100mA rikkevoolukaitse elamule
-
- külaline
100mA rikkevoolukaitse elamule
Lugemata postitus Postitas HHH »
Eeskätt kasutaks teda tuleohutuse eesmärgil, kuna juhtmed jooksevad laepeal külmal pööningul villasees ja harukarbid on katuse toolvärgi küljes.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Re: 100mA rikkevoolukaitse elamule
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 80 korda
Lugemata postitus Postitas dumbuser »
-
- Ehituspenskar
-
- külaline
Täpselt see oligi asja idee!Küülaline kirjutas:dumbuser pole asjast üldse aru saanud. Asja mõte ongi selles, et katkise boileri pärast maja mitte pimedaks lasta. See 500mA rikkevoolukaitse ei ole mõeldudki inimeste kaitseks ja selleks, et ta summaarset lekkevoolu üles ei korjaks ongi ta 500mA, mitte 100mA. Kui kuskil juhtmestikus tekib üksik suur lekkevool, mis võib põhjustada süttimise, siis ta rakendub.
Huvitav ma ise olen just kohanud 100mA varianti.
Loomulikult tuleb pesuruumile ja õues pistikupesadele-valgusle eraldi 30mA rikkevoolukaitse grupid ka. Kas 100mA on tõesti ka uute PPJ kaablitega süsteemis normalne leke? kui nii siis pigem kasulik see 300mA RVK.
-
- Ehituspenskar
-
- Ehituspenskar
Rikkevoolukaitsete kasutamine aitab vähendada ka elektrist põhjustatud tulekahjude arvu, sest põlevmaterjalide süttimiseks on vaja kohalikku võimsuseeraldust u. 100 W. Pingel 230 V tähendab see rikkevoolu ligikaudu 0,4 A. Seetõttu valmistatakse rikkevoolukaitselüliteid, mis on ette nähtud tuleohu ärahoidmiseks, nimirakendusvooluga 300 mA.
-
- Ehituspenskar
-
- Ehituspenskar
Tänapäeval peavad kõik pistikupesad olema kaitstud 30mA RVK-ga.HHH kirjutas:pesuruumile ja õues pistikupesadele-valgusle eraldi 30mA rikkevoolukaitse grupid
Lugemata postitus Postitas jan »
Minu arusaamade järgi saavad enamik elektrist tingitud tulekahjud alguse siiski suurest üleminekutakistusest (loe: oksüdeerunud või logisevad ühendused), harvamatel juhtudel ülekoormatud (valesti dimensioneeritud) kaablitest või seadmetest. Ühelgi sellisel juhul RVK ei reageeri. Ameerikas on kontaktide sädelemise vastu kasutusel ACFI-d (ehk arc-fault circuit interrupter). Kas ka meil siin midagi sellist liikvel on, ei tea. Pealegi pole ka need ideaalsed - kui oksüdeerunud kontakt just ei sädele, siis ta ei reageeri.
Jätsin hetkel kõrvale ka neutraali katkemisest, üle- ja alapingest ning äikeselöökidest tingitud tulekahjud, sest need algavad samuti enamasti seadmetest, mitte kaablitest ning nendel juhtudel ei paku RVK samuti mingit kaitset. Pealegi on nende ennetamiseks eraldi seadmed, mis ka meil saadaval. Samas võid kogu kilbi täis toppida iga võimaliku rikke vastu mõeldud kaitseaparatuuri, kuid Murphy seaduse kohaselt juhtub siis ikkagi midagi nii labast (näiteks radiaatori termostaat ei suvatse lahutada enam), et selle peale ei kõssa ükski asi.
-
- Ehituspenskar
Sellepärast seda kaitseviisi üliharva kasutataksegi.jan kirjutas:selline RVK kaitseb tulekahju eest ainult nendel üliharvadel juhtudel
-
- külaline
summaarset rikkevoolu ta kokku võib koguda aga ei rakendu. No rakendub jah, juhul kui majas on 17 30mA RVK-d ja neis kõigis on leke mis jääb napilt alla rakendusväärtust

Et saan siis aru et seda 500mA RVK-d ei kasutada eriti.... Kui mingit kindlat nõuet vms. pole siis läheb ta ikka käiku. Minu uni saab rahulikm olema vähemalt

Lugemata postitus Postitas jan »
Hiire närimise vastu kaitseb küll, kui hiir on piisavalt tark, et närib kollarohelise isolatsiooni ka läbi.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 66 korda
Lugemata postitus Postitas trebla »
Pea-RVK-d on vajalikud TT juhistikes, kus rikkesilmuse suure takistuse tõttu ei pruugi ahelate nõutav väljalülimisaeg (0,2 sek?) tavaliste liinikaitselülititega saavutatav olla.
Kui pea-RVK seal paigaldatakse, siis on (vist lausa peab olema) tavaliste hetktoimeliste suhtes selektiivne (ehk siis tähisega S), st viitega rakenduv.
Omaette ooper saab olema pea-RVK rakendumise (kogu elamine on siis ju pime) puhul vea otsimine. Viga võib olla põhjustatud ka mõne N juhi kokkupuutest maandusega, seega ei pruugi piisata faasilülitite klõpsimisest vaid vaja lahti ühendada ka vastavate liinide N-juhid.

Potentsiaalselt ohtlikud ahelad tuleb niiehknii nii meie TN kui ka nende TT juhistike puhul niikuinii kaitsta max 30 mA rakendumisvooluga RVK-dega (mõned riigid nõuavad mõningatel juhtudel 10 mA (Saksamaa, Norra?). Mina soovitaks selle pea RVK -ga jamamise asemel enne potentsiaaliühtlustuse korda teha, et olemasolev TN juhistik saaks normaalselt toimida. Ja seejärel veenduda, et oleks olemas korralik pikse ja liigpingekaitse. Ja kui siis veel aega ja raha ja kilbiruumi üle on, alles siis tegeleda pea-RVK ning x+N pooluseliste automaatidega.
500 mA rakendumisvooluga RVK-d on kuuldavasti kasutatavad kaitseks uitvooludest põhjustatava elektrokeemilise korrosiooni eest.
PS
Sellise suure rakendumisvooluga RVK-d oleks meil äkki mõeldavad (sarnaselt TT juhistikuga) pikkade liinide puhul, kus tavaline kaitseautomaat ei taga liini suure takistuse tõttu standardis nõutavat väljalülimisaega?
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu