Pahteldamine/värvimine

siseviimistlustöödega seonduv arutelu. Siia ei postita tööotsimisi ja -pakkumisi!
Janis29
külaline

Pahteldamine/värvimine

Lugemata postitus Postitas Janis29 »

Tere kõigile.
Minu küsimus on selline:

Kolm tuba on kipsitud, laed ja seinad. Oleks vaja pahteldada ja värvida.

Kuna finantsolukord on väga piiratud ja tööd ka endal ei ole, siis küsiksin, et kas algaja saab hakkama sellise tööga ise?

Muidu olen kogu remondi ise teinud, soojustuse, karkassi, betoonivalu, aknad, uksed, kipsitööd, parketitööd, torutööd jne.
3 aastat on ehitajana ka töötatud, pea on lahtine ja siiamaani pole asja, millega poleks hakkama saanud.

Kuid siiski, kas pahteldusega saab võhik hakkama?

1. Kas kasutada võrkteipi originaalservades või paberit?
2. Kas seina ja lae nurkadesse tuleks ka paigaldada teip/paber?
3. Kipsplaatide otsade liitekohtadesse ma tõmbasin faasid, kuhu pahtel sisse läheb. Kuid kas sinna ka peale võrk/teip paigaldada? Kui paigaldan, siis jääb see koht ju kõrgem või punnis kuidagi?
4. Kas pahtliga tuleb üle tõmmata kogu lagi ja seinad või siis ikka ainult kruvikohad ja liitekohad ning vigastatud kohad?
Lagi plaanis värvida, samuti osad seinad.
5. Kuidas pahteldada tapetseeritavaid seinasid?
6. Kas enne laevärvi tuleb ka mingi krunt lakke tõmmata?
7. Kas enne tapeedi liimimist kipsile tuleb ka kipsile mingi krunt või paremat naket tagav aine peale tõmmata?
8. Kas lae ja seinte liitekohad võiks tõmmata mingi akrüüliga, vältimaks pragusid?
Muidu liitekohtade taha sai pandud plekkvinklid ka igaks juhuks, et vältida pragusid.
9. Ja mis pahtlid ma ostma peaksin? Kas ainult mingi jämepahtel ja peenpahtel? Või siis mingi kolm erinevat?
Kelle tooted parima hinnaga.

Vastuseid oodates,
Janis
fgh
külaline

Re: Pahteldamine/värvimine

Lugemata postitus Postitas fgh »

