Korteri elektrijuhtmestiku vahetus
Korteri elektrijuhtmestiku vahetus
Lugemata postitus Postitas tonup »
Mul on korter vanemas puumajas, elektrijuhtmed sellised ägedad "vanakooli" omad, metallkattega ja puha, aga kole väsinud ja närtsinud, kohati ühendused ei toimi enam. Soov on juhtmestik ringi vahetada. Saan aru, et vana juhtmestiku mahatõmbamine ja uue paigaldamine ei ole teps mitte keeruline ja konti murdev töö, elektrist üht-teist jagan (ülikoolis õpitud, kuid ühtegi kategooriatunnistust ma ei oma), uus juhtmestik läheks samasse kohta, kus vana, nii et peaksin vahetusega igati hakkama saama.
Küsimused:
kas on vaja projekti?
kas ma tohin ise näppida?
võin ise valmis teha ja kutsuda kellegi kontrollima?
või lihtsalt vahetan ära ja olen vagusi?
Tänud juba ette.
-
- Korralik postitaja
- On tänatud: 2 korda
Re: Korteri elektrijuhtmestiku vahetus
Lugemata postitus Postitas mg3 »
kas on vaja projekti - jah
kas ma tohin ise näppida -ei
võin ise valmis teha ja kutsuda kellegi kontrollima - võid aga ilma dokumentatsioonita, tunnistust ei saa
Ametlikult siis majale kordusmaandus, potensiaaliühtlustus, kilp sobilike kaitsmetega, õige ristlõikega kaablid.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Ise näppida otse ei või. Sul peab olema pädevustunnistusega isiku allkiri (blankett on netis saadaval). Tema juhendamisel võid.
Kontrollida võid alati kutsuda vastavat registreeringut omava isiku, kuid peale raha annetamist avastad ikkagi, et on vaja tööd teha ja allkiri saada. Ega tema paberist palju tolku pole, kui saad teada, et juhtmed on vaja vahetada.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas elektrik.. »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
-
- Korralik postitaja
- On tänatud: 2 korda
Lugemata postitus Postitas mg3 »
...autoelektrikud - isegi selliseid objekte kohanud.Kalvis kirjutas:(paljud vahetajad ei tea soonte värvidest midagi, ise olen särtsu saanud, kus PE oli faas ja mustas juhtmes PE).
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas tambet »
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13117533
Vaata sealt peatükk 5 - Elektritöö
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 33 korda
- On tänatud: 83 korda
Lugemata postitus Postitas Imelik »
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas figo »
Kalvisel on õigus, vaheta juhtmed ära. Ära puutu ega vaheta kilpi.
Ma saan aru, et Sa tahad säilitada kõik nagu vanal ajal oli.
mg3-le tahan ööelda, et mitte autoelektrik vaid vana elektrik. Vanasti must soon oli NULL.
Lugemata postitus Postitas valery »
Seega - kui renoveerida, siis ikka nii, nagu tänapäevased eeskirjad seda ette näevad. Need eeskirjad on ju ikka inimeste kaitseks välja mõeldud, mitte aga nende kiusamiseks.
Eelmisele vastajale aga..., jah, ka mina mäletan seda aega, kus kõik pidi olema vastupidi kui teistel mujal maailmas - alates sooja vee kraani asukohast segistis ja lõpetades elektrikaablite soonte tähistusega. Teiste alade kohta ei julge väita, kuid elektriasjanduses olen ma küll kahe käega selle poolt, et iga Jaak, Jack või keegi muu saaks eluküünalt kustutada võivatest asjadest ühtmoodi aru.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Kulost ei tõmba sa küll mingit juhet välja, see mida sa silmas pead, kandis bergmanni toru nime.valery kirjutas:Võib muidugi hobi korras vanast "kulo"-st poolküpsenud juhtmeid välja tõmmata ja uusi sisse trosseldada
Miks peaksid korralikult tehtud ühendused kuumenema?valery kirjutas:hakkavad need iga 2-2,5 m tagant korduvad kommutatsioonikohad aja jooksul jällegi kuumenema
Lugemata postitus Postitas valery »
Kontaktide kuumenemise all mõtlesin ma seda, et iga kaabli katkestus kommuteerimiskohas on potentsiaalne teostusvigade allikas ning mida vähemate ühendusega ja pikemate tervikliinidega hakkama saaks, seda parem.
Lugemata postitus Postitas Rixy »
Kindlasti on teil tüüpkorterite kohta kohe varrukast elektriskeemid võtta, nii et küsingi sellist asjad: 5. korruseline paneelmaja Õismäel (~30a. vana), kahetoaline korter kolmandal korrusel, läbimaja planeering (~52m2). Enne elektri uuendamist korteris (spetsialisti abiga ikka), tahaks seda teada, et kust kohast/nurgast mulle vool korterisse jõuab - kas on paneelides mingi tühimik vms? Olen mingi odavama detektoriga kaablit seinast otsinud, kuid see ei näita midagi (ju lihtsalt nii sügaval). Et koridori kilbis on mul pm. kaks kaitset, ehk siis tuleb korterisse ka kaks faasi. Tahaks esikusse korterisisese kilbi teha, kuhu tuleb kõik vajalik elektriga seotud. Äkki oskab keegi kas mingi joonise või asjaliku lausega pilti selgemaks teha. Ette tänades, R. mail: mina.cool@mail.ee
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu