Kuidas ühendada signalisatsiooniandurite juhet klemmi alla

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Kuidas ühendada signalisatsiooniandurite juhet klemmi alla

Lugemata postitus Postitas vtl »

Paljud valvesignalisatsiooni andurite ühendusskeemid nõuavad liinilõputakisti (EOL) kasutamist. See tähendab omakorda seda, et mõne kruviklemmi alla tuleks korraga keerata nii takisti (mis on teatavasti plankväljaviiguga) kui 0.22mm2 kiudjuhe.

Pilt

Head installeerimistavad ütlevad, et erineva läbimõõduga ja/või erineva kiulisusega juhtmeid ühe kruviklemmi alla ei panda, seega ei saaks nagu ilma abivahenditeta ülalkirjeldatud ühendust teha.

Paar tuttavat automaatikainimest ütlesid, et milles probleem, natuke sättimist ja ei tule ta kusagile. Ja kui ei taha kinni jääda, siis koori juhe pisut pikemalt puhtaks ja kruti ümber takisti jala.
Kuigi see lahendus enamusel juhul toimib, tundub see minu jaoks pisut barbaarne. Pealegi on vaja iga ühenduse kvaliteeti üle kontrollida, kas juhe ikka jäi kinni või mitte. Kusagil lae all redeli otsas kõõludes ei saa neid otsasid nii mugavalt sättida ka, nagu hästivalgustatud töölaual.

"Noh, kui kinni ei jää, siis sa võid ju ka kokku tinutada", öeldi veel. Noh jah... seda võib teha hobi korras oma kodus, aga ma ei kujuta hästi ette, et suurte installatsioonide korral paigaldajad kolviga mööda laealuseid ronivad. Üks suvaline netist leitud pilt, mis kinnitab, et keegi tõepoolest on ka nii teinud.

Pilt

Kolmas võimalus on võtta peenike, 0.5mm2 hülss ja juhe ning takisti jalg sinna kokku pressida. Pean tunnistama, et minul ongi praegu niimoodi tehtud.

Aga ikkagi tahaks teada, kuidas profid tegutsevad. Siinkohal ei pea silmas suvalisi nurgataguseid firmasid, vaid korralikke paigaldajaid.

Ja siis veel küsimus, kuidas valvesüsteemide paigaldajad ühendavad üheainsa toiteklemmi alla kümmekond eri suundades laiali jooksvat anduri- või moodulijuhet? Kas kogu punt keeratakse kokku ja vägistatakse siis klemmi alla või kasutatakse mingit välist klemmiliistu? Võib ju ka juhtmed hülsi alla kokku panna, aga siis tuleb ühe otsa lahtivõtmiseks kogu punt lahti lõigata.

Väga primitiivne tundub see valvesüsteemide maailm mulle võrreldes näiteks arvutivõrgu pesade paigaldamisega või telefoniga, kus pressitavad ühendused on ammu standardiks saanud ja tööprotsess rutiinne ja kvaliteet kontrollitav.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Re: Kuidas ühendada signalisatsiooniandurite juhet klemmi alla

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Vast on nüüd olukord parem aga mõne aasta eest oli täpselt sama, et ümber taki jala. Osad kruttisid ka juhtmelt isolatsiooni nii pikalt maha, et sai juhtme kahekorra keera. Siis punuti ta sõrme vahel paksemaks ja oligi kõik. Teisalt on su mure mõistlik aga mina pole suutnud umbes 5 aasta jooksul 30 objekti puhul eelkirjeldet ühenduste puhul selliseid vigasid tuvastada, mille puhul on põhjuseks taki jala ja kaabli ühe kruvi alla kerimine. Ja neid takkide ühendusi on seal kokku vast tuhande kanti.
Kasutaja avatar
Elektric
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Elektric »

