Keermeliidete asendi fikseerimine

veevarustusega seonduvad teemad, samuti WC-d, heitvesi, septikud
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Keermeliidete asendi fikseerimine

Lugemata postitus Postitas vtl »

Nokitsen eramu keldris veesüsteemi renoveerida ja maadlen probleemiga, kuidas saavutada selline olukord, kus 1/2"...3/4" keermega kraanid, põlved, kollektorid, veefiltrid jms. oleksid toru telje peal õiges suunas. S.t. kraanide käepidemed ettepoole või üles, mitte taha, filtrikorpus allapoole jne.

Siiani on mul ettekujutus olnud, et taku/lina kasutamisel tuleb nii liite mehhaanilise tugevuse kui veepidamise saavutamiseks keere lõpuni keerata ja kergelt pingutada, aga nii ei pruugi detailid õige nurga alla jääda. Kui tükke omavahel lõpuni ei pinguta, siis Unipak-i pastaga koostatud liited jäävad üldiselt küll alguses veetihedad, aga mehhaaniliselt "vedelad" ehk käega saab suhteliselt kergesti ümber telje keerata. Kui nüüd mõnda raskemini käivat kuulkraani mõned korrad liigutada, loksutab see keeret juba niipalju, et varsti ühendus kergelt lekib.
Kui rohkem lina keerme vahele sättida, keerab see ennast kokkukruvides vahelt välja ja ikkagi kasu ei ole.
Kontramutrit ei mahu enamustes kohtades vahele keerama.
Nõuka ajal, kui Unipak-i asemel õlivärvi kasutati, kuivas liide vähemalt kinni ja fikseeris detailid suvalises asendis.

Mina olen mõned korrad olukorda kombel lahendanud taldlihvijaga keeret kergelt (veerand kuni poole keermesammu võrra) lühemaks lihvides, aga see tundub kuidagi amatöörlik, tüütu ja aeganõudev ning tahaks ikkagi teada, kuidas profid olukorda lahendavad. Kas mingit hermeetikut või keermeliimi kasutades või on mingid muud nipid?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Re: Keermeliidete asendi fikseerimine

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Ma pole lõpuni keeranud, liitmikud peavad ikka. Ka olen alustanud olulisest kraanide järjekorrast.
jan
-
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas jan »

Mina olen sellistes kohtades lihtsalt lina rohkem pannud viimaste keerete juurde. Samuti võib Unipaki ka vähem panna - ainult nii palju, et lina koos hoiaks viisakalt. Samas ma olen amatöör ka, vbl on mingid muud nipid. Aga lina kogusega saab väga hästi reguleerida seda, kui palju on ühenduse loomiseks jõudu kasutada vaja (ehk siis sama palju tuleb ka selle lahti lammutamiseks kasutada).
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kalvis kirjutas:Ma pole lõpuni keeranud, liitmikud peavad ikka...
jan kirjutas:...Aga lina kogusega saab väga hästi reguleerida seda, kui palju on ühenduse loomiseks jõudu kasutada vaja (ehk siis sama palju tuleb ka selle lahti lammutamiseks kasutada).
Mõne kuulkraani käepide on oma 8cm pikk - nagu lühem mutrivõti juba. Isegi, kui käega torust pingutades on liitmik paigal, saab suletud (risti asetsevast) kraani käepidemest seda juba kergelt pöörata. Aga ju ma siis pean veel harjutama :)
Tihver
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Tihver »

Kasuta keermeliimi.
Kõik lihtsad probleemid on juba lahendatud...
Santehnik Tartus
külaline

Lugemata postitus Postitas Santehnik Tartus »

Tükk aega pole enam niipalju naerda saanud. Tundub, et kasutad lina ja Unipak-i eraldi. Igaks juhuks soovitan mitte veega survet sisse lasta. Või vähemalt drenaazipump olgu käepärast. Jõudu ja edu.
iffoniff
Ehitusspets
Ehitusspets

Lugemata postitus Postitas iffoniff »

Kulla mehed !
enne kui midagi sinna keerme vahele topid keera kuivalt otsa ja loe mitu pööret vaja teha et õige asend oleks .
seejärel keerad lahti ja keerad õigetpidi lina ümber . (eelnevalt võib keeret tangidega vähe mudida )siis ei jookse lina minema .
nii peavad kõik liitmikud 100%

edu .

