Korteri elektrijuhtmestiku vahetus

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
tonup
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Korteri elektrijuhtmestiku vahetus

Lugemata postitus Postitas tonup »

Tere tarkadele!

Mul on korter vanemas puumajas, elektrijuhtmed sellised ägedad "vanakooli" omad, metallkattega ja puha, aga kole väsinud ja närtsinud, kohati ühendused ei toimi enam. Soov on juhtmestik ringi vahetada. Saan aru, et vana juhtmestiku mahatõmbamine ja uue paigaldamine ei ole teps mitte keeruline ja konti murdev töö, elektrist üht-teist jagan (ülikoolis õpitud, kuid ühtegi kategooriatunnistust ma ei oma), uus juhtmestik läheks samasse kohta, kus vana, nii et peaksin vahetusega igati hakkama saama.
Küsimused:
kas on vaja projekti?
kas ma tohin ise näppida?
võin ise valmis teha ja kutsuda kellegi kontrollima?
või lihtsalt vahetan ära ja olen vagusi?

Tänud juba ette.
mg3
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Re: Korteri elektrijuhtmestiku vahetus

Lugemata postitus Postitas mg3 »

Ametlikud vastused:
kas on vaja projekti - jah
kas ma tohin ise näppida -ei
võin ise valmis teha ja kutsuda kellegi kontrollima - võid aga ilma dokumentatsioonita, tunnistust ei saa

Ametlikult siis majale kordusmaandus, potensiaaliühtlustus, kilp sobilike kaitsmetega, õige ristlõikega kaablid.
elektritööd ja projektid
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Kui vahetad juhtmestiku olemasoleva projekti järgi samaväärsetega siis projekti pole vaja. Kui suurendad juhtmegrupi nimivoolu siis on projekt vajalik.
Ise näppida otse ei või. Sul peab olema pädevustunnistusega isiku allkiri (blankett on netis saadaval). Tema juhendamisel võid.
Kontrollida võid alati kutsuda vastavat registreeringut omava isiku, kuid peale raha annetamist avastad ikkagi, et on vaja tööd teha ja allkiri saada. Ega tema paberist palju tolku pole, kui saad teada, et juhtmed on vaja vahetada.
elektrik..
külaline

Lugemata postitus Postitas elektrik.. »

Reaalsus on aga see et valdav enamus vahetab(laseb tuttaval vahetada) elektrijuhtmed ja on kuss. Keegi sulle koju selle eest trahvi tegema ei tule.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Jep, kui korteriomanik tunneb, et jumala ees hirmu pole, soovitan seda elektrikuna isegi. Peaasi, et õieti tööd tehtaks. Loodan, et jumal annab mõistuse (paljud vahetajad ei tea soonte värvidest midagi, ise olen särtsu saanud, kus PE oli faas ja mustas juhtmes PE).
mg3
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas mg3 »

Kalvis kirjutas:(paljud vahetajad ei tea soonte värvidest midagi, ise olen särtsu saanud, kus PE oli faas ja mustas juhtmes PE).
...autoelektrikud - isegi selliseid objekte kohanud.
elektritööd ja projektid
tambet
külaline

Lugemata postitus Postitas tambet »

Demonteerida võid, ehitada ei tohi.
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13117533
Vaata sealt peatükk 5 - Elektritöö
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Kas elektritöö on siis ülemõistuse kallis et paljudel on soov ise jamada? Mis mõte on taastada uute materjalidega vana süsteemi (kui tegemist ei ole just ajutise lahendusega)?
figo
külaline

Lugemata postitus Postitas figo »

Tere!
Kalvisel on õigus, vaheta juhtmed ära. Ära puutu ega vaheta kilpi.
Ma saan aru, et Sa tahad säilitada kõik nagu vanal ajal oli.
mg3-le tahan ööelda, et mitte autoelektrik vaid vana elektrik. Vanasti must soon oli NULL.
valery
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas valery »

