Rikkevoolukaitse lööp välja

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
ei tea
külaline

Rikkevoolukaitse lööp välja

Lugemata postitus Postitas ei tea »

Tere,
Kas selline asi on normaalne kui pistikutesse tulev vool on väljalülitatud kaitsmest, aga kui ma tahtsin pistikupesa vahetata ja võtsin juhtmeotstest käega kinni, siis mõne hetkepärast lõi ka rikkevoolukaitsme välja-voolu juhtmes ei olnud. Ja nii kogu aeg. Kus juures mitte kohe ei lülita välja vaid ca. 5 sek pärast. Praegu on uus pistikupesa paigaldatud, vool on sees ja rikkevoolukaitse ka toimib. Aga hing ei anna rahu, miks ta kaitsme välja lõi kui voolu sees ei olnud ja käega juhtmeotstest kinni vütsin.
Loodan et saite aru minu mõttest. Ise elektriga ei tegele, v.a pesade vahetamisega omas kodus.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Re: Rikkevoolukaitse lööp välja

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

RVK lülitas kogu ahela välja sest läbi sinu tekkis vooluring. Kui sa nulljuhet näpid siis enamusel juhtudel seda läbi kaitselüliti ei veeta ja selle kaudu tekibki see vooluring. Kaitsmega lülitasid sa pistikust ainult faasi välja, null ja maandus aga jäid alles.
ei tea
külaline

Tänud selgituse eest. Nüüd võib jälle rahulik olla :), mõtlesin juba, et mingi ``kala `` on sees.
jan
-
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas jan »

Dumbuser, ma täpselt ei saanud aru, mida sa silmas pidasid. Selline vooluring, mis 10 või 30mA RVK välja lööb, peaks inimesele ikkagi tuntav olema ning vaevalt ta seda eksperimenti korrata tahaks (nagu öeldi, juhtus "nii kogu aeg"). Mingi muu jama ehk? Varasemalt on mainitud staatilist elektrit, mis samuti RVK-sid välja plõksutab.

Ja selleks, et neutraali ja kaitsemaanduse vahel läbi inimese üle 10mA vooluring tekiks, peab minu arusaamade kohaselt neutraal mingis punktis tugevasti ülekoormatud olema.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Vool on küll tuntav, aga hetkel ei ole tea ju kuidas see vool läbi inimese läks. Või kas üldse läbi inimese läks. Samuti pole teada ahelate takistused. Seega võis vabalt see pistiku torkimine tekitada olukorra kus lisandunud ahela takistus oli arvestatav voolude erinevuse piisavalt suureks erinevuseks.
jan
-
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas jan »

Jah, siinkohal võib sul õigus olla küll. Selles osas, kas RVK taga oli veel midagi või mitte, ei olnud mainitud.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Kui RVK taga ei oleks midagi olnud, poleks ka voolu mis RVK mööda läheks.
... siis mõne hetkepärast lõi ka rikkevoolukaitsme välja-voolu juhtmes ei olnud
Pinget maapotensiaali suhtes ei olnud, vool tekkis haruühenduse tekkides. Palun ka pealkiri ära parandada (ikkagi pealkiri ja lihtsalt kole vaadata).
ei tea
külaline

Tere, Ei olnud aega jälgida seda teemat, aga tahan mainida et RVK taga on veel Boiler, pesumasin,el.pliit, veepump ja põrandaküte vannitoas ning surakat tunda ei olnud sellel hetkel.
Rixy
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Re: Rikkevoolukaitse

Lugemata postitus Postitas Rixy »

Tere. Loodan et minu postitus sobib ka siia teemasse.
Aga küsimus oleks järgmine, et kumba varianti eelistada korteri elektrikilbis, kas RVK+kaitselüliti (2P 25A 30mA + C16A) või kombineeritud RVK-et (RVK+KL16A C 30mA)?
Hinnavahe suht sarnane: 450...500.- komplekt. Mis on embkumma eelis või miinus?
Ette tänades, R.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Rixy kirjutas:.... kumba varianti eelistada korteri elektrikilbis, kas RVK+kaitselüliti (2P 25A 30mA + C16A) või kombineeritud RVK-et (RVK+KL16A C 30mA)?
.....
Kombineeritud RVKL-d (ehk RCCBO-d: Residual Current Circuit Breaker with Overcurrent protection) ehk tegelikult rikkevooluvabastiga minikaitselülitid on küll kallim (vähemalt oli mõni aeg tagasi) kuid tehniliselt kahtlemata parem lahendus kui eraldi RVK+KL igale ahelale :vähem ühendusi = vähem vigu ja annab kilbiruumi kokkuhoidu (=väiksem kilbikest).

Kuid tehniliselt peaaegu sama (kuid odavama) tulemuse annab kaitselülitite grupi ühendamine ühe rikkevoolukaitse järele. Tavakorteris korralike seadmete, kaablite ja kasutajate korral ei tohiks olla olulist vahet.

RCCBO-d on seni levinud rohkem TT juhistikusüsteemiga riikides kus kõigi pesade kaitse RVK-ga on olnud nõutav juba ammu. Meie (TN )juhistikusüsteemi kohta tuli vastav standardimuudatus alles paar aastat tagasi.

Siinkohal tahaks märkida, et kui tavaisik (või ka tavaelektrik) suudab enesele lõpuks selgeks teha kaitselüliti ja RVK eesmärgi ja toimimispõhimõtte, siis kiputakse elektripaigaldist nendega mõttetult üle kuhjama, jättes samal ajal täiesti unarusse kolmanda kaitseviisi - liigpingekaitse, - sest mõistus ei käi sellest üle.

Et: - kas liigpingepiirikud sul sinna kilpi ikka ka tulevad? ;)
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kogu maja ühe RVK taha ühendamine on ka paha. Üks viga suudab siis terve maja pimedaks teha.
Rixy
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Rixy »

trebla kirjutas:Et: - kas liigpingepiirikud sul sinna kilpi ikka ka tulevad? ;)
Jajaa, tean seda vigurit. Sellekohapealt tulen varsti oma joonistega siia heakskiitu saama või siis laitust :D
Seniks kõike head ja aitäh vastamast :)
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

dumbuser kirjutas:Kogu maja ühe RVK taha ühendamine on ka paha. Üks viga suudab siis terve maja pimedaks teha.
Sorry jah, et minu postitusest selline mulje jäi. Kui kirjutasin, siis pidasin silmas, et gruppe on mitu, aga see jäi mainimata. (Prantsusmaal vist kirjutati lausa (kohalikku?) standardisse juba mitu aastat tagasi sisse, et RVK-sid peab olema minimaalselt 2(?).)
Vasta