Tegelikkuses nii need asjad signalisatsiooni installi juures kahjuks käivadki. Postitan siia ühe pildi pudrust, mille on paigaldanud tuntud firma aktsepteeritud töötajad. Kõik töötab ja muretsemiseks keegi põhjust ei näe. Olen veel hullemaid pudrusid näinud ja see veel suhteliselt leebe variant aga pilte nendest ei leia hetkel üles.
Manused
Turvakeskus.JPG
Turvakeskus.JPG (483.11 KiB) Vaadatud 3197 korda
Elektritööd, elektriprojekteerimine
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Ise vastust kahjuks ei tea (ebakompetentne). Lisatud piltidelt tundub, et puudub süsteem (omavahel seotud objektide terviklik kogum; korrakindel ülesehitus). Tahaks loota, et päriselt see nii ei ole ja puudub lihtsalt teadlikus. Valvesignalisatsioon peaks vist
teoorias olema eriti töökindel süsteem (ka ülesehituselt).
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Tundub, et selles valdkonnas valitsevas korralageduses on suuresti süüdi ka valveseadmete tootjad. Erinevalt arvuti- ja telefonisüsteemidest ei ole tootja ette näinud sisenevate juhtmete krossi ja kokku hoidnud mõned klemmid. Sellest siis ka olukord, kus näiteks kümnekonna anduri toitejuhtmed tuleb mahutada kas ühe keskuse klemmi alla või kasutada välist klemmliistu, mille fikseerimiseks ei ole korpusel õiget kohta.
Sama lugu ülaltoodud pildil nähtavate rippmontaazil releemoodulitega. Jällegi on keskseadmel releed ja klemmid kokku hoitud ning galvaanilise eralduse ja/või mõningate lisafunktsioonide saamiseks on vaja neid klotse. Viimasedki tundub olevat selline pool-põlve otsas nikerdatud omalooming, sest isegi kinnituskruvi auku nendel moodulitel ei paista.
Heal juhul fikseeritakse need kahepoolse teibi ja/või termoliimiga.
Oma ülaltoodud küsimusele vastuseks tundub, et peenikesed, 0.5...0.75mm2 juhtmehülsid tunduvad parimad abimehed nimetatud pusa korrastamiseks, aga kogu install tuleb hoolikalt ette läbi mõelda ja korraga ära teha, sest lisada enam naljalt midagi ei saa.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Postitan infoks ka oma asjaarmastaja-installi, kommentaarid ja asjalik kriitika teretulnud.

Pilt

Pilt

Pilt
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kusjuures ma vaatan seda Elektric-u postitatud "pusa" ja pean nentima, et kui midagi on vaja ringi teha või niisama kaabelduses vigu otsida, siis on selles pudrus parem sobrada, kui minu tihedalt kokku pakitud installis, mida oleks targem ilmselt mitte rohkem puutuda.
puutööd
külaline

Lugemata postitus Postitas puutööd »

Tere, selline peabki „asjaarmastaja” install olema, kui midagi x aja pärast juhtub saad ise ka sotti, mis ja kus, (ametimees ajab puntra ka koju, kui ajab). Hea töö!
Huvitv on see, et paaril korral erineva klendi juures olen andureid saboteerinud, et rahulikult toimetada saaks ( klendi huvides loomulikult) ja asi vait? Mõlemal korral tuntud firma paig. ilma tamperita??

Max
Puutööd
puutööd
külaline

vtl kirjutas:Kusjuures ma vaatan seda Elektric-u postitatud "pusa" ja pean nentima, et kui midagi on vaja ringi teha või niisama kaabelduses vigu otsida, siis on selles pudrus parem sobrada, kui minu tihedalt kokku pakitud installis, mida oleks targem ilmselt mitte rohkem puutuda.
See, et ma endal tegin pundid eemal klemmiistu alla ja sealt edasi trükkplaati, ikka kartuses, et midagi hiljem putitada vaja, liini takid sai joodetud.

Max
Puutööd
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Üldiselt on see ilus pilt ka ajaliselt kulukam. Kui sul on päevas neid ühendusi ikka kümnete kaupa ja pooled on kuskil lae all, kuhu pääseb mingist nurgast tabureti otsast ja seal lae all on veel palav kah siis tahaks ikka üsna ruttu sealt minekut panna. See ümbertegemise teema on kah üsnagi arvestustvääriv tegur. Ise olen üritanud selliselt teha, et juhtmed jäävad pigem pikemad kui lühemad. Ja et nad oleks peale kinnikruvimist/vajutamist enamvähem ühepikkuse lõtkuga. Sel juhul on midagi ümber tehes/mooduleid lisades võimalik installi kohendada ja juhtmemajandust nihutada. Pärast saab nipukatega asja kompaktseks teha.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

puutööd kirjutas:See, et ma endal tegin pundid eemal klemmiistu alla ja sealt edasi trükkplaati, ikka kartuses, et midagi hiljem putitada vaja
On see klemmliist Sul fikseeritud või rippmontaazis?
Vahepeal mõlkus mõte tükist makettplaadist ja trükkplaadiklemmidest sellist custom klemmliistu või õigemini krossiplaati teha, aga kastis polnud eriti ruumi ja tegevus kiskus veidi absurdseks ka.
puutööd kirjutas:liini takid sai joodetud.
Ma ei saa aru, miks ei võiks liinilõputakid olla juba anduritesse integreeritud ja takistused tootjate vahel standardiseeritud.
Näiteks arvutivõrgunduses on kõik kaablid/pesad/pistikud/ühendusskeemid/juhtme läbimõõdud/sagedused/lainetakistused standardiseeritud ja ei pea midagi ise leiutama. Enamus pesasid on samuti kõik ühe tööriistaga monteeritavad ja need mis ei ole, lähevad niisama käevahel pressides kokku.
dumbuser kirjutas:Üldiselt on see ilus pilt ka ajaliselt kulukam. Kui sul on päevas neid ühendusi ikka kümnete kaupa ja pooled on kuskil lae all, kuhu pääseb mingist nurgast tabureti otsast ja seal lae all on veel palav kah siis tahaks ikka üsna ruttu sealt minekut panna.
Selleks on sidemaailmas ju ammu välja mõeldud pressliitmikud, mis on selles mõttes töökindlamad, et ühendus ei sõltu montööri näpuosavusest, vaid tagatakse tööriista konstruktsiooniga.
dumbuser kirjutas:See ümbertegemise teema on kah üsnagi arvestustvääriv tegur. Ise olen üritanud selliselt teha, et juhtmed jäävad pigem pikemad kui lühemad. Ja et nad oleks peale kinnikruvimist/vajutamist enamvähem ühepikkuse lõtkuga. Sel juhul on midagi ümber tehes/mooduleid lisades võimalik installi kohendada ja juhtmemajandust nihutada. Pärast saab nipukatega asja kompaktseks teha.
Eks ma ka mõtlesin ja mängisin läbi oma kolm korda, enne kui ma selle pusa nii kompaktseks surusin. Põhjuseid siis mitu - esiteks keskuse analoogtsoonid said täis (pildil oli paar juhet veel puudu), füüsiline ruum sai täis ning ülejäänud ühendused läksid väljapoole kasti adresseeritavate andurite näol. Teiseks lubab antud keskus suvaliselt füüsilisi ja loogilisi tsoone ümber mappida ja kolmandaks on väljapool kasti juhtmetele jäetud ca paarikümne sentimeetrised lõtkud, millest saab vajadusel juurde laenata, kui kastisisesed otsad peaksid mingi ümberkorralduse tõttu lühikeseks jääma.
Aga üldiselt olen ma Sinu argumentidega nõus.
puutööd
külaline

Kuna ma üle 12v ei puudu, siis oli eesmärk install teha nii, et hiljem oleks arusaadav, kus või mis ja, et asjad oleks lihtsalt kontrollitavad, ümbertehtavad. Klemmliistu panin ikka kinni.

Max
Puutööd
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Valve puhul ei ole vaja mingit süsteemi. Mida enam on süsteemi seda lihtsam on seda asja ka töövõimetuks teha. Esimest korda mingit suvalist seapesa torkides läheb nii või naa kauem aega. Aga võib ka olla, et mul on lihtsalt vale arusaam kogu sellest asjast.
lMaxl
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas lMaxl »

Jah kui paha juba kilbini jõuab, siis süsteem puudub või on nõrk. See, et kilbis on ornung ei tee susteemi kuidagi rohkem haavatavaks. Pole saladus, et enamus tavakasutuses valve süsteeme on võimalik lihtsate vahenditega saboteerida- või olen ma liiga palju filme vaadanud.

Max
Puutööd
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

dumbuser kirjutas:Valve puhul ei ole vaja mingit süsteemi. Mida enam on süsteemi seda lihtsam on seda asja ka töövõimetuks teha. Esimest korda mingit suvalist seapesa torkides läheb nii või naa kauem aega. Aga võib ka olla, et mul on lihtsalt vale arusaam kogu sellest asjast.
Turvalisuse üks reegel arvutimaailmas on selline, et teadmatus on kehv turvalisuse tõstmise vahend ja minu arvates võiks seda põhimõtet suures ulatuses ka valvesignalisatsioonile laiendada.

Asja idee on selles, et süsteemi ehitus on avalik ja kõigile teada kuid süsteem on nii turvaliselt üles ehitatud, et konstruktsiooni tundmisest ei piisa, et süsteemi lõhkuda. Kuna konstruktsioon on avalik, siis on seda kõik huvilised läbi testinud ja võimalikud vead ammu välja tulnud ning ära parandatud

Selle vastand on süsteem, mille "turvalisus" seisneb selles, et mitte keegi ei tea, kuidas ta on ehitatud, kuid mis muutub koheselt haavatavaks, kui keegi avastab (või lekitab) nõrgad kohad.

Tagasi tulles keskuse juurde - kui pahalane juba keskuseni jõuab, siis ei hakka keegi seda "seapesa" harutama ega häkkima, vaid rebitakse robustselt kõik puruks või lastakse shockeriga sinna 10 000 volti sisse. Ja kui sissetungija tunneb konkreetset keskust (emaplaati), siis pole ka segasest juhemepuntrast kasu, kui kõik tsoonisisendid, siinid ja progemisliidesed on otse nina ees kättesaadavad.
Kui süsteem suudab enne keskuseni jõudmist ikkagi eelnevalt häire edastada, siis on ta oma töö teinud ja otstarbe täitnud. Sest tehnika on ainult üks osa signalisatsioonist - teine ja mitte sugugi vähem oluline osa on see, kuhu edastatakse häire ning mida selle infoga edasi peale hakatakse.
Vasta