Võib muidugi hobi korras vanast "kulo"-st poolküpsenud juhtmeid välja tõmmata ja uusi sisse trosseldada, kuid ega see üks õige ajaviide pole... Nimelt on sellise tegevuse resultaadiks tulevikus ikkagi peavalu, sest siis peab ka harutooside kohad ning pistikupesade/lülitite/valgustite kommutatsiooni samaks jätma, selle tulemusena aga hakkavad need iga 2-2,5 m tagant korduvad kommutatsioonikohad aja jooksul jällegi kuumenema ning teatud aja jooksul oledki sama olukorra ees - peaks nagu juhtmeid vahetama... Ja ega eelmise sajandi elektri tarbimisharjumused ja -võimsused pole võrreldavad tänapäevastega. Ning annaks jumal, et sellise "renoveerimise" käigus ei läheks faas ja neutraal vahetusse - siis saab Murphy seaduste abil endale elektripirni vahetamise käigus ka elektritooli korraldada.
Seega - kui renoveerida, siis ikka nii, nagu tänapäevased eeskirjad seda ette näevad. Need eeskirjad on ju ikka inimeste kaitseks välja mõeldud, mitte aga nende kiusamiseks.
Eelmisele vastajale aga..., jah, ka mina mäletan seda aega, kus kõik pidi olema vastupidi kui teistel mujal maailmas - alates sooja vee kraani asukohast segistis ja lõpetades elektrikaablite soonte tähistusega. Teiste alade kohta ei julge väita, kuid elektriasjanduses olen ma küll kahe käega selle poolt, et iga Jaak, Jack või keegi muu saaks eluküünalt kustutada võivatest asjadest ühtmoodi aru.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

valery kirjutas:Võib muidugi hobi korras vanast "kulo"-st poolküpsenud juhtmeid välja tõmmata ja uusi sisse trosseldada
Kulost ei tõmba sa küll mingit juhet välja, see mida sa silmas pead, kandis bergmanni toru nime.
valery kirjutas:hakkavad need iga 2-2,5 m tagant korduvad kommutatsioonikohad aja jooksul jällegi kuumenema
Miks peaksid korralikult tehtud ühendused kuumenema?
valery
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas valery »

Minu arvamuse point oli selles, et pole mõtet kopeerida vana võrku uute kaablite või juhtmete vedamisega, vaid tuleks seda kaasajastada. Muud variandid on ainult materjalide ja tööaja raiskamine. Seda saab teha vanas majas vaid nii, et alates jaotuskilbist projekteeritakse uued tarbijaliinid ja valgustusliinid, mida kaitsevad õige kaitseastme ja-võimsusega kaitselülitid. Minu kogemus näitab seda, et sellega üldjuhul ei saa hakkama iga korteriomanik. Kui saaks, poleks elektrikke ja elektri projekteerijaid vajagi, sest kõik tarbijad oleksid sel juhul elektriala inimesed...
Kontaktide kuumenemise all mõtlesin ma seda, et iga kaabli katkestus kommuteerimiskohas on potentsiaalne teostusvigade allikas ning mida vähemate ühendusega ja pikemate tervikliinidega hakkama saaks, seda parem.
Rixy
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Rixy »

Tere elektrikud.
Kindlasti on teil tüüpkorterite kohta kohe varrukast elektriskeemid võtta, nii et küsingi sellist asjad: 5. korruseline paneelmaja Õismäel (~30a. vana), kahetoaline korter kolmandal korrusel, läbimaja planeering (~52m2). Enne elektri uuendamist korteris (spetsialisti abiga ikka), tahaks seda teada, et kust kohast/nurgast mulle vool korterisse jõuab - kas on paneelides mingi tühimik vms? Olen mingi odavama detektoriga kaablit seinast otsinud, kuid see ei näita midagi (ju lihtsalt nii sügaval). Et koridori kilbis on mul pm. kaks kaitset, ehk siis tuleb korterisse ka kaks faasi. Tahaks esikusse korterisisese kilbi teha, kuhu tuleb kõik vajalik elektriga seotud. Äkki oskab keegi kas mingi joonise või asjaliku lausega pilti selgemaks teha. Ette tänades, R. mail: mina.cool@mail.ee
Vasta