Puhas lõige - liimpuitkilp

rapsak
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Puhas lõige - liimpuitkilp

Lugemata postitus Postitas rapsak »

Tere vahvad teadmamehed!
Minu mure on järgmine:

1) milline ketassae ketas (nt hammaste arv?) oleks parim liimpuitkilbi lõikamiseks nii, et lõikejälg oleks võimalikult puhas, st ideaalilähedane (vähem lihvimist)? Suur tahe on ise kase liimpuitkilbist laud teha, selleks on vaja mõned lõiked nii piki kui ka ristikiudu teha. Saagimiseks on mul võimalus kasutada ühe hea inimese dewalt'i dw 745 nn lauasaagi (tema antud saeketta mõõdud on 254 x 30 mm). Kas eelistada mõnd kindlat kaubamärki (kui laud õnnestub, siis prooviksin renoveerida ka oma voodi, sestap võiks see ketas olla mitte just nn ühekordne)?;

2) valmis laud tahab ka mingit viimistlust - olen mõtelnud, et õlitaks nn valge õliga, see aga tähendab, et õliga või ilma, lihvida on ikka vaja - kas olen õigesti teinud oma kodutöö, et selleks sobib parimini ektsentriklihvija? Ja kui, siis, kas ainult pikikiudu või ektsentriku puhul pole see määrav?;

3) õlitamine - üldiselt soovitatakse selleks pintslit või kaltsu - aga kas värvipüstoliga võiks ka seda teha (kogemus kunagisest autovärvimisest räägib, et viimast tasub rohkem eelistada :-)? Soov on säilitada kase loomulik toon.

Tänan Teid kõiki vastamast ette!
Kaspar.
di20
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 4 korda

Re: Puhas lõige - liimpuitkilp

Lugemata postitus Postitas di20 »

1) Kas sellel sõbral sael endal mingit universaalketast peal ei ole või? Mina selle lõike jälje pärast ei muretseks. Ristikiudu lõikusel on rusikareegel mida rohkem hambaid seda parem. Pikikiudu hammastus on jälle teistsugune. Hea universaalketas maksab kõvasti üle 1000.- Ühe lauaplaadi jaoks on see mõttetu investeering.
2) Õlitamine nõuab kindlasti rohkem lihvimist, seda just peenematele paberitele minemist. Ekstsntik käib ringi ja vibrob nii, et pole vahet mis pidi sa seda vead. Samas peab tähelepanelik olema, et need tüütud ringikesed sealt ikka kindlalt mahalihvib. Igasuguse õli ja toonitud õli alt jäävad need paremini näha ka.
Muidugi on vaja ja parimini on suhtelised mõisted. Aga ekstsentrik on kindlasti kõige lollikindlam.
3) Esiteks pintsliga saab ka autot või mida iganes sama kvaliteetselt värvida kui püstoliga. Küsimus on ainult kulutatud ajas. Teiseks õli, kui ta ikka on puhas õli, ei jäta ju kattekilet, vaid imendub puitu. Peale õlitamist pead niikuinii kaltsuga laua ületõmbama.
rapsak
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tänan vastamast, aga hea meelega ootaks veel arvamusi-kogemusi. Tänud veelkord ja ette ka.
dflg
külaline

Lugemata postitus Postitas dflg »

Õli kanna peale svammiga, seejärel tuleks karukeelega nühkida korralikult õli sisse ja siis üleliigne õli kaltsuga ära pühkida. Siis lasta mõnedpäevad kuivada ja korrata samat asja. Kokku tuleks õlitada 3-4 korda ja siis juba on soovitav aastas paarkorda üle õlitada.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Korraliku ja puhta lõike saad freesimise teel. Paned juhtlaua/lati pitskruvidega paika ja lükka freesi aind.
di20
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Sõltub. Esiteks kask on freesimiseks suht kehva puit (vastukarva kildub väga kergelt). Teiseks on mu universaal saeketas Freud Premier Fusioni lõike jälg parem kui freesimisel ja teiseks pole mingisugust ohtu kildumiseks. Samas seda saeketast euroopas ei müüda ega teritata selle ketta kõiki tahke. Samas on otsad ja küljed kõige väiksem probleem siledaks saada kui seda võrrelda kogu ülejäänud plaadi pinnaga.
rapsak
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Aga kas peitsimisega + lakkimisega saaks ka saavutada sarnase tulemuse niikui õlitamisega? - st, et puidu algset tooni säilitada. Kui, siis milline oleks kodumaal saadaolev sobiv ning mõistliku hinnaga peits ja lakk (viimane võiks olla ikka nii matt, kui võimalik)? Vahepeale jälle tänud! :-)
lMaxl
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas lMaxl »

Tere, peitsi kasutatakse selleks, et puidu algset tooni muuta. Muud eesmärki sel viimistluses pole. Kui su eesmärk on peitsiga tagasi võtta laki põhjustatav tooni muutus, siis see eeldab juba hulgaliselt kogemusi ja proovi töid kindla tootegrupiga. Milline toode sulle sobib peaksid ikka müüja juures otsustama.

Max
Puutööd
di20
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Miks sa arvad, et õli säilitab puidu naturaase tooni? Õli teeb ju kase palju-palju tumedamaks. Lakiga on nii ja naa. Eks ta teeb enamasti ikka tublisti kollasemaks seda kaske. Samas minu soovitus on võta paar juppi kaske ja proovi seal peal eri viimistlusi, siis saad täpselt teada mis sobib mis mitte. Kui õliga siis pead ka panema 5-6 proovi kihti, et arusaaks mis toimub.
Vasta