Algne postitus suht vana aga ehk on uusi tarku tekkinud vahepeal kes hädas !
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Näe, vana teema uuesti üles kaevatud...
Santehnik Tartus kirjutas:Tükk aega pole enam niipalju naerda saanud. Tundub, et kasutad lina ja Unipak-i eraldi. Igaks juhuks soovitan mitte veega survet sisse lasta. Või vähemalt drenaazipump olgu käepärast. Jõudu ja edu.
Naer on küll tervisele kasulik, aga õige meister oskab peale naermise ka seletada, kuidas õigesti tehakse.
Mul tuli selle peale meelde üks vana nali:
Mis on väikese mehe kõige suurem rõõm - see kui ta näeb veelgi väiksemat ja saab näpuga näidata - näe könn...:rotfl:
Nii uskumatu kui see Sulle ka ei tundu, kasutasin Unipak-i kaasasoleva juhendi järgselt.
iffoniff kirjutas:enne kui midagi sinna keerme vahele topid keera kuivalt otsa ja loe mitu pööret vaja teha et õige asend oleks. seejärel keerad lahti ja keerad õigetpidi lina ümber. (eelnevalt võib keeret tangidega vähe mudida )siis ei jookse lina minema. nii peavad kõik liitmikud 100%
Kordan veelkord - olen kuivalt kokku keeranud, tean, mitu pööret on vaja teha, et õige asend oleks, seejärel tihedalt lina ja unipakiga kokku keeratud ja alati ilusti pidama jäänud. Aastapäevi hiljem oli vaja kollektori küljes kuulkraane keerata. Need olid suht tihkelt kinni jäänud ja hoobade liigutamise käigus pöördus ka ühendus paar korda ca veerand tiiru edasi-tagasi ja pärast muutus niiskeks.

Küsimus kerkis uuesti päevakorda, kui uue veemõõdusõlme jaoks tuli järjest ritta seada:
põlv, 1. kuulkraan, mõõdiku konsool, 2. kuulkraan, tagasilöögiklapp, kolmik tühjendusventiiliga, 2 filtrit, kolmik manomeetriga, 3. kuulkraan, põlv, Henco kollektor (seekord sisseehitatud kuulkraanidega).
Olulised tükid sai valitud nii, et omavahel õiges asendis kokku pingutada andis, paari detaili sai kümnendik mm lühemaks viilimisega "järele aidatud".

Tulemus on selline: http://www.vtl.ee/files/IMG_5380.jpg
Noh, "Santehnikud Tartus", naerge nüüd. :blush:
Kõigile asjalikele vastajatele aga tänud.
PS. Drenaažipumpa pole senini vaja läinud.
aivar00
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas aivar00 »

Veidi vana teema aga oma kogemust julgen jagada. Siin tõesti osad "soovitused" midagi mudida jne. tunduvad imelikud. Venna kadund äi oli eluaegne "san-tehnik". Tema järgi tegin ka endale nõuka ajal nn. torude keermestamise raami. See aga selleks. Keerme ettevalmistamine toimus sedasi:
- vastavalt toru jämedusele tõmmati linarullist paras kogus linakiusid välja
- pöidlaküüne ja sõrme vahelt tõmmati linakiud läbi, et eraldada kius olevad linatükid
- linakiu ots pandi keerme algusesse ja keerati 1 ring peale, nii et linakiud fikseerisid ennast keerme põhjas ära
- keerati nn. ülejäänud linakiu ots teiste kiududega kokku ning hakati mööda keeret algusest keerme lõpu poole pingul hoides lina ümber keerme korralikult kerima
-keerme lõpus kattis lina praktiliselt keerme harja ära
- kui oli käepärast õlivärvi, siis lina värviga kokku, kui ei, siis kannatas ka niisama

Selliselt tehtud liidet võisid ka järgmisel päeval kasvõi tagasi keerata 0,5 pööret- vett pidas nii värviga kui ka ilma. Kui lina aga hakkas ennast keermest välja kerima, siis oli ta valesti paigaldatud ja tuli uuesti mässida. Endal sedasi tehtud vanemate majas nõuka ajal keskküte ja vesi. Ei tilgu siiani mitte kuskilt. Enda majal vahetasin eelmisel aastal keldris olnud algselt "ajutiselt" paigaldatud tsinktorud välja- ei tilkunud ka need kuskilt. Vaadates aga "tänapäeva" torumehi- suvaliselt peoga lina ümber keerme, suvaliselt Unipakki peale ja hää küll. Lina jookseb kõik peale kraani toru otsa keeramist kraani serva kokku- kuidagi isegi vett peab aga "kaubanduslik välimus" jätab kohe hullusti soovida. Aga eks see kõik ole nn. iseõppimise tagajärg.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

aivar00 kirjutas:...Keerme ettevalmistamine toimus sedasi:
- vastavalt toru jämedusele tõmmati linarullist paras kogus linakiusid välja
- pöidlaküüne ja sõrme vahelt tõmmati linakiud läbi, et eraldada kius olevad linatükid...
Unipakiga kaasasolev lina on üsna puhas ja mingeid suuri tükke ei sisalda. Võrreldes veneaegsega, mida esivanemate ajast keldrivarudes siiani. Sellegipoolest olen ka Unipaki lina alati enne kerimist sõrmede vahelt läbi kamminud.
aivar00 kirjutas:...- linakiu ots pandi keerme algusesse ja keerati 1 ring peale, nii et linakiud fikseerisid ennast keerme põhjas ära
- keerati nn. ülejäänud linakiu ots teiste kiududega kokku ning hakati mööda keeret algusest keerme lõpu poole pingul hoides lina ümber keerme korralikult kerima...
Ehk siis toru otsa poolt vaadates päripäeva? Vähemalt nii soovitab Unipaki juhend.
aivar00 kirjutas:...Selliselt tehtud liidet võisid ka järgmisel päeval kasvõi tagasi keerata 0,5 pööret- vett pidas nii värviga kui ka ilma.
Minu kogemuste järgi järgmisel päeval (või ka järgmisel nädalal) liigutatud keere ei hakka lekkima, küll aga võib liigutamise peale lekkima hakata vana ühendus, mis on n.ö. "kinni kuivanud".
aivar00 kirjutas:... Kui lina aga hakkas ennast keermest välja kerima, siis oli ta valesti paigaldatud ja tuli uuesti mässida...
Jällegi, minul hakkas lina ennast välja kerima siis, kui oli mässitud liiga paksult.
Uutel pronksliitmikel on keere rihveldatud ja lina püsib hästi. Märksa vastikumad on kroomitud? (noh need läikivad) liitmikud, mille keere on sile ja libe. Neid olen kas viiliga-torutangidega karestanud või üldse teflonteibiga pannud. Viimane aga ei kannata üldse tagasikeeramist, siis võib kohe lahti keerata ja uuesti panna.
aivar00 kirjutas:... Vaadates aga "tänapäeva" torumehi- suvaliselt peoga lina ümber keerme, suvaliselt Unipakki peale ja hää küll. Lina jookseb kõik peale kraani toru otsa keeramist kraani serva kokku- kuidagi isegi vett peab aga "kaubanduslik välimus" jätab kohe hullusti soovida. Aga eks see kõik ole nn. iseõppimise tagajärg.
Iseõppimine pole siin süüdi, pigem töökultuuri küsimus. Vaja on siuh-säuh kiiresti ära saada, pole aega ega tahtmist süveneda ja nokitseda. Töömees, kes kauemaks nikerdama jääb, on tööandja silmis ju kehvem.
Kui keegi üldse viitsib hoolikalt kerida ja vajadusel ümber teha, siis iseõppinud asjaarmastajad, kes endale teevad ja aega küll.

Teisest teemast - oma erialalt: kruvisin hiljuti ühte elektroonikaseadet lahti, klient seisis kõrval ja õpetas, võta akutrell, mis sa käsitsi krutid, liiga palju aega läheb ju. Kui ma seletasin, et akukruvikas rikub pehmed kruvipead ära s.t. inetud jäljed jäävad peale, siis tegelane arvas, et mis siis sellest.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Sul vist polnud hinnakirja seda punkti nähtaval kus on kirjas, et töö tellija juhendamisel hind × 5 ja töö tellija juhendamisel ning tellija materjalidega hind × 10, jne
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

dumbuser kirjutas:Sul vist polnud hinnakirja seda punkti nähtaval kus on kirjas, et töö tellija juhendamisel hind × 5 ja töö tellija juhendamisel ning tellija materjalidega hind × 10, jne
Offtopic... kuigi paljud meistrid eelistavad tagatoas omaette nokitseda, on mõnikord kasulik tuksis seade kliendi juuresolekul lahti kruvida. Eriti, kui on arvata, et häving on visuaalselt näha ja kliendile arusaadav.
Santehnik Tartust
külaline

Lugemata postitus Postitas Santehnik Tartust »

Ohhoooo. Vaadates veemõõdusõlme võib öelda, et sinu taseme kohta väga tubli. Ma oleks enne mõõturit mudaka ka pannud. Ja ega ma ennist siis pahatahtlikult ei naernud, lihtsalt kerge huumor.
Jõudu ja edu.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Santehnik Tartust kirjutas:Ohhoooo. Vaadates veemõõdusõlme võib öelda, et sinu taseme kohta väga tubli. Ma oleks enne mõõturit mudaka ka pannud. Ja ega ma ennist siis pahatahtlikult ei naernud, lihtsalt kerge huumor.
Jõudu ja edu.
Tänud.
Tallinna Vesi eriti ei taha neid mudakaid lubada, küllap on nende plommimisega (õigemini siis avamisega ja võimalike varguste või saboteerimistega) probleeme olnud. Veemõõtjal on ka mingi pisikene sõel ees, nii et vana kamm sealt just läbi ei lähe.
Santehnik Tartust
külaline

Tallinna Veest rääkides arvan, et seda kolmikut enne veemõõturit, mille ühes otsas on punn ei taha nad lubada :D . Mudakaid on ka plommitavaid olemas.
toomas
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas toomas »

Tere.

Ja pem´i messing plommitakse ka ära.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Santehnik Tartust kirjutas:Tallinna Veest rääkides arvan, et seda kolmikut enne veemõõturit, mille ühes otsas on punn ei taha nad lubada :D . Mudakaid on ka plommitavaid olemas.
See punn on jäetud eesmärgiga vajadusel küttekaabel sisse lükata. Uus veetoru läks kanaliga samasse kraavi ca 120...130cm sügavusele ja kahtlused jäid vaevama, et äkki krõbedama talvega külmub siiski kinni. Siis sai kolmiku servast ja pimedast auk läbi puuritud, plomm peale ja inspektor rahul.

Aga vabandust rumala küsimuse eest, mis kasu mul on plommitud mudakast, kui seda tohib ainult inspektor lahti võtta? Sama targalt võivad nad veemõõtja sisendis olevat filtrit puhtaks koputada, niikuinii vahetavad nad oma mõõdikut iga 2 aasta tagant...
Santehnik Tartust
külaline

Kõik, mis on enne veemõõturit k a veemõõtur on nende oma ja nende asi on puhastada tegelikult.
vanakala
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas vanakala »

minu poolsed kiitused sulle!
ise panen õue vee mõõtja kahe filtri vahele ehk siis peale kapronit ja kasutan üksikuid filtri korpuseid. õue veel ei arvestata kanalisatsiooni.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Tihver kirjutas:Kasuta keermeliimi.
Keermeliim on kallis, väga kallis. Kiiruse mõttes võib seda kasutada plastilt metallile üleminekute korral, siis ei pea kartma, et midagi puru võib minna kui tempo taga on.