1. Kas kasutada võrkteipi originaalservades või paberit?
Unusta see paber ära, see on möödunud sajand, ainuke eelis paberil on, et seda on kõvasti sitem ja aeganõudvam paigaldada ning lükkab pragude tekke võib olla aasta edasi. Kui hilisemalt soovid seda pragu parandada, siis eemalda kogu paber ja pahtelda sein uuesti. võrgu puhul väike törts pahtlit ja värv selga, sest pragu tekib imepeenike võrreldes paberiga mis tervenisti lahti lööb.(selle peale tuleb nüüd teatud maalri vastus, aga las ta olla)
2. Kas seina ja lae nurkadesse tuleks ka paigaldada teip/paber?
Seina nurkades oleks õige mingit nurka kasutada. Aga eeldades, et sul on seinad KORRALIKULT seotud ja lagi seinad ühenduses, siis korralikult ühendus liitepahtlit täis ja akrüüliga lõppvormistus.
3. Kipsplaatide otsade liitekohtadesse ma tõmbasin faasid, kuhu pahtel sisse läheb. Kuid kas sinna ka peale võrk/teip paigaldada? Kui paigaldan, siis jääb see koht ju kõrgem või punnis kuidagi? Kindlasti võrk peale, sellises kohas kasutavad võrku isegi paberikummardajad. kõrgem jääb see kindlasti ja se tuleb hajutada lauspahteldusega.
4. Kas pahtliga tuleb üle tõmmata kogu lagi ja seinad või siis ikka ainult kruvikohad ja liitekohad ning vigastatud kohad?
Lagi plaanis värvida, samuti osad seinad.Vähe paksema ja vähemnõudliku tapeedi korral võid tapeedi aluse jätta lauspahteldamata, aga üldiselt ikka kogu tuba valgeks. Lauspahteldust ei tasuks karta, seda ei tehta 1mm paksuselt vaid võimalikult vedela pahtliga.
5. Kuidas pahteldada tapetseeritavaid seinasid?
Õige on pahteldada nii nagu värvitavaid seinu, aga paksema tapeedi korral saab hakkama ka ainult vuukide ja muude aukude korrektse pahteldamisega.
6. Kas enne laevärvi tuleb ka mingi krunt lakke tõmmata? Spets krunti pole vaja, sama laevärviga üle, võid vedeldada teist nõksu, siis vahelihv ja kattekiht selga.
7. Kas enne tapeedi liimimist kipsile tuleb ka kipsile mingi krunt või paremat naket tagav aine peale tõmmata? Ka tapeeditav sein krunditakse kruntvärviga, selleks sobib ka tavaline laevärv. Kuigi korrektne oleks kasutada niiskuskindlamat värvi. Niiskustõke unusta ära krundi aseainena, hilisema tapeedivahetuse korral kisud pool seina maha. Mõne tapeedi puhul on soovitav ka värvitud sein kruntida sama tapeediliimi lahusega ja lasta kuivada.
8. Kas lae ja seinte liitekohad võiks tõmmata mingi akrüüliga, vältimaks pragusid?
Muidu liitekohtade taha sai pandud plekkvinklid ka igaks juhuks, et vältida pragusid. PLekkvinkel ehk l liist on igati korrektne ja normaalne lahendus, mis on konstruktsioonis kohustuslik. Samuti on akrüül korrektseks viimistlemiseks omal kohal ja soovitatav.
9. Ja mis pahtlid ma ostma peaksin? Kas ainult mingi jämepahtel ja peenpahtel? Või siis mingi kolm erinevat?
Kelle tooted parima hinnaga.
Igasugu vuukide, aukude, võrkude, paberite ja muude liikuvate ja mitteliikuvate ühenduste jaoks on loodud spetsiaalpahtel vetonit/gyproc siloite-see on nagu aamen kirikus. Olemas on ka hunnik valmis liite pahtleid nagu tähistus j vivacoloril ja dalaprol, knaufil f1 ja sheetrockil roheline tünn, aga fakt on, et need ei ole kaugeltki nii head ja tugevad kui SILOITE !!! Nende ainuke eelis on kiirus ehk valmiskuju. Seega osta kaks pahlit, üks liidetele ja teine peenpahtel lauspahtelduseks(nt vivacolor f, dalapro f vms). Eks hind määrab asja. Kõige parema hinnaga leiad pahtlid vast selle foorumis ostu-müügi rubriigist kus ülejääke müüakse. Tallinnas tavakliendile üks odavamaid kohti on http://www.conimpex.ee . Samuti tasub erinevate poodide kliendilehed enne läbi sirvida.

Hakkama saad kindlasti, küsimus tekib kiiruses ja kvaliteedis. Lihtsalt õppimine võtab aega ja esimene kord tuleb käelihaseid pahtli lihvimisel kole palju kasutada. Küll saab teist palju ja siis on vähe, seejärel lihvid auku jne. Tulemus võib jääda vähe viletsamaks kui meistril, aga kindlasti normaalne. Kuna tegu on tänamatu ja koleda tööga, siis pane vaim valmis, et üksi valges kuudis õhtuti ropendad. ;)
Janis29
külaline

Lugemata postitus Postitas Janis29 »

Suur täna põhjalike vastuste eest.

Kuid paar küsimust veel.
Lauspahtelduseks kui laia pahtlilabida pean soetama umbes?
Millal kanda akrüül nurkadesse?
Siloite läheb siis kruviaukudesse, vuukidesse võrgu peale jne?
Kuidas lauspahtlit peale kanda, mingid erilised nipid või tähelepanekud?

Aitäh
maaler41
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas maaler41 »

Janis29 kirjutas:Suur täna põhjalike vastuste eest.

Kuid paar küsimust veel.
Lauspahtelduseks kui laia pahtlilabida pean soetama umbes?
Millal kanda akrüül nurkadesse?
Siloite läheb siis kruviaukudesse, vuukidesse võrgu peale jne?
Kuidas lauspahtlit peale kanda, mingid erilised nipid või tähelepanekud?

Aitäh
Loen siin ja imestan! Tubli,et siukseid kõikeoskajaid inimesi ikka kah eksisteerib. Toonitaksin nõuandja viimast lõiku ja hoiataksin igaks juhuks,et seda Siloitet on võimalik,aga üsna raske lihvida,niiet ole ettevaatlik!Pead pahteldama üsna siledalt. Mina siiski pahteldada endal ei soovitaks.Hiljem on seda koledust päris raske korda saada...
Ei lugenud seda pikka õpetust sõnaõsnalt läbi.Loodan,et vuugid ikka vähemalt paar korda pahtliga täidad.(esmalt siis vuugipahtliga ja teine kord peenpahtliga..vahele väike lihv kah!)
Pahtel kahaneb kuivades ja kui jääb vuuki lohk sisse,on see värvi alt pärast näha.
Pahteldamist võin õpetada,aga seda on kirjalikult keeruline teha:) on küll omad nõksud ja nipid! ;)
Mida laiem labidas,seda parem...35-40cm oleks paras.
Nurki akrüülitakse peale kruntimist ehk siis peale esimest värvi.Nurk peab olema kuiv.Ja uuesti värvida võid ka alles siis,kui akrüül kuiv.
Jõudu,raudseid närve ja kannatlikkust....
PS!Pahteldamisel valgusta sein külje pealt prozektoriga! Et oleks iga krõõbu kohe näha! :wave:
Kui veel abi vajad,olen valmis aitama!
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Pole viga, küll hakkama saad !!!!
Külaline
külaline

