Võlaring

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
murelik
külaline

Võlaring

Lugemata postitus Postitas murelik »

Tere, :hello:
Oleks ehk aeg käivitada mõttetalgud, väikefirmade ahelvõlgnevuse vältimiseks.
Mina ise olen kasutanud ettemaksu süsteemi kolm aastat ja hetkel ei ole mulle keegi võlgu ja ka ise ei ole võlgu.
Minu süsteem toimib nii: oletame, et olen saanud tehtuks positiivse tulemiga hinnapakkumise ehk klient on hinnaga nõus.
1) kõik allhanked ja võimalikku võlgnevuse ohtu tekitavad kulutused, (mis minu firmal tuleb tasuda, enne antud projekti täielikku valmimist) kannan ma esimesse osamaksu ja enne ei telli ühtegi vidinat kui esimine osamaks on laekunud ja alles siis läheb tööks.
1.1) kui on töölisi palgal siis tuleks ka nende tööraha arvestada enne töö alustamist, näit teise osamaksuna kui hallhanke detailid on olemas või siis arvestada need kulud juba esimeses osamaksus.
2) oma tööraha (töötan üksi) ja kasumid jätan viimasesse osamaksu.
Ja niimoodi ma väldin seda, et ma jään kellelegi võlgu kui klient peaks alt ära hüppama.
Näen, et minu allhanke kompanjonid hakavad järjest rohkem vaevlema rahapuuduses sest tellivad allhanke ära, teevad asja valmis ja siis imestavad, et kliendil ei olegi raha maksta ?! :banghead:
Olen kül rääkinud neile oma süsteemist aga kõik on ju nii vanad tegijad, et mis nüüd mina uustulnuk tean.
Tunnen ainult muret sellest, et kui mu allhanke tarnijad ära kõrbevad siis ei ole ka mul lõpuks kuskilt midagi tellida.
Kui kellelgi on muid häid ideid siis võiks neid ehk teistega jagada muidu oleme kõik lõpuks ühes suures võlarattas. :scratch:
AIAMAJA
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Re: Võlaring

Lugemata postitus Postitas AIAMAJA »

Kui alustasin ettevõtlusega 2005a. Tegin endale reeglid kohe alguses selgeks,et omaraha materjali ja projektide alla panen niivähe kui võimalik.Asi töötab..Kuna teen aia ja suvemaju,siis asi lihtne 50% summast enne tellimuse kinnitamist ,materjal hoovis 20% ülejäänud 30% siis, kui maja valmis.Siiamaani paistab asi toimivat.Pole keegi mulle võlgu, palgad makstud ja raha ilusti kodus. :yahoo:
Saad seda, mille eest maksad.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Kui tasumine tunni alusel, on võimalik kokku leppida järgmiselt. Igal õhtul vaatab objektil peremees töö üle ja raha peopeale. Kui härrad (prouad) leiavad, et kole tülikas igal õhtul maksta, samas on tekkinud usaldus ehitaja ja tema töökvaliteedi suhtes, võib ju maksta näiteks kord nädalas, nädalajagu ette. Kui tunnid ei klapi saab teha järgmise ettemaksu puhul tasaarvelduse. Hea ja kindel, jääb ära ka pidev tulemuse mõõtmine ja mahtude arvutamine (tühi töö, mille eest keegi ei maksa)
Minul oli üks tellija, kellele ehitasin mitu objekti sellise kokkuleppe alusel. Asi toimis suurepäraselt. Vastasdtikkune usaldus, mõlemad rahul, öösel hea uni...
hdi128
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas hdi128 »

Jaaaaa. Tean seda omast käest et "kliendil" ja "kliendil" on suur vahe. Olen ka teinud objekte kus käis maksmine nädala kaupa. Lepingusse sai sisse kirjutatud maksetingimused ja kõik toimis. Töö oli kestvusega 2 kuud ja tasumine iga nädala lõpp. Nagu sai nädal läbi nii oldi rahaga kohal. Oi igatsen neid objekte taga. Ei mingit lunimist ega kemplemist. Mida aeg edasi seda raskemaks läheb nii toimida. Need kliendid kes tulevad soovituste peale nendega pole mingit probleemi. Usaldus on tekkinud ja asi käib nagu kellavärk aga uutega juba raskem. Eriti veel siis kui igat senti antakse nagu enda ihust. :blush:
meha
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas meha »

hommik
Pole juba ammu mingit ettemaksu saanud.Maksetähtaeg kah 14 ja 28 päeva olnud.Põhilisteks klientideks Kü ja riigihanke objektid
Siiamaani pole raha kah keegi võlga jäänud ,kuid hilinenud küll 40 päeva :hello:
2korda2
-
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 63 korda

Lugemata postitus Postitas 2korda2 »

Vaatame siis asju teiselt poolt.
Mina tegin oma maja ehitades täpselt ühe ettemaksu ja kogu maja juures oli ainult 1 suurem probleem tegematajätmisega. Võibolla juhus, et just see ettemaksu saanud probleemseks osutus aga nii oli.
Ettemaksu ei tee. Materjalid ostan välja kas ise või koos tegijaga ja annan raha otse materjalide müüjale (seesama probleemne tegija väitis ka, et ettemaks on materjalide ostuks, pärast hädaldas politseis, et materjalide ostuks raha ei jätku).
Tööraha ette? Sry, võõrale inimesele ei ealeski. Tegijal peaks nädala jagu varu endal olema küll. Mina ei küsi ka enda tööandjalt raha ette - saan alles järgmise kuu alguses.
-------
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
jörm
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas jörm »

2korda2 kirjutas:Vaatame siis asju teiselt poolt.
Mina tegin oma maja ehitades täpselt ühe ettemaksu ja kogu maja juures oli ainult 1 suurem probleem tegematajätmisega. Võibolla juhus, et just see ettemaksu saanud probleemseks osutus aga nii oli.
Ettemaksu ei tee. Materjalid ostan välja kas ise või koos tegijaga ja annan raha otse materjalide müüjale (seesama probleemne tegija väitis ka, et ettemaks on materjalide ostuks, pärast hädaldas politseis, et materjalide ostuks raha ei jätku).
Tööraha ette? Sry, võõrale inimesele ei ealeski. Tegijal peaks nädala jagu varu endal olema küll. Mina ei küsi ka enda tööandjalt raha ette - saan alles järgmise kuu alguses.
ise toimetan üldjuhul sama skeemi alusel st. et materjalid ostan mina. Tööraha olen nõus välja käima alles siis kui töö tehtud. Minu tööandja maksab mulle ka palga kuu lõpus (valdkond küll teine).
hdi128
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Natuke veel endisele lisaks. Tööraha ei võta põhimõtteliselt ette aga materjalidega on ikka nii ja naa. Praegugi kemplen kliendiga. Tegu korteri seinte tasandusega. Tellija ostis ise suurema jao materjale aga midagi jäi puudu. Helistasin. Ütles et kui võimalik osta ära ja tsekkide alusel maksan kinni. Nüüd kui objekt läbi hakkas pihta. Tööraha saan kätte kui kõrgemad organid töö heaks kiitnud aga materjalide eest ei taheta maksta sest tema arvutuste kohaselt ei oleks tohtinud nii palju kuluda. Pahtel ja värv. Tagusin sinna alla 1500.- mille kättesaamisel tuleb vist eriti tugevalt peale suruda.
Oskab ehk keegi midagi lisada mis tegin valesti või mis tegemata jätsin. Läbi telefoni sai ära põhjendatud miks ja mida puudu tuleb.
meha
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas meha »

Eks selliseid asju tuleb ette aga kui tsekid ette näidata kuhu materjal läks siis peaks ju kokkuleppele saama.
Kui nii nimetatud alapakkumised tehakse ,siis sealt koorubgi see probleem .Üks firma teeb pakkumise 20-30 prosu madalamalt aga kui kohale jõuab et selle hinnaga töid lõpetada ei suuda ,hakkab raha juurde nuruma ,Tellija pole aga nõus ja ongi probleem.Üteldakse et loll saab kirikus ka peksa ,
Nii need ehitushinnad alla pekstakse ,nagu mitmeid viiteid siin juba eelnevalt.Ütlen ausalt ei tunne sellistele vendadele isegi kaasa-las saavad omad vitsad kätte
Ettevötted kes natuke ka kalkuleerivad ,nendel ka krediit ehituspoodides avatud ja saavad tööd teostada ilma ettemaksuta
Samas ka eramaja Tellijad mõned hujajad.Näide pidime minema maja krohvima .Tellija pidi materjali ise muretsema ,kui maja juurde jõudsime ,vastas tellija et raha pole .Äkki olex võimalik mul endal materjal välja osta :grin: mis sa sellise tropiga ikka teed,et järgmine kuu saab raha siis maksab;naljatik
Moraal siit -asi pole kunagi ühepoolne ,et süüdi on Tellija või Ehitaja.probleeme tekib alati ,põhiline kokkulepe paberil ja võimalikult täpselt siis saab ka maha istuda ja asja arutada
:hello:
Tellija
külaline

Lugemata postitus Postitas Tellija »

meha kirjutas: Ettevötted kes natuke ka kalkuleerivad ,nendel ka krediit ehituspoodides avatud ja saavad tööd teostada ilma ettemaksuta
:hello:
Siit järeldub, et ei ole mõtet tellida ehitajat, kes raha ette küsib materjalide ostuks. Selline ehitaja ei ole jätkusuutlik.
Ei annaks üldse raha materjalide ostuks, sest kui see "ehitaja" selle mterjali ära rikub ja seda ta tavaliselt teeb ja veel tavaliselt ise tedadmata, et midagi valesti teeb, siis vaja "ehitajalt" see raha tagasi saada.

Ma pakuks välja, et oleks miski erapooletu konto kuhu broneeritakse summa ja alles kui töö või etapp valmis siis, makstakse välja.
2korda2
-
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 63 korda

Lugemata postitus Postitas 2korda2 »

hdi128 kirjutas:Natuke veel endisele lisaks. Tööraha ei võta põhimõtteliselt ette aga materjalidega on ikka nii ja naa. Praegugi kemplen kliendiga. Tegu korteri seinte tasandusega. Tellija ostis ise suurema jao materjale aga midagi jäi puudu. Helistasin. Ütles et kui võimalik osta ära ja tsekkide alusel maksan kinni. Nüüd kui objekt läbi hakkas pihta. Tööraha saan kätte kui kõrgemad organid töö heaks kiitnud aga materjalide eest ei taheta maksta sest tema arvutuste kohaselt ei oleks tohtinud nii palju kuluda. Pahtel ja värv. Tagusin sinna alla 1500.- mille kättesaamisel tuleb vist eriti tugevalt peale suruda.
Oskab ehk keegi midagi lisada mis tegin valesti või mis tegemata jätsin. Läbi telefoni sai ära põhjendatud miks ja mida puudu tuleb.
Ühe korteri peale valearvestus värvi ja pahtli peale 1500???? Ma küll ei tea, kui suuri pindu seal pahteldada/värvida oli vaja aga see tundub üsna utoopilise ülekuluna.
-------
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
hdi128
Korralik postitaja
Korralik postitaja

2korda2 kirjutas:
hdi128 kirjutas:Natuke veel endisele lisaks. Tööraha ei võta põhimõtteliselt ette aga materjalidega on ikka nii ja naa. Praegugi kemplen kliendiga. Tegu korteri seinte tasandusega. Tellija ostis ise suurema jao materjale aga midagi jäi puudu. Helistasin. Ütles et kui võimalik osta ära ja tsekkide alusel maksan kinni. Nüüd kui objekt läbi hakkas pihta. Tööraha saan kätte kui kõrgemad organid töö heaks kiitnud aga materjalide eest ei taheta maksta sest tema arvutuste kohaselt ei oleks tohtinud nii palju kuluda. Pahtel ja värv. Tagusin sinna alla 1500.- mille kättesaamisel tuleb vist eriti tugevalt peale suruda.
Ühe korteri peale valearvestus värvi ja pahtli peale 1500???? Ma küll ei tea, kui suuri pindu seal pahteldada/värvida oli vaja aga see tundub üsna utoopilise ülekuluna.
3 toaline koos koridoriga. Mis seal siis nii imelikku on. Kõik seinad läksid värvi alla. Lagi samamoodi. Omanik arvas et lakke piisab ainult lateksist ja seina saab värvida 1 korraga. Alguses oli jutt et seinad sirgemaks pärast leiti et oleks vaja ikka ilma muhkudeta sein ja nii ta tuleb.
Kõigile tundub summa utoopilina aga arvestage kui vähe sellest saab siis vist teine mõtlemine.Ainuüksi seinavärv juba 870 krooni.
jörm
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas jörm »

Tellija kirjutas:
Ma pakuks välja, et oleks miski erapooletu konto kuhu broneeritakse summa ja alles kui töö või etapp valmis siis, makstakse välja.
selline konto on täiesti olemas, asja nimeks panga garantii/deposiit. kui sina töö tegijat ei usalda, lased ehitajal oma pakkumise mahust mingi protsendi väärtuses pangalt garantii võtta või siis deponeeritakse kontol mingi summa mis jääb tehingut garanteerima. Ja kui ehitaja oma lepingulisi kohustusi ei täida saad sina pangalt vastava summa välja nõuda.

Suuremahuliste riigihangete puhul suht tavaline tööriist, et erinevate pakkujate pädevusele garantiid saada.
Ainuke jama,et see teenus maksab ja sõltuvalt pakkuja usaldusväärsusest vahel päris palju, samuti ei hakka keegi sellist finantstööriista 100m2 seina pahtaldamisel kasutama.
aivar0102
Ehitusspets
Ehitusspets

Lugemata postitus Postitas aivar0102 »

AIAMAJA kirjutas:Kui alustasin ettevõtlusega 2005a. Tegin endale reeglid kohe alguses selgeks,et omaraha materjali ja projektide alla panen niivähe kui võimalik.Asi töötab..Kuna teen aia ja suvemaju,siis asi lihtne 50% summast enne tellimuse kinnitamist ,materjal hoovis 20% ülejäänud 30% siis, kui maja valmis.Siiamaani paistab asi toimivat.Pole keegi mulle võlgu, palgad makstud ja raha ilusti kodus. :yahoo:
See selge jah, et kuna tegemist tootmisega ei ole mõtet lattu toota.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

2korda2 kirjutas:Vaatame siis asju teiselt poolt.
Loomulikult on ülim sinisilmsus maksta ettemaksu võhivõõrale. Aga konkreetse variandi puhul tegi ettemaksmise ettepaneku mulle just tellija ise, kuna (vastavalt eelnevalt kokkulepitule)ei viitsinud igal õhtul maksta, mind täielikult usaldas ja teadis.

Minu arust on kõige õigem nii: soovid ehitusteenust - teeme lepingu.
Aga Te lgp. tellijad ju ei taha millegipärast lepingut - siis raha igal õhtul kätte.
Ei viitsi igal õhtul maksta - no siis on ju võimalus maksta nädal ette.

Muidugi jah, ega tegelikult nii paindumatult asju ajada enamasti siiski ei saa. Tuleb teha järeleandmisi. Ja siis on ka nähtud - kes jätab viimase arve tasumata, kes venitab maksmisega.... Eesti ühiskond on raisus. Mehel ei ole enam mehesõna. Et nagu vanasti öeldi: meest sõnast - härga sarvist. Ja mis see lepingki alati aitab...
vanakala
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas vanakala »

mina võtan alati ette kuna tuleb kliendile odavam. ette siis kolmandik töörahast... materjal nii ja naa. hetkel töörahad käes aga materjalid mitmel kliendil tasumatta. ettemaksu võtan juba aastaid ja isegi oma sõpradelt. varem kui ettemaksu ei võtnud siis tihti juhtus nii, et kui kliendiga käed löödud ja marsid kohale õigel päeval, et tööle hakata selgub, et keegi juba ees või kliendil pole raha või ehitusmehed ei ole jõudnud teha sulle tööjärge ette ja ega mina ei ole siis süüdi oma päeva raisku minemisest ja alati on võimalus tellijal minu teenetest loobuda ja valida kellegi teise. ma ei tee isegi hinnapakkumist tavaliselt kui ei ole töörahadega asi selge ja materjali võin anda kliendile otse poehinna ehk siis oma hea soodustusega. hetkel tööpuuduses veel ei virele aga mõtetuid töid ka tegemas ei käi kus tellijad hinda alla kruvivad.
murelik
külaline

:write:
Kas ei oleks lihtsam hakata tegema paberi peale kahepoolseid lepinguid (üks eksemplaar tegijale, teine kliendile).
Mis töö, mis maksab, kuna valmis, kes materjali hangib, kontaktandmed jne. Nimed ja allkirjad alla ja asi klaar.
Mõtlen just selliseid ühekordseid projekte ja eraharrastajaid sest firmadel peaks selline toiming ju elementaarne olema vähemalt teoreetiliselt. !!! Paber on asi mis maksab !!!, kõik muu jutustamine on jama!
Kui seda ühte lepingupaberit ei jaksa tegija teha siis ei jaksa ta arvatavasti ka tööd teha.
Ja kuna vastastikused usaldused vähenevad iga päevaga, vähemalt praeguses majanduse seisus, siis peax olema normaalne, et asi pannakse paberile. Kui seda siiamaani ei ole tehtud siis nüüd peaks hakama tegema!
Sellist jama, et osta ära kui raha on ei tohiks aksepteerida, selle võid otse nn. korstnasse kirjutada, alati võib vastata, et sorry ei ole raha, toimigem vastavalt kokulepetele mis kirjas jne.

Mis selle kahepoolse lepinguga edasi teha (kui osapooled ei täida paberil määratletud kohustusi) ? Sellele oskab arvatavasti vastata mõni juristi peaga tegija.
Terv, :blink:
maik
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 18 korda
On tänatud: 24 korda

Lugemata postitus Postitas maik »

Praegusel segasel ajal tundub, et paberiga pole ka midagi teha. Kui toimub üle-lend siis pead ju sina algatuseks oma vabast rahast maksma juristile kes koostab hagi-avalduse ,(viitsid uuri järgi palju maksab) riigi-lõivu, mis sõltub nõude suurusest ja ei ole teps väike ja lõppuks kui su närvikava on jäädavalt kahjustunud ja jurist su tühjaks lüpsnud selgub (al.aasta), et kostja on oma poe sulgend,pankrotis või sussid püsti visand. Ei midagi uut siin ew. See kõik on legaalne ja tulemuseta aja raiskamine, alternatiiv ja tulemuslik tegevus oleks omada pesapalli-kurikatega varustatud jalka-meeskonda kes tegutseks hundi-seaduste alustel.Järgi-proovitud ja töötab 100% :cool:
murelik
külaline

maik kirjutas:Praegusel segasel ajal tundub, et paberiga pole ka midagi teha. Kui toimub üle-lend siis pead ju sina algatuseks oma vabast rahast maksma juristile kes koostab hagi-avalduse ,(viitsid uuri järgi palju maksab) riigi-lõivu, mis sõltub nõude suurusest ja ei ole teps väike ja lõppuks kui su närvikava on jäädavalt kahjustunud ja jurist su tühjaks lüpsnud selgub (al.aasta), et kostja on oma poe sulgend,pankrotis või sussid püsti visand. Ei midagi uut siin ew. See kõik on legaalne ja tulemuseta aja raiskamine, alternatiiv ja tulemuslik tegevus oleks omada pesapalli-kurikatega varustatud jalka-meeskonda kes tegutseks hundi-seaduste alustel.Järgi-proovitud ja töötab 100% :cool:
:hello: Segane aeg küll aga kui me ainult jalka-meestega asju lahendame siis mis meil lõpuks alles jääb, Siber või ?
Ma ei ole mingi patrioot aga elu vajab elamist. Kui on allkirjaga paber siis on sul vähemalt midagi kui seda pole siis pole ka midagi vaja teha ega pole vaja midagi maksta. Pesapalli-kurikatega on võimalik ka vastasmeeskonda luua ja mis selle lõpptulemus siis on ? :blackeye:
virgor
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 8 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas virgor »

See on ikka iga inimese oma teha kas võtab ettemaksu või ei võta.Mina ei tee mitte mingit erandit kellegile.Võtan pool rahast ette ja teen lepingu.Põhimõtteliselt objektiga tutvudes on juba aru saada inimesest(see tuleb kogemustest)Kui tundub kahtlane klient ja ei taha mitte ettemaksu teha jääb jutt minupoolt küll kohe katki.Oli juhus kunagi varem,ei võtnud ettemaksu,ostsin materjalid oma raha eest ära ja klient ütles pärast,oi ma leidsin odavama,ja materjalid seisid aastaid.Jutt siis ahjukividest,kallid kivid Soomest ja värv oli selline mida väga harva tahetakse.Nii,et ärge õpetage,igaüks teeb kuidas tahab.Küll ja küll olen jäänud sellepärast tööst ilma et küsin ettemaksu,aga sellepärast elu seisma küll ei jää.
Ahjud,pliidid,kaminad
www.hot.ee/kaminad
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ühe kliendiga mul selline kogemus:
Tegutsesin FIE- na . Tegin ametlikult. Tasumine arve alusel panka. Käis igavene venitanine ja närvi närimine. Viimane arve siiani tasumata. Teised mehed samas tegid mustalt ja raha peo peale. Need said iga nädalalõpp kindlal kella ajal oma raha kätte.
Minu töö (teenuse) kvaliteedi suhtes ei olnud tellijal kunagi mingit nurinat.
Mu hing on sellest siiani haavatud.
Sellistest kogemustest ei saa järeldusi tegemata jätta.
Kasutaja avatar
varukas
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 1 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas varukas »

Olen Virgoriga ühel nõul. Kuna tegeleme ühel alal.Tööraha ei küsi kunagi ette .Materiaaliga teine lugu.Kuna kasutame spets materiaale mida igas poes saada poole ja kliendid ei valda ka üksikasjalikult teemat .On sageli lahenduseks see ,et pean ise need hankima.Kliendid jäävad sageli sellega ise hätta ja töö jääb selle tõttu venima.Pikkaajalise tegevuse tõttu on kodune laoseis päris suur.Tsekke tavaliselt kliendile ei anna, Teeme kokkulepehinna .Milleks pean ma oma hea allahindluse kliendile loovutama. Võin hiljem need järgi tekitada.Minu töö objektil suht lühike max.nädal aega.Ettevalmistus töid saan ka kodus ettevalmistada näiteks kamina postid ja sillused ,et asi objektil kiiremini laabuks.Ettemaks annab kindluse et ei kasvata jälle laoseisu.Isegi kliendid on andnud tagatisraha ette et neile kunagi kui´õige aeg käes alustame tööga pihta.Tegelikult kõik baseerub ikkagi usaldusele.Olen püüdnud olla paindlik.Kliendiga kohtunud pärast tema tööpäeva lõppu ja´töötan ka nädalavahetustel. Kuna endal laene ja liisinguid kaelas ei ole siis ettemaks läheb raudselt õigesse kohta .Kunagi kui firmas tööl olin siis lapiti tihti ettemaksudega vanu auke ja nii pankrotte tekitati. Kuigi olid lepingud oli hiljem jama küllaga.Minu alal on tööraha 1/3 kogu maksumusest,milleks pean mina selle mateeriali enda kanda vötma.Näiteks kui lähete graniitplaate tellima ei te keegi teile ilma ettemaksuta, juhul kui hiljem loobute pole nende plaatidega midagi teha kõik ju erimõõtudega. Usaldus peab olema kahepoolne.
Suured kogemused kaminatest ja moodulkorstendest.Tel.51970570.
aivar0102
Ehitusspets
Ehitusspets

Lugemata postitus Postitas aivar0102 »

Selle võlaringi lahatud mitme külje pealt:väiksed tööd-suured tööd, ametliku-mitteametlikult (mustalt) ja sinna vahepeale jääv hämar tsoon, konkreetsed (nt. kamin või vannitoa plaatimine)-mittekonkreetsed (vana maja kap.remondi puhul ei ole tavaliselt projektistki alati kasu kuna seal tüüpkonstruktsioonid antud).
Tavaliselt on kliendist aru saada kas ja kuidas on mõtet teha, see tuleb kogemustega. Ja nagu alati on kaks poolt ja erinevad arusaamised. Ise kuni viimase ajani 5 aastat ühe ala peal aga varem üritasin kliendile täisteenust pakkuda:eelarve, ajagraafik, leping,materjal.Tavaliselt teadsin kliendi võimalusi ka ja sai pakkuda paindlike lahendusi. Viimistlusmaterjali valik jäi kliendi hooleks. Ise ajasin kõik kokku ,materjali peale ettemaks, ülejäänud korra kuus vaheakteerimine või siis mingi etapi lõpus.
Klientidega vedas, mõlemad pooled rahul. Tsekkid läksid tellijale, eelarve oli lahti löödud kuni kasumiprotsendini.
Materjaliga paraku see mure ongi, et kliendiga vaja materjali liik, kogused ja kvaliteet täpselt paika panna. Muidu tuuakse vale materjal kohale. Tellija poollt vaadatuna tahaks ikkagi materjali tsekke ja kogust teada, kui ikka nt. 5 000 materjali siis saab peaaegu igaüks 5-15% hinnast alla. Miks tellija peaks selle ehitajale lisakasumiks andma?! Sellepärast ongi vahel töö - ja materjaliraha eraldi. Kiputakse materjali hinda ja kogust ülehpakkuma ja sealt tuleb vahel päris soliidne lisaraha.Tellitavate toodetega iseasi.
Vasta