Juhtmete ühendamine

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Karbik
külaline

Juhtmete ühendamine

Lugemata postitus Postitas Karbik »

Plaanis vanema maja juhtmestik välja vahetada. Praegu juhtmed veetud väga kummaliselt laua pragudest ja muudest tühikutest. Kuna seinakatted lähevad uuendamisele siis plaanis tuua juhtmestik seina peale karbikutesse. Nii vist neid asju nimetatakse. Nüüd küsimused:
1.Kas ühendused võib teha karbikus või tuleb ühenduste tegemiseks panna eraldi harutoosid?
2. Kas ühenduste tegemiseks võib kasutada niisuguseid klemme? (ei oskagi neile nime anda), üldiselt üks juhe ühelt poolt sisse ja teine teiselt poolt, pealt kumbki kruviga kinni reeglina valged ja pealt plastmassist?
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 korda

Re: Juhtmete ühendamine

Lugemata postitus Postitas igiliikur »

Kui mahub, siis võid ühendused karbikus teha. Lihtsam on kasutad wago ühendusi.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

1. Ei ja Jah (oleneb teostusest)
2. Ei
Teostusvõimelistel selliseid küsimusi ei esine.
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas tommy4 »

Kui tegemist on kontoriruumidega, oleks mõistlik kasutada karbikuid, kuhu saab paigaldada ka pistikupesad. Siis on lihtne vajadusel muudatusi teha - muuta pesade asukohti ja neid juurde lisada.
Kodustes tingimustes pole muidugi mõtet nii suuri karbikuid kasutada ja ka hind on kodukasutajale ilmselt liiga kõrge.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Karbik kirjutas:plaanis tuua juhtmestik seina peale karbikutesse
Aga miks mitte kaablid lihtsalt spellidega seinale kinnitada?
Karbik
külaline

Igiliikur: karbik tuleb mõõduga 50x60. Ilmselt kilbi juures kuni esimese hargnemiseni isegi suurem.
Tommy4: kaalusin seda varianti ka aga siis peaks karbikuga keset seina minema ja mööbel 10 cm seinast jätta ei ole ilmselt otstarbekas.
küülaline: kaalutud variant, ei leidnud heakskiitu.
Kas Wago on ainuke variant või on mingi alternatiiv veel? See ei tähenda muidubi, et ma teaks mis see Wago on aga eks ma uurin.
amp
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas amp »

Imelik kirjutas:1. Ei ja Jah (oleneb teostusest)
2. Ei
Mis keelab ühendusi teostada kruviklemmiga?
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Imelik kirjutas:1. Ei ja Jah (oleneb teostusest)
2. Ei
Aga kui nimetame "karbiku" ümber laelampide puhul ühenduste peitmiseks kasutatavaks "rosetiks", kas siis muutub punkt 2 "jah"-ks?
Urmasr
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Ma ka ei tea ühtegi keeldu kruviklemmide keeluks. Äkki valgustad? Näiteks meil töökohas tohib kasutada jätkamiseks kruviklemme, kiirliitmikud on keelatud põhjusega. Kiirliitmikud tegemise ajal toimivad hästi, kuid ajas ei pea vastu.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Mida tähendab "kruviklemm" ja mis asi on täpsemalt "ühendus"? Kasutatavad tarvikud vastavad tavaliselt standardiseeriale EVS-EN 60998. Minu teada nimetatud tarvikud sellele ei vasta (kui eksin andke teada?) Need peaks olema EVS-EN 60335 ja ehk ka EVS-EN 60598 (ehk mjp. seadmed ja valgustid versus siis madalpingeahelad). Aga noh enamusel on sellest "mööda mütsi".
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas:meil töökohas tohib kasutada jätkamiseks kruviklemme, kiirliitmikud on keelatud
See peab küll üks omapärane töökoht olema. Enamiku tootjate lüliteid ei saa üldse kasutada.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Väga tuntud elektrifirma, point on selles, et asjad peavad katkematult töötama 50 aastat. Järjekordne külaelektrik on püüdnud kiirliidetega jätke teha siis saab mitu korda teha, üks kord kiiresti ja teist korda uuesti. 99% klemme (jätke) on kruviklemmid. Sama muude materjalidega.
coachman
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas coachman »