homme läheb siis pahteldamiseks.
küsin ühe asja veel üle.
kas seinade ja lagede liitekohtadesse ehk siis nurkadesse tõmban ka võrkteibi või ei tõmba?
Külaline
külaline

ja mis liivapaberit soovitate siloite lihvimiseks ja peenpahtli lihvimiseks ?
maaler41
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Külaline kirjutas:homme läheb siis pahteldamiseks.
küsin ühe asja veel üle.
kas seinade ja lagede liitekohtadesse ehk siis nurkadesse tõmban ka võrkteibi või ei tõmba?
Ome südamerahuks võid panna.Aga seda ei pea tegema,kui nurkades pole suuri vahesid ja kipsplaat on korralikult kinnitatud.
maaler41
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Külaline kirjutas:ja mis liivapaberit soovitate siloite lihvimiseks ja peenpahtli lihvimiseks ?
Siloitega proovi pahteldada võimalikult siledalt,sest seda on üsna raske lihvida.Lihvimiseks kasuta jämedamat liivapaberit 80-100.Et suuremad konarused maha saaks.Peenpahtli jaoks (sõltub muidugi pahtlist ja sinu käe tugevusest )120-180.Keskmine oleks vast 150. Pind ei tohi jääda triibuline...Loodan,et sul on selle töö jaoks ikka prosektorid kah olemas? Või vähemalt üks...
-
külaline

Lugemata postitus Postitas - »

Paar eklektilist soovitust lisaks. Tunnistan üles et pahteldamistkogemust on mul paari seina jagu, seega eriti targutada ei tohiks. Ehk siis algaja avaldab arvamust, et mis talle oluline tundus.

- Kas Sul on kusagil ka välisnurkasid? Sinna "kleebi" Siloitega perforeeritud metallnurgad (igas ehituspoes on müügil, seleta müüjale ära, et mille jaoks, küll ta juhatab). Selle loodid ära ning sätid sirgeks, saad ilusa korraliku nurga.

- Juttu ei ole tehtud paranduste tegemisest. Kui oled seinad lihvinud ja kruntvärviga värvinud (nt Eskaro Flat), siis vaata seinad veelkord prozektori valgel üle ning kui leiad mingeid vigasid (viletsalt lihvitud, kriimud), teed parandused ära ning värvid parandatud kohad uuesti kruntvärviga üle.

- Seina värvimine enne tapeetimist on oluline seeõttu, et hiljem oleks võimalik tapeet sealt kätte saada (ilma et kipsplaati ennast kahjustaks). Jään vastuse võlgu, kas piisab kruntvärvist või oleks mingit paremat värvi vaja. Lisaks võiks need kohad, kuhu tapeedil vuugid tulevad, tapeediga samas toonis värviga üle värvida. Kui tapeetimisel paanide vahele väike vahe tekib, siis riivab vähem silma.

- Pahteldamise juures rõhutaksin enda kogemusest kahte asja. Esiteks ära ürita pahteldades ideaalset pinda saada. Mingid pahtlilabida jäljed jäävad kindlasti näha, ükskõik kui palju plätserdada. Väiksemad kraapsud lihvid hiljem paari käeliigutusega välja. Pead ära tabama, et mis on siledaks lihvitav ja mis mitte. Teiseks (nagu juba kaks korda soovitatud) - kasuta kindlasti mingit lampi, millega valgustad külje pealt seina (nii pahteldamisel kui lihvimisel). Näed hoobilt ära, mida teed :)

- Pahteldada võiks vähemalt kolmes etapis, kõigepealt Siloitega vuugilindid paika ning kontrollid, et see pahtel vuukidest välja ei ulatuks. Seejärel pahteldad vuugid uuesti peenpahtliga, ning siis lauspahteldus. Pea meeles, et värv mitte ei varja puudusi (kriimud, lohus vuugid) vaid toob need välja.

- Lisaks võiksid mingi pikema latiga (nt 1,5...2 m pikkune lood või rihtlatt) seina kontrollida, et kas on mingeid ninasid või lohkusid kuskil. Mul endal juhtus näiteks nii, et üks kipsplaat oli teise firma oma ning millegipärast veidi paksem. Kui õigel ajal asjale jälile sain, siis andis selle väga ilusasti ära parandada.

Üks asi mis mindi kipsplaadi pahteldamise juures häiris - kipsplaat on küllalti imav ning see pahtliports, mida pahtlabidaga seinal edasi lükkad, kuivas väga ruttu. Kui ei jõudnud paari liigutusega kogu pahtlit seina tõmmata, oli järgi jäänud osa nii kuiv, et tuli ära visata. Pahtli veega segamine päästab veidi asja.
maaler41
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Üks asi mis mindi kipsplaadi pahteldamise juures häiris - kipsplaat on küllalti imav ning see pahtliports, mida pahtlabidaga seinal edasi lükkad, kuivas väga ruttu. Kui ei jõudnud paari liigutusega kogu pahtlit seina tõmmata, oli järgi jäänud osa nii kuiv, et tuli ära visata. Pahtli veega segamine päästab veidi asja.
-
külaline

Kasutajahinnangud: 0|0|0
Ega selle töö juures väga unistada ei saa jahh...Aga ega see veega segamine asja muudmoodi ei paranda,kuiet teeb pahtli veits vedelamaks ja siis on ehk kergem teda laiali tõmmata.Paksem pahtel jälle kuivab aeglasemalt...aga...
kysin
külaline

Lugemata postitus Postitas kysin »

Tere maaler41

Ma ei ole kursis siinse foorumi kõigi tegelastega ja kes neist tegelastest on Baltimaade parimn siseviimistleja, :) aga mul on varsti ees ühe tubli tegija otsing, seetõttu sorteerin juba aegsasti pinda...
Kus piirkonnas põhiliselt tegutsed?
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 420 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

kysin kirjutas:Tere maaler41

Ma ei ole kursis siinse foorumi kõigi tegelastega ja kes neist tegelastest on Baltimaade parimn siseviimistleja, :)
Kas sul on veel kahtlusi?????? :) :) :) Ära pane mu möla täna tähele, tulin just sünnipäevalt, aga "maaler41" kontaktid leiad selle foorumi teema "Otsin tööd" alt või toksi otsingusse "maaler 41"
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kysin
külaline

urmasr kirjutas: Kas sul on veel kahtlusi?????? :) :) :) Ära pane mu möla täna tähele, tulin just sünnipäevalt, aga "maaler41" kontaktid leiad selle foorumi teema "Otsin tööd" alt või toksi otsingusse "maaler 41"

Aitüma, urmasr. Sa ära pane ka minu möla tähele, ma olen eluaeg lõõpija olnud...

Ma juba eile jõudsin veidi uurida. Tegelikult kui tõsiselt rääkida, siis mul läheb varsti vaja head siseviimistlejat ja põranda lihvijat. Eks ma sellepärast siin olengi ja otsin neid Baltimaade parimaid..... :lol:
Oleneb muidugi ka sellest, mis nippidega nad muudavad oma "autokummide vilina" Beethooveni muusikaks.... :lol:
Urmas
autodidakt

To:kysin
Kui on huvi, siis hetkel olen hõivatud poole septembrini kindlasti, sealt edasi on üks objekt küsimärgiga (maja veel toores), aga vajadusel saab selle foorumi PS kaudu saata mulle oma kontaktid, võin võtta ise ühendust (kõnelimiit on 700.- kuus) :) , edasi juba objektiga tutvumine, pakkumised/läbirääkimised ning soovi korral referentside külastamine. Põrandate lihvimist ei teosta ega tunne ühtegi selle ala head töömeest.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kysin
külaline

Ok, panen info kõrva taha koos pliiatsiga... Mul läheb ka veel sinnamaani aega ja selle vahepealse aja kasutangi info kogumiseks. Kuid mulle tundub, et sa elad kaugel ja pärast püüad mulle selgeks teha, kui tähtis on lennukiga objetile lennata..: :lol:
Külaline
külaline

kysin kirjutas:Ok, panen info kõrva taha koos pliiatsiga... Mul läheb ka veel sinnamaani aega ja selle vahepealse aja kasutangi info kogumiseks. Kuid mulle tundub, et sa elad kaugel ja pärast püüad mulle selgeks teha, kui tähtis on lennukiga objetile lennata..: :lol:
Oh pole need vahemaad pikad midagi, mul naise vend Soomes tööl ja ega ta igal öösel ka nüüd kodus pole.
Urmasr
kysin
külaline