Aga isetegijatele soovitaks keermenööri. Näiteks 1/2 keermele 5-7 tiiru ümber ja korras. Ei mingit takutamist ja unipakiga möksimist, nii et ise ja kogu elamine sellega koos on.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Külaline kirjutas:Aga isetegijatele soovitaks keermenööri. Näiteks 1/2 keermele 5-7 tiiru ümber ja korras. Ei mingit takutamist ja unipakiga möksimist, nii et ise ja kogu elamine sellega koos on.
Sai siis nädalavahetusel keldris veevärk veemõõtjast alates ümber löödud ja huvi pärast kasutasin nii takku/pastat kui keermenööri.

Pidama jäi viimane kui üks liide mõlemal meetodil.

Keermenööriga on muidugi puhtam ja kiirem töö, kuid 3/4 tollise keerme tihendamise materjalimaksumus on näiteks ca 0,05 eurot - taku ja pastaga tuleb oluliselt odavam.

Lisaks saab Henkeli lehelt, kus keermenööri eelistest räägitakse:

http://www.loctite55.co.uk/?FOLDERID=18067

välja rehkendada järgmist:

- tükitööolise poolt kulub 1" keerme takutamisele ca 0,4 minutit, keermenööri pealelappimisele ca 0,2 minutit;

- torumehe töötunni kulu ("savings" peaks ju tähendama kulusäästu) ettevõttele on ca 93 eurot.

Kuldsed mehed need poola torumehed :good: .
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas:Pidama jäi viimane kui üks liide mõlemal meetodil.
Jah, lihtsameelne arvamus - tegelikult võtsid kolm keermenööriga tehtud liidet nädalaga "tilgad otsa".

Ega midagi - ragament vajalikul määral lahti ning lina-pastaga uuesti kokku.

Ning seni peab.

Keermenöör aga paigutus riiulis sujuvalt sinna karpi, kus teda juba - aastatega tolmunud - keermeteip ees ootas.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

Äkki sitasti tehtud? Nööri kasutanud üle 4 aasta, 1/4 tolli kuni 3 tolli keermeid keeratud, pole ükski tilkuma hakanud, linast ei taha kuuldagi, mõtetu mäkerdamine.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Rostfrei kirjutas:Äkki sitasti tehtud?
Loomulikult sitasti tehtud, mul ju pöial peopesast välja kasvanud ;)

Moraal ikka järgmine - kui ei ole proff, ega näpud pole pidevalt "soojad", siis võta lina ja pastat ja tunne end mõnusalt.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Tundus, et see keermenöör on põhimõtteliselt keermeteibi sarnane teflonkiud, millele on mingit pulbrilist ollust vahele raputatud. Viimane mängib tihendamisel ka oma rolli.
madis64 kirjutas:Keermenööriga on muidugi puhtam ja kiirem töö, kuid 3/4 tollise keerme tihendamise materjalimaksumus on näiteks ca 0,05 eurot - taku ja pastaga tuleb oluliselt odavam.
0.05 x 15.6466 = 0.78 krooni vanas rahas. Arvestades ühe liitmiku hinda, on see olematu summa. Ettevõtja võib ju neid sente lugeda ning teenib aastatega miljoni, aga isetegija ainus kriteerium on selles, kui kindlalt tema 10 (või 100) ühendust pidama jäävad ning kui palju selleks aega kulus.

Kui aastapäevi tagasi oli vaja uut boilerit ja paisupaaki paigaldada, siis läksin poodi ja ostsin (vist ca 350 krooni) eest tuubi Loctite keermeliimi ja keerasin kõik liitmikud kokku nagu valge inimene. Arvestades, kui palju ma oma närve säästsin, läks iga kulutatud sent õigesse kohta.
Vasta