Imelik kirjutas:Mida tähendab "kruviklemm" ja mis asi on täpsemalt "ühendus"?
Mind hakkas kah huvitama. Eeldan, et teema algataja mõtles selliseid kruviklemme (või klemmliistusid) http://pricelist.onninen.ee/products.as ... 71906&pr=3 Ühel tootel seal ka pilt juures. Kas nende kasutamine näiteks harutoosides on keelatud? Olen neid küll paljudes ühendustes kohanud.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Imelik kirjutas:Mida tähendab "kruviklemm" ja mis asi on täpsemalt "ühendus"
Sarnane "kruviklemm" on kaasas näiteks Ensto termostaadiga ja mõeldud PE-juhtide "ühenduseks".
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Näidake mulle kohta, kus ma väitsin et see klemm ( pidasin silmas samuti klemme millele viitas coachman) ei ole mõeldud juhtide ühenduseks või et seda ei või paigaldada seadmekarpi? :D
Küülaline kirjutas: Sarnane "kruviklemm" on kaasas näiteks Ensto termostaadiga ja mõeldud PE-juhtide "ühenduseks".
No ja mida Sa sellega ühendad?
Karbik
külaline

Kui nüüd Imeliku äärmiselt põhjalikud ja asju juurikani lahti seletavad kommid, millest ta vist ainult ise või sisering aru saab, kõrvale jätta siis saan mina aru, et nende kruviühendustega kannatab karbikus teha küll. Mõtlesin just nimelt neid milliste pildi coachman üles pani. Äkisti oskab keegi ka seda seletada mis elukas see Wago on, äkki on kasutuses mugavam.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Viimati muutis rokikas, 17 Dets 2010, 21:16, muudetud 1 kord kokku.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Olen mõlema viimase postitusega nõus, sobivad mõlemad. Ja ainuke põhjus, miks ma kasutaks neid "kruviklemmide" asemel, on lihtsus ja kiirus. Härra Kalvise jutt, nagu Wago ei kesta, ei pea paika. Tõesta, et sinu pandud detailid peavad 50 a ??? Mul on näiteks oma kätega pandud Wago, mille võtsin nüüd lahti( 15a hiljem), ma ei näinud seal ühtegi probleemi... Kindlasti on ka erandeid....Nn. "kübarklemme" on ilmselt kõige ohutum kasutada(vaadake vene ajal näppidega kokku keeratud juhtmeid, see ju sama põhimõte!)
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas vtl »

Imelik kirjutas:Mida tähendab "kruviklemm" ja mis asi on täpsemalt "ühendus"? Kasutatavad tarvikud vastavad tavaliselt standardiseeriale EVS-EN 60998...
Imelik, küsiksin vastu: milline eesmärk oli Sinu postitusel? Norida asja kallal, mis on ilmselt kõikidele teistele lugejatele arusaadav ("mis on kruviklemm"), näidata oma "kompententsust" (viidates standarditele, mis on vabalt kättesaadavad ainult n.ö. elukutselistele) või üritada isetegijad paika panna stiilis "nagu ma juba enne väga õigesti ütlesin, on kõik teie seisukohad valed".

Kui Sa tahad teisi foorumikaaslasi aidata, siis seleta maakeeles lahti, milliseid tarvikuid võib ülalkirjeldatud olukorras kasutada ja milliseid mitte. Veel parem, kui Sa ka põhjendaksid, MIKS üht või teist ei tohi. Lahti seletatud põhjendus kõlab alati veenvamalt, kui lakooniline viide tavakodanikule mittemidagiütleva standardi numbrile stiilis "ei tohi sellepärast, et ei tohi".
Kui Sa kade poiss ei ole, siis võiksid teinekord standardi numbri asemel olulisemast osast copy-paste teha.

Praegusel juhul jääb mulje, et Sa käid ennast lihtsalt foorumis välja elamas ning üritad oma demagoogia ja ülbusega teistele kaikaid kodaratesse loopida, selle asemel, et aidata. Kui mitte aitamiseks nimetada "sa oled loll ja teed valesti" või "ära üldse tee" postitusi.
Külaline
külaline

Oma korteri kapremonti tehes leppisin elektrikuga juba varem kokku, et kõik korterisiseste juhtmete vedamised /ühendused teen ise ja tema mureks jääb ainult uue 3f-se juhtme toomine koridorist tuppa, minu töö kvaliteedi kontrollimine ning ühendamised/mõõtmised/arvestipaigaldus jms.tööd kilbis. Kõike seda sellepärast, et see remont käis mul vabagraafiku alusel ja ma ei saanud ju iga tööetapi pärast teda välja kutsuda juhtme vedamiseks. Küsisin siis nii tema kui ka veel mitme elektriku arvamust toosides ühenduste kohta. Arvamusi umbes 50:50 ehk kuidas ja millega keegi oli harjunud ühendusi tegema. Kruviklemmid ei tulnud mul mõttesegi ega tuleks ka praegu. Ise eelistasin Wago klemme kübarate asemel. Miks? Aga sellepärast, et mitteelektrikuna ei olnud endas kindel, et nende kübaratega suudan korraliku ühenduse keerutada ja Wagodega tundus kuidagi lihtsam diletandi jaoks, kuigi olen ühenduste otsa ka neid kübaraid keerutanud.
Ühe lihtsamate elektritöödega isetegija pika jutu kokkuvõtteks teemaalgatajale- valik on sinu, kas paned Wagode, kübarate, kruviklemmide või "minu soovil, havi käsul" meetodiga, aga kindlasti kuula ja järgi oma ala asjatundjate nõuandeid, sest asi peab saama korralik.
Urmasr
Külaline
külaline

Unustasin veel mainide, et ühendused Wago klemmidega on tehtud AINULT laevalgustustele, ülejäänud, koormustega juhtmed (pistikud eraldi, el.pliit eraldi, vann eraldi, pesumasinad eraldi jne.juhtmega), on viidud kilpi ilma igasuguste ühendusteta ja muudest tarbijatest sõltumatult. Ma pigem maksan natuke rohkem selle mõnekümne meetri juhtme ja mõnede automaatide eest kilbis, selmet peaks pidevalt mõtlema, kas ülekoormuse korral juhtmed lähevad seina taga (sinu puhul karbikus) kärssama või ei.
Urmasr
Karbik
külaline

Tänud rahvale põhjalike selgituste eest. Külaline 6:50, tegelikult on mul ka järelvaataja olemas, oma poiss aga ei saa ju kontrollimatult kõiki asju heaks kiita, mida järelvalve välja pakub. Vanur võiks ise ka midagi teada, paistab soliidsem välja. :D
Neid kruviklemme olen ise kasutanud juba pikalt päris mitme projekti juures (garaaz, töökoda, saunamaja) vanemad on kasutuses 90 algusest, probleeme on olnud ühel korral, kas olin ise vähe pingutanud või oli kruvi järele andnud. Kõik ühendused toosides. Nüüd lihtsalt küsimus selles, et väljanägemise pärast ei taha sinna karbiku vahele toosi panna, pigem siis juba vähe toekam karbik.
Jagamine plaanis teha samuti kui sinul, igale tarbijale oma toide ja kaitse vahele.Väike maja aga kilbi pildi peal olen jõudnud juba 24. grupini ja vist tuleb juurde :scratch:
Siin "hindamatuid" kuid arusaamatuid nõuandeid jaganud Imeliku ei tasu tähele panna. Ta ilmselt kodus naise ja tööl ülemuse poolt ahistatud, siin hea oma piiritut tarkust välja näidata. Las kirjutab, saab ju edasi kerida. Samas võiks ta omal sõrme ninast välja kiskuda ja minna vaatama pilti milline avaneb Eestimaa elektrilahendustes.
Vaadates seda mis minul tapeedikihtide alt välja tuli, olen tõsiselt imestunud, kuidas see kõik need 50 aastat ilma punast kukke valla päästmata toiminud on. Minumeelest ükskõik milliste kaasaegsete materjalidega tehtud lahendus on ohutum.
Aga veelkord tänud kõikidele rahvavalgustajatele.
:jooma
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kiirliitmike ajas mitte vastupidavuse all on EE Jaotusvõrgus ringi käiv ülikoolide uurimustöö (mitte eestist pärit), kus siis uuriti nende vastupidavust ajas. Selgus, et ka parimad kiirliitmikud väsisid 15 aasta jooksul ära. Peamine tapja on just suurem voolutugevus, kui kasutad paart amprit, siis peab kaua vastu.
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Tegelikult olen mingis mõttes kodanik "imelik" u poolt, ei oska vastu vaielda, kuna minu käsutuses pole neid standardeid... Kõrgepinge standardiga probleeme pole... Olen sise installi ka palju tinud, aga siis oli tine aeg ja olin lihtsalt montöör. Eks ma ikka harin ennast, minu poolt teemale punkt. Arvan, et teemaalgataja sai ammendava vastuse......
Vasta