Ometi on vana õli kasutatud omal ajal väga laialdaselt puidu kaitsena. Vanad mehed väitsid - veel eriti hea olavat hästi must õli (traktori oma). Miks siis ikkagi tänapäeval seda enam üldse ei soosita?
Umbes 25 aastat tagasi näitas äi meile kälimehega kätte materjali, millest tuli teha maja väljaulatuvale osale peale katus. Materjaliks olid mingid "kalakasti lauad". Ei oska mina öelda, on nad sindlid, kimmid või miskid muud asjad. Igastahes olid nad vana õli sees ja hirmus ligased. Päev läbi nokkimist ja õhtaks oli katus peal. Ei teadnud me kumbki katuse tegemisest essugi.
Nüüdseks on äi läinud parematele jahimaadele ja kälimees kolinud sama katuse alla, mida ehitasime. Kuna ülejäänud majale jäi tookord vana katus peale, siis tuli umbes 10aastat tagasi vahetada majal kogu katus. Vahetamise käigus hakkas meil oma tehtud katusest nõnna kahju, et otsustasime ühe tahu sellest näidiseks jätta.
Nüüd jõuamegi asja ivani. Olen lugenud foorumist, et sellise katuse eluiga on umbes 30 aastat (iga kiht umbes 10a). See eluiga on ainult siis nii pikk, kui katuse eest hoolitsetakse ja ilmastikukaitset uuendatakse. Meie tehtud katusele pole aga keegi selle aja sees kätt külge pannud. Pole ka eemalt uut immutust peale pritsitud. Katus aga endiselt peab vett ja minu nägemist mööda peab seda veel kaua. UV pole laudi ära söönud - saagimise jäljedki veel näha. Kas see on nüüd algaja õnn, või on ikkagi vana mootoriõli väga hää kaitse.