Külaline kirjutas:
kysin kirjutas:Ok, panen info kõrva taha koos pliiatsiga... Mul läheb ka veel sinnamaani aega ja selle vahepealse aja kasutangi info kogumiseks. Kuid mulle tundub, et sa elad kaugel ja pärast püüad mulle selgeks teha, kui tähtis on lennukiga objetile lennata..: :lol:
Oh pole need vahemaad pikad midagi, mul naise vend Soomes tööl ja ega ta igal öösel ka nüüd kodus pole.
Urmasr

Mis see sinu naise vend veel siia puutub? :rotfl:

Alles sa ju eelmisel leheküljel tänasid jumalat :beg: et õnneks sa pole minusuguse kliendi otsa komistanud.... :lol:
Urmas
autodidakt

Olen näiteks ka Vormsil mitu raksu tööl käinud pikemalt ja samuti ainult nädalavahetustel kodus käinud, aga ega ma sellepärast veel saarele oma raha eest ei sõitnud+ "koduigatsustasu" (ega ma eurosaadikutest sitem pole :) )- ikka tellija maksis kinni veidi kõrgema m2 hinde näol.
kysin
külaline

urmasr kirjutas:aga ega ma sellepärast veel saarele oma raha eest ei sõitnud+ "koduigatsustasu" (ega ma eurosaadikutest sitem pole :) )- ikka tellija maksis kinni veidi kõrgema m2 hinde näol.

No eks neid tellijaid ole ka igasuguseid... Mõni kindlasti toob sulle ka pitsa lauale, seab õhtaks sohva valmis ja koduteenija peseb isegi sinu jalakesed puhtaks.... :lol: .... Egas siis eurostandard,... vabandust, elustandard... anna häbeneda...
Urmas
autodidakt

Mitte ainult ei sea õhtaks sohva valmis, vaid teeb tekialuse ihusoojaks ka veel enne kui mina sinna tööväsimust väljapuhkama lähen. Miks ma peaksin häbenema oma standardit, see ei ole ju midagi kõlvatut ja kelle ees häbenema???? :)
kysin
külaline

Jajah, tuleb välja, et ega ehitusveteranide elu kerge ei ole....Ööpäev läbi rakkes...Nii teebki 300 töötundi kuus välja nigu niuhti...
Ja need sinised tärnikesed nime all on ilmselt mitte saadud medalite arv vapra ja ennastsalgava töö eest, vaid hoopis vallutusobjektide arv. Nii et sul veel arenguruumi on.. :tease:

:wave:
Urmas
autodidakt

kysin kirjutas:Jajah, tuleb välja, et ega ehitusveteranide elu kerge ei ole....Ööpäev läbi rakkes...Nii teebki 300 töötundi kuus välja nigu niuhti...
Ja need sinised tärnikesed nime all on ilmselt mitte saadud medalite arv vapra ja ennastsalgava töö eest, vaid hoopis vallutusobjektide arv. Nii et sul veel arenguruumi on.. :tease:

Mõtlesin, et oled mingi natukenegi mõistlik tüüp, aga sa ju puhta loll või ületöötanud. Puhka vahepeal! Tärnikeste asjus pöördu foorumi administraatori poole , ehk annavad sinu palve peale moole mõne juurde. Oleks ma Brežnev (sa vist ei tunne teda), siis oleks mu nime taga juba kaks rivi tärne.
Parimaid tervitusi veteranilt! :)
kysin
külaline

Mina küsisin, sina vastasid. Lugejad aga said selgust sinu töö kõrgest hinnast ja kuluartiklitest...
Järgmine kord räägi vähem ja ole asisem, jätad mõistlikuma töömehe mulje....
Urmas
autodidakt

Kõrgemast hinnast said aimu, aga täpsetest kuluartiklitest ei tea sa essugi ja ei hakka sulle ega ühelegi teisele tellijale seletama konkreetselt, mida ma teen tema makstud rahaga, kas ostan iga päev uue paari sokke või käin kaks aastat vanadega kuni enam nõeluda ei anna. Minu hind on selline ja otsustada on juba tellija asi, kas soovib minu teenust või mitte. Pole veel tellijad minult pärinud, et palju sellest summast kulub transpordile ja palju muudele asjadele ega hakanud kauplema odavamaks. Minu puhul annab hinda väga hästi kaubelda, aga seda ainult ülespoole ja küsin täpselt niipalju, et piinlik juba on (kõrvutades odavpakkumiste hindasid), aga häbi veel ei ole! :)
Vasta