhuks.

Kainet meelt ja teaduslikku, mitte mütoloogilist maailmavaadet.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

keemik kirjutas: Aga kui inimene tahab ikkagi majja ehitada ka kaminahju, pole ehk mõtet pasiivmaja taga ajada.
Põhjamaades on kaminahjul küll väga oluline osa pasiivmajas.
log
külaline

Vat mul on küll tunne, et takerdutakse terminites......ja eemaldutakse asja sisust. Ökonoomsest elamiskõlbmatust majast, selle ehiyamisest ja projekteerimisest. Näiteks küsiti mult...kas kavatsed eitada põhust maja????? Mu suu jäi ammuli....no miks mitte kui see mõte mul peaks olema, sest kandekonstruktsioonid on ju nii ehk nii puidust.
Romantikast ( ahjust ) ei loobuks ma ka kuidagi.
Ma võin linnas selle soojuse isegi linna katlamajast osta kui vaid maja soojuskaod oleksid minimaalsed. Loomulikult ei soovi ma penoplastist kastis kükitada ja porgandit järada ning surma oodata( kõige odavam variant).
Sain ka meilile palju tagasisidet ja ten plaane.
Igaljuhul on energia teema aktuaalne ja selle säästmine aktuaalne.
Eelpool mainisin , et praegu kulutame perega 240 KW / m2 aastas. puiduküttega ja elektriboileriga.
Ebaühtlane temperatuur takistab aga toataimede kasvu.
Majas 10 cm palki ja 5 cm villa ning 2,6 cm kipsi ning välisvooder( 30.aastate te maja).
Kas 40cm villa on paras seina paksus
Külaline
külaline

Külaline
külaline

Kui vaja ehitada energiatõhusat maja, ei pea see tingimata pasiivne olema. Paljusid olulisi nõudeid seostatakse justnimelt pasiivmajaga aga keegi ei keela kasutada neid lihtsalt mõistliku maja ehitamisel. Need on: külmasildade vältimine, õhupidavus, soojatagastusega ventilatsioon. Hullumeelset poole meetri paksust iolatsiooni ei ole vaja - see võib tekitada tõsiseid probleeme ja on ka keerulisem ehitada (vahekihid sisemise õhutsirkulatsiooni vältimiseks, niiskuse välja kuivamise aeglus ja veel üht-teist).
Passiivmaja suurimaks puuduseks siinses kliimas pean seda et kui soojus peaks tulema peaasjalikult elutegevusest endast ja veidi ka elektrist, siis kogu süsteem tuleb ikkagi dimensioneerida selleks juhtumiks kui kedagi kodus pole, kodumasinad soojust ei eralda aga väljas on nädal aega järjest -25 ja -30 vahel. Pealegi on pasiivmaja väga tundlik ekspluatatsioonivigade suhtes ja vajab oma eeliste maksma panekuks ülitäpset automaatikat.
Ja veel - passiivmaja projekteerimist tuleb alustada detailplaneeringust.
Täiesti võimalik on ehitada energiasäästlik maja soojatarbega 40 kWh/m² aastas ja energiatarbe kategooriaga "A" nagu pasiivmajagi.
OJV
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas OJV »

Eelmine postitus oli minu sulest.
Omanikujärelevalve; Energiatõhusus
http://kalle.virkus.com
Kalle Virkus, 5512424
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Palju huvitavaid arvamasi, ka selles teises viidatud teemas. Ja arvata on, et igal arvamisel, kas poolt või vastu, ka oma tõetera sees.

"Vat mul on küll tunne, et takerdutakse terminites......ja eemaldutakse asja sisust. Ökonoomsest elamiskõlbmatust majast, selle ehiyamisest ja projekteerimisest. Näiteks küsiti mult...kas kavatsed eitada põhust maja????? Mu suu jäi ammuli....no miks mitte kui see mõte mul peaks olema, sest kandekonstruktsioonid on ju nii ehk nii puidust."

Huvitav, ma just plaanin suvel hakata väikest onni maale lõõgastumiseks põhust püsti panema. Kui vaid saaks Väike-Maarja kandis mõnelt talunikult ka põhupakid kätte ja saviaugu suudaks tuvastada.

Edu kõigile ja olgem avatud uuele ja huvitavale.

Erik